Kaj so različne vektorske grafike iz rastra in na katerih področjih se nanašajo

Rastrske in vektorske slike imajo različne značilnosti. Prvi so sestavljeni iz majhnih blokov - pikslov. Ne moremo jih videti s prostim očesom, če se ne povečajo do maksimuma. Število slikovnih pik na palec je značilnost, ki določa kakovost rastrske slike. Običajni opis tega, kar se razlikuje od rastrske in vektorske grafike, se sliši takole: vektor je sestavljen iz niza točk, ki so povezane s črtami ali krivuljami, in ne iz pikslov.

Pri uporabi rastrske grafike

Rastrska grafika se najpogosteje uporablja za ustvarjanje fotorealističnih slik in digitalnih slik. Za njegovo ustvarjanje večina oblikovalcev uporablja priljubljen grafični urejevalnik Adobe Photoshop. Najpogostejši formati so:


 • JPEG;
 • PNG;
 • GIF;
 • TIF;
 • PSD.
 • Z uporabo rastrske grafike lahko ustvarite risbe katere koli kompleksnosti. Poleg tega bo prenos barve bolj naraven, kar olajša izhod slike na tisk, prehodi med odtenki pa so lahko gladki. Bitmap slike se pogosto uporabljajo na internetu, medtem ko ustvarjajo vmesnike in oblikovanje spletnih mest.

  Glavne pomanjkljivosti rastra

  Minus njihove uporabe je relativno velika velikost datoteke in odvisnost velikosti slike od moči računalnika. Glavna stvar je, da je razlika med vektorsko grafiko in bitno sliko ohranjanje kakovostisliko pri skaliranju Večja kot je velikost slike, počasnejša bo v urejevalniku grafike, če naprava nima dovolj pomnilnika in šibkega procesorja. Pri raztezanju slik v formatu JPEG obstajajo tako imenovani "artefakti" ali popačenja.


  Pri uporabi vektorske grafike

  Vektorska slika je sestavljena iz preprostih geometrijskih oblik ali geometrijskih primitivov: točk, ravnih linij, krogov, poligonov. Vse so opisane z matematičnimi formulami, tako da v vektorski grafiki obstaja pojem koordinata in črta, vendar pa koncepta piksla ni. Najbolj priljubljeni formati vektorjev so:
 • AI - format grafičnega urejevalnika Adobe Illustrator;
 • CDR - format Coral Draw;
 • SVG je običajno uporabljena oblika na spletu.
 • Možno je določiti še eno točko, kot je vektorska grafika iz rastra, na kratko - področje uporabe. Dejstvo je, da s pomočjo prve od teh pogosto ustvarjenih ikon, logotipov, tehničnih risb. Ilustracije, ki jih je treba dobro oceniti in ne izgubiti v tej kakovosti, se oblikujejo tudi v opisni obliki. Kompleksnost ustvarjanja fotorealističnih slik je prav tisto, kar se vektorska grafika razlikuje od rastrskega.

  Prednosti in slabosti vektorja

  Glavne prednosti vektorske grafike so pomanjkanje izgube kakovosti pri skaliranju in uporabi majhne količine računalniških virov. Ponavadi so to majhne datoteke, ki vsebujejo majhno količino informacij. Nimajo posebnedovoljenje, tako da jih lahko povečate in zmanjšate na katero koli vrednost. Vendar pa zahtevne vektorske slike, ki so zelo podrobne, še vedno zahtevajo zadostno količino RAM-a in računalniške moči procesorja računalnika. Mimogrede, nezmožnost prevajanja vseh slik v vektor se razlikuje od vektorske grafike v rastrju. Kompleksne slike z bogato paleto odtenkov ni mogoče vedno reproducirati s pomočjo matematičnih formul, v tem primeru pa se morate obrniti na bitno sliko.

  Grafični programi

  Zahvaljujoč razvoju tehnologije je prišlo do integracije dveh glavnih vrst grafike, zato je včasih težko razumeti, v kakšni obliki je delo. Adobe Illustrator in Coral Draw - najbolj priljubljen vektorski program. Adobe Photoshop se pogosteje uporablja za raster, vendar lahko ustvari vektorske slike z orodjem Pen in vstavi tudi pametne objekte, ki so vektorski, vendar so prikazani kot bitne slike. Pri luščenju ne izgubijo kakovosti.
  Adobe Illustrator ima veliko rastrskih učinkov in ko se uporablja za vektorski objekt katerega koli od njih, se rasterizira na določeno velikost. V programu Adobe Illustrator obstaja pojem gradienta mrežnega očesa. Ta učinek pomaga ustvariti fotorealistične podobe, ki ostajajo vektorske, vendar še vedno ohranjajo svoje podrobnosti. Kot lahko vidite, je zelo pomembno, da oblikovalec razume, kaj se vektorska grafika razlikuje od rastra in kdaj jo je treba uporabiti.

  Sorodne publikacije