Kaj pomeni jabolčno jabolko?

Kaj pomeni jabolčna torta?

1. aprila 1976 sta Steve Jobs in Steve Wozniak ustanovila Apple. Danes je po 41 letih težko najti osebo, ki ne bi slišala za to. Podjetje, ki je svetu predstavilo miško, sledilno ploščico in uporabniku prijazen grafični vmesnik, do konca ni razkrilo skrivnosti izvora njegovega logotipa, jabolka s peko. Logotip Apple je pripomogel, da je blagovna znamka tista, ki je danes. Sodobni uporabnik ve, kako izgleda logotip blagovne znamke, nekateri pa se spomnijo tudi jabolka, obarvanega v barvah mavrice, ki krasi sivi Macintosh. Toda ko gre za to, zakaj Apple udari jabolko - njihov logotip, morajo mnogi priznati, da ne vedo pravilnega odgovora na to vprašanje.


Kaj je jabolko tukaj?

Zdi se, da zdaj še nihče ne razume, zakaj se je podjetje imenovalo Apple. Malo je verjetno, da bi kdo povezal računalnike z jabolkom. Zgodovina videza tako nenavadne blagovne znamke, ki je prerasla v mite in legende. Ker je poleti 1975 Steve Jobs delal na kmetiji z jabolki? Ali pa je vse v njegovi ljubezni do Beatlesa (njihov snemalni studio se je imenoval Apple Records)? Ali pa mu je bila všeč samo sorta Macintosh.

Kaj je začelo zgodovino logotipa

Malo ljudi ve, toda leta 1976 je Apple imel drug logotip. To je bil upodobljen Newton, ki je ležal pod jablano. Tak logotip sploh ni izgledal elegantno in ni bil primeren za uporabo v majhnih velikostih. Če pogledate navodila za Apple I (prvi računalniki podjetja), lahko vidite natančno ta kompleksen logotip.
Torej, zakaj Apple objame jabolko - njihov logotip? Odgovor na vprašanje je zakoreninjen leta 1976, ko je blagovna znamka prišla na dan. Vsi, ki se nekoliko zanimajo za sodobno tehnologijo, vedo, da je Apple Steve ustanovil Jobs in Steve Wozniak. Pravzaprav je imela družba tri, in ne dva, kot se običajno domneva, ustanovitelj - Steve Jobs, Steve Wozniak in manj znani Ron Wayne. Slednji se je odpovedal svojemu deležu v ​​podjetju manj kot dva tedna po njegovi ustanovitvi. Zdaj Ron priznava, da je šele takrat videla uspešno prihodnost za mlado podjetje, vendar ne obžaluje svoje izbire. In če bi imel priložnost spremeniti svojo odločitev - bi storil enako.


Razlog za zavrnitev 10% deleža v obetajočem podjetju je v negativnih preteklih izkušnjah Rona in njegovem nasprotovanju tveganju. Na samem začetku ceste Apple smo prejeli naročilo za 50 računalnikov. Da bi jih zbrali, si moral najeti 15.000 dolarjev. Wayne je slišal, da se družba kupcev zaveda težav pri plačevanju dobaviteljev. Ker ni bil več otrok (43 let), Ron ni hotel tvegati, saj je sklenil dogovore z možnostjo, da se znebi vse svoje lastnine. Za razliko od Stevesa je imel svojo hišo in avto. To je bil Ron Wayne na začetku podjetja narisal prvi logotip - slika briljantno Isaac Newton bere knjigo pod jablano.

Pojav znanega logotipa

Logotip se je pojavil tik pred izdajo Apple II. Zgodovina njegovega nastanka se je začela aprila 1977. Steve Jobs se je obrnil na Roba Jaana, upokojenega oblikovalca Regisa McKennoOglaševanje Potem je veliko podjetij napovedalo neuspeh, če bi zapustilo nekdanji logotip. Bil je preveč inteligenten in se ni ujemal s svojo podobo v majhnih velikostih. Po besedah ​​avtorja malega kraljestva: zasebne zgodovine Apple Computerja, je Michael Moritz, Steve Jobs resnično verjel, da je logotip lahko eden od razlogov za slabo prodajo podjetja Apple. . Kot rezultat, je oblikovalec prišel do zaključka, da je preprostost ključ do uspeha, in je narisal logotip v obliki enobarvnega ugriznega jabolka.

Mavrični jabolko

Jobs je imel idejo, vendar je vztrajal, da je logotip obarvan, kljub vsem poskusom vodje oglaševalskega podjetja, da ga odvrne zaradi preveč stroškov tiskanja. Mimogrede, vsi napadi napadalcev podjetja, ki trdijo, da je Yanov izposodil idejo o barvnem logotipu v znameniti mavrični zastavi, nimajo nobenega razloga za to - simbol spolnih manjšin je bila uporabljena v skupnosti šele leta 1979. Vendar pa se domneva, da je bila zelo podobnost zastav razlog za spremembo barve logotipa leta 1998. Gurmansko jabolko je postalo tisto, kar se je sprva mislilo - enobarvno. "Za večbarvne pasove na prvem logotipu je bil tudi praktičen razlog: Apple II je bil prvi osebni računalnik, ki je lahko na monitorju reproduciral barvne slike", - je pojasnil Yanov.

Najdražji logotip

Steve Jobs je bil odgovoren za večino dela pri ustvarjanjulogotip Težava je bila natisniti v več barvah, ki se nahajajo v bližini. Štiri znane tehnologije barvnega tiskanja, ki so bile takrat znane v več korakih, so pustile tveganje, da se plasti lahko premikajo in prekrivajo drug na drugega. Yanov je predlagal razdelitev plasti s tanko črno črto. To bi rešilo problem in pocenilo tiskanje. Vendar se Steve Jobs odločno odloči - logotip naj bo brez pasov. Zato ga je Michael M. iz Applea Scott imenoval "najbolj prekleto dragi logotip, ki je bil kdaj ustvarjen."
Omeniti je treba, da Rob Yanov ni dobil niti centa za svoje legendarno delo. "Tudi razglednice niso bile poslane," - je dejal v intervjuju. Steve Jobs je uspel vzpostaviti čudovit odnos z glavnim tržnikom Silicijeve doline in dovolil razvijalcu, da brezplačno uporablja storitve svojih podrejenih.

Jabolko jabolko

Po besedah ​​Linzheimerja je Rob Yanov začel s črno silhueto jabolk na belem ozadju, vendar je menil, da nekaj manjka. Besedna igra, ki jo je Apple uporabljal za Apple I pri oglaševanju za Apple, je Janovu povedal, da mora ugrizniti jabolko ("ugriz" v angleščini se prevede kot "ugriz" in izgovori kot računalniški bajt). "Zlepljeno jabolko pomeni, da tudi logotip ne spominja več na paradižnike, češnje ali kakšno drugo sadje," je dejal Yanov. Bill Kelly, ki dela tudi v oglaševanju Regis McKenna, si zapomni drugačno zgodbo. Pravi, da je stisnjeno jabolko simbol skušnjav in pridobivanja znanja (ki se nanaša na biblično drevo znanja). Namig o tem, kako pomaga sodobna tehnologijaČloveštvo se hitreje uči in razvija, hkrati pa je vedno bolj odvisno od njih.

Alan Turing je navdihnil Apple?

Leta 1954 je računalniški znanstvenik in briljantni matematik Alan Turing umrl, ko je ugriznil jabolko s cianidom. Dolgo časa je veljalo, da je to samomor, morda zaradi kemične kastracije, ki mu jo je britanska vlada naložila po priznanju spolnega odnosa s svojim možem. Čeprav se zdaj domneva, da samomor Turingije ni bil nameren. Pogosto je brezskrbno zdravil svoje poskuse in bi lahko po nesreči vdihnil cianid ali dal jabolko v lužo cianida.
Karkoli se je zgodilo, je bilo v Turingovi postelji najdeno stisnjeno jabolko. Dve desetletji kasneje sta dva fanta začela izdelovati računalnike v garaži. Vedeli so za Turingov prispevek k programiranju in računalništvu ter se odločili, da bodo spoštovali njegov spomin. In svet je dobil znak logotip. Po mnenju oblikovalca, ki je ustvaril logotip Roba Yanova, ta čudovita zgodba ne velja za resničnost. "To je le velika legenda mesta," je dejal leta 2009. Druge teorije - ki se nanašajo na prvo žensko Eve, ki jo je ugriznil prepovedan sad ali odkritje Newtonove gravitacije - je tudi napačna. Vendar, ko je igralec Stephen Fry nekako vprašal svojega dobrega prijatelja Steveja Jobsa o tem, ali je imel znamenit odnos do Tyurgejevega jabolka, je Jobs odgovoril: "Bog, želimo, da bi bilo tako."

Kaj naredi jabolko Apple?

Pravi razlog za rojstvo tako nenavadne blagovne znamke ostaja skrivnost, tudi za Appleove zaposlene. SPo drugi strani pa tako veliko število legend okoli njega dodaja skrivnost zgodovine logotipa, kar vsakemu uporabniku omogoča, da ga interpretira na svoj način.
Po besedah ​​zaposlenega v podjetju Apple, Jean-Louis Gasier, je prav to njegov sijaj: »Naš logotip odraža tako strast kot nered, inteligenco in upanje. Ne moremo sanjati o najboljših. Danes se nihče ne upa zanikati, da je imela nepozabna in preprosta ikona na prvi pogled ključno vlogo pri razvoju blagovne znamke.

Sorodne publikacije