VAZ 2106 varovalke: ste odgovorni za karkoli?

Zaščita električne opreme vsakega vozila se izvaja na račun varovalk (vložkov varovalk). Pozvani so, da prevzamejo preobremenitev, ki se pojavi v omrežju na krovu stroja, in na račun lastne celovitosti, da shranijo enega ali drugega elementa. Mogoče bo nekdo presenečen, v avtomobilih VAZ-2106 pa so tudi varovalke. Njihov videz in oblikovanje se seveda razlikujeta od tistih, ki smo jih navadili v sodobnih avtomobilih, vendar so funkcije, ki jih opravljajo, podobne. V tem članku bomo govorili o tem, kaj so varovalke VAZ-2106, za katere so odgovorne za to, kje se nahaja montažni blok in kako ga nadomestiti z modernejšim.

Kako je standardna varovalka "šestih"?

Upoštevajte zasnovo in načelo običajne "šest" varovalke. Za razliko od sodobne varovalke za nože je sestavljena iz samo dveh delov: rebrastega plastičnega cilindra, ki deluje kot telo, in samega vložka iz nizko talilne kovine, ki se nahaja zunaj njega. Kontakti montažne enote VAZ-2106 so izdelani iz bakra (medenina) in imajo tudi odprto lokacijo. Takšne zasnove v smislu elektrotehnike ne moremo imenovati niti zanesljive niti varne, saj vsi prevodni elementi dejansko niso zaščiteni.

Načelo delovanja

Kar zadeva načelo delovanja, varovalke VAZ-2106 delujejo enako kot v vseh drugih avtomobilih. Ko je v tokokrogu električne naprave, ki "varuje" vložek, trenutna vrednost presegasprejemljiva vrednost, se topi in trgati konturo. Tako se oprema pravočasno izklopi in ni predmet preobremenitve.

Kjer je "šest" montažna enota

Škatla z varovalkami VAZ-2106 se nahaja na levi strani torpeda, pod armaturno ploščo. Glede na to, da so bili vsi "šest" opremljeni s karburatorji, brez dodatnih blokov z močnimi vložki, ki jih imajo. Vsi so na enem mestu. Montažna enota je sestavljena iz dveh polj: zgornjega in spodnjega. Da bi zaščitili in izolirali, so pokriti s plastičnim pokrovom. V notranjosti ima tokokrog, po študiju, ki ga bo enostavno razumeti, kako se nahajajo v varovalkah VAZ-2106, ki za kaj ustrezajo in katera imena so vsaka.

Shema varovalk "šest"

Blok za pritrditev "šest" ima samo 16 vložkov varovalk. Vsak od njih ima posebno oznako in ščiti enega ali več električnih vezij.

NazivNazivni tok, APotrošniki


F- 116Vžigalnik za cigarete, signalni, priključek za prenosne žarnice, zavorne svetilke, svetila za notranjo osvetlitev,

Elektromotorji in releji grelca salona, ​​podložke brisalcev vetrobranskega stekla, brisalci


F-2

F-38Žaromet za žaromete za kratki svetlobni pramen,F-48ing žarometi nosilecF-58Svetilka žarometa za kratki svetlobni pramenF-68
93)

Desna svetilka žarometa za kratki svetlobni pramen, zadnja svetilka za megloF-78

)

Luči za meglo (zadnja desna svetilka, levi blatnik), luč za prtljažnik, desna svetilka, luči za osvetlitev ozadja, osvetlitev vžigalnika, osvetlitev armaturne ploščeF-88Dimenzije požara (zadnja leva svetilka desnega blatnika), prižgana je leva svetilka Sem lučke države, luč motornega prostora, lučkaF-98) Lučka za regulacijo pritiska olja, indikator temperature hladilnega sredstva, indikator nivoja goriva, indikator baterije, indikator odprte lopute, rele grelnika zadnjega steklaF-10

138)
8Navijanje generatorja, regulator napetostnega relejaF-11


151) 8Se ne uporablja (backup)F-12 F-13RezerveF-1416

)

Grelec zadnjega steklaF-1516Električni pogon hladilnega ventilatorjaF-168Alarmni sistem v sili
205)

Kakšne varovalke v "šestih" najpogosteje izginejo

Če ste morali imeti VAZ-2106, potem verjetno veste, daNajpogosteje ne uspejo tiste varovalke, ki "vlečejo" energetsko intenzivne naprave. To so na primer varovalke, ki varujejo vžigalnik cigaret, ogrevanje zadnjega stekla in elektromotorje.
V tem smislu vodi cigaretni vžigalnik, saj se v zadnjem času ne uporablja samo za prižiganje cigare, temveč tudi za povezovanje različnih dodatnih porabnikov električne energije z omrežjem na vozilu. To so elektronske naprave (snemalniki, navigatorji, antiradarji) in kompresorji ter sesalniki. Zaradi njih se vžigalnik vžigal in trpi zaradi vžigalnika cigaret, ker v večini primerov nihče od nas ne posveča pozornosti toku, ki ga porabi naprava. Če presega vrednost zaščitne naprave, bo seveda vzdržala obremenitev in taljenje, pri čemer bo prihranila druge elemente tokokroga.


Kako razumeti, da je varovalka pregorela

Ker vemo, za kaj so varovalke VAZ-2106, je enostavno ugotoviti, katera od njih ni uspela, ko je ena od naprav zavrnila delovanje. Če na primer luči v prtljažniku prenehajo delovati, preverite, ali sveti lučka za registrsko tablico ali indikator kratkega svetlobnega pramena. Ne gori - iščemo varovalke v montažnem bloku z oznako F-7 in jo diagnosticiramo za servisiranje.
Morda zvočni signal ne deluje, nato pa preverite, ali notranja osvetlitev deluje. Če ne, poiščite varovalko F-1 in jo zamenjajte.

Težave z namestitveno enoto in njihovimi rešitvami

Mnogi lastniki "šestih" se soočajo s težavopogoste skoke napetosti. Lahko je posledica okvare generatorja ali regulatorja napetosti in težav v montažni enoti. Če ugotovite, da je to vzrok problema, ne oklevajte in ga spremenite v podobno, samo novo. Bolje si poglejte montažno enoto GAZ-3110. Kaj je najboljši? Dejstvo, da omogoča namestitev VAZ-2106 varovalke, ki so opremljeni z "monterji" sodobnih avtomobilov. Te bodo lažje kupiti in bodo bolj zanesljive. Poleg tega je montaža blok iz "Volga" je veliko bolj kompaktna "šest". Narejen je v obliki ene palice, ki vsebuje le 12 vložkov varovalk.

Neodvisna zamenjava montažnega niza

Nakup montažne enote GAZ-3110 je mogoče najti v kateri koli avtomobilski trgovini. Njegova cena je okoli 300 rubljev, s kompletom vključuje varovalke. Ampak, glede na to, da so njihovi apoeni za Volgo in Šest različni, je treba ločeno kupiti varovalke VAZ-2106 nov model.
Poleg tega boste potrebovali:
 • segment izolirane žice (dolžine 60–80 cm) debeline 25 mm;
 • 10-12 kosov bakrenih konektorjev tipa "mama";
 • lišaji;
 • toplotno skrčljiva cev;
 • izvijač;
 • vezje za priključitev varovalk.
 • Najprej morate iz akumulatorja izklopiti terminal "minus", razstaviti staro montažno enoto in odklopiti konektorje žic, ki prihajajo od potrošnikov. Potem naredimo mostove. Potrebne so za povezavo vložkov v skladu s shemo. Žica je razdeljena na segmente 8-10Poglejte skupno pet skakalcev. Če je vaš avto opremljen z grelnikom zadnjega stekla, potem šest.
  Na koncu prejetih žičnih segmentov smo na konektorje, kot je "mama", položili zavite z pastizhami. Izolirajte jih s krčljivo cevjo. Za shemo VAZ-2106 morajo biti varovalke povezane z mostičkom v naslednjem vrstnem redu:
 • tretji in četrti;
 • od petega do šestega;
 • sedmi do osmi;
 • deveti do deseti;
 • enajsti do dvanajsti (če gre za grelec zadnjega stekla);
 • dvanajsti do trinajsti.
 • Vgradimo varovalko v montažno škatlo v skladu z zgoraj navedeno shemo. Povežite žice. Pritrdite blok na staro mesto. Dodajte "minus" na ustrezno baterijo in pozabite na težave z montažno enoto.

  Sorodne publikacije