Kako odstraniti virus iz telefona: navodila po korakih

Sodobna mobilna tehnologija s sedanjimi operacijskimi sistemi je v veliki meri ranljiva za prodor različnih vrst virusnih groženj, pa tudi računalnikov s stacionarnimi ali strežniškimi OS. Res je, da je večina zlonamernih kod namenjena kraji zaupnih informacij ali oglaševanju. Kako odstraniti virus iz telefona? Načeloma v tem vprašanju ni nič posebej zapletenega, vendar je treba omeniti, da bodo predlagane metode uporabljene samo za vsak posamezen primer. Nekatere predlagane rešitve sploh niso potrebne.

Virus v telefonu: kaj storiti? Običajno lastnik telefona zelo hitro opazi prisotnost virusa. Prvi simptomi so nepravilno delovanje opreme, blokiranje nekaterih vlog, izguba sredstev z računa, omejitev dostopa do njihovih zaupnih informacij itd.

Običajno je večina virusov trojanski program in vohunska programska oprema, ki je osredotočena na prilagajanje uporabniških podatkov (npr. Dostopne kode za bančne kartice, prijave in gesla v socialnih omrežjih itd.). Vprašanje, kako odstraniti virus iz telefona, je mogoče rešiti z uporabo posebnih zaščitnih programčkov in z uporabo neodvisnih dejanj. Razmislite o tistih in drugih.

Kako odstraniti trojanski virus iz telefona na najlažji način?

Začnimo z najpreprostejšimi. Recimo, da je uporabnik prejel sporočilo s povezavo ali fotografijos klikom na ki aktivira prehod na zlonamerno ali oglaševalsko spletno mesto. V večini primerov je problem, kako odstraniti SMS-virus iz telefona, rešen z brisanjem samega sporočila in brisanjem podatkov brskalnika.
Če pa izbrišete sporočilo, čeprav je to mogoče nekako, potem je z brskalniki primer bolj zapleten. Za začetek morate preprosto očistiti zgodovino obiskov s popolno odstranitvijo predpomnjenih podatkov. Na kateri koli mobilni napravi je to mogoče storiti preprosto. Prav tako morate zapreti vse nedavno obiskane strani in uporabiti prazno kot prvo. Ampak, da ne bi sodelovali pri takšnih ročnih rokah, lahko vsakemu optimizacijskemu programu zaupate, da bi vnesli red v sistem. Veliko teh pripomočkov ima vgrajene protivirusne module. Zato morate po čiščenju takoj izvesti celoten pregled naprave za prisotnost virusov.

Ker možnosti za odkrivanje in nevtraliziranje groženj s takšnimi programčki niso tako velike, je vredno namestiti ozko linijo protivirusnih ali anti-oglasnih aplikacij (vsaj za eno uro), opraviti validacijo in jo odstraniti. Toda takšna dejanja morda ne bodo delovala, če se bo virus preveč trdno naselil v sistemu.

Odstranjevanje groženj v varnem načinu

Zdaj pa poglejmo, kako ročno odstraniti virus iz telefona, če protivirusna programska oprema ne zagotavlja učinka v standardnem načinu prenosa v mobilnem operacijskem sistemu (nekateri virusi morda ne bodo odstranjeni z blokiranjem dostopa do njih).
V tem primeruboste morali uporabiti varni zagon, kot je to storjeno na Windows sistemih. Dejanja so lahko precej drugačna, vendar je za lastnike naprav Android priporočljivo, da uporabite gumb za vklop in potrdite, da sta oba ključa prekinjena ali zaklenjena na začetku operacijskega sistema. Podobne metode veljajo za naprave "apple".
Ko se prijavljate v ta način, lahko uporabite kateri koli upravljalnik datotek, da sami odstranite mape in datoteke z virusi, potem ko izvedete protivirusno preiskavo, ki lahko pokaže ime grožnje, vendar zagnani programček ne more odstraniti virusa. Običajno grožnje shranjujejo svoje programske predmete na notranji pogon, za zanesljivost pa lahko preverite njihovo razpoložljivost in izmenljive zemljevide, tako da vključite že prikazane skrite datoteke in imenike. Značilno je, da operacijski sistemi sami ne zagotavljajo takšne funkcije, vendar v sodobnih datotekah lahko to storite.

Odstranitev virusa preko računalnika

Precej enostavnejša metoda je odstranjevanje virusov, ko je telefon priključen na stacionarni računalniški terminal ali prenosni računalnik s standardnim antivirusnim programom ali podobno prenosno aplikacijo.
Kako odstraniti virus iz telefona prek računalnika? Osnovno! Po priključitvi, ko bo naprava v sistemu ugotovila, da bodo notranji in zunanji pogoni prikazani v istem "Raziskovalcu" kot običajne particije diska ali odstranljive naprave Flash. Uporaba elementov menijaPCM lahko preverite vsakega od njih.

Če iz nekega razloga to ne deluje, lahko zaženete prenosni program za optično branje drugega izdelovalca in določite nosilec, ki ga bo skeniral v njem. Vsekakor pa je priporočljivo, da nastavite podrobnejše in ne standardne preglede, saj se mobilni virusi morda ne prepoznajo (aplikacije so usmerjene v stacionarne sisteme).

Popolna ponastavitev parametrov

Vendar se lahko v vprašanju, kako odstraniti virus iz telefona, zateči k ekstremnim ukrepom, če nič ne pomaga. Govorimo o popolni obnovitvi tovarniških nastavitev.
Uporabite lahko standardne možnosti ponastavitve, vendar to ne pomaga vedno (še posebej, če je virus pregloboko v sistemu ali na izmenljivi pomnilniški kartici). V takem primeru je bolje uporabiti posebne "native" programe od proizvajalca telefona, ki imajo v svojem arzenalu orodja za obnovitev tovarniške programske opreme. Metoda, seveda, ni najboljša, saj bodo popolnoma izbrisani vsi podatki iz telefona (v nekem smislu se ta postopek lahko primerja z oblikovanjem particije in ponovno namestitvijo "native" programske opreme iz nič). Zato morate najprej kopirati vse potrebne informacije v drug kraj in si zapomniti lastno registracijo (prijave in gesla), da aktivirate nekatere vgrajene ali dodatne storitve.

Dodatne dejavnosti

Kako odstraniti virus iz telefona, če zgoraj navedene metode ne pomagajo? Problem je mogoče rešiti z uporaboPrisilno vrnitev na prvotne parametre, imenovane Hard Reset. Metoda je tudi precej barbarska, toda kaj storiti

Zaključek

Kot lahko vidite, je vprašanje, kako odstraniti virus iz telefona, rešeno preprosto. Vendar pa je vredno posvetiti pozornost dejstvu, da lahko globoko skeniranje protivirusnih programov traja veliko časa, zato morate biti potrpežljivi. Poleg tega, če pristopite k problemu s praktičnega vidika, naj se skeniranje najprej zažene v varnem zagonskem načinu, če je na voljo v napravi. Malo ve, vendar lahko lastniki naprav Android kot napredne funkcije uporabljajo tako imenovani inženirski meni (ne zamešajte aktivacije nastavitev za »Za razvijalce«). Tudi tu lahko najdete veliko zanimivih stvari. Vendar, če nič ni posebej pomembno (dobro, poleg seznama stikov) na telefonu, bo optimalna možnost za obnovitev tovarniške firmware. V tem primeru je odstranitev grožnje zagotovljena za vseh sto.

Sorodne publikacije