Značilnosti polnjenja akumulatorja. Priporočila za uporabo

Med premikanjem vozila se za napajanje omrežja na krovu uporablja oscilator. Ko pa se motor ustavi, se celotna obremenitev prenese na drugo napravo, imenovano baterija (AKB). Da bi tak vir energije trajal čim dlje, je potrebno pravilno napolniti akumulator.

V okviru tega članka bomo obravnavali takšne trenutke, kot so: potreba po pravilni napolnjenosti baterije, katere obstajajo njene vrste, kot tudi dotik, pravzaprav pravilo polnjenja.

Malo teorije ne bo motilo

Avtomobilski akumulator služi kot glavni vir energije za zagon zaganjalnika, ki pa "vklopi" motor. Podpira tudi delovanje omrežja na vozilu z generatorjem v prostem teku.


V poletnem času se lahko pogon začne in polni s 50% baterije. Vendar pa je pozimi zmogljivost baterije dvakrat nižja zaradi zgoščevanja maziva, kar vodi do povečanja zagonskih tokov. Zato ni verjetno, da bi taka baterija za ponovno polnjenje zagnala motor, razen da bi uporabili vžigalnik iz drugega vozila. Zato je treba polnjenje akumulatorja s polnilnikom opraviti, preden pride hladno. Toda kaj je v bistvu pogojeno s potrebo po ustreznem zaračunavanju? Temu bo sledil jezik.

Kakšna je potreba po pravilnem polnjenju baterije?

Baterija z dostojnim avtomobilom lahko traja 2 ali 3 leta, kar običajno znaša od 70 do 100tisoč km vožnje. Če baterijo podpirate v napolnjenem stanju, lahko povečate življenjsko dobo baterije. V tem primeru je polnjenje baterije priporočljivo, če se izprazni za polovico ali več.

Ne smemo pozabiti, da sama baterija ne proizvaja električne energije, temveč jo akumulira in se nato napaja v omrežju vozila na vozilu. Ko se vozilo premika, se polnjenje ponovno vzpostavi, vir za polnjenje baterije pa je generator, ki ga poganja motorna gred. Pogosti cikli praznjenja in polnjenje akumulatorja avtomobila negativno vplivajo na njegovo tehnično stanje. Ne samo, da se raven napolnjenosti zmanjša, ampak se baterija postopoma prazni. In s časom ta polnjenje ni dovolj za zagon motorja. Potem je treba napolniti baterijo, tako da se oskrba z električno energijo ponovno vzpostavi. V ta namen se uporablja polnilnik (pomnilnik).
Vendar, preden se premaknemo k spoznavanju vseh zapletenosti, je vredno preučiti, katere vrste baterij obstajajo, katere so njihove glavne značilnosti, kaj značilnosti in delo polnilnikov. Prav tako se dotaknemo nekaterih ne manj pomembnih trenutkov in kaj priporočamo.

Sorte baterij

Trenutno se proizvajajo naslednje baterije:
 • Alkalne.
 • Acid.
 • Gel.
 • V tem primeru ima vsak od njih svoje značilnosti polnjenja akumulatorja. V alkalnih napravah gre za uporabo tandemskega nikelj-železa ali nikelj-kadmija, ki gre v proizvodnjo plošč. KavitKorpus AKB napolni kavstični kalij. Toda zaradi manjše jakosti toka so take baterije praktično neuporabljene, za razliko od drugih analogov. Elektrode za akumulatorje so izdelane iz svinca in številnih nečistoč. Takšna odločitev ima težo pogona - ta kovina lahko proizvede več toka v kratkem času. Poleg tega ima odlično energijsko intenzivnost. Elektrolit je raztopina kisline. Kot kaže praksa, so takšne baterije priljubljene med velikim številom lastnikov vozil.
  Gelne baterije se lahko štejejo za vrsto inovacij. Če je v bistvu to ista kislinska možnost, je samo elektrolit tukaj v želatinastem stanju. In v resnici, polnjenje avtomobilske baterije doma pogojev te vrste se praktično ne razlikuje od postopka s kislinskimi analogi.
  To znanje avtomobilske industrije ima veliko večje možnosti. Hkrati je njegova široka uporaba omejena s številnimi dejavniki. In to predvsem zaradi tehnoloških značilnosti. Poleg tega ni vsak avtomobilist všeč njihovi vrednosti, ki je prevelika za večino potrošnikov.

  Baterije za servisiranje in servisiranje

  Poleg tega so baterije razdeljene v dve vrsti:
 • Ne servisne - vključujejo baterije z zaprtim krogom in njihove omarice so popolnoma zaprte. Zaradi tega ni dostopa do notranjih delov: vse je zvit ali pa ga ni mogoče videti. Hkrati, če med delovanjem ali obpolnjenje akumulatorja doma, ga nenamerno obrnete, elektrolit ne izteče iz njega. Značilno je, da gre za gel baterijo.
 • Servisiran - kot lahko uganite, so to tisti, ki imajo dostop do vsebine pločevink. V ta namen ima vsaka od njih zložljiv zamašek. Ta kategorija vključuje kislinske baterije.
 • Ker se je pojavila prva AKB, je bilo več kot stoletje (približno 140 let), v našem sodobnem svetu pa si ni mogoče predstavljati, kako to storiti brez takšnih napajalnikov. Konec koncev, poleg avtomobilov, se ta vrsta baterije napaja z različnimi napravami: od telefonov in pripomočkov do kompleksnih sistemov na različnih področjih človeške dejavnosti, vključno s prostorom.

  Kaj pa polnilnik

  Kaj pomeni polnjenje akumulatorja? Ko se soočamo s potrebo po nakupu polnilnika za mobilni telefon, običajno nimamo takega vprašanja. Zdi se, da so avtomobilski analogi enaki, problem izbire pa preprosto ne obstaja. Vendar je bilo res pred dvema desetletjema. Potem se polnilniki razlikujejo drug od drugega, razen znamke in primera.

  Zdaj pa je vse drugače in razlike med sodobnimi napravami so bolj izrazite. In prva stvar, ki jo želim omeniti, je način polnjenja akumulatorja. V skladu s to funkcijo je lahko baterija:
 • Z ročno nastavitvijo.
 • Samodejno.
 • Kljub dejstvu, da so ročni polnilniki že klasika, jih mnogi motoristi še vedno raje. V tem primeru vedno obstaja možnostnadzoruje celoten proces in, če je potrebno, posreduje, popravlja tok, glede na stanje baterije. Ampak poleg polnjenja akumulatorskega akumulatorja je možno izvesti tudi obnovitev iz sulfacije. O samodejnih polnilcih in zato mora biti vse jasno. Povrnitev zmogljivosti baterije se zgodi brez človeškega poseganja. Najenostavnejši in zato tudi cenovno ugodni polnilniki so celo brez merilnih naprav, LED pa signalizira konec postopka. Za tiste lastnike avtomobilov, ki raje redko gledajo pod pokrovom, je to najboljša rešitev. Ampak tukaj je treba razumeti, da delo v skladu z danim algoritmom, stanje baterije se ne upošteva. Poleg tega stroški takšnih naprav ne smejo biti za vse na žepu.
  Polnilnike je mogoče razdeliti tudi glede na izvedbo:
 • Transformator - izdelan na osnovi običajnega napetostnega transformatorja z najmanjšim številom aktivnih elementov. To nam je omogočilo doseči visoko zanesljivost in povečati velikost.
 • Impulzni - zaradi napajanja akumulatorja z visoko frekvenco je bilo mogoče znatno zmanjšati dimenzije naprav. Po eni strani je to nedvomna zasluga, po drugi strani pa visoki stroški in kompleksnost celotne zasnove.
 • Najenostavnejši polnilnik je sestavljen iz transformatorja za spuščanje in diodnega mostička. Razumeti načelo brez dela: primarno navijanje ima spremenljivo napetost 220 V, nato pa se zmanjša (pretvori) in usmeri na diodni most.
  Atna izhod dobimo potrebne 14-16 voltov, kar je dovolj za polnjenje baterije.

  Osnovna, vendar pomembna pravila

  Da bi se akumulator avtomobila uspešno napolnil, morate vedno upoštevati pomembne točke:
 • Zmogljivost baterije se lahko nadzoruje, da se določi raven polnilnega toka. Praviloma je 10% nominalnega parametra akumulatorja. Na primer, če je zmogljivost baterije 55 A · h, potem, 55 Amper - polnjenje akumulatorja.
 • Za polnjenje baterije je potrebno nekaj časa. Vendar pa se ne smete zateči k hitrim možnostim z uporabo toka 20-30 Amp. Na koncu to vodi do uničenja baterije.
 • Za gelne baterije je meja 142 voltov, zato je zelo priporočljivo, da je ne presežete.
 • Preden priključite pomnilnik, ga morate izklopiti.
 • Pri povezovanju upoštevajte polariteto (plus plus, minus do minus), sicer lahko obe napravi (baterija in pomnilnik) ne uspe.
 • Prav tako je treba zagotoviti, da napetost na sponkah preseže vrednost baterije za 10%. Za boljše razumevanje navedimo primer: če je napetost akumulatorja 128 voltov, mora biti podprta v 1408, kar je 10% (128+ 128). Poznavanje teh osnovnih pravil lahko prepreči veliko napak pri polnjenju akumulatorja doma. Prav tako ne smemo pozabiti na varnost, ker je ta ukrep kemijski proces, v katerem se sprosti eksplozivna mešanica plinov (vodik in kisik). V zvezi s tem je potrebnobodite previdni

  Preverjanje baterije

  Preden začnete polniti baterijo, se prepričajte, da je popolnoma prazna. To lahko storite na več načinov. Večina baterij ima poseben indikator, ki je v bistvu hidrometer. Neodvisno meri gostoto elektrolita in, odvisno od tega, se pojavi ena ali druga kroglica. To je nekaj, kar vidimo, če pomotoma vzamemo žarnico. In ko je vse normalno, je vidna zelena "luč", sicer bo rdeča.
  Drug način preverjanja baterije pred polnjenjem akumulatorja je uporaba multimetra. Pri popolnoma napolnjeni bateriji je napetost na sponkah približno 126 voltov ali več. Druge vrednosti ustrezajo:
 • 125 - 90%;
 • 1242 - 80%;
 • 1232 - 70%.
 • 122–60%;
 • 1206 - 50%.
 • ​​
 • 119–40%;
 • 1175 - 30%.
 • 1158 - 20%;
 • 1131 - 10%.
 • 105 - 0%.
 • Zanesljivejša metoda pa je tovorna vilica, ki bo pokazala padec napetosti pod vplivom obremenitve. Z drugimi besedami, lahko vidite pravi kazalnik ravni napolnjenosti baterije. Ta naprava bo najdena v vsaki avtomobilski električni instalaciji ali v kateri koli trgovini, ki prodaja baterije. Najverjetneje se lahko tak pregled opravi zahvaljujoč, nič več kot to.

  Od teorije do prakse ali priprave za polnjenje akumulatorja.

  Ko je baterija popolnoma izpraznjena, je priporočljivo, da gredo neposredno v prakso. Pred tem pa je potrebna majhna pripravljalna faza. Prva stvar je napolniti akumulator iz avtomobila, če pa je čas za polnjenje baterijeNi veliko avtomobila, nato pa ga izključite iz omrežja na vozilu. Hkrati je možno opraviti diagnozo, dobro pregledati njegovo stanje, mimo njega, ga očistiti prahu in drugih onesnaževalcev. Zanima se, ali so razpoke in uhajanje elektrolita. Če obstaja, nadaljnje delovanje te baterije ni zelo priporočljivo. Če je vse normalno, je dobro očistiti terminale, da zagotovite dober stik. Ohišje baterije lahko obrišete tudi s krpo, namočeno v raztopino amoniaka (10%) ali sode. Po tem morate odviti svečke ali odstraniti vtiče. Hlapi elektrolita se lahko prosto zapeljejo navzven, kar preprečuje previsok tlak. Nato preverite nivo elektrolita in po potrebi dodajte destilirano vodo, da popolnoma prekrijete plošče. Zdaj lahko greste neposredno na polnjenje baterije.

  Pravilno polnjenje akumulatorja

  V samem postopku polnjenja akumulatorja ni nič zapletenega, vendar vsi ne vedo, kako to narediti na pravi način. Zaželeno je, da ga izvedete v prostoru z dobro prezračevanjem daleč od odprtega ognja.
  V tem primeru lahko greste na dva načina:
 • stalna napetost (14-16 voltov) z izmeničnim tokom. Najprej je njegova vrednost 25-30 amperov, potem pa se postopoma zmanjšuje, saj se baterija napolni.
 • Napetost se spremeni in tok ostane nespremenjen. Samo tak pristop je precej zapleten, ker je tu pomembna natančnost.
 • Prva metoda je zelo enostavna za izvajanje in vse, kar je potrebno, je, da jo postavimozahtevana vrednost toka, ki je 10% zmogljivosti baterije. Praviloma je ta parameter naveden v potnem listu ali na tablici na telesu. Ko je baterija napolnjena, se bo tok zmanjšal. V povprečju je poln akumulatorski čas 10 do 13 ur. Drugi način je bolj zapleten in jasno je treba razumeti, kako se stvari delajo. Najprej nastavite trenutno vrednost (10% zmogljivosti baterije). Upoštevati ga je treba, dokler napetost ne doseže 14 voltov. Ko je to doseženo, je potrebno zmanjšati tok za polovico, dokler ni 15 V. In takoj, ko je ta napetost vzpostavljena, je treba tok zmanjšati trikrat. O polni napolnjenosti baterije bo prikazana konstantna napetost na indikatorju. Ob koncu postopka je priporočljivo preveriti napenjalne vilice akumulatorja. Če tega ni, je mogoče preveriti zmogljivost baterije, tako da jo namestite na mesto in jo priključite na omrežje na vozilu. Motor bo uspel.

  Vprašanja glede vzdrževanja in vzdrževanja

  Da bi baterija trajala dlje časa, jo je treba ne le pravilno napolniti, ampak tudi skrbno. In to zahteva redno službo. Najprej je vredno spoznati eno preverjeno dejstvo: poleti tekočina iz pločevink izhlapi bolj intenzivno. Če je ohišje baterije prosojno, bo dobro vidno znižanje elektrolita pod normalno mejo. Seveda, če voznik zanima ne le v kaj bi morala biti napetost polnjenja akumulatorja avtomobila, ampak tudi občasno peals pod pokrovom.Značilno je, da ima akumulator posebne oznake: "MIN" in "MAX", ki omogočata nadzor nad količino tekočine. Vendar pa obstajajo baterije, kjer niso, ali iz kakršnega koli razloga ni mogoče vizualno določiti ravni elektrolitov. Nato uporabite preprost način:
 • Vključite vtiče iz vsake posode in izmenično spustite stekleno cev v vsaki izmed njih. Njegova dolžina ne sme biti manjša od 10 cm.
 • Ko cev izteče iz mreže, jo zaprite s prstom in jo izvlecite.
 • Bila je razdalja, ki jo je bilo treba popraviti. Običajno mora biti od 10 do 15 mm. Če je manjša, je treba destilirano vodo dodati na želeno raven.
 • Poleg tega je treba izmeriti gostoto elektrolitov, za katero se uporablja merilnik pretoka. Ta naprava izgleda kot velika pipeta z razpokami. V notranjosti je plovec, ki se lahko prosto giblje. Na enem od koncev je pritrjena gumijasta hruška.
  Za merjenje gostote elektrolita je treba za začetek stisniti hruško - iz njega bo iztekel ves zrak. Drugi konec je potopljen v kozarec s tekočino, po kateri se hruška lahko sprošča. Plovec bo začel utripati in ločevanje, na katerem se bo ustavilo, bo vrednost želene gostote. Poleg tega obstajajo tudi drugi modeli merilnika. Zdaj, kar zadeva neposredno vrednosti gostote elektrolita. Za vsako podnebno območje ima svojo. V poletnem času mora biti optimalna gostota za osrednje regije v območju od 127 do 119 g /cm 3. Za južni in severni - 125-117 g /cm 3 in 12-121 g /cm 3v tem zaporedju. Manjše vrednosti gostote označujejo potrebo po polnjenju akumulatorja. Če so višje - potem morate dodati destilirano vodo.

  Sorodne publikacije