DDNS: Kaj je to in kako ga konfiguriram?

Številni uporabniki, ki ne poznajo zapletenosti vzpostavitve dostopa do interneta, pogosto naletijo na takšne kratice, kot je DDNS. Kaj je to, nekateri si preprosto ne predstavljajo. Medtem ni nič nenavadnega v smislu tega izraza. Spodaj je kratek povzetek o tem, kaj je na splošno, kako deluje in zakaj je potreben.

Razumeti: DDNS - Kaj je to?

Koncept DDNS kot ene izmed sort DNS strežnikov se je pred kratkim pojavil po sodobnih standardih. Kot veste, je običajni DNS strežnik na nek način interpret tolmačenja domenskega imena v IP naslov. Prej, ko računalniki, povezani z internetom, še vedno niso bili tako številni, kot je zdaj, je bilo mogoče še vedno spominjati naslovov strojev ali lokacij v digitalnem smislu. Toda sčasoma so stalni (statični) naslovi za vse naprave, vključno z računalniki in mobilnimi sistemi, preprosto postali redki.


Takrat je bila uvedena tehnologija DDNS. Kaj je to? S preprostimi besedami ti strežniki (storitve) zagotavljajo računalnikom z dinamičnimi zunanjimi naslovi IP, vendar sledijo domenskemu imenu, ki je povezano s takšnimi spremembami.

Dinamični DNS: Načelo dela

Recimo, da je uporabnik ustvaril svojo spletno stran in jo dal na določeno gostovanje. No, če prihaja iz njegovega terminala v druge vire, vendar mora biti povratna informacija, in drugi ljudje bi morali obiskati spletno stran. Toda kako se to lahko stori, če se računalnik stalno spreminja?
Tukaj pomagaDNS strežnik, ki nenehno spremlja IP in ga poveže z imenom domene. Grobo rečeno, če uporabnik imenuje svoj vir vasya.com in za njega vzpostavi dinamično IP, bo katera koli druga oseba ob vnosu tega naslova v brskalniku brez težav usmerjena neposredno na povezani uporabniški terminal ali stran Vasin. Za to je odgovoren DDNS ali Dynamic DNS strežnik.


Najbolj priljubljene storitve DDNS

To so splošne značilnosti delovnih mehanizmov DDNS. Kar se zdi, da je že postalo jasnejše. Ni težko vzdrževati dinamičnega naslova. To storite tako, da uporabite posebne storitve, ki zagotavljajo takšne storitve. Ni treba posebej poudarjati, da so lahko plačani in brezplačni. Najbolj priljubljene storitve pa so naslednje: naslovi so spodaj:
 • dyns.cx;
 • dhs.org;
 • 3322.org;
 • update.ods.org;
 • no-ip.com;
 • dyndns.org.
 • Zadnji vir je najbolj priljubljen in vse nastavitve se najpogosteje proizvajajo tik pod njim. Parametri, ki so nastavljeni na usmerjevalnikih, bodo podani za to.

  Prejšnje akcije

  Preden greste neposredno do nastavitev, se morate prijaviti v storitev. To lahko storite neposredno na uradnem viru, po katerem bo ime domene preizkušeno za edinstvenost, nato pa ga bo uporabnik dobil na razpolago (bo uporabljen v prihodnjih nastavitvah).
  Med vnesenimi podatki morate navesti ime, priimek, regijo prebivališča, e-poštni naslov itd. To je potrebno za oblikovanje tako imenovane karticeuporabnika Po zaključku registracije bo ustvarjeno ime domene (na primer vasya.dydns.org) in račun za neposredno upravljanje kartice.

  Nastavitev

  Zdaj pa poglejmo, kako potekajo nastavitve DDNS na usmerjevalniku:
 • Najprej z brskalnikom vnesite nastavitve usmerjevalnika, tako da vnesete naslovno vrstico 1921680.1 ali 1.1.
 • V meniju možnosti ali naprednih nastavitvah najdemo razdelek DDNS.
 • Potem izberemo storitev, v kateri je bila registracija opravljena, in vpišemo podatke na vsa polja, ki jih je treba izpolniti.
 • Če imajo nastavitve polje za aktiviranje, je treba preveriti možnost Enable (Omogoči).
 • Nato shranite nastavitve.
 • Možne težave

  Včasih, vendar pogosto, lahko naletimo na situacijo, v kateri so vsi parametri pravilno nastavljeni in je storitev aktivirana, dostop do imena domene pa je še vedno nemogoč. Lahko pa uporabite prijavo v kartico računa, kjer preprosto navedete ime domene, ki ste jo prejeli. Če to ne deluje, lahko vnesete veljaven naslov, dodeljen vratom WAN. IP mora biti prikazan v nastavitvah. Potem bo dostop do usmerjevalnika. Vendar pa ni vredno odrezati računov in komunikacij, osnovnih nastavitev usmerjevalnika ali uporabiti za povezavo omrežnega protokola. Če gre kaj narobe, lahko z diagnostičnim orodjem, ki je na voljo v vsakem sistemu Windows, prepoznate napake.

  Sklep

  Še vedno je treba dodati, da je uporaba dinamičnih naslovov IP zaDanes je zelo obetavno področje, čeprav Microsoft poskuša uveljaviti šesto različico protokola IP, ki vključuje dodelitev veliko večjega števila statičnih (trajnih) naslovov kot četrti. Nastavitve, kot bi lahko opazili, so zelo preproste. Edini in glavni pogoj - registracija v storitvi, ki zagotavlja takšne storitve. Kaj naj izberem iz tega? Večina izbere sam DynDNS, čeprav drugi internetni viri nikakor niso slabši. Toda tukaj se boste morali sami odmakniti in ceniti prednosti in slabosti te ali tiste storitve.

  Sorodne publikacije