Ultravijolične LED diode. Značilnosti uporabe ultravijoličnih svetlečih diod

Še pred kratkim nihče ni slišal za svetleče diode, ki lahko v takšnih spektrih, kot so infrardeča ali ultravijolična, oddajajo svetlobo. In zdaj, veliko področij proizvodnje in si ne more več predstavljati dela brez takšnih virov. Medicina, industrija, forenzika in celo bančništvo - ultravijolične svetleče diode so se hitro razširile na vsa področja, kjer so zaradi lastnosti sevanja, trajnosti in nizke porabe energije postale popolnoma nenadomestljive. V današnjem članku gre za te elemente, njihove značilnosti in lastnosti.

Splošne informacije o oddajnikih z ultravijolično svetlobo

Videz takšne svetleče LED svetilke je obvezen za inženirja korporacije Nichia, Suji Nakamura. V 93. stoletju prejšnjega stoletja je lahko ustvaril element z modrim sijajem. Za ta izum je inženir prejel tudi Nobelovo nagrado. Dejstvo, da so ultravijolične svetleče diode v veliko povpraševanju, ne zahteva. Vendar pa imajo v primerjavi z običajno precejšnjo pomanjkljivost - nizko učinkovitost. Razlog je v tem, da se polovica energije, porabljene za njeno delo, spremeni v toploto. Zato takšni radiatorji zahtevajo visoko kakovostne radiatorje.


Nekateri parametri različnih svetlečih diod

Značilnosti ultravijoličnih svetlečih diod so podobne enostavnim belim ali barvnim elementom, vendar je vrednoOpozoriti je treba, da je koncept barvne temperature zanj pomemben. Nominalni delovni tok, kot tudi razmerje med neposredno napetostjo ali svetlobnim tokom, je v primerjavi z običajnimi LED diodami podoben. Vendar pa obstaja ena pomembna razlika, zaradi katere je dragocena za različne aplikacije. 100-400 nm ultravijolična svetlobna dioda je indikator, s katerim je izbran oddajnik za eno ali drugo aplikacijo. Ravno na področjih uporabe, ki se sedaj uporabljajo in je vredno podrobneje preučiti.

Pri uporabi svetlobnih diod istega spektra

Tu lahko omenimo pet glavnih področij, ki jih takšni oddajniki najbolj potrebujejo.
 • Medicina. Tu se lahko taki žarki uporabljajo za dezinfekcijo. V zobozdravstvu prispevajo k hitrejšemu utrjevanju tjulnjev, v kozmetologiji pa - dekontaminaciji rok po manikuri in sušenju gelnih lakov.
 • Industrija. Pospešuje procese sušenja zmesi lepil, ki reagirajo na takšno sevanje.
 • Bančništvo - navedba pristnosti bankovcev, odkrivanje ponaredkov.
 • Kriminologija - odkritje nevidnih bioloških sledi, strjevanje krvi itd.
 • Kmetijstvo. V rastlinjakih so vgrajene svetilke z ultravijoličnimi diodami. Njihovo sevanje prispeva k rasti zelenjave, uničevanju škodljivcev, proizvodnji antioksidantov.
 • Nekatere značilnosti tega ultravijoličnega žarka

  Okoli teh radiatorjev je veliko mitov. Na primer, da je taka osvetlitev dovolj hitraslep za Mnogi menijo, da če ima LED značilno barvo, je ultravijolična. Pravzaprav so napačni v prvem in drugem primeru.


  Nobenih škodljivih učinkov na človeško telo ultravijoličnih diod za oddajanje svetlobe ne gre - to je dokazano dejstvo. Seveda, če je neposreden pretok takšnega sevanja, da piha v oči, je nit in trganje, vendar je malo verjetno, da bo kdo to naredil posebej. Kar se tiče barve, nima nič opraviti z ultravijolično svetlobo, ki je popolnoma nevidna človeškemu očesu. Ultra-vijolični oddajniki lahko svetijo modro ali belo in morda bodo popolnoma neopaženi. Vendar je vredno vrniti se k zdravju. Znanstveniki so se izkazali za zanimivo dejstvo o zelo modrem sijaju, o katerem bi morali razpravljati podrobneje.

  Kakšna barva je najbolj škodljiva za človeško telo

  Kot se je izkazalo, modri sijaj močno vpliva na proizvodnjo melatonina, hormona, odgovornega za fazo spanja in budnosti. S konstantnim učinkom takšne ultravijolične svetleče diode na telo se pojavljajo nekatere spremembe. Melatonin se proizvaja počasneje. Kaj ogroža ljudi? Sprva se krši običajni režim, sanje postanejo nemirne. Potem obstajajo pomembne hormonske spremembe, zaradi takšnih kršitev, oseba postane nadležno, pade v depresijo. Rezultat (v teoriji) je lahko popolno uničenje živčnega sistema pri končnem prenehanju proizvodnje melatonina v telesu.
  Vendar so bile izvedene le začetne spremembe, ki so bile pogojenenemirno spanje. Ostalo - teoretične ideje, imajo formalno utemeljitev, zato jih je treba ustrezno obravnavati. Seveda, v takšni teoriji je bilo takoj veliko privržencev, ki so na vsakem koraku začeli "kričati" o smrtni nevarnosti takega sevanja. Vendar pa hkrati iz nekega razloga pozabijo, kako škodljiv je bil organizem predhodnik ultravijoličnih svetlobnih diod - kremena svetilka. Tudi luminiscentna cev povzroči več škode telesu!
  V vsakem primeru ni smiselno panike, dokler ni utemeljeno, da bi dokazali škodljive učinke ultravijoličnega sevanja LED na človeško ali živalsko telo.

  Kaj primerjati s svetlečo diodo z ultravijoličnim spektrom

  Veliko vprašanj se sprašuje, kateri od teh elementov so bližje tehničnim značilnostim, kot so tiste, ki jih obravnavamo danes. Najbolj podobne lahko imenujemo bele, z naslednjimi parametri:
 • razpon napetosti LED - 3-4;
 • indikator obratovalnih tokov - približno 20 mA za šibke emiterje in 350-700 mA za elemente visoke moči.
 • Izkazalo se je, da ena in druga ustrezata enemu napajalniku. Ta informacija je zelo pomembna, ker če je v hiši zbrana veriga belih LED, jo lahko zamenjamo z ultravijolično svetlobo brez nakupa dodatnega adapterja. Če imajo onesnaževalci drugačno barvo, jih bodo morali porabiti.

  Povzetek

  Dejstvo, da so ultravijolične svetleče diode postale preboj v regiji.radiatorjev, ne povzroča dvoma. Nenavadno je, kako širok je njihov obseg uporabe v sodobnem svetu, čeprav relativno pred kratkim ni bilo niti jezika. Možno je, da se bo v prihodnosti pojavilo nekaj novega, vendar do danes najboljši na tem področju ni izumljen.

  Sorodne publikacije