Sprednje vzmetenje VAZ-2106: naprava, značilnosti

Sprednje vzmetenje VAZ-2106 je dvoosna konstrukcija. Kot avtomobil s pogonom na zadnja kolesa, veliko bolj učinkovito ne deluje na klasični McPherson, ampak dvosed. V suspenzijah, kot je "McPherson", obstajajo številne pomanjkljivosti, ki so pretehtale, in v bistvu vse prednosti sistema. Med glavne prednosti - stroški proizvodnje je veliko nižja. Toda v dvosedežnem vzmetenju je velika prednost: bolje delujejo, ko potujejo po neravnih cestah.

Konstrukcija sprednjega vzmetenja

Sprednje vzmetenje VAZ-2106, prikazano na sliki, je popolnoma neodvisno. Osnova za oblikovanje - dve vzvodi, ki se nahajajo prečno. Pritrditev sprednjih koles poteka z vijačno povezavo s pestom. V notranjosti pesta je stožčasti ležaj, ki je stisnjen in pritrjen z matico. Upoštevajte, da je na desni strani nameščena navojna matica. Če niste prepričani, ali nameščate to matico, poglejte mejo. Ena izmed njih bi morala biti tri točke.

Krogelni zgibi

Za vrtenje koles je potrebna rotacijska pest, na katero je pritrjen vrh krmilne vleke. Kolesa so s pomočjo krmilnih koles mehansko povezana z gonilom. Vrtljiva pest je pritrjena pod in na vrhu s krogličnimi ležaji. In modeli v njih so različni. Očala obeh krogel sta pritrjena na ročici vzmetenja. Prsti tečajev so nameščeni v odprtinah vrtljive pestice. Ročice so pritrjene na telo s pomočjogumijastimi rokavi, ki se imenujejo tihe bloke. To je z njihovo pomočjo, da se premikajo po telesu sprednjega vzmetenja VAZ-2106. Cena spodaj je 700-1000 rubljev, zgornji - ne več kot 800 rubljev. Kroglični ležaji so stali 350-500 rubljev. za kos.

Preverjanje vzmetenja

Za to je treba obvezno opraviti diagnozo vzmetenja vozila, da se ga namesti na dvigalo ali v kontrolno jamo. V tem položaju so vsi elementi vzmetenja veliko boljši. Zelo pogosto vzvodi sprednjega vzmetenja VAZ-2106 ne uspe.

Kljub dejstvu, da je konstrukcija zelo robustna, se lahko pojavijo razpoke, ki vodijo v zrušitev sprednjega vzmetenja. Postopki, ki jih mora izvesti vozilo, so naslednji:
 • Prilagoditev zdrsa in vzpenjanja koles poteka vsakih 10.000 km vožnje.
 • S podobnim intervalom je treba preveriti stanje pnevmatik avtomobila.
 • Po vsakih 20.000 km vožnje je treba preveriti zračnost sprednjih koles in po potrebi priviti matice na ležajih pesta.
 • Obvezno je, da se preveri vsakih 20.000 km zategovanja vseh navojnih spojev.
 • Tihi bloki, stabilizacijske blazine, kroglični ležaji morajo biti pregledani tudi vsakih 10-20 tisoč milj vožnje.
 • Najbolj ranljiv kraj celotnega vzmetenja so kroglični ležaji. So skoraj večni, razen če delujejo pod normalnimi pogoji. Z drugimi besedami, ne smejo se počutiti težkega tovora. In kar je najpomembneje - stanje prahu mora nujno biti popolno. Prepričajte se, da pri delu tečajevnotranjost ni bila umazana. Zaželeno je, da jih zamenjate z najmanjšo poškodbo prahov.

  Preverjanje tihega bloka

  Če se vozilo nosi s tihimi bloki, nastavite normalne kote vzpenjanja in porušitev koles ne bo delovala. Zato je treba popraviti sprednje vzmetenje VAZ-2106 cena komplet seiblocks - približno 700 rubljev. Z uničenjem gumijastega dela se ročica premakne. V tem primeru, če je celo majhna škoda, je zaželeno, da takoj namestite nove sebene bloke. In morate spremeniti vse naenkrat, v tem primeru bo delo suspenzije veliko boljše in učinkovitejše. In glede na telo vzvoda se bo gibalo normalno.
  Pred začetkom dela je treba vozilo namestiti na ravni ploščadi, da se zadnja kolesa pritrdijo s pomočjo nedrsečih čevljev. Avto, na katerem se izvaja diagnostika, je treba dvigniti z dvigalom in snemiti kolo. Veliko bolje, če se vsa ta dela izvajajo na kontrolni jami ali nadvozu. Potrebno bo izmeriti razdaljo med notranjo in zunanjo podložko. Za spodnjo ročico je treba zunanji del premakniti za največ 3-75 mm, za zgornjo pa 15–5 mm. Premik notranjih podložk ne sme presegati 25 mm na obeh ročicah. Možno je, da bo v ročicah prevelik radialni premik sebenih blokov. V tem primeru vam bo pomagalo samo nameščanje novih predmetov.

  Diagnostika zgornjega krogličnega ležaja

  Za izvedbo dela morate uporabiti pomoč. Položite pomočnika v notranjost avtomobila, za voznikovim sedežemfotelj, ki stisne zavore. Samo v tem primeru izključite možnost, da med diagnozo občutite premik ležaja pesta.

  Ostro kolo se mora pretresti z ostrimi gibi. Če boste nenadoma imeli rahlo zračnost v podporni krogli, jo boste zagotovo čutili. Pri potiskanju naprej in nazaj se kolo prosto premika. Možno je, da bo prišlo do škripanja, ki prihaja iz zgornje krogle.

  Diagnostika spodnjega krogličnega ležaja

  Spodnji vzvod sprednjega vzmetenja VAZ-2106 je kroglični ležaj, ki ga podpirajo tri vijačne spojke. Preverjanje stanja spodnjega krogličnega ležaja je veliko lažje kot pri zgornjem. Potrebujete kaliper, da delate. Ampak, če ni, se ujemajo, ujemajo iglo, iglo, trdo žico in ravnilo. Bodite pozorni na spodnji del tečaja, ima majhen vtič.
  Lahko se odvije s ključem ali kleščami. Luknjo je treba namestiti v luknjo. Razdalja med robom telesa krogličnega ležaja in jeklenim prstom ne sme presegati 118 mm. In če preživljate čas z uporabo enakih tekem, ga morate postaviti v luknjo, orisati robove roba in narediti meritev preprosto ravnilo. V primeru, da so okvarjeni le spodnji kroglični ležaji na avtomobilu, bo najboljša možnost popravila zamenjati te tečaje v krogu.

  Kako preveriti amortizerje?

  Če pride do okvare amortizerjev, se to počuti pri vožnji. Vse neenakosti cestne površinezelo slabo ugasne, kar povzroči nepravilno delovanje vzmetenja. Avto se po dolgem času v jamo ali med vožnjo z jarkom zažene. Amortizer je pritrjen na karoserijo vozila in na spodnji vzvod obešalnega nosilca. Če je okvarjen, potem spodnja ročica ne ustreza uporu in se začne prosto gibati. Še en znak, da je amortizer postal nedelujoč, je videz puščanja na njegovem telesu.
  Če so oljna tesnila poškodovana, olje ugasne. Tako je kršeno delo blažilnika. Da bi ocenili stanje blažilnikov, morate močno pritisniti na telo karoserije, da ga čim bolj približate tlom. Potem strmo spustite. Z dobro delujočimi amortizerji bo telo naredilo le eno gibanje navzgor. V nasprotnem primeru boste potrebovali delno popravilo ali zamenjavo sprednjega vzmetenja VAZ-2106.

  Kako zamenjati amortizerje in vzmeti?

  V primeru okvare enega blažilnika je nujno, da se par zamenja. Če amortizer na levi sprednji strani ne deluje, se s tem spremeni pravica. Samo v tem primeru bo zagotovljeno normalno delo celotnega vzmetenja. Podobne zahteve glede vzmeti.
  V primeru, da bodo ti elementi vzmetenja neenakomerno obrabljeni, bo lahko vozilo ob obračanju postalo preprosto neobvladljivo. Pri zamenjavi sprednjih amortizerjev lahko uporabite majhno luknjo, vendar je najbolje, da vse naredite na dvigalu ali nadvozu. Postopek:
 • Privijte s pomočjoKljuč na 17 v undulant prostor matice, ki je pritrjen amortizer palico.
 • Odstranite vse gumijaste blazinice, pritrjene na steblo.
 • Gred amortizerja potisnite do konca v notranjost kabine.
 • Odvijte dve matici iz spodnje ročice, ki sta pritrdili telo blažilnika.
 • Izvlecite celotni amortizer navzdol.
 • Če delo poteka na enaki površini, lahko pod spodnjo ročico izkopljemo majhno luknjo, dovolj 15-20 cm. Glavna stvar je, da se amortizer lahko odstrani. Ali lahko sprednje kolo vozi na majhnem hribu, na primer nekaj brusk iz drevesa.

  Kako nastaviti prednje ležaje?

  Zelo pogosto se sprednji ležaji na sprednjem vzmetenju avtomobila zlomijo. Priporočljivo je, da jih pregledate vsakih 10.000 km vožnje. Diagnoza in nastavitev sta naslednji:
 • Kolo potisnete z vtičnico.
 • Odstranite zaščitni pokrov.
 • Odklopite matico na pasu.
 • S ključem na 27 morate zavrteti ali odviti matico.
 • Bodite pozorni na dejstvo, da pri vlečenju ne morete vložiti veliko truda. Ko ste zategnili matico pesta do konca, jo morate obrniti za 60 stopinj nazaj in jo zakleniti, tako da udarite rob matice. Ležaji imajo stožčasto obliko, tako da se pri prekoračitvi dopustnega navora uničijo. Lahko pa prenesejo velike obremenitve, saj imajo valjčki in sponke zelo veliko površino dotika.

  Sorodne publikacije