Socket 1366. Nabor čipov, matične plošče, procesorji. Ustreznost, povratne informacije lastnikov

Vtičnica za procesorski priključek 1366 je debitirala novembra 2007. Na začetku je ta platforma zagotavljala brezkompromisno visoko stopnjo učinkovitosti in je takrat omogočala reševanje vseh trenutnih programskih nalog. Njegove specifikacije in zmogljivosti bodo obravnavane v tem materialu.

Na kratko o tej računalniški platformi

Kot smo že omenili, se je obravnavana računalniška vtičnica 1366 pojavila na trgu računalniške tehnologije pred desetimi leti. Taki sistemski bloki se privzeto nanašajo na rešitve na najvišji ravni.


Na podlagi te računalniške platforme so nastali strežniki na strežniški ravni, igralni računalniki, delovne postaje in grafične postaje. V vsakem od teh primerov so bile predložene najstrožje zahteve glede zmogljivosti, hkrati pa so stroški računalnika v zbirki padli v ozadje. Tudi zanesljivost računalniških sistemov je bila na zelo visoki ravni. To je kombinacija teh dveh dejavnikov in je omogočila, da se ustvari osebni računalnik na ravni premij po standardih za obdobje 2007–2010. Glavne novosti obravnavanega procesorskega priključka so bile večje število računalniških blokov, ki lahko sedaj dosežejo 6 jeder, in obnovljen krmilnik RAM-a. Slednji je bil integriran v CPU, podprl je tip pomnilnika DDR3 in je sposoben delati v trikanalnem načinu. Vse to skupaj je zagotovilo 15-odstotno povečanje uspešnosti. Leta 2011 je LGA1366 zamenjal priključek za procesorLGA2011.

Niz sistemske logike. Matične plošče

Vsaka vtičnica za matično ploščo 1366 temelji na sklopih sistemske logike X585520 in 5550. Prva od njih je namenjena ustvarjanju visoko zmogljivih računalnikov in podpira samo enoprocesorske konfiguracije. Toda ob istem času, z zagotovilom proizvajalca, vtičnico take matične plošče lahko namestite čip linije strežnika Xeon 55HХ.


Število slotov v takšnih rešitvah je šest kosov. Vsak od njih se lahko namesti na 4 GB ploščo in v svoji višini vam omogoča, da dobite 24 GB pomnilnika za delovanje na matični plošči X58. Socket 1366 v tem primeru, kot je bilo že omenjeno, vam omogoča, da ustvarite navadne računalnike z visoko stopnjo učinkovitosti. Matične plošče na čipih 5520 in 5550 so namenjene implementaciji strežniških računalnikov. Podpirajo večprocesorske konfiguracije in v njihovo vtičnico se lahko namesti samo njihova serija CPE Xeon 55XX. V tem primeru se lahko količina RAM-a znatno poveča. Na primer, pri konfiguraciji z dvojnim procesorjem se bo količina pomnilnika za delovanje povečala s 24 GB na 68 GB. V bistvu je matična plošča za LGA1366 izdelana v obliki faktorja ATX. Praviloma je to računalnik vrhunske kakovosti in oprema je zanje primerna. Ta okoliščina zahteva velikost ATX v matični plošči. Toda pred kratkim so nekateri kitajski proizvajalci že izdali rešitev microATX. Kot kažejo izkušnje, v tem primeru obstajajo težave s hlajenjem in take plošče razmeroma hitro ne uspejo. Zato jih ne priporočamo.

Seznam procesorskih naprav

V vtičnico 1366 se lahko vgradita samo dva modela CPU-ja. Procesorji serije i7-9XX lahko delujejo na matičnih ploščah s kompletom čipov X58. Še enkrat, največja količina RAM-a v tem primeru je lahko 24 GB, čip pa je zasnovan tako, da deluje v načinu enega procesorja. Število računalniških enot je lahko enako 4 ali 6, logični tokovi na tem silicijevem substratu pa so lahko 8 ali 12.
Druga linija podprtih čipov v LGA1366 je Xeon 55XX. To so strežniški mikroprocesorji. Z njimi se najbolj optimalno uporablja v povezavi s čipi 5520 ali celo 5550. V tem primeru je dovoljeno ustvariti večprocesorske konfiguracije in zaradi tega se včasih povečuje zmogljivost računalniškega sistema.

Sklep: ustreznost in povratne informacije

Na eni strani je vtičnica 1366 že dolgo predstavljena v svetu računalniške tehnologije. V zadnjih desetih letih je že gotovo, da je postal zastarel in izgubil svoj pomen. Vendar pa so tiste funkcije, ki so jih določili razvijalci v letu 2007, še vedno pomembne za to računalniško platformo. Že prisotnost trikanalnega kontrolerja OPERATIVNI pomnilnik omogoča takemu PC-ju, da konkurira na enakopravni osnovi s stališča produktivnosti s trenutnimi vodilnimi "Intel" ali "AMD". Tudi v številu jeder so te CPU še vedno pomembne. Zato se takšni računalniki še vedno spopadajo s svojimi programskimi nalogami in posodobitev takšnih računalnikov je še vedno nepraktična. Toda pri sestavljanju novih visoko zmogljivih računalnikovPriporočamo izbiro novih LGA2066 ali TR4 vtičnic. To poudarjajo lastniki takšnih sistemskih enot v svojih pregledih na internetu.

Sorodne publikacije