Analiza uporabnosti spletnega mesta: značilnosti ravnanja in primer

Analiza uporabnosti verjetno ne bo zahtevala blogerja - lastnika tematske vsebine, daleč od e-trgovine. Toda ta storitev bo zagotovo uporabila spletna skrbnica, ki promovira komercialno spletno platformo. Po preverjanju mu bo postalo jasno, da ga je treba popraviti ali spremeniti in iz katerega ga je treba znebiti. Preverjanje uporabnosti lahko opravi tudi lastnik ne-obiskane spletne trgovine, ki želi razumeti, zakaj izgubi stranke, medtem ko njegovi konkurenti, ki promovirajo isti izdelek, uspevajo. Strokovnjaki priporočajo lastnikom nezahtevanih strani, ki so namenjene spletnemu nakupovanju:

 • čim bolj poenostaviti strukturo elektronskega kataloga;
 • zmanjša število klikov, ki ločujejo kupca od izbranega izdelka;
 • postavite imenik tako, da ga lahko odprete na kateri koli strani spletnega mesta, vključno z domačo stranjo.
 • Kaj je analiza uporabnosti spletnega mesta? Zakaj je tako pomembno?

  Če je vsebina spletnega mesta predstavljena v jasnem jeziku, vmesnik pa je intuitiven in enostaven za uporabo, je na tem projektu vedno veliko obiskovalcev. Niz pravkar navedenih lastnosti se imenuje uporabnost (uporabnost).
  Analiza uporabnosti (priročnost spletnega mesta) podjetnikom, ki delajo na spletu, pomaga razumeti, kako blizu je njihov projekt standardu. Stran lahko imenujemo priročno, če:
 • novi uporabnik hitro obvlada in zlahka najde vse potrebne možnosti (osebni kabinet, košara,kontaktne podatke itd.);
 • obiskovalci strani so zadovoljni s kakovostjo informacij, hitrostjo storitve in delom dostavne službe;
 • Po prvi interakciji s spletnim mestom lahko večina uporabnikov ponovno vzpostavi pot skozi pomnilnik;
 • Med bivanjem na spletnem mestu se stranka ne boji storiti napake (ne da bi kliknili na ta gumb, prišli na napačno stran itd.).
 • Nekaj ​​sekund sekund

  Kaj je namen osebe, ki je obiskala spletno trgovino? Malo verjetno je, da je prišel, da preuči oglaševanje partnerjev na spletnem mestu ali da se naroči na usposabljanje nekoga.Ponude stranke, ki so prišli na trgovalno platformo, je enostavno napovedati: po prejemu informacij o njem, ki ga zanima izdelek, lahko obiskovalec opravi nakup.
  Statistični strokovnjaki so ugotovili, da če problem potencialne stranke ne bo rešen v treh do petih sekundah, izgubi zanimanje za nepričakovana pričakovanja svojega projekta in poišče novo. Cilji lastnika komercialne spletne strani - zanimanje uporabnika, nenamerno udarjanje njegove trgovalne platforme iz iskalnika, in da bi ga tako, da je naslednjič, ko je priložnostni gost šel na to platformo namensko. Potencialni kupec se bo nujno vrnil na kraj, kjer bo:
 • z lahkoto in hitro našel izdelek, ki ga potrebuje;
 • preberejo informacije, ki jih zanimajo;
 • ni imelo težav pri registraciji in prejemu naročila.
 • Stranka želi prisluhniti ugodnostim

  Strokovnjaki svetujejo lastnikom nedonosnih trgovin:Najpomembnejša področja projekta morajo biti informacije o ugodnih komercialnih ponudbah in prednostih trgovine. Podjetniki verjamejo, da bi najprej obiskovalec moral videti oglasno enoto, saj je izgubil le stranke. Sodobni kupec si lahko privošči izbiro med več trgovalnimi platformami, zato je glavna naloga prodajalca, da ga obdrži.


  Poleg tega mora naključni obiskovalec na kraju samem pojasniti, zakaj naj bi kupoval tukaj. Eden od razlogov je lahko na primer nemoteno delovanje dostavne službe, možnost posvetovanja s prodajalcem ali pregled izdelka ob prejemu in tako naprej.

  Kaj lahko prestraši /pritegne stranko

  Po mnenju strokovnjakov je največji strah kupca, da je treba izpolniti obrazec za registracijo. Podjetnik lahko to sam preveri, potem ko je pregledal statistiko obiskov, se ni končal z registracijo transakcije (jasno je, da bo po analizi uporabnosti spletnega mesta prejel vse potrebne informacije). Revizija nekaterih spletnih trgovin je pokazala, da v večini primerov stranka, ki se sooča z neizogibnostjo postopka registracije, išče drugo trgovino, kjer je ta postopek neobvezen.

  Sodobni kupec rad odobri mesta prek socialnih omrežij. Res je zelo priročno uporabljati samo eno geslo, tako za komunikacijo kot za nakupovanje. Lastniki uspešnih spletnih trgovin se tega dobro zavedajo in ne zamudijo priložnosti, da strankam zagotovijo ustrezno priložnost. MimogredeStrokovnjaki svetujejo, da ne pozabite, da bi nekateri uporabniki želeli kupiti inkognito. Prav tako ne smemo pozabiti na relevantnost oglaševalske kampanje projekta na splošno sprejete norme poslovne etike. Te vključujejo obvestila o neobstoječih promocijah, popustih in napakah pri opisovanju blaga in oblikovanju fragmenta. Analiza uporabnosti, tudi če jo izvajajo strokovni revizorji, ne bo prinesla rezultatov, če bodo potencialne stranke, ki so v iskalni poizvedbi videle fragment iskanja, na koncu padle na prazno (ali neodzivno) stran.

  Najpogostejše napake, ki so jih storili spletni prodajalci

 • Nakupni postopek bo zamuden ali preveč zapleten. Od števila klikov, ki ločujejo kupca od izdelka, ki ga želijo, je odvisno od tega, ali se stranka želi vrniti sem.
 • Na strani ni nobene strani "Stiki". Pogosto pomanjkanje naslovov in kontaktnih telefonov prisili potencialne kupce, da odidejo s spleta, tudi če lahko kupite najboljše izdelke tukaj.
 • Katalog izdelkov ni presenetljiv. Seznam razpoložljivega blaga je najpomembnejši del trgovalne platforme. Moral bi biti na vidiku, ne glede na lokacijo, na kateri se nahaja kupec.
 • Analiza uporabnosti spletne strani: kako jo popraviti? Glavna prednost preverjanja uporabnosti je, da lahko to stori vsak sam, pod pogojem, da za hrbtom neodvisnega revizorja že obstajajo ustrezne izkušnje in znanje. Prodajalec začetnikov nima izkušenj in denarjalahko tudi neodvisno opravi inšpekcijski pregled, tako da obišče trgovalno platformo kot kupec. Njegov cilj je zagotoviti, da je njegova trgovina primerna za spoznavanje izdelka, postopek za sklenitev pogodbe pa ni pokvarjen in v njih ne vzame veliko časa.

  Najboljše rezultate dosegajo spletni podjetniki, ki so uspeli privabiti potencialne ali dejanske kupce pri testiranju uporabnosti.

  Faze testiranja

  Vsak prodajalec (tako izkušen kot novinec) ima eno nalogo - ne izgubiti rednih strank in privabiti novih. In če načrti podjetnika poleg navedenih ciljev vključujejo povečanje prihodkov in rast dela, potem je po mnenju strokovnjakov postopek za analizo uporabnosti treba razviti po naslednji shemi:
 • diagnosticiranje priročnosti spletne strani. V procesu preverjanja bo lastnik komercialne platforme razumel, kako je mogoče klikniti posamezne posamezne elemente in dele spletnih strani (vključno s tistimi, na katere hiperpovezava ni priložena);
 • odkrivanje težav. Z analizo statističnih podatkov o napakah, ki so jih storili takšni kupci, bo lastnik mesta razumel, katere spremembe je treba narediti in katere možnosti je treba zavreči;
 • Odprava napak. Študija uporabnosti bo postala neusmiljena lekcija, če dobljeni negativni rezultati ne bodo razlog za spremembe in izvedbo ponovne diagnostike;
 • ponovno preskušanje uporabnosti območja;
 • nadaljevanje dela na izboljšanju projektov.
 • Razlike in posebnosti diagnoze uporabnosti

  Lastnik obrataspletno mesto lahko samostojno izvaja testiranje, pod pogojem, da vsaj nekoliko razume sorte in razlike v analizi uporabnosti. S proučevanjem pregledov uporabnikov, ki so obiskali spletno stran trgovine in sledenje dejavnosti rednih strank, bo podjetnik naredil nekakšno delo na napakah in nato našel načine, kako jih odpraviti. Osnovni kriterij za analizo uporabnosti, ki je prinesel pozitivne rezultate, je bil povečati pogostost in število obiskov spletnih trgovin s strani rednih strank in priliv novih obiskovalcev v določenem časovnem obdobju. Potrditev, da diagnoza ni bila učinkovita, je nenaden odhod iz projekta obiskovalca in ni postal kupec.
  Yandex (metrični podatki, spletni svetovalec), Google Analytics in druge storitve (kot je Clicktale.com) vam bodo pomagali pridobiti vse potrebne informacije o prometu in pretvorbi.

  Prednosti in slabosti skupnih testnih tehnik

  Z uporabo najbolj znanih storitev za testiranje uporabnosti (Yandex in Google) bo lastnik projekta prejel objektivno oceno pretvorbe prometa in razumel vzroke izgub, ne da bi za to plačal peni. Seveda brezplačno testiranje vedno predvideva verjetnost prejemanja netočnih informacij. Druga težava je v tem, da lahko neodvisno testiranje uporabnosti uporabljajo samo izkušeni uporabniki. Verjetno zato lastniki novozaposlenih podjetij na spletu pogosto uporabljajo profesionalne prodajalce. Če bodo prosi vzeli profesionalce, bo analiza uporabnosti izvedena z uporaboposebnih orodij in ob upoštevanju pridobljenih izkušenj.

  Plačane metode preskušanja

  Storitve strokovnih strokovnjakov - zadovoljstvo ceste. Ne morejo si ga vsi privoščiti. Vendar pa podjetniki, ki se je obrnil na strokovnjake, upoštevajte, da so rezultati, pridobljeni po pristojbina strokovni pregled, je vredno plačati za njih. Nadaljevanje teme različnosti in razlik pri analizi uporabnosti ne moremo prezreti učinkovitosti drugega plačanega načina - dela s fokusnimi skupinami.

  Izboljšanje uporabnosti s ciljno skupino

  Kot udeleženci v ciljnih skupinah lahko sodelujejo:
 • predstavniki ciljne skupine, ki niso nikoli uporabljali storitev preverljivega projekta. Danes so tu prvič;
 • uporabniki, ki so že dolgo registrirani na mestu študije.
 • Strokovnjaki priporočajo, da se takšne študije izvajajo vzporedno z drugimi metodami. Pri testiranju je pomembno, da se zavedate, da je preverjanje samo uporabnost (enostavnost uporabe spletnega mesta) in ne iznajdljivost, duhovitost in druge lastnosti, ki jih imajo udeleženci v ciljni skupini.

  Primer učinkovitosti fokusnih skupin

  Ta primer analize uporabnosti kaže, kako lahko s pomočjo udeležencev v fokusnih skupinah - predstavniki različnih socialnih, strokovnih, strokovnih in drugih krogov - lastnik trgovalne platforme, ki ustvarja izgube, s strani vidi slabosti svojega projekta in razume, zakaj izgubi stranke, kjer kolegi ustvarjajo dobiček. Na primer, član skupine je bil najdenSpletna stran spletne trgovine je zanimiv izdelek in se je odločila, da bo izvedela, koliko časa je potrebno za njeno dostavo. Pomanjkanje potrebnih informacij ga je prisililo, da je zapustil spletno stran in nadaljeval iskanje podobnega izdelka v drugih trgovinah. Predvidevamo lahko, da bodo to storili tudi drugi potencialni kupci, ki niso ugotovili, da jih podatki zanimajo. Ker na strani s produkti niste našli povratnih informacij uporabnikov, ki so že kupili ta izdelek, je spletna trgovina pustila del potencialnih kupcev.
  V nadaljevanju revizije uporabnosti so udeleženci v ciljni skupini ugotovili, da pri nakupu strani blago, ki je bilo dodano v voziček, samodejno izgine iz njega. Zaradi tega je spletno mesto spletne trgovine pustilo uporabnike, ki so bili ponovno leni, da poiščejo izdelek in ga dodajo v košarico. Lastnik vira, ki je naročil inšpekcijski pregled, bo seveda prejel natančne informacije o številu obiskovalcev, ki so projekt zapustili v različnih fazah. Na voljo bodo tudi informacije o uporabnikih, ki so opravili nakup in plačali naročilo, kljub nevšečnostim.

  Sorodne publikacije