VAZ 2110 - sklopka: možne napake in njihovo odpravljanje. Zamenjava sklopke VAZ 2110

Morda so najbolj odgovorna vozlišča v katerem koli vozilu motor in škatla. Ampak enako pomemben je oprijem. Nahaja se med motorjem in menjalnikom in služi za prenos navora iz vztrajnika v primarno os. Sklopka je lahko več vrst - suha in mokra. Kaj je sklopka VAZ-2110? Spada v prvo kategorijo in je en-disk. Zasnova je enostavna in zanesljiva, vendar lahko sčasoma povzroča težave. Oglejmo si vzroke napak in opišite postopek zamenjave sklopke na VAZ-2110.

Naprava

Najprej poglejmo globlje v oblikovanje te strani. Poleg samega pogona sistemska naprava vključuje tudi:
 • stikalo sklopke.
 • Tlačna plošča.
 • Pogon (priključni kabel je nameščen na VAZ-2110).
 • Vilice.
 • Dvižni ležaj.
 • Košarica.
 • Načelo delovanja sistema temelji na tesnem stiskanju tornih površin prekrivnih plošč diska in vztrajnika, ki prenaša navor z ročične gredi. Za preklop zobnikov na nizek ali dvignjen voznik se pritisne pedal za spenjanje na VAZ-2110, s čimer se disk potisne iz vztrajnika s kabelskim pogonom in vilicami.
  Po vklopu zahtevane hitrosti se gred zategne, ko se pedal sprosti. Gladka bo sprostitev, mehkejši avto bo šel. Disk se uporablja samo za poravnavanje sile navora. Brez te podrobnosti bi bilonemogoče se je izogniti skokom in drugim obremenitvam, ki škodljivo vplivajo na vir in delo odgovornih vozlišč. Kako ugotoviti, da je sklopka VAZ-2110 postala neveljavna? Spodaj bomo upoštevali znake napake.

  Nepopolna vključitev

  Značilni simptom - prenos je težko vklopiti ali sploh ne pride. Lahko ga spremlja močan krč, tudi s popolnoma stisnjenim pedalom. Za to okvaro je več razlogov:
 • Deformacija ali poškodba pogonskega diska.
 • Nosite vilicno sklopko.
 • Nepravilno nastavljen pogon kabla.
 • Membranska vzmet na vzvodu sklopke.
 • Nezadosten hod pedala.
 • Pomanjkanje mazanja ležaja ležajne puša.
 • Različne nastavitve vzvodov tlačnega diska.
 • Vibracija

  Pri vklopu prenosa se na VAZ-2110 pojavijo vibracije? V tem primeru je lahko sklopka zelo obrabljena. Tudi vzrok za vibracije je nepravilno pritrjen menjalnik (v primeru popravila z odstranitvijo) ali vzglavnik motorja. V slednjem primeru lahko pride do spremembe PPC. Zaradi tega so gredi med seboj asimetrične. Tudi elastičnost elastičnih vzmeti pogonskega diska se izgubi in blazinice sklopke se raztrgajo.

  Hrup

  Zakaj sklopka na VAZ-2110 hrup? Ta okvara ne nastane zaradi diska (razen v primeru šibkih vzmeti), ampak zaradi obrabe ležaja. Glavni eden od njih - stiskanje.
  On je tisti, ki pri izklapljanju sklopke proizvaja značilen hrup in vejico. Preveriti je zelo enostavno. Morate poslušatidelovanje motorja, ko je motor v prostem teku. Če ropotanje izgine, ko pritisnete na pedal, postane sklop VAZ-2110 ne deluje. Kot vidimo, je večina težav povezana z diskom. Če opazite tovrstne motnje, je treba opraviti spremembo sklopke na VAZ-2110.

  Orodja

  Da bi bila operacija uspešna, potrebujemo niz ključev in glav, vtičnico in ključ za balon. Vse delo je mogoče opraviti na enakopravni osnovi, vendar je za to bolje uporabiti razgledno jamo.

  Začetek dela

  Torej, pripeljite avto do jame in blokirajte zadnja kolesa tako, da zategnete ročico parkirne zavore. Škatlo vržemo v "nevtralno" škatlo. Nato zlomimo kolesne vijake in dvignemo sprednji levi del avtomobila. Po odstranitvi kolesa odvijte vijake spodnjega nosilca krogličnega ležaja. Prav tako je potrebno odstraniti senzor masnega pretoka zraka in sponko za pritrditev njene cevi. Izstopimo in zračni filter. Nato odstranite kabel sklopke iz vilic. To naredimo tako, da sprostimo dve matici, s katero se kabel poveže z nosilcem na menjalniku. Po tem odstranite negativni terminal z akumulatorjem in odvijte vijak nosilca zaganjalnika. Nato s pomočjo 19-polnega podaljška odvijte vijak priključka gonila. Odstranimo zgornji nosilec zaganjalnika in izvlečemo čip iz senzorja hitrosti. Prav tako odvijte kabel merilnika hitrosti, ki je nameščen v škatli.

  Po tem, v paru z vzvodom, potegnemo vzdolžno raztezanje. Odvijte tretji vijaknosilec menjalnika. Nahaja se na območju SHRUS. Odvijte vijake za pritrditev curkov in jih izvlecite ven. Potem izpustite matico, ki se nahaja na sklopki PPC krmiljenja vleke. Potegne se tudi poteg. Nato pod motorjem nastavite poudarek.
  Bolje je imeti jack. Zato lahko spreminjamo položaj motorja v telesu. Na vrhu, pod stresom, postavite les ali kos trde gume, da ne poškodujete elementov elektrarne. Nato odvijte matice zadnje blazine motorja. Nato previdno vzemite menjalnik iz motorja in ga spustite na tla. Element je obešen na pol os. Zdaj imamo dostop do oprijema. Košaro vzamemo skupaj z diskom in povzročimo napako.

  Napaka

  Poglejmo torej stanje diska. Ne bi smel imeti sledov plazilcev in vzmeti. Oglejte si tudi cvetne liste košarice. Ni nujno, da so notri zelo ukrivljeni. Treba je dobiti in kompresijski ležaj. Zavrtite prst in poslušajte njegovo delo. Če med vrtenjem povzroča hrup, to pomeni, da je že obrabljen. Treba je omeniti, da vsi ležaji izključujejo vsak hrup.
  Tudi če je komaj opazen, sčasoma preraste v pravo ropotanje. Zato, da ne razstavite škatle na novo, spremenite in stisnite ležaj na novo. Pri nameščanju je pomembno, da ne zamenjate njegovih strani. Kot mazivo je že vstavljeno v sponko proizvajalca. Ampak včasih podjetja pokvarijo maziva na ležaj, zaradi česar nosijo do 30 tisoč. Za boljše zaupanje je potrebno kupiti specializirana maziva(na primer iz »VMP-auto«) in ga ponovno obdelajte. Nadaljnja montaža se izvaja v obratnem vrstnem redu.

  Koristni nasvet

  Za centriranje plošče z košaro uporabite primarno gred kontrolne točke. Lahko ga kupite za katerokoli vrsto (možno je v nerabnem stanju). Vstavimo košaro, nato pa še gred. Simuliral bo vhod v našo škatlo. In zanj smo že zategnili vijake za pritrditev.

  Koliko stane nova sklopka?

  Trenutno se prodaja celotna paleta sklopov za spenjanje za VAZ-2110. Cena je 2400 rubljev (proizvajalec "OJSC"). Vključuje:
 • Pogon diska sklopke.
 • Dvižni ležaj.
 • Vreča za smeti.
 • Kataloške številke tega izdelka 2110-1601000-00.
  Ta komplet je primeren tako za "deseto" družino VAZ kot tudi za "Lada-Grant". Teža kompleta je 44 kilogramov.

  Kako nadaljevati?

  Glavni dejavnik, ki vpliva na vir povezave, je vožnja. Za shranjevanje diska se je treba izogibati visokim obremenitvam. Ne zaženite z visoko hitrostjo (z drsenjem) in ne preobremenite avtomobila. Slednji dejavnik velja tudi za tiste, ki se radi vozijo s prikolico. Ne pozabite, da vsak kilogram priklopnika napolni vozlišča škatle in sklopko. Ne vlecite avtomobilov, ki presegajo vašo pripravljenost. Ti dejavniki neposredno vplivajo na vir diska sklopke. Z uporabo urejenega stila jahanja lahko povečate zmogljivosti tega elementa na 150 tisoč in več kilometrov. V načinu športne jahanje in druge obremenitve tudi najbolj kakovostno sklopko VAZ 2110 ceno, kidokaj visoka, ne bo trajala 40 tisoč kilometrov.

  Sorodne publikacije