KrAZ-250: tehnične specifikacije, proizvajalec. Tovornjaki

Kremenčugski avtomobilski obrat je bil vedno znan po zanesljivih in trajnih tovornih vozilih. Ti stroji so bili uporabljeni v vseh državah in republikah ZSSR. Eden od teh je KrAZ-250. Avto je bil serijsko izpuščen od 78. do 92. leta. Ta model je postal naslednik moralno in tehnično zastarele 257. točke. Kaj je KrAZ-250? Specifikacije in pregled tovornjakov so predstavljeni v našem današnjem članku.

Oblikovanje

KrAZ-257 je bil navzven pravi "dinozaver" - široka krila, "glave" oči. S sprostitvijo 250. kabine je bila nadgrajena. Spremembe so zlasti vplivale na videz. Sprednji del tovornjaka je bil predelan.
Optika je sedaj vključena v odbijač (ki je še vedno kovinski). Ob žarometih so tudi meglenke. Vendar so bili na teh strojih redkost. Mere in odseki se nahajajo na širokem krilu. V odbijaču je bil vlečni kavelj, ki vzdrži celotno težo tovornjaka (ki je več kot 25 ton). Zasnova rešetke hladilnika in arhitekture pokrova sta bila tako uspešna, da se še vedno uporabljata na KrAZah. Rezervoar za gorivo - okrogla žaromet in kabina je bila instrumentna škatla. Avtomobilov KrAZ-250 ni bilo več zunanjih sprememb. V tej obliki je bil avto izdan vseh 14 let, do razpada Sovjetske zveze.

Dimenzije

Dimenzije 250-tega modela so podobne dimenzijam avtomobila ZIL-133GJ. Tako je skupna dolžina avtomobila 952 metrov, širina je 25 metrov, višina - 2,7 metra. KrAZ-250 je bil eden odtiste tovornjake, ki bi se lahko premikali po težkem terenu.
To sta spodbujali ne le dve vodilni osi, temveč tudi visoka razdalja. Standardna razdalja za 250. model je 36 centimetrov. To omogoča kakršna koli tehnična in popravljalna dela brez uporabe nosilca ali kontrolne jame. Mimogrede, nosilnost Kraz-250 je 145 ton. Avto je popolnoma prilagojen za vožnjo po asfaltni cesti in na osnovnem premazu.

Salon

Kot je navedeno v pregledih, je kabina v Krasu precej majhna. Kljub temu pa je zasnovan za tri osebe, vključno z voznikom. Znotraj - zelo nizek strop in majhna loputa. Zaradi pomanjkanja klimatske naprave v vročini je treba okna in okna popolnoma odpreti. Toda ne prihrani preveč. Sprednja plošča je trdna, vendar prekrita s plastiko. Podobni Zili in Kamazi takrat sta bili opremljeni s kovinsko ploščo. Pred očmi voznika je na voljo sklop senzorjev in številčnic - od merilnika hitrosti in tahometra do kazalnikov zračnega tlaka v zavornem sistemu. Volanski drog prihaja neposredno iz plošče. Ena od slabosti Krazuja je nereguliran volan. To je zelo neprijetno, vendar se sčasoma lahko navadite, kot je navedeno v pregledih.
Tla v kabini so enaka, saj je motor pripeljan pred kabino. Pokrit z linolejom, odpornim proti obrabi. Pristanek v notranjosti je bolj udoben kot pri MAZah in KamAZahu. Nekatere spremembe so imele kabino s spalno vrečo. Udobje se je izboljšalo, vendar je zanemarljivo. V notranjosti je hrup in močan ugrez. Mimogrede, v zimskem času, peč na CRAZ deluje dobro.Mnogi vozniki se pritožujejo zaradi nevšečnosti sedežev. Voznikov sedež je praktično brez podpore in ima omejen obseg regulacije. V zvezi s tem obstajajo ideje za namestitev foteljev iz drugih avtomobilov.

Tehnične značilnosti

KrAZ-250 je bil glede specifikacij zelo napreden. Medtem ko je bil Mazi nameščen na nizkoenergetski YMZ-236 in je bil Kamazi opremljen s 740. motorjem, je imel KrAZ močan, nadgrajen motor YMZ-238 pod pokrovom. To je bil dizelski osmocilindrični agregat z V-podobnim valjem (pod kotom 90 stopinj). Motor s prostornino 1486 litrov je zagotovil moč 240 konjskih moči. V tistem trenutku (in to je 78. leto) je bil KrAZ-250 eden najmočnejših tovornjakov v svojem razredu. Rotacijski moment pogonske enote - 883 Nm na 2000 obratov. Črpalka za gorivo - tip koluta, osemkraka, z omniprime regulatorjem vrtilne frekvence in sklopko pred oskrbo z gorivom. Tudi na KRAZ je bil uporabljen predgrevalnik Pridniprovs'ka Railroad-44MBU. Stroj odlično nosi "zimo" in brez težav se začne pri -40 in nižje.
Sredstvo motorja YMZ-238 do prve obnove je naraslo na 220 tisoč kilometrov. Celotni motor je trajal do štiri popravila in se izkazal z najboljšo stranjo. Yaroslavl motor je nezahteven glede kakovosti goriva in olja. Ampak, kot vsi sovjetski dizelski motorji, ni bil zadovoljen z njegovimi stroški. In čeprav je po potnem listu KrAZ porabil 35 litrov na sto, je v praksi ta indikator redko padel pod 40. V paru s prikolico je skupna masavlak je prepotoval še 15 ton, stroški pa so se povečali na skoraj 50 litrov. Največja hitrost takšnega tovornjaka je bila zmanjšana na 60 kilometrov na uro. KrAZ-250 je počasen motor, kljub močnejšemu od kamaz motorja. Delno so bila vina iz škatle, katerih gradnja ni bila temeljito premišljena. O tem bomo govorili spodaj.

Prenos

Avto je bil opremljen z mehanskim menjalnikom YAMZ pri 5 stopinjah. Vsi prenosi so opremljeni s sinhronizatorji (razen zadaj). Sklop - dvo-disk, suhi tip, z obodnimi vzmeti in mehanskim izklopom pogona. Toda zaradi visokih prenosnih številk je tovornjak pospešil le 75 kilometrov na uro.
Prav tako je bil KrAZ opremljen z dvostopenjskim razdelilnikom in blokiran z diferencialom. Pogon obeh škatel je pnevmatičen. Na zadnji osi sta dve kardanski gredi in vmesna podpora. Glavni menjalnik - z vreteno cilindrično in koničnimi zobniki.

Tekalno orodje

V sprednjem delu tovornjaka KrAZ-250 se uporablja vzmetno vzmetenje. To je žarka lastnika. Zasnova je zelo zanesljiva in praktično ne zahteva vzdrževanja. Enkrat na leto se z ustreznim mazivom ekstrudirajo samo igle. Od zadaj je nameščen vzporedno odvisen vzmet (nerazdeljeni mostovi) z dvema paroma polzležnih vzmeti in mlini v skupno 6 kosih. Konci vzmeti so drsni. Hidravlični amortizerji se uporabljajo za preprečevanje nihanja.

Zavorni sistem, krmilni sistem

Avto uporablja več zavornih sistemov:
 • Delo.
 • Parkiranje.
 • Rezervni.
 • Pomožni.
 • Delavec je opremljen z bobnastimi mehanizmi s premerom 42 in 44 cm na sprednji in zadnji osi. Split blazinice - cam. Sistem ima dva kontura s pnevmatskim pogonom. Prvi gre v sprednji in srednji mest, drugi - samo na hrbtu. Rezervni sistem je ena od kontur delovnega. Pomožna naprava je zavora za motorno zavoro. Opremljen je tudi s pnevmatskim pogonom. V primeru uporabe tovornjaka kot avtomobilskega vlaka (v paru s prikolico) se uporablja kombinirani sistem zavor - dvokolesni ali enokolesni pogon. Za izključitev vdora kondenzata se uporabi separator vode s termodinamičnim čiščenjem.
  Krmilni vijak in matica s kroglico. Poleg tega je KrAZ opremljen s hidravličnim ojačevalnikom. Slednji vpliva na potisk krmilne naprave, ki vključuje razdelilnik in močan cilinder.

  Spremembe

  Različice šasije in platforme na vozilu so bile zelo redke. V devetdesetih letih je bil na šasijo nameščen morski zabojnik, ki je prevažal zelenjavo. Iz obrata na podlagi 250. modela je bila izdelana predvsem posebna oprema. To so tovornjaki, tovornjaki KrAZ-250, gasilska vozila in drugo. Obstajala je tudi različica "traktorja za tovornjake". Označena je bila s črko "B" za imenom modela. Toda različica 250V je bila manj priljubljena kot KamAZ-5410.

  Stroški

  Žerjavi se večinoma prodajajo na sekundarnem trgu, ker so bili proizvedeni izjemno.
  Cene se zelo razlikujejo - od. \ T400 tisoč rubljev na 1 milijon. Podvozje lahko kupite za 200-350 tisoč rubljev.

  Sklep

  Tako smo ugotovili, da je tovornjak KrAZ-250. Trenutno je ta tehnika zastarela. Eden od pomembnih negativnih dejavnikov je poraba goriva KrAZ pri 250. modelu. In ker se avtomobil ne proizvaja več, so njegovi rezervni deli pravzaprav redki. Najti nekaj, kar ni del, je zelo težko. Zato je malo verjetno, da kupite tak tovornjak za komercialno dejavnost.

  Sorodne publikacije