Vektorska grafika je močno orodje za oblikovalce

Koncept rastrske in vektorske računalniške grafike je razširjen na področju spletnega oblikovanja in poligrafskega oblikovanja. Te vdore v zadnjih letih so postale najbolj povpraševanja. V članku podrobno obravnavamo vektorsko grafiko, področja njene uporabe, prednosti in slabosti.

Vektorska grafika. Splošne informacije

Vektorska grafika - to je način dela s predmeti in slikami, v katerem igrajo glavno vlogo referenčne točke. Postala je najbolj razširjena med oblikovalci. Ustvarjanje vektorske grafike se pogosto uporablja pri delu s postavitvami v tiskarski industriji. Hkrati se ne uporablja za prenos tonov in poltonov in pogosto kaže njegovo učinkovitost pri ustvarjanju preprostih obrazcev, besedil in kontur. Osnova vektorske grafike je načelo, da je vsaka kontura definirana z referenčnimi točkami. V tem primeru je celoten delovni prostor koordinatni sistem. Vsaka slika na tem področju je opisana s koordinatami referenčnih točk, ki so medsebojno povezane s segmenti. Poleg tega je za takšne delovne prostore v notranjosti značilno tudi polnilo, in sicer barva, gradient ali vzorec. To pomeni, da so vsi elementi podobe v prvi vrsti matematične formule. Z drugimi besedami, vektorska grafika - matematični opis najpreprostejših geometrijskih objektov.

Možni formati

Do danes je veliko formatovvektorska grafika. Ti vključujejo CDR, EPS, Ai, CMX, SVG, PSD. Ostanimo pri prvih treh. Ime formata CDR v celoti zveni kot Metafile računalniške grafike. Ta tip pripada znanemu podjetju Corel in ga uporablja izdelovalec vektorske grafike tega proizvajalca CorelDRAW. Ai je vektorski format, ki ga je razvil Adobe. Uporablja se pri delu z urednikom Adobe Illustrator. Obliko EPS je treba obravnavati podrobneje.

Vector Graphic EPS

V EPS ali Encapsulated PostScript se uporabljajo načini zapisovanja vektorskih in rastrskih informacij. Ta oblika se je pojavila kot posledica združitve prizadevanj družb Adobe Systems in Altsys. Glavni namen oblikovanja EPS je bila uvedba tehnologije, ki bi omogočala različnim programskim izdelkom delo s PostScript slikami. Pri tem je treba omeniti, da je PostScript jezik opisa strani, ki je univerzalen in ni odvisen od delovne platforme. To orodje je razvil Adobe Systems.

V PostScriptu je datoteka sestavljena iz niza ukazov, ki jih tolmač tega jezika izvaja v procesu predvajanja slike. Na to ne vpliva nobena vrsta platforme strojne opreme ali vrsta uporabljenega operacijskega sistema za osebni računalnik. PostScript je programski jezik, zato je mogoče s pomočjo tolmača prekodirati datoteko za nadaljnje tiskanje na tiskalnik, ki ne podpira delovanja podatkovnega orodja. Poleg tega ukazi PostScript omogočajo nadzor zaslona zaslona. Podobno je ta funkcija implementirana v NeXTstep OS. V temHkrati je treba opozoriti, da obstajajo velike razlike med datotekami EPS in PostScript. Ko govorimo v dostopnem jeziku, brez uporabe sofisticiranih tehničnih formulacij, vektorske datoteke EPS uporabniku omogočajo delo z grafičnimi aplikacijami brez uporabe kode PostScript neposredno. Poleg tega ta oblika omogoča prenos podatkov v tem jeziku v standardne metode prenosa informacij operacijskega sistema. Na primer z uporabo zaslona.

Format EPS v različnih operacijskih sistemih. Prednosti in slabosti

Takšni formati za sisteme, ki temeljijo na operacijskem sistemu Windows od Microsofta, so MetaFile (WMF) ali TIFF. Za platformo Macintosh se uporabljajo datoteke PICT. Med pomanjkljivostmi EPS bi morala biti nezmožnost podpiranja te oblike programov, da bi zagotovili popolno medsebojno združljivost. Z drugimi besedami, datoteke te vrste, ustvarjene v nekaterih programih, se pogosto ne smejo uporabljati ali uvažati v druge izdelke programske opreme. Kljub temu je EPS zaradi svoje moči zelo priljubljen med uporabniki.
Slike v datoteki Encapsulated PostScript so v dveh različicah, podobne TIF. To je lahko vektorska slika, shranjena kot opis uporabe jezika PostScript. Poleg tega je možna druga možnost - slikovna pika z nižjo ločljivostjo, ki se, tako kot v TIF datotekah, uporablja za predogled slike. Tako kot v aplikacijah za postavitev, je slikovna pika prikazana na zaslonu in natisnjena na tiskalnikih, ki jih niMožnosti podpore za jezik PostScript.

Kot je bilo že omenjeno v tem članku, v operacijskih sistemih EPS oblika EPS omogoča shranjevanje slikovnih točk v datotekah TIF ali WMF. Če morate natisniti datoteko z enkapsuliranim PostScriptom s tiskalnikom PCL, je priporočljivo shraniti sliko TIFF z visoko ločljivostjo. Glavne prednosti EPS-a so zanesljivost, dobra združljivost z večino aplikacij in platform, kot tudi pomembne možnosti za nastavitvene možnosti. Zaradi teh prednosti je ta oblika priljubljena in priljubljena med razvijalci programske opreme in računalniške opreme.

Vektorski grafični urejevalniki

Kateri orodji ustvarjajo vektorsko grafiko? CorelDraw in Illustrator sta v zadnjem času priljubljena in razširjena urednika za ustvarjanje in obdelavo takšnih slik. Toda pred nekaj leti je priljubljen raster program "Photoshop" imel tudi priložnost za delo z vektorji. Ta sprememba vam omogoča, da Photoshop pripišete urednikom, ki delajo z rastrsko in vektorsko grafiko.

Pomanjkljivosti vektorske grafike

Glavna pomanjkljivost tega načina dela s predmeti in slikami je njegova ozka specializacija. Vektorska grafika ne more v celoti nadomestiti rastra, saj ne more prenašati odtenkov in tonov kot slike. Da, in na splošno je funkcija in namen uporabe te vrste popolnoma drugačna. Navsezadnje je vektorska grafika primarno delo (točka, linija, spline, Bezierjeva krivulja,krog in mnogokotnik).

Prednosti vektorskega formata

Opozoriti je treba, da je mogoče vsako sliko, izdelano v urejevalniku za vektorsko grafiko, enostavno povečati. In kako zmanjšati in povečati brez izgube kakovosti slike. Smiselno je podrobneje obravnavati tehnologijo skaliranja te slike. Kot smo že omenili, je vektorska slika predvsem matematična formula. Zato, ko povečate ali zmanjšate sliko, grafični urejevalnik preprosto prikaže koordinate referenčnih točk in sliko prikaže v novem merilu. Vektorska grafika je orodje, ki naredi oblikovalce bolj učinkovito in lažje.
Takšen algoritem skaliranja je zelo primeren za uporabo pri oblikovanju logotipov in emblemov, kot jih večina sodobnih oblikovalcev profilov uspešno uporablja. Slika, ki jo kadarkoli posnamete v urejevalniku vektorske grafike, lahko hitro spremeni velikost brez izgube kakovosti slike. Druge prednosti te oblike vključujejo enostavno spreminjanje barve v nekaj klikih računalniške miške, ker je podobno določena z digitalno vrednostjo. Tudi med prednostmi vektorske grafike je mogoče omeniti majhno velikost datotek, saj matematična formula vsebuje le opis referenčnih točk in ne vsakega slikovnega pika delovnega območja.

Zaključek

Na koncu je treba opozoriti, da so se po pojavu novega formata SVG odprle popolnoma nove možnosti za delo z vektorsko grafiko. Zdaj se pogosto uporablja v spletnem oblikovanju.Najnovejše različice najbolj priljubljenih internetnih brskalnikov že podpirajo to grafično obliko. SVG omogoča merjenje slik brez izgube kakovosti slike, kar je na primer zelo pomembno za prilagodljivost spletnih virov.

Sorodne publikacije