Napajalnik se ne oglasi. Vzroki in ukrepi

Lastniki domačih osebnih računalnikov se pogosto soočajo s takšnim problemom - začenjajo hiteti napajanje. Razlogi, zakaj se to zgodi, so lahko več, začenši z obrabo samega BP in konča z okvaro hladilnega sistema. V današnjem članku bomo pogledali najpogostejše vzroke hrupa in vam povedali, kako ravnati z njimi. Zanimivo bo!

Prah

Torej, prvi, in je najpogostejši razlog, zakaj je napajanje z elektriko prašno. Tako ali drugače, notranjost primera BP dobi prah, ki se na koncu samo kopiči. Vse bolj postaja. Seveda, če čistite blok vsaj enkrat na šest mesecev, potem ne bo nobenih težav, če pa kupite novo v trgovini, potem deluje garancija, kar pomeni, da telesa ni mogoče odpreti. No, v redu, malo smo na temo.


Torej, kako lahko kapljice vplivajo na pojav tujih šumov? Vse je preprosto. Ko prah v notranjosti naprave postane preveč, začne hladilni sistem (ventilator) delovati veliko slabše. Da bi se spoprijeli s svojo nalogo, mora delovati še bolj učinkovito. V skladu s tem so hitrosti ventilatorjev čim večje, hrup in hrup. To težavo je enostavno rešiti. Vse kar morate storiti je razstaviti ohišje in odstraniti prah in odpadke. Za tiste, ki imajo enoto na garanciji in je ne morejo razstaviti, obstaja tudi vtičnica. Ampak to je primerna samo za tiste, ki imajo sesalnik s funkcijo piha zraka alidomači kompresor Pravzaprav je vse, kar je v tem primeru treba storiti, to, da iz računalnika izvlečete BP in ga s pomočjo sesalnika ali kompresorja temeljito odnesete z zrakom.


Visoka obremenitev

Drugi razlog, zakaj je napajanje računalnika hrup, deluje pri velikih obremenitvah. Mnogi uporabniki na začetku napačno izračunajo porabo energije svojega sistema in pogosto kupujejo napajalnike "od blizu". Na primer, moč celotnega sistema (PC) je 450 W, v računalniku pa BCW z zmogljivostjo 500-550 W. To ni dovolj. Kot rezultat, BZ začne delati na polnem kolutu, hkrati pa proizvaja različne zvoke, kot so hum, crack, squeak. Na kratko, napajanje računalnika se ne sliši. Kaj storiti v tej situaciji? No, za začetek bi bilo lepo izračunati porabo energije celotnega sistema. To lahko storite drugače s pomočjo posebnih merilnih naprav ali z manj natančno metodo - za uporabo spletnih kalkulatorjev. Slednje praviloma ne dajejo natančne številke, temveč napako približno 5%.
Če se pri izračunu izkaže, da moč nameščenega napajanja ni dovolj, jo boste morali spremeniti v novo, bolj produktivno. Pogosto se zgodi, da je zmogljivost BP zadostna, vendar je kakovost "polnjenja" (komponente znotraj) precej majhna, zato ni sposobna obvladati visokih obremenitev. Posledično so tuji šumovi. Ni smiselno ročno spreminjati komponent in malo je, kar bi lahko pomagalo. Torej je prava možnost nakup novega napajalnika.

Pomanjkanje napetosti

Nezadostna napetost je tudi eden od razlogov, zakaj je električno napajanje šel. Ta problem je še posebej razširjen, kjer so napetosti v omrežju nestabilne in se nenehno spreminjajo. Kot veste, so znotraj enote ločene komponente, ki so odgovorne za stabilizacijo vhodne napetosti. Če pa se tok stalno spreminja ali pa ni dovolj, bo delo spremljalo tuje hrup, razpoke, klike itd.
Pomoč pri odpravljanju težave v tem primeru je lahko vir neprekinjenega napajanja ali napetosti usmernika. UPS v tem primeru bo bolj ugoden, saj ne le popravlja situacijo z nestabilno in nizko napetostjo, ampak tudi varuje računalnik pred nepredvidenimi izjemami svetlobe.

Amortizacija hladilnika

Pogosto je hladilni sistem BZ kriv za napajanje računalnika. Pogosteje in bolj blok deluje pri visokih obremenitvah, bolj se porabi vir hladilnega ventilatorja. Konec koncev bo življenjska doba hladilnika popolnoma porabljena in bo začela delovati nepravilno. Začel bo žvižgati in ustvarjati hrup. Vse, kar je v tem primeru priporočljivo, je zamenjava obrabljenega ventilatorja z novim. Seveda lahko stari hladilnik poskušate razstaviti in ga popraviti ter ga tako za kratek čas podaljšati. Toda koža ni vredna tega. Poleg tega lahko poceni kupite nov ventilator in bo bolj produktiven kot njegov predhodnik.

Na hladilniku ni maziva

Poleg obrabe hladilnika je to tudi razlog, da je mogoče občutiti hrup ventilatorske enote.Moč je pomanjkanje mazanja. V hladilnik je nameščen poseben ležaj, ki zagotavlja njegovo rotacijo. Oljna je. Medtem ko je mazivo znotraj ventilatorja, se tiho vrti. Ampak samo mazivo bi se moralo končati ali porabiti, saj hladilnik takoj začne brneti in povzroča hrup. V tem primeru lahko odpravite težavo s pomočjo mazanja ventilatorja, toda kako to storite, upoštevajte spodaj.
Prva stvar, ki jo je treba storiti, je razstaviti telo BC in iz njega izvleči ventilator. Na hladilniku je ena stran, na katero je pritrjena krožna nalepka - morate jo podvojiti. Pod nalepko bo uporabnik našel škrbino. Odvisno od vrste ventilatorja je izdelan v obliki okroglega gumijastega vložka ali v obliki pokrova s ​​ključavnicami. Vsekakor je treba odstraniti, ne glede na to, kje je škrbin. Ko odstranite pokrovček, vzemite olje in spustite 2-3 kapljice v notranjost. Olje se lahko uporablja kot navadno mazanje in strojno, po možnosti sintetično. Prav tako lahko namesto olja vzamete WD-40 ali silikonsko mazivo.
Ko se ventilator namesti, postavite pokrov na mesto, nalepite nalepko in zbirajte vse, kar je bilo.

Napaka ventilatorja

No, zadnji razlog, zakaj napajanje ne deluje - hladilnik je pokvarjen. Smo že upoštevali, da lahko hrup BP povzroči delovanje ventilatorja ali pomanjkanje mazanja v njem. Vendar je treba povedati tudi, da imajo hladilniki možnost prekinitve. Da, tako preprosta stvar, kot je tudi hladilnik, se lahko zlomi. Praviloma je vzrok okvare pomanjkanjeskrb za ventilatorja ali pomanjkanje dela. Na primer, nameščen je bil nekakovosten ležaj, ki se je po določenem času pokvaril.
Edina stvar, ki bo pomagala v tej situaciji, je zamenjava okvarjenega ventilatorja z novim.

Sorodne publikacije