Visokonapetostne varovalke 10 kV: opis, značilnosti, velikosti, uporaba

Do sedaj ljudje uporabljajo električni tok za napajanje različnih naprav. Glede na moč, ki jo zahteva naprava, je napetost lahko precej visoka. Za varovanje drage in zmogljive opreme so vgrajene visokonapetostne varovalke z 10 kV.

Splošni opis naprav

Vredno je reči, da se visokonapetostne varovalke zaženejo pri 1 kV. Opremo ščitijo pred okvarami, kot so kratkostični tok in neprimerni preobremenitveni tokovi. V teh napravah obstaja več osnovnih tehničnih parametrov, po katerih so izbrani. Med njimi stoji nazivna napetost, nominalni dolgoročni tok in odvisnost talilnega časa od vrednosti toka. Obstaja še en parameter, ki se pogosto imenuje zmožnost onemogočanja. Vendar pa je za karakterizacijo uporabljena značilnost, kot je nazivno izklop moči. Visokonapetostne 10 kV varovalke, kot vse druge, vključujejo varovalke, ki so vključene v vezje, ki je dosledno zaščiteno.


Varovalka toka

Naprave, ki lahko močno zmanjšajo moč toka v tokokrogu, so kratek stik, znan kot omejevanje toka. Medtem ko se pri tem vstavku varovalke začne taliti previsok tok, ki se pojavi samo med kratkim stikom ali podaljšano preobremenitev z visokim tokom. Sprva jepostane tekočina, po tem pa je že plinasto stanje. V trenutku taljenja tega kovinskega vložka se v visokonapetostni varovalki 10 kV oblikuje lok, kot v kateri koli drugi podobni napravi. Trajanje zgorevanja tega loka in čas, potreben za njegovo gašenje v varovalki, je odvisen od konstrukcije naprave in vrste varovalke. Šele potem, ko se lok popolnoma ugasne, se bo pojavil končni zlom verige.


Čas izgorevanja
Čas gorenja te varovalke v visokonapetostnih varovalkah 10 kV je zelo pomemben kazalnik. Ta parameter je odvisen od tega, kako velik bo tok skozi varovalko. Pogosto dobljena vrednost se imenuje zaščitna ali tokovremenno značilnost varovalke. S to vrednostjo lahko določite, koliko časa bo potrebno, da naprava preklopi vezje na izbrano vrednost toka. S pomočjo izvedbe posebnih izračunov bo mogoče ugotoviti tudi parametre selektivnega delovanja varovalk in relejne zaščite električne instalacije. Pri tem je pomembno vedeti, da je tok, ki lahko tali fiksirni element, odvisen tudi od oblike naprave, od fizičnih podatkov samega elementa, na primer od materiala, oblike, dolžine, prečnega prereza. Mnogi ne vedo, toda v tem primeru je pomemben tudi prispevek temperature zunanjega zraka. Dodati je treba, da lahko visokonapetostno varovalko na 10.000 voltov deluje dovolj dolgo, če je s pomočjo taljivegaelement bo prenašal bodisi svoj nominalni ali manj električni tok. Med električnim tokom delovne vrednosti se bo vložek segreval, vendar hkrati sploh ne izgubi svoje oblike in strukture.

Nazivni tok in značilnosti varovalke

Tukaj je vredno reči, da ima naprava nazivni tok elementa varovalke, vendar je nazivni tok varovalke. V prvem primeru mislimo na vrednost toka, v katerem ne tali vložka. V drugem primeru so tokovi, ki lahko prenesejo trenutno stran naprave. Te vrednosti so najpogosteje označene na večini podrobnosti, to je na delih, ki prevajajo tok, kot tudi na pogosto vstavljene kontakte. Obstaja več ključnih indikatorjev, ki jih mora izpolnjevati visokonapetostna varovalka. Ti vključujejo stabilnost, zanesljivost in selektivnost. Če sta prvi dve zahtevi jasni, potem je tu selektivnost, kar pomeni, da ima element varovalke dolgotrajno delo pri nazivni obremenitvi, ne sme odklopiti naprav s kratkoročno preobremenitvijo, ki se na primer pogosto pojavi ob vklopu opreme. Med težkim preobremenitvijo mora obstajati zanesljiva prekinitev tokokroga, ohišje varovalke pa se ne sme uničiti. Poleg tega, kadar ni kratkostičnega toka, mora naprava izklopiti le območje, za katerega je ustrezen. Običajno mora v takih primerih najprej delovati naprava, ki je najbližje krajuizredne preobremenitve.

Mejni in maksimalni izklopni tokovi

V visokonapetostni opremi so varovalni vložki, ki bodo izgoreli v trenutku, ko se doseže njihova mejna temperatura. Pogosto se takšne zaščitne naprave imenujejo mejne. Seveda, če je mejni tok blizu nominalne vrednosti ali malo več od njega, je v tem primeru element varovalke sposoben normalno delovati pri lastnih vrednostih. Obstaja še en pomemben parameter, ki se imenuje omejevalni izklopni tok. V tem primeru govorimo o maksimalni vrednosti toka, ki jo lahko izklopi izbrani element varovalke. Pri tem je pomembno vedeti, da mora biti ta vrednost bodisi ena bodisi nekoliko večja od največjega možnega kratkega stika v zaščitenem tokokrogu. Če varovalka po tem parametru ni pravilno izbrana, je lahko čas gorenja obloka prevelik, kar povzroči uničenje kartuše že same naprave in ne le elementa varovalke.

PC naprave

Najpogosteje visokonapetostne varovalke z 10 kV PCT se uporabljajo v zaprtih stikalnih napravah, izdelanih za isto napetost. V ta namen lahko uporabljate tudi PC-naprave. Na primer, serija računalnikov - to so varovalke, ki pripadajo trenutni omejevalni napravi. Označevanje teh naprav je opisano na naslednji način. Serija PC pomeni, da gre za vrsto varovalk z drobnozrnatim kremenovim polnilom. Črka "T" označuje, da je naprava namenjena zaščiti napajanjatransformatorji. Izkazalo se je, da so visokonapetostne varovalke PKT drobnozrnata kremena polnila, namenjena zaščiti energetskega transformatorja do 10 kV.

Varovalke v mikrovalovni pečici

Visokonapetostna varovalka za mikrovalovno pečico je prav tako potrebna, kot v vseh drugih omrežjih z drago opremo. Mikrovalovne pečice - to je precej zapleteno v svojem načrtovanju gospodinjskih aparatov. Kovinska struktura varovalke za to napravo je naslednja: kovinska nit v vlogi varovalke v stekleni bučki, pa tudi posebni konici na koncih bučke, tako da je primerno namestiti varnostno napravo. Če vrednost toka preide v nazivno vrednost, se kovinska nit začne segrevati. Hitrost segrevanja se poveča z naraščajočim tokom. Ko temperatura žganja doseže določeno vrednost, se nit strga, zaradi česar je celotna naprava izklopljena.

Vrste mikrovalovnih varovalk

V mikrovalovni pečici je kar tri različne vrste varovalk - omrežna in dve visokonapetostni. Visokonapetostna varovalka za mikrovalovno pečico služi kot zaščita za element, kot je magnetron. To je visokonapetostni transformator, ki potrebuje zaščito. Do njega je konstruktivno nameščen isti zaščitni element, vendar ob istem času, če ste pozorni na shemo, lahko opazite, da odklopi vezje med vhodom in izhodom iz visokonapetostnega bloka. Kar zadeva drugo varovalko podobnega tipa, je le v tistih mikrovalovnih pečicah, ki imajo elektronsko nadzorno ploščo.V tem primeru mora biti takšna plošča napajana z majhnim transformatorjem z nizko močjo. Ukvarjal se bo s pretvorbo električnega toka domačega omrežja v napetost, ki je potrebna za delovanje plošče.

Prednosti uporabe serije PCT

Obstaja več glavnih prednosti, zakaj je serija PCT priljubljena. To je mogoče pripisati, na primer, dejstvu, da je vložek izdelan iz visoko kakovostnega in toplotno odpornega porcelana, ki je prekrit z vodotesno glazuro. Tukaj se uporablja kremenov pesek, za katerega je značilna visoka stopnja čiščenja. Poleg tega se uporablja posebna tehnologija polnjenja, ki omogoča doseganje zelo tesne postavitve zrn. To je pomembno, saj ta dejavnik zagotavlja zelo učinkovito izumrtje loka. Na koncu je treba dodati, da pod velikostjo visokonapetostne varovalke z napetostjo 10 kV pomeni velikost vložka po dolžini in premeru.

Sorodne publikacije