Kako videti, katero grafično kartico v računalniku: podrobna navodila

Računalnik je kompleksna naprava z množico komponent. Standardni PC vključuje naprave, kot so procesor, RAM, trdi disk (pomnilnik), matična plošča, grafična kartica, zvočna kartica, omrežni vmesniki in drugo. Poznavanje vsega o komponenti je zelo koristno. Tudi v smislu banalnega iskanja voznikov. Še posebej pogosto morajo uporabniki iskati načine, kako videti, katera grafična kartica je na svojem računalniku. Ker ta komponenta najpogosteje potrebuje posodobitve gonilnikov. Govorili bomo o tem, kako najti informacije, ki se zahtevajo na več načinov. Začnimo z najpreprostejšimi: kakšne so grafične kartice.

Katere vrste grafičnih kartic imate?

Trenutno se razlikujeta dve glavni vrsti grafičnih kartic: integrirana in diskretna. Prva je grafično jedro, integrirano v čipov in procesor. Praviloma vgrajeni grafični adapterji nimajo posebne moči in so primerni samo za prikazovanje slike na zaslonu. Največja stvar je, da si ogledate vsebino HD. V 3D igrah se obnašajo neustrezno. Diskretne grafične kartice (ki so zunanje) se odlično ukvarjajo z intenzivnimi viri, imajo visoko zmogljivost in imajo praviloma svoj hladilni sistem. Zasnovani so tako, da opravljajo zelo zahtevne naloge in uporabljajo samo najnovejše gonilnike. Zato morate vedeti, kako določiti, katera grafična kartica je v računalniku. To lahko storite na več načinov.


1. način: Uporaba upravitelja naprav Windows

Ta metoda je preprosta in dostopna vsem. Tudi začetnik ne bo imel težav. To je prvi odgovor na vprašanje, kje najti katero grafično kartico je v računalniku. Toda upravitelj naprav mora še vedno priti do tja.
 • Odprite OS "Nadzorna plošča".
 • Kliknite na element "Upravitelj naprav".
 • Izberemo zavihek "Video adapterji".
 • Če so nameščeni vsi potrebni gonilniki, se v kartici "Video adapterji" prikažeta ime video vmesnika in njegov model. Če so gonilniki nameščeni standardno (iz samega operacijskega sistema), potem, poleg napisov »Standardni video vmesnik Plug & Play«, ne bo nič več. Zato je čas, da preidete na drugo metodo.


  Metoda 2: Uporaba identifikacijske opreme

  Za izvajanje te metode bo potreben dostop do interneta v končni fazi. Toda natančno vam bo povedal, katera grafična kartica je na mojem računalniku. Kaj potrebujete za to? Algoritem je naslednji.
 • Ponovno odprite "Nadzorna plošča".
 • Zaženite upravitelja naprav.
 • Premik na zavihek "Video adapterji".
 • Z desno miškino tipko kliknite na grafično kartico in v meniju izberite "Lastnosti".
 • V naslednjem oknu se premaknemo na zavihek Podrobnosti.
 • V polju "Properties" izberite "Equipment ID".
 • V spodnjem polju izberite prvo vrednost in jo kopirajte na standardni način (PCM v besedilu in izberite "Copy").
 • Odpremo brskalnik in v naslovni vrsticivnesite "devid.info".
 • Na spletnem mestu vstavimo kopirane podatke v iskalno vrstico in kliknemo na "Iskanje".
 • Storitev bo takoj prikazala vse podatke na grafični kartici. Vključno z modelom, letom izdaje, podatki o proizvajalcu in celo generacijo grafičnega adapterja. Prikaže se tudi seznam gonilnikov za prenos.

  Metoda 3. Uporaba programa AIDA64

  AIDA64 je edinstvena aplikacija, ki lahko zagotovi vse potrebne informacije o vseh komponentah, nameščenih v računalniku in prenosnem računalniku. Poleg tega je ta program popolnoma enak, ali so gonilniki nameščeni ali ne. Tudi pripomoček vam omogoča, da preizkusite glavne komponente vašega računalnika in izdate sodbo o njihovi ustreznosti glede stanja in gonilnika. Seveda takšna kul programska oprema ni brezplačna. In licenca stane precej drago. Toda na internetu (predvsem na torrent trackerjih) obstaja veliko število že aktiviranih različic. Torej prenesite program in ga namestite. In potem je vse preprosto.
 • Zaženite AIDA64 z uporabo ustrezne bližnjice na namizju ali preprosto iz menija Start.
 • V levem stolpcu izberite postavko "Računalnik".
 • Nato "Splošne informacije".
 • Program bo zagotovil splošne informacije o nameščenih komponentah. Med drugim boste našli informacije o grafičnem adapterju.
 • Če so potrebne podrobnejše informacije, se morate premakniti na postavko "Prikaz" (v levem stolpcu).
 • Nato kliknite "Windows Video".
 • In potem bodo na voljo obsežne informacije o nameščenem grafičnem adapterju. Ponos te metode je vker za video posnetke sploh ni treba namestiti gonilnikov. To je eden najboljših odgovorov na vprašanje, kako videti, katera grafična kartica je v vašem računalniku. Vendar pa so vse te možnosti dobre, če je računalnik vklopljen. In če ne? Kako v tem primeru videti, katera grafična kartica je v računalniku? Obstaja možnost za takšen razvoj dogodkov.

  4. način: Branje oznak na sami grafični kartici

  Vsaka diskretna grafična kartica ima na zadnji strani posebno nalepko. Nalepka vsebuje etiketo izdelka. Vključuje ime modela grafične kartice. Vse kar potrebujete je, da najdete to nalepko in preberete, kaj je tam napisano. In še bolje - posnemite sliko. Nato lahko na pametni telefon (ali kakšno drugo napravo) odprete internet, uničite najdene informacije v iskanju in ugotovite vse o grafični kartici. In to je še en odgovor na vprašanje, kako preveriti, katera grafična kartica je na vašem računalniku. Res pa je tudi, da ta nalepka ne obstaja. Ali informacije o njem so že nečitljive. Kaj naj naredim potem Izhod je.

  Metoda 5. Branje oznake na čipu

  Vsaka grafična kartica vsebuje čip, ki je odgovoren za delovanje vseh komponent grafičnega adapterja. In ta čip ima svojo oznako, ki vključuje model čipov in druge potrebne informacije. Iz teh informacij lahko izveste vse o grafičnem adapterju. Samo to zahteva dostop do interneta. Ta metoda še ni zelo dobra in iz razloga, da bi morali do čipa razstaviti hladilni sistem video pospeševalnika. In s pomanjkanjem izkušenj je enostavnonekaj, kar bi poškodovalo. In potem je grafična kartica popolnoma na pravem mestu. Če ni izkušenj, je najbolje poiskati drug odgovor na vprašanje, kako najti grafično kartico v računalniku. Na primer, poiščite dokumente iz grafične kartice in si jih oglejte. Bolj zanesljivo bo.

  Zaključek

  Zato smo poskušali odgovoriti na vprašanje, kako videti, katera grafična kartica je v računalniku. To lahko storite na več načinov. V ta namen je najbolje uporabiti programski izdelek AIDA 64. Obstajajo tudi možnosti za primere, ko računalnik popolnoma zavrne. Vendar niso vsi varni. V vsakem primeru obstaja veliko metod za reševanje tega problema. In samo uporabnik lahko izbere, kaj je zanj primerno. Glavna stvar je, da sledite navodilom. Nobenega amaterja In potem bo vse prišlo ven.

  Sorodne publikacije