FTP - kaj je in kako delati z njim?

FTP je protokol za prenos podatkov iz uporabnikovega računalnika na strežnik s spletnega mesta na trdi disk ali med strežniki. Pojavil se je dolgo pred HTTP. Uporabniki lahko anonimno izvedejo avtentikacijo in izvedejo zahtevana dejanja, ne glede na to, ali je ta funkcija na voljo. Danes obstajajo specializirani FTP podatkovni programi in spletne razvojne aplikacije z vgrajeno funkcionalnostjo izmenjave podatkov.

Zakaj je FTP potreben

Lahko se uporablja za kopiranje datotek iz računalnika na strežnik in s strežnika na računalnik. Ena od prednosti uporabe FTP je hkratno nalaganje številnih dokumentov. Nekateri programi omogočajo urejanje datotek neposredno na gostovanju. Standardno okno odjemalca je razdeljeno na dva dela:
 • prvi prikazuje vse, kar je preneseno na strežnik;
 • v drugem - vse, kar je na računalniku.
 • Poleg tega se uporabljajo pomožna okna. Uporabnik izbere dokument, ki ga želi postaviti na gostovanje, in ga prevzame. Pred tem mora biti pooblaščen. Podatki so označeni v obliki: @ ime imena virov. Nekateri spletni gostitelji omogočajo dostop do spletnega mesta prek programov, kot so upravitelji datotek. V nekaterih brskalnikih je ta funkcija že vgrajena. Obstajajo tudi posebne komponente, ki lahko delajo s FTP-jem.


  Ranljivosti

  FTP je zelo star protokol. Pojavil se je veliko prej kot HTTP in ni bil zasnovan kot varen. Zato ima veliko varnostnih težav. Tu so najosnovnejši:
 • napadi napadalcev;
 • prestrezanje podatkov;
 • vohanje;
 • zaseg pristanišč.
 • Pri prenosu prek FTP datoteke niso šifrirane. V skladu s tem lahko vse ukaze, uporabniška imena in gesla prestrežejo zlonamerni uporabniki. Za to se uporabljajo varne različice, na primer FTP je FTPS.

  Secure Data Transmission

  Obstajajo naslednje metode za pošiljanje podatkov, zaščitenih pred napadi hekerjev: FTPS, SFTP in FTP nad SSH. Z FTPS lahko zaščitite sejo. Strežnik FTP prejme ukaz AUTH TLS in nato zavrne nešifrirane povezave.

  SFTP ima podoben seznam ukazov kot v FTP. To uporablja protokol SSH, ki šifrira ves promet. Na ta način kodirate ukaze in podatke. V skladu s tem se vsa gesla in druge informacije, ki niso namenjene tretjim osebam, ne posredujejo na prostem. Drug način prenosa preko SSH tunelov je seja preko SSH povezave.

  Povezava in izmenjava podatkov

  Obstajata dve vrsti dela:
 • aktivni;
 • pasivno.
 • Razlikujejo se v tem, kako vzpostaviti povezavo. Aktivna metoda predpostavlja, da program ustvari povezavo tcp s strežnikom in pošlje želena vrata IP. Pasivna je potrebna, če so te povezave blokirane s požarnim zidom. Potem strežnik vrne naslov in vrata, nato pa uporabnik uporabi prejete podatke za povezavo. V nastavitvah FTP lahko izberete naslednje načine prenosa:
 • tok;
 • blok;
 • stisnjeno.
 • Pri izbiri prvega načina se podatki pošljejo kot zvezni tok. Obdelavo opravi TCP. V običajnem načinupodatki so segmentirani in praviloma poslani v naslednji obliki: blok glave, število bajtov, podatkovno polje. Pri stisnjeni metodi so vsi podatki stisnjeni z enim algoritmom in se prenašajo veliko hitreje, ker objekt tehta manj.

  Avtorizacija

  Uporabniško ime /geslo se uporablja za identifikacijo uporabnika in nadaljnje dodeljevanje pravic upravljanju datotek. Pošiljanje imena se izvede z ukazom USER, geslo pa PASS.
  Strežnik sprejme te podatke, če se ujema s tistim, ki je naveden v bazi podatkov. Naročnik nato prejme vabilo, po katerem se seja začne. Včasih strežnik podpira prijavo brez poverilnic. Običajno je zagotovljen omejen dostop za take povezave z uporabo standardnega imena, kot je anonimno. Najpogosteje pa morate vnesti e-poštni naslov za avtorizacijo in ga nato uporabiti za prijavo.

  Za razliko od http  nepremičnine  FTP  HTTP

  45)
  Možnost avtentikacije  da  ne  Sprejem
  60)

  velike binarne datoteke  majhni besedilni dokumenti  način povezave


  )  samski  prenos  da  ne  Operacije datotečnega sistema  da  ne

  Eden najsvetlejših otokov blyvostey FTP - niz zvezi, v kateri je strežnik in sprejema ukazepošlje odgovor na en kanal in pošlje podatke drugemu. To vam omogoča, da prenesete ali prenesete veliko datotek hkrati.
  Zmanjšanje stroškov prometa in s tem skrajšanje časa za izmenjavo podatkov se izvaja na račun binarnega prenosnega načina. Delo se začne, ko stranka vstopi na sejo, in vse nadaljnje operacije se izvedejo v njenem okviru. To je ena od značilnih lastnosti, ker se protokol HTTP ne spomni informacij o registriranih uporabnikih - ta funkcija se izvaja z zunanjimi metodami. Povezava med računalnikom in odjemalcem se privzeto izvaja na vratih 21 in se uporablja za upravljanje. Druga podatkovna povezava se odpre na dvajsetem vhodu ali kateri koli drugi, ki je pravilno konfigurirana.

  Kako delati z datotekami

  Obstajajo FTP odjemalci za delo s protokolom, vendar je delo z njimi zgrajeno na enakem principu. Vse, kar potrebujete za prenos, povlecite dokument iz računalnika uporabnika v mapo strežnika ali pa naredite enake ukrepe z ukazno vrstico.
 • Ko se v ustreznih poljih pojavi glavno okno, morate vnesti ime gostitelja, uporabniško ime, geslo, vrata.
 • Po uspešnem pooblastilu se prikaže seznam vseh prenosov v strežnik.
 • Iz računalnika ali strežnika v računalnik izberite predmet, ki ga želite prenesti v strežnik.
 • Po poimenovanju ustrezne datoteke pokličite kontekstni meni s PCM, izberite želeno dejanje: prenos, dodajanje naloge, urejanje, brisanje,preimenovanje, naslov za kopiranje, nastavitev dovoljenj za dostop. Te funkcije se lahko razlikujejo glede na aplikacijo, ki jo uporabljate.
 • Obstaja način za izmenjavo med dvema strežnikoma neposredno brez prenosa v računalnik. Povabljeni sta dve povezavi z različnimi strežniki. Eden od njih izbere datoteko za prenos in določi naslov IP drugega strežnika. V ta namen je FXP protokol neposredne izmenjave.
  Glavna prednost uporabe te metode je visoka hitrost prenosa. To ni odvisno od pasovne širine internetne povezave uporabnika, ki želi prenesti datoteko. Čas, ki ga potrebujete, je odvisen od hitrosti povezave med odstranjenimi strežniki FTP. Praviloma je zavestno več kot uporabnik. Treba je opozoriti, da so napadalci uporabljali ta protokol za napad na druge strežnike. Če želite preprečiti takšna dejanja, je zdaj preverjen naslov IP in če je razlika neskladna, je blokirana.

  FTP povezava preko brskalnika

  Za povezavo, kot pri uporabi specializiranih programov, mora uporabnik imeti prijavno geslo z geslom IP. Povezava se pojavi, ko uporabljate ukazno vrstico. V ta namen vnesite naslov naslednjega formata: ftp: //login login: geslo za strežnik @ ip naslov. Na primer, ftp: //myname: [email protected] Če je bila povezava uspešna, se prikaže seznam vseh dokumentov. Običajno so datoteke mesta shranjene v public_html ali www, odvisno od vrste gostovanja. Če želite kopirati dokument, ga preprosto povlecite in spustite. Ta metoda ne dovoljujeprenos dokumentov z enega strežnika na drugega. V brskalniku lahko preprosto spremenite pravice za branje /pisanje. To naredite tako, da z desno tipko miške kliknete datoteko, ki je že na strežniku. Pojavilo se bo okno z nastavitvami. Vključevati mora potrebno dovoljenje.

  FileZilla

  To je eden izmed najbolj priljubljenih FTP-jev za odjemalce Windows. Delo s tem programom je enostavno. Glavno okno je razdeljeno na pet delov. Trije od njih prikazujejo datotečno strukturo računalnika, štiri pa strežnik. Obvezna polja označujejo prijavo, geslo, vrata.
  Če je načrtovana pogosta uporaba katere koli povezave, se podatki za prijavo navedejo v "Site Manager". V nastavitvah lahko izberete identiteto, razdelite podatke v mapo, dodate komentar. Če želite prenesti datoteko, jo označite in povlecite na delovni list, kjer se prikaže struktura datoteke računalnika.

  Total Commander

  Za prenos in prenos datoteke s "Commander Total" morate narediti naslednje:
 • Pojdite na zavihek "Network".
 • Izberite točko menija "Poveži se s strežnikom".
 • V oknu kliknite gumb "Dodaj".
 • Določite ime povezave, strežnik, geslo računa.
 • Nastavite oznako "Pasivna izmenjava", pritisnite OK.
 • Po tem morate označiti izbrano povezavo in klikniti gumb "Connect".
 • Če je vzpostavljena povezava, lahko še naprej normalno delate z upravljanjem datotek z dvojno ploščo.

  Ukazna vrstica

  Če uporabnik tega ne želiČeprav je zelo priročen in omogoča hitrejše izvajanje nekaterih funkcij, lahko uporabi vmesnik ukazne vrstice:
 • Povezava se izvede z ukazom Odpri. Uporaba bi morala izgledati takole: odprite vrata ftp.server.com.
 • Parametra vrat ne morete določiti, če je namenjen standard 21.
 • Server.com podaja naslov strežnika, na katerem je mesto.
 • Preimenovanje se uporablja za preimenovanje, s CD-jem kot standardno spremembo trenutnega imenika, zapiranje za izhod, brisanje ali prekinitev povezave za brisanje.

  Sorodne publikacije