Datotečni arhivi - kaj je to in zakaj ga potrebujejo?

Datotečni arhivi so datoteke, ki jih ustvari poseben program z imenom arhivator in vsebuje eno do več datotek in /ali imenikov (map) v zapakirani obliki.

Zgodovinski vidik

Ti arhivi se najpogosteje uporabljajo pri uporabi disket, saj vam arhivi datotek omogočajo stiskanje nekaterih vrst datotek (razen grafičnih in video), da se jih prilagodi na majhni količini diskete. Z njihovo izginotjem se je uporaba arhivov pretežno preselila na internet, kjer se še naprej uporabljajo predvsem v skupni rabi datotek in na ftp strežnikih.


Klasifikacija arhivov

Dodelite naslednje vrste arhivov datotek:
 • navadne - v eni arhivski datoteki je več datotek in /ali map, stisnjenih z neko metodo;
 • samoizvajanja - predstavljajo izvedljive datoteke s pripono .exe; ko zaganjate, morate določiti samo pot razpakiranja, vse ostalo bo izvedlo sam program;
 • multivolume - vključuje določeno število delov arhiva, ki lahko dodatno dopolnijo svojo lastno razširitev, ki prikazuje številko dela: part01;
 • Neprekinjeno - arhivi z najvišjim možnim razmerjem stiskanja, v katerih vse datoteke in mape predstavljajo eno celoto; razpakiranje ene datoteke (mape) je nemogoče;
 • arhivi, zaščiteni z geslom, ki zahtevajo odpiranje gesla.
 • Širitev datotečnih arhivov

  VsiDatoteka ima nekaj razširitev. Arhivi datotek niso izjema. To so, predvsem, zip, rar, 7z - najbolj priljubljene razširitve, ki se uporabljajo v operacijskem sistemu Windows. Take razširitve v operacijskem sistemu GNU /Linux lahko najdete zelo redko, predvsem pri tistih uporabnikih, ki so pred kratkim prešli na uporabo tega operacijskega sistema po operacijskem sistemu Windows. Tukaj so najpogostejši arhivi gz, bz2 xz. Delo s temi razširitvami običajno spremlja stiskanje tar, kar povzroči, da celotna razširitev izgleda kot tar.gz, tar.bz2 tar.xz. Pogosto so tar.bz2 in tar.xz učinkovitejši od stiskanja kot zip. Te oblike v sistemu Windows niso razširjene, vendar jih je mogoče uspešno uporabljati v vseh običajnih arhivatorjih.


  Najboljša stopnja stiskanja v najpogostejšem operacijskem sistemu Windows je 7z, vendar izvedeni testi kažejo malo prednosti pred drugimi končnimi datotečnimi arhivi. Delo z zipom na Windows je na voljo po namestitvi sistema, tako kot pri Mac OS X, večina distribucij GNU /Linux deluje tudi z arhivskimi podatki iz polja, saj distribucija namesti arhiverje, ki podpirajo najpogostejše oblike arhivov datotek.

  Delo z datotečnimi arhivi

  Datotečni arhivi kažejo na obstoj posebnih programov, ki bi lahko učinkovito ustvarjali in razpakirali. Opozoriti je treba, da večina arhivatorjev, ki temeljijo na Windows, ustvarijo ustrezne elemente menija kontekstnega menija z desno tipko miške. Pregledali bomo arhive datotek za stacionarne računalnike, vendar so na voljo tudi tisti za pripomočke, ki jih lahko najdeteustreznih trgovinah.
  Razmislite o najpogostejših aplikacijah za arhiviranje datotek.

  WinZip

  Privzeto shranjuje datoteke v zip, vendar jih lahko shranite v drugih oblikah. S tem arhiverjem lahko stisnete mp3 datoteke in jpeg datoteke do 25% brez izgube kakovosti. Metoda stiskanja se izbere samodejno. Obstajajo funkcije za tiskanje datotek, ki so stisnjene v ta arhiv, ki jih preverijo z antivirusom in drugimi. Najnovejše različice programa podpirajo odpiranje datotek 7z, rar in zipx. Po mnenju razvijalcev WinZip zagotavlja zaščito z uporabo šifriranja bančnih plasti. Poleg tega so se najnovejše različice lahko povezale z oblaki. V tem programu lahko arhivi datotek odprejo nove formate dokumentov MS Office: docx, xlsx, itd., Kot tudi formate, ki ustrezajo mednarodnemu standardu ODF. Kot pravijo razvijalci, je zmanjšanje velikosti grafičnih datotek posledica dejstva, da so nekatere oblike zamenjane z drugimi. V primeru nenamernega brisanja, kopiranja lahko preimenujete datoteke.

  WinRAR

  Svetovno vodeni zip-arhivi so v porastu, vendar je Rusija na poti, in imamo najbolj priljubljen arhivar - WinRAR. Ta arhivator ima način ukazne vrstice (uporablja se samo v okoljih GNU /Linux), najnovejše različice pa so se tudi naučile učinkovito komprimirati medijske vsebine. Ima svoj algoritem stiskanja, ki podpira različne formate, vključno z priljubljenimi rar in zip, in manj priljubljenimi gz, tar, bz2 lzma in drugimi. V WinRAR lahko izberete čas stiskanja, medtem ko morate to upoštevatiMočna kompresija bo povzročila veliko časa za arhiviranje. V nastavitvah tega arhivatorja lahko nastavite nizko prioriteto, ki bo povečala čas nalaganja /razpakiranja, vendar bo zmanjšala obremenitev procesorja, lahko pa uporabite vsa procesorska jedra, kar bo vodilo do bolj robustnega prenosa, vendar bo skrajšal čas ustvarjanja ali razpakiranja arhiva.

  PeaZip

  Ta program je več platform in ga je mogoče namestiti na veliko operacijskih sistemov. Možnost odpiranja več kot 180 formatov datotek. To je verjetno rekord. Podpira sočasno delo z več arhivi. Najnovejše različice zagotavljajo podporo za odpiranje zipx, rar, vključno s peto različico.
  Ta aplikacija podpira tudi šifriranje podatkov, ima možnost pretvoriti disk v datotečni sistem NTFS, možno je ustvariti ključe, varnostne kopije datotek. Program je na voljo tako za 32-bitne platforme kot za 64-bitne.

  7-zip

  S tem arhivom se ustvarijo domači 7z formati, čeprav so podprti številni drugi, vključno z priljubljenimi formati v sistemih Windows in POSIX, vključno z GNU /Linux in Mac OS X. Med drugim lahko odprete arhive rar, deb, ki vsebujejo binarne namestitvene datoteke v operacijskem sistemu GNU /Linux. Po mnenju razvijalcev, stopnja stiskanja presega WinRAR za 30-70%, in WinZip - za 2-10%. Za razliko od prvih dveh arhivarjev, ki želijo dobiti denar od uporabnikov za njihovo uporabo, slednja dva pripadata odprtokodnim programom in sta brezplačna. Leta 2007 je bil ta arhivar projekt SourceForge.netpriznana kot najboljša. Šifriranje se izvaja z uporabo algoritma AES-256 za arhive datotek 7z in zip. Arhivi, pakirani z metodo LZMA, se razpakirajo dobesedno. Kot pri PeaZipu obstajajo programi za 32- in 64-bitne platforme.

  Datotečni arhivi na internetu

  Številni strežniki na svetovnem spletu jih vsebujejo. Internetni strežniki, ki vsebujejo datotečne arhive, se imenujejo ftp strežniki. Do nedavnega je bilo mogoče najti skoraj vse te strežnike - od glasbe do igrač in programov za različne sisteme. Boj proti piratstvu v naši državi je nekoliko spodkopal ta segment, zdaj pa je v glavnem brezplačnih izdelkov. Na strežnikih ftp so shranjeni operacijski sistemi GNU /Linux, tako da ima vsak uporabnik teh sistemov možnost, da prosto namestijo programe, ki so podpisani z digitalnimi ključi, kar izključuje možnost prodiranja zlonamerne kode v računalnik uporabnika, zaradi česar so sistemi znani po pomanjkanju virusov. Ftp strežnike si lahko ogledate iz katerega koli brskalnika in za njih obstajajo posebne stranke. Izmenjava podatkov ftp-strežnika z uporabniki poteka prek TCP-ja. Upravljanje izmenjave ureja standardni protokol TELNET. Ko uporabljate ftp, je mogoče ne samo prenesti datoteke na lokalni računalnik, ampak tudi prenesti na oddaljeni strežnik. Sistem za arhiviranje datotek lahko uporablja katerikoli ftp strežnik za uporabo ftp strežnika. Podatki strežnika zagotavljajo posredovanje in sprejemanje arhivov datotek tako anonimnih uporabnikov kot pooblaščenih uporabnikovuporabniki. Večina ftp strežnikov je anonimnih.
  Kljub tem prednostim, ftp-strežniki niso brez napak. Velik del arhivskih datotek v njih je predstavljen brez opisa, in ugibati, da pred vami, lahko samo na namensko iskanje. Prenos datotek se lahko izvede na tekstovni način ali binarno. V primeru nepravilne izbire se lahko datoteka poškoduje. Ftp-strežniki nimajo univerzalnega iskanja. Obstaja več rešitev, vendar niso univerzalne. Najpogostejša med njimi je storitev Archie. Strežniki Archie so visoko naloženi in delujejo samo z anonimnim ftp-jem. Vendar pa so podatki o strežniku decentralizirani, iskanje poteka po nerazumljivem algoritmu, kar pomeni, da s premikanjem vseh strežnikov (in približno ducata) ne morete najti informacij, ki jih želite. Poleg tega morate pri uporabi te storitve ustvariti predlogo za iskanje. Poleg uporabe ftp-ja se lahko http uporablja tudi za dostop do arhivov datotek. Datotečni arhivi niso samo odprtokodna programska oprema, lahko najdejo različna besedila, demo verzije lastniških programov in še veliko več.

  Na koncu

  Datotečni arhivi so torej nujni za prenos velike količine informacij v skrajšani obliki. Ta arhiva se lahko uporablja lokalno - na posameznih računalnikih in na svetovnem internetu z uporabo posebnih strežnikov ftp in http. Najpogosteje uporabljena programska oprema za arhiviranje in razpakiranje sta WinRAR, WinZip, PeaZip,7-zip Zadnja dva programa sta brezplačna in se lahko uporabljata brezplačno. Večina arhiverjev podpira vse najpogostejše arhivske formate.

  Sorodne publikacije