Kako odstraniti črne črte na straneh zaslona: trije načini za rešitev problema

Če slika na zaslonu vašega računalnika ali prenosnika nenadoma ali iz kakršnega koli razloga ni popolnoma napolnila monitorja - na robovih so bile črne palice, potem ne skrbite. S takšnim incidentom boste lahko ravnali sami, pri čemer upoštevajte spodnja navodila.

Vzroki težave

Črne črte na zaslonu monitorja se lahko pojavijo zaradi več razlogov:
 • nepravilna ločljivost zaslona;
 • nepravilno nastavljenih parametrov igre;
 • nepravilna nastavitev video predvajalnika;
 • zastareli video gonilnik;
 • nepravilno prikazane funkcije kodeka;
 • virusni napad.
 • V večini primerov je težava preprosto rešena - le popraviti morate nekatere nastavitve sistema Windows.

  Kako odstraniti črne črte na straneh zaslona na namizju

  Prvi in ​​najlažji razlog - slika, ki jo postavite v ozadje, ni prilagojena ločljivosti zaslona. Sledite naslednji poti na vašem računalniku: "Nadzorna plošča" - "Prilagajanje in oblikovanje" - "Personalizacija" - ozadje namizja. Pomikajte se po seznamu in poiščite "Select Position" - iz padajočega menija morate klikniti na "Fill" - ta način je namenjen zapolnitvi slike s celotnim zaslonom.

  Če to ne reši težave, potem obstaja še en način, kako vam povedati, kako odstraniti črne črte na straneh zaslona:
 • Desni klik na prazen prostor na namizju.
 • Kliknite na meni, da se prikaže na "Graphic"
 • V meniju NVIDIA boste morali "Prilagoditi velikost in položaj" (če se grafika ujema z čipom od Intela) ali "Nadzorna plošča NVIDIA". "Desktop" in za Intel - "Osnovne nastavitve".
 • Za NVIDIA nastavite Full-Scale način (verjetno ste izbrali standardni "Image Format"). V meniju Intel mora biti potrditveno polje "Shrani povečavo" za najvišjo ločljivost in za druge primere (nekateri posebej zmanjšajo dovoljenje, tako da je šibek računalnik "vlekel" "težke" igre) - kljukica za "Zoom in full screen".
 • Shranite nastavitve.
 • Če Zoom ni aktiven, spremenite dovoljenje na najmanjše, izberite želeno lestvico (Full Screen) in po teh manipulacijah se vrnite na običajno dovoljenje.

  Na računalniškem monitorju lahko težavo odpravite s pritiskom na gumb Auto, ki se nahaja pod zaslonom. Možnost Menu (Meni), kjer lahko ročno nastavite širino slike na zaslonu v "Size /Position".

  Kako odstraniti črne črte na straneh zaslona v igri

  Če se težava pojavi le med video igro, lahko začnete tudi z ukrepi, navedenimi v prejšnjem razdelku. Vstop in grafične nastavitve same igre ne bo odveč. V večini primerov je problem posledica dejstva, da uporabniki posebej znižajo ločljivost zaslona, ​​tako da igra ni "poslana". V tem primeru bo to neprijetnost trajala, saj ste jo sami ustvarili.
  Če niste spremenili ničesar v nastavitvah igre, niti vV standardnem grafičnem meniju obiščite uradno spletno stran proizvajalca grafične kartice in prenesite najnovejše gonilnike. Po namestitvi ponovno zaženite računalnik ali prenosni računalnik. Če črne črte na robovih zaslona in v tem primeru niso izginile, potem, kot možnost, ostane za ponovno namestitev sistema.

  Črne črte pri gledanju videa

  Da bi rešili ta problem, najprej kliknite na ikono videa z desnim gumbom miške in izberite "Lastnosti". Nato odprite "Podrobnosti" in si oglejte dovoljenje za datoteko - če je to v nasprotju z ločljivostjo zaslona, ​​je problem tam.
  Kako v tem primeru odstraniti črne črte na straneh zaslona: odprite možnosti video predvajalnika, poiščite "Obrezovanje", "Razmerje strani" - preklopite načine, dokler ne najdete optimalnega. Za širokozaslonski zaslon je 16: 9 ali 16:10. Poleg tega lahko vsi moderni video predvajalniki raztegnejo videoposnetek po višini ali širini, harmonično vstavijo sliko ali jo prikažejo v prvotni ločljivosti. Če sprememba nastavitev ni privedla do ničesar, je vredno posodobiti tudi gonilnike. Najdete najnovejšo različico kodekov. Najbolj primerne so K-lite in Shark.
  Če niste našli nobene od naslednjih metod, je vprašanje "Kako odstraniti črne črte na straneh zaslona?" rešiti je treba le radikalno - ponastaviti BIOS na privzete (začetne) nastavitve. Če niste prepričani v svojo moč in nikoli niste izvajali takšnih manipulacij, potem je treba zaupati "srčnim" nastavitvam vašega računalnika ali prenosnika.specialist.

  Sorodne publikacije