Instrument za merjenje debeline premaza za barve in laki - ultrazvočni merilnik debeline: opis, navodila in pregledi proizvajalcev

Uporaba premaznih premazov na površini gradbenih konstrukcij, opreme in vozil se opravi v skladu s strogimi zahtevami obratovalnega normativa. Eden od parametrov kakovostne zunanje obdelave je debelina. Čeprav lahko neizkušen uporabnik istega avtomobila ravna po zakonu "več je bolje", v praksi to pravilo ne deluje iz več tehničnih in fizičnih razlogov. Strokovnjaki pa za določitev tega parametra uporabljajo posebne naprave. Splošno ime instrumenta za merjenje debeline laka je merilnik debeline, čeprav je na njegovih visoko specializiranih območjih uporabljena njegova modifikacija v obliki mikrometra.


Splošna naprava merilnika debeline

Prve naprave tega tipa so imele velike dimenzije in težko zaskočitev, skozi katero je bilo uresničeno načelo merjenja. V sodobnih, vključno z ultrazvočnimi modeli, ni potrebe po masivnem polnjenju - to so kompaktne naprave, ki jih je enostavno upravljati in odčitavati. Standardni instrument za merjenje debeline te barvne prevleke sestoji iz ohišja, občutljivega elementa, kontrolne plošče gumbov funkcij in prikazovalnika. To pomeni, da uporabnik podatke prejme elektronsko. Poleg tega je v nekaterih različicah možno takoj prejeti informacije poslati na osnovo računalnikaobdelavo Baterije se najpogosteje uporabljajo kot baterija, ki omogoča meritve v daljinskem upravljalniku. Mimogrede, nekatere spremembe podpirajo funkcijo za opozarjanje operaterja za hitro praznjenje.


Kakšna je razlika med ultrazvočnim merilnikom debeline?

Skoraj vse sodobne naprave za merjenje debeline prevlek so razdeljene v dve skupini - magnetno in ultrazvočno. Prva kategorija ima tudi več sort, ki se razlikujejo po načelu dela. Ultrazvočni instrument za merjenje debeline laka se šteje za najbolj progresivno orodje te vrste, saj vam omogoča, da dobite natančnejše podatke in tudi širok spekter uporabe. Modeli, ki delujejo na ultrazvočnih impulzih, omogočajo delo s kovinskimi in nemetalnimi bazami, kar je temeljna razlika od magnetnih in elektromagnetnih analogov. V tem primeru načelo merjenja temelji na širjenju impulzov v obliki vzdolžnih ultrazvočnih valov. To pomeni, da bo debelina barve tega tipa prebrala podatke z registracijo časovnega intervala za prikazovanje zvočnega signala, ki ga sproži izhodni impulz.

Navodila za uporabo

Pred začetkom delovne operacije je treba zagotoviti, da je naprava kalibrirana in pripravljena za zagotavljanje optimalnih indikacij. Nato izberete želeno hitrost zvoka. Ta parameter, skupaj s hitrostjo zvoka, bodoločen glede na vrsto ciljnega materiala - spet kovinski ali nekovinski. Na primer, merilnik debeline vozila lahko deluje z impulzi, katerih hitrost je približno 5900 m /s. Pred neposrednim merjenjem je potrebno delovno območje obdelati s posebnim mazivom, ki bo izboljšal sposobnost občutljivega pretvornika za interakcijo s površino. Tudi na stopnji priprave je zaželeno maksimalno čiščenje površine pred različnimi vrstami kontaminacij in plasti. To bo odvisno od pravilnosti pričanja.
Sam postopek merjenja je vzpostavitev zunanjega pretvornika pretvornika v neposredni bližini ciljnega materiala. V nekaj sekundah, odvisno od spremembe naprave, se na zaslonu prikažejo lastnosti premazanega vzorca. Poleg tega, tudi v standardnih različicah, moderna debelina barve omogoča prikaz celovitega niza podatkov, vključno z dokazom o zagonu, ki je lahko pomembna za strokovnjake.

Navodila za vzdrževanje

Pri dolgoročni uporabi uporabnika je potrebno izvajanje preprostih preventivnih ukrepov. Poleg rednega posodabljanja baterij morate prebrati ohišje in preveriti stanje funkcionalnih elementov. Posebna pozornost je potrebna pri ravnanju s senzorjem pretvornika. Praviloma je izdelan iz propilena, tako da lahko kakršna koli poškodba poškoduje njegovo strukturo. Naprava za merjenje debeline premaza za barve in laki zahteva periodične preskuse na vzorcih. Kaj?Širši nabor materialne osnove, iz katere je mogoče vzeti podatke iz značilnosti interakcije z impulzi, večja je verjetnost, da bomo dobili kvalitativne merilne rezultate. Ti podatki so osnova za izbiro zgoraj omenjenega obsega in hitrost širjenja zvočnih valov.

Ocene modelov TESTBOY

To je specializirana linija ultrazvočnih modelov, zasnovanih za aplikacije na različnih področjih. Zlasti modifikacija 72 omogoča delo z vsemi vrstami nemagnetnih premazov iz lakov in emajlov za bakrene in cinkove omete. Po mnenju uporabnikov modelov družine TESTBOY imajo modeli natančnost, ergonomijo v obtoku in mehansko odpornost. Še posebej pohvalite debelino avtomobila te blagovne znamke, ker zagotavlja minimalni polmer izračuna na zaobljenih površinah 15 mm. Za gospodinjske aparate je to zelo dober rezultat.

Ocene modelov PosiTector

Zbirka proizvajalca si zasluži posebno pozornost pri različici 6000, za katero je značilno načelo kombiniranega dela. Uporabniki upoštevajo učinkovito merjenje ultrazvočne metode in podpirajo izračun principov magnetne indukcije. Takšne naprave se priporočajo za servisiranje železnih in neželeznih kovin, saj so v obeh primerih zagotovljene ne le natančne, temveč tudi hitre rezultate. Poleg tega je barva merilnika debeline od podjetja PosiTector znana po svoji ergonomiji. Jezik v tem primeru ne zadeva samo strukturnih prednosti, ampak tudi sredstva za upravljanje funkcij naprave zizboljšana navigacija. To pa ne vključuje samodejne kalibracije in veliko število indikatorjev, ki obveščajo o učinkovitosti naprave.

Pregledi modelov MEGA-CHECK

Uporabniki izdelkov tega podjetja so se izkazali z več značilnostmi učinkovitosti. Prvič, razvijalci so skušali čim bolj zaščititi napravo pred zunanjimi vplivi, tako da je mogoče uporabiti tehniko tako doma kot na mestu z nevarnostjo naključnih udarcev. Tudi ta naprava se uporablja za merjenje debeline premaza barve in laka v avtomobilu in cevovodih. Na teh območjih je potrebna večja natančnost in po mnenju lastnikov MEGA-CHECK so te zahteve popolnoma upravičene.

Sklep

Moram reči, da je zaradi visokih stroškov ultrazvočnih merilnih naprav odgovorno izbrati model. Mimogrede, tudi najpreprostejše spremembe z minimalnim naborom dodatnih funkcij lahko stane približno 20 tisoč rubljev. V skladu s tem je treba izbrati ultrazvočni merilnik debeline z jasnim razumevanjem nalog, ki jih je treba rešiti z njim. Kaj je glavno pri izbiri te naprave? Osnovna značilnost je maksimalna višina pokrova, ki načeloma omogoča pritrditev naprave. V povprečju je 2-4 mm. Potem morate paziti na odstopanje od dejanskih rezultatov - to je natančnost pričanja. Ta vrednost se giblje od 3 do 10 mikronov, kar je enako stotinkam milimetra. Kot dodatne parametre je vredno omenitifaktor oblike, metode dostave podatkov, funkcija merjenja pomnilnika in druga neobvezna vključitev.

Sorodne publikacije