ATI Mobility Radeon HD 5650 grafična kartica: funkcije, test, pregledi

Pogosto lahko najdete veliko zanimivih ocen, namenjenih grafičnim pospeševalnikom. So različni, imajo veliko modifikacij in tudi več sort. Danes bomo govorili o mobilni kartici ATI Mobility Radeon HD 5650.

Razlika

Pred pregledom lastnosti in preskusov morate urediti vse. Mnogi so Nvidijin model M videli večkrat. Na primer, obstaja taka kartica - Nvidia GeForce 610M. Uporabnik pozna adapter z zelo podobnim imenom - Nvidia GeForce GT 610. Zadnja video kartica svojega časa je šla na PC in je bila zelo dober vsakdanji model. Možnost dodajanja črke na kartico pomeni, da gre za »mobilno« različico. Treba je opozoriti na enkrat, da te naprave nimajo nič opraviti z mobilnimi telefoni. Izkazalo se je, da so ti modeli namenjeni za prenosne računalnike.

Ker polne kartice ni mogoče namestiti v prenosni računalnik, se spremeni, deluje na funkcijah in je nameščena v ohišju prenosnega računalnika. Ista zgodba gre pri modelih ATI. Za tiste, ki ne vedo, od leta 2010 je to podjetje postalo znano kot AMD in je postalo glavni konkurent slavne Nvidije.
Pomembno je omeniti, da se grafična kartica za prenosni računalnik bistveno razlikuje od različic na osebnem računalniku. To je bolj kot procesor za matične plošče. Zaradi svoje velikosti in odsotnosti stacionarnega hladilnega sistema so ti modeli navadno šibkejši od starejših.

Podjetje

Kot je bilo že omenjeno, do leta 2010 družbaImenovan kot ATI. Ker je bila raziskana mobilna grafična kartica izdana leta 2009, je bila izdana pod starim imenom. Kanadski proizvajalec je začel delovati leta 1985. Glavni proizvodi, na katerih je specializiran, so grafični procesor in čipi za matično ploščo. Od leta 2006 je kanadsko podjetje prenehalo biti neodvisno in ga je kupil AMD. Ko je vzela posebno enoto, vendar še štiri leta, je izdala svoje pripomočke pod prvotnim imenom. Kljub dejstvu, da je podjetje pridobilo novo ime, se je blagovna znamka Radeon Corporation odločila rešiti.

Bratje v mislih

Video kartica ATI Mobility Radeon HD 5650 je eden od 5000 članov serije. Izdani so bili modeli z indeksi 5145 in 5470. Bili so v istem cenovnem segmentu in se niso razlikovali od tehničnih lastnosti. Soočajo se z minimalnimi obremenitvami, dovoljeni za igranje le pri nizkih nastavitvah.
V dražji niši je naš junak in njegovi "bratje v trgovini" dobili: 57305750 in 5770. Kljub pomanjkanju razlik v številu procesorjev, so se adapterji razlikovali zaradi vrste spomina. Treba je omeniti, da so bili predniki serije 5700/5600 modeli HD 4670 /HD 4650, vendar v teh napravah sploh ni podobnosti.

Hero of Survey

Ker je bila ta grafična kartica za prenosni računalnik dostavljena neposredno v notranjost prenosnega računalnika, nima nobenih paketov ali predstavljivih škatel. Zato morate takoj preiti na značilnosti pospeševalnika. Novost v tem trenutku je delala s procesorjem AMD Turion II M500 na dveh jedrih. Prejeta kartaPodpora za številne tehnologije, ki so bile takrat malo znane:
 • DirectX 11;
 • OpenGL 3.2;
 • ATI Eyefinity omogoča priključitev monitorjev na prenosni računalnik z največ šestimi;
 • ATI Stream - deluje na povečanju hitrosti računalništva, pa tudi na pravilnem sodelovanju s CPU.
 • Število pretočnih procesorjev je doseglo 400 kosov, rasterizacijski bloki pa 16. Jedro je bilo integrirano z lokalnim pomnilnikom, ki je prejel 1 GB. Zbirka je bila 128 bitov. Tak ukrep je v številnih pogledih omejil celoten sistem in mu ni omogočil, da bi čim bolj povečal svojo razpršenost. Frekvenca čipa doseže 550 MHz, pomnilnik tipa GDDR3 pa je hitrost 800 MHz. Procesor ATI Mobility Radeon HD 5650 deluje na 40 nm procesni tehnologiji. Običajno se segreje do 44 stopinj. Če pospeševalnik obremeni več, se čip pregreje in temperatura preseže 70 stopinj. Na tej točki je še posebej slišati slišati hrup hladilnega sistema. Glede na model prenosnega računalnika je bilo potrebno poskrbeti za nakup dodatnega hladilnega sistema.
  Obstajajo modeli, ki so prejeli poseben hladilnik, osredotočen na visoke CPU in grafične obremenitve pospeševalnika. Bili so tisti, ki sploh niso dobili posebne tehnologije, ki bi skrbela za kakovostno hlajenje. Za slednje sem moral kupiti hladilnik. Lahko je v obliki dodatnega bloka ali služi kot stojalo z več ventilatorji. Slednja različica je najbolj priljubljena tudi zdaj, ko so začeli izdelovati gaming prenosnike, ki so še posebej potrebni za hlajenje.

  Overclocking

  Kot vsaka mobilna grafična kartica, bi lahko izboljšali tudi funkcije ATI Mobility Radeon HD 5650. Da bi to naredili, smo se morali ukvarjati z overclockingom. Treba je omeniti, da se je glede na spremembe frekvenca procesorja gibala med 450 in 650 MHz. V praksi je adapter pokazal še manj vrednosti. Modeli so potrebovali overclocking, vendar ga je bilo treba izvesti z modrostjo, kot v primeru nepazljivosti in napačnih dejanj, bi se sistem lahko pregrel in nož za vedno "padel v smrt pogumnih".


  Za premagovanje ATI Mobility Radeon HD 5650 uporabniku ni treba povečati napetosti, saj je to precej nevarno. Proizvajalec ima lasten program za overclocking blagovne znamke. Poleg tega je uporabnik potreboval programsko opremo za testiranje, kot je test stabilnosti video kartice. Preden začnete postopek, morate odstraniti tehnologijo PowerPlay, ki zmanjšuje frekvenco, če je sistem v preprostem stanju. V tem primeru se lahko zmanjša poraba energije, kar seveda ni koristno v procesu overclockinga. Mimogrede, smiselno je reči, da medtem ko sistem miruje, frekvenca pade na 150 MHz.
  Preden greste v glavni program in izvedete overclock ATI Mobility Radeon HD 5650, se morate posvetiti pripravljalni programski opremi. Nekateri od njih preverjajo posamezne dele sistema in nalagajo maksimalno jedro. Ko se adapter »segreje«, lahko neposredno preklopite na overclocking.
  Rezultati pospeševanja so odvisni od modela prenosnega računalnika, saj ta proces prispeva tako k porabi procesorja in porabi energije kot tudi količini pomnilnika RAM. V povprečju se upravljadobite dobro vrednost. Na primer, čip je pospešil od 450 do 665 MHz, pomnilnik je bil hitrejši od 790 MHz do 960 MHz. Če preizkusite grafiko za igre na samem sistemu, se bo rezultat sistema Windows dvignil s 58 na 67.

  Združljivost

  Po pojavu najnovejše različice operacijskega sistema Microsofta se je začela postavljati vprašanje "stare" grafične kartice ATI Mobility Radeon HD 5650. Windows 10 čeprav bo sistem zagnal, vendar ni vredno čakati, da bo deloval pravilno. To je seveda posledica dejstva, da je leto sprostitve digitalnega pospeševalnika 2009. Običajno razvijalec pričakuje, da bodo uporabniki uporabljali model 2-3 leta, nato pa prenehali izdajati gonilnike za posodobljen sistem. Enako se je zgodilo s tem modelom. Čeprav je ostala v starejših različicah prenosnih računalnikov, namestitev "top deset" laptop ne bo delovalo. Če imate "sedem", potem boste lahko našli gonilnike za to in starejše operacijske sisteme.

  Tekmovalci

  Kot vsaka grafična kartica ATI Mobility Radeon HD 5650, so lastnosti "prilagodljive". Zaradi tega je okoli sebe organizirala konkurenčne modele ne samo iz ATI, ampak tudi iz Nvidie. Torej, paleto konkurentov adapter vključeni: GeForce GT 420M, 425M, 435M in Radeon HD 5730. Je vredno začeti primerjavo s "sestra v trgovini." Model 5730 je postal močnejša varianta 5650. Če pa je naš junak pregleda pravilno razpršen, potem bosta dva enaka pospeševalnika. Zato ni smiselno govoriti o tem. Razlika je le v frekvencah jedra: pri mlajši različici brez razpršitve 450 MHz in pri razpršitvi 650 MHz. Toda v starejšem modelu je indeks frekvence jedra takoj enak 650 MHz.
  Primer z modeli iz Nvidie grenekoliko drugačna. Tekmovalci delajo na drugem čipu - GF108. Kljub temu, da je zasnovan tudi za proces 40 nm, se še vedno razlikuje po številu elementov. Da, univerzalni procesorji namesto 400 so samo 96. Frekvence se gibljejo od 500 do 650 MHz. Prav tako lahko dobite informacije o frekvenci CUDA jeder - 1000/1120/1300 kosov. Kartice ATI nimajo tega indikatorja. V drugih konkurenčnih modelih so enaki. Vsaka vrsta pomnilnika GDDR3 ima bitno širino 128 bitov. Da bi se približali konkurentom, je treba vse poslati na testiranje.

  Testi

  Po nakupu so bili uporabniki pogosto prisiljeni prenesti test ATI Mobility Radeon HD 5650. Poleg tega se nihče ne ustavi na eni nalogi. Običajno testiranje poteka prek več programov. Zaporedje preverjanja načeloma ni pomembno. Oglejmo si rivalstvo grafičnih kartic 3DMark. Kot je pokazala praksa, je HD 5650 lahko postal vreden konkurent v tem testu. Pokazal je visoko oceno. Različice iz Nvidie pa niso mogle niti približati ATI indikatorjev. Enako se je zgodilo pri testiranju učinkovitosti. Radeon HD 5650 je postal produktivnejši od svojih konkurentov za 23%. Število na prvi pogled je nepomembno, vendar še vedno prijeten bonus. Naslednje kartice so bile testirane preko priljubljenih iger: Crysis, Far Cry 2 STALKER: Call of Pripyat in drugi. Kot rezultat, se je izkazalo, da je Radeon HD 5650 bodisi presegel tekmece ali pa je bil na par z njimi.

  Igre

  ATI Mobility Radeon HD 5650 1Gb po testiranju je pokazal rezultate v najbolj priljubljenih igrah 2009-2012. Tako je v znani Assassin's Creed III ultra-grafika pokazala 5 "fps", visoko-20 "fps", nizko 23 "fps",Takoj namiguje na nelagodje med igro. Druga situacija je bila pri Battlefield Bad Company 2: ultra-nastavitve so pokazale majhno število sličic na sekundo. Začenši z visoko grafiko, se je ta številka povečala in pri nizkih nastavitvah dosegla 61 "fps". Priljubljena igra Counter-Strike: GO uspešno deluje pri povezovanju z ATI Mobility Radeon HD 5650. Tudi pri ultra-nastavitvah se "fps" dvigne na 39, najnižja pa na 101 sliko na sekundo. Igra World of Tanks je stabilna le pri nizkih nastavitvah z 52 "fps". Enako velja za spalne pse, starejše zvitke V: Skyrim, StarCraft 2 Mass Effect 3 in druge projekte. Vendar pa obstaja majhen seznam iger, ki delujejo odlično in pri najvišjih nastavitvah grafike: Fifa 1112 in 13; Far Cry 2 CoD Modern Warfare 2 Left 4 Dead in Sims 3.

  Ocene

  Video kartice za osebne računalnike vedno dobijo več pregledov kot mobilne različice. Zato za ATI Mobility Radeon HD 5650 ocene ni lahko najti. Poleg tega modeli prenosnih računalnikov s to različico že dolgo niso bili sproščeni, saj za sodobne naloge tak prenosnik ne bo več koristen.
  Toda v času izdaje je bilo vse drugače. Čeprav je ATI Mobility Radeon HD 5650 dobil nekaj povratnih informacij, je realno razumeti nekatere prednosti in slabosti. Tako so se kupci pritoževali, da se pri hudih nalogah ogreva pospeševalnik. Bilo je veliko nezadovoljnih s hladilnim sistemom, ki ni obvladoval velikega pretoka vročega zraka. Zato je bilo treba ta problem rešiti. Nekateri uporabniki so se trudili, da ne bi prenesli prenosnika na težke naloge, drugi pa so se odločili za nakup stojala z vgrajenim hladilnim sistemom. Tehničnoznačilnosti niso imele nobenih pritožb. Uporabniki so bili zadovoljni ne le z močnimi kazalniki uspešnosti, ampak tudi z dejstvom, da je bila priložnost za overclocking. Poleg tega se je v očeh povečala pogostost delovnih enot. Edina stvar, pri kateri bi kartica lahko bila neuspešna, so nizkokakovostni zvezki z "železom". Konec koncev, sistem ne deluje samo zaradi grafičnega pospeševalnika. Video kartica potrebuje uravnoteženo delo z drugimi napravami.

  Sklepi

  Glavne težave, s katerimi se soočajo kupci tega modela, lahko ugotovijo napake pri posodobitvi. Pojavili so se že, ko je podjetje ustavilo izdajo ATI Mobility Radeon HD 5650. Sčasoma proizvajalec ni prenehal posodabljati gonilnikov za kartico. Uporabniki, ki so bili malo zainteresirani za preglede ali nekaj novic, so pričakovali, da bo podpora tega modela in serije kot celote večna. Zdi se, da takšna politika ne koristi nikomur. Konec koncev, tudi zdaj ljudje kupujejo osebne računalnike ali prenosne računalnike ne do takrat, ko se bo pojavila novost, in vsaj 3-4 leta pred nami. Podjetja ne zagotavljajo več tehnične podpore za model, ki je zastarel, kar nakazuje na dejstvo, da je čas za nakup nekaterih najnovejših inovacij.

  Sorodne publikacije