Hidea Kodiza: "Ruski genij"

Računalniške igre se razvijajo z ogromnim uspehom. Vsako leto poteka več kul razstav, na katerih razvijalci prinesejo svoje mojstrovine, da jih delijo s svetom. Tako bo veliko oboževalcev spoznalo nove obraze v igralniški industriji, nekateri pa bodo začeli globoko oboževati. Enako se je zgodilo z Hideo Kodžimo.

Začetek življenja

Rodil se je Kodzima leta 1963 v Tokiu. Moral se je preseliti v drug del države. Kmalu bo fant začutil, da je osamljenost: njegov oče je umrl, ko je Kojime dopolnil 13 let. Domovina se mora ponovno preseliti. Tokrat so se naselili v Siresaki in kasneje v Kavanisijah. V adolescenci je bil Hidea popolnoma sam. Pogosto se je počutil brez nadzora. Zdaj, ko je odrasel človek, Kodim ob prihodu hotela takoj vklopi televizor, da ne bi molčal.


Izbira poklica

Na izbiro poklica Hideo Kojime je vplivalo veliko število dejstev. Japonska je v tistih časih narekovala stroge družbene norme, zato je delo ilustratorja, ki je tako privlačil mladega človeka, povzročilo nesporazum iz družbe. Treba je bilo najti resno pozicijo z visokimi zaslužki. Hideo se je odločil objaviti zgodbe v revijah. Toda večina založnikov je potrebovala kratke zgodbe, ki seveda niso ustrezale bodočemu pisatelju. Pomanjkanje uspeha v tej zadevi je prisililo Kojimo, da je začela snemati.

Karierni razvoj

Mladenič je ob 23 letih še vedno dobil dobro službov podjetju Konami. Oblikovalci podjetja so morali sodelovati pri projektih MSX. Kojimeju je uspelo prvo delo, pomočnik direktorja, zato je sodeloval pri naslednjem projektu, ki ga je podjetje žal žal odpovedalo.


Glavni preboj v karieri Hideo Kojima je bil Metal Gear. Projekt je bil edinstven, saj je gledalca vpeljal v prikrito akcijo. Igralec je prvič dal priložnost, da bi se brez boja boril skozi zgodovino, a se je skrival pred vsem.
Že leta 1988 se je svet naučil vsega o cyberpunku v pustolovski igri Snatcher. Projekt je prejel veliko kritik, vendar je bil še vedno uspešen. Dve leti kasneje se oblikovalec iger vrne v projekt MGS. Pojavi se druga serija, ki je kasneje postala najboljša na Japonskem.

Najljubša igra

V zgodnjih devetdesetih je postalo jasno, da Metal Gear Solid ne bo nikogar pustil ravnodušnega, biografija Hideo Kojime pa bi bila tesno povezana s tem projektom. Po dolgo pričakovani izdaji igre na PS je ta oblikovalec iger naučili celotno igralniško industrijo. Bila je 3D grafika, zanimiva zgodba pa ni pustila ravnodušnega. V začetku leta 2000 so se pojavile informacije o seriji Sons of Liberty. Razvijalci so ponovno uživali visoko kakovostno grafiko in animacijo. Toda to ni bilo dovolj za vse. Nekdo je bil ogorčen zaradi spremembe protagonista. Medtem ko so vsi čakali na izdajo nove serije, se je Hidea Kodzima ukvarjal z drugimi projekti, ki jih ne spomnimo niti na njegovo glavno delo.
Leta 2004 so razvijalci izdali remake glavnega dela, imenovanega Twin Snakes. Po izdaji druge serije Codzima se odloči, da to storitretji del MGS. Zgodbo o Big Bossu je razširil Konami.
Igra je bila res uspešna. Leta 2015 je izšla peta serija iger, ki je združila zgodbe iz prejšnjih. Fantomska bolečina je bila najbolj kul del. O tem so govorili številni kritiki in igralci računalniških iger.

Razpad odnosov

Na neki točki se je izkazalo, da ima Kojima nekakšen konflikt s podjetjem. Najverjetneje so povezane s finančnimi vprašanji. Kot rezultat, oblikovalec iger ni mogel stati in zapustil Konami, enota Kojima Productions pa je bila odločena, da jo razpakira. Toda že dan po razpadu odnosa s Konamijem se Hideo pridruži razvijalcem računalniškega oddelka Sony in napove izpust razpršene enote.

Pojav meme

Hideo Kodiza je v Rusiji postal posebej priljubljen zaradi mema. Vse se je začelo z dejstvom, da se je nekega dne odločil za registracijo v "Instagram". Dan kasneje je njegova prva fotografija zbrala veliko število komentarjev. Najbolj zanimivo dejstvo pa je, da so večino komentarjev pustili rusko govoreči uporabniki. Med vsemi sporočili, ki jih je Kodim prejel pod sliko, je bil Kodizov genij najbolj priljubljen.
Nekateri uporabniki interneta so ta stavek hitro izbrali. Nekdo ni niti razumel, zakaj je japonski razvijalec nenadoma začel uživati ​​tak uspeh v rusko govorečem občinstvu, ker Metal Gear Solid ni najbolj priljubljena igra v CIS. Toda meme "goji" ni prazen. Pozornost na Hideo Kozime je pritegnila ruske video blogerje in streme.

Kje noge rastejo?

Če se vrnemo k memu z oblikovalcem igre Hideo Kodzimo, je pomembno razumeti, od kod se je pojavil podoben pritok rusko govoreče skupnosti in zakaj se je kodist začel imenovati genij. To se je zgodilo šele po izdaji pete serije iger MGS. Znani video bloger Huffowski, ki je znan po svojih igralnih trakovih in valjih na priljubljenem video gostovanju, je posnel video z naslovom "Hideo Kodiza - genij". V karizmatični ironični obliki je bloger poročal o številnih nadarjenih oblikovalcih iger na srečo. Pravi, da je Kodiza izumil prašek, navdihnili so ga sovjetski množitelji, Kodizma je zasegel Rus, itd. Še širše občinstvo je znano, kdo je Kozim. Kljub dejstvu, da je do sedaj neznana usoda prihodnjih projektov v novem podjetju, občinstvo še naprej šopira to temo.
Zdaj so se strasti umirile, a dejstvo, da "Kodiza - genij" nihče ne pozabi. Včasih lahko socialna omrežja še vedno najdejo meme, ki so z njim povezani. Bistvo šal je, da genij oblikovalca iger praktično nikakor ni povezan z računalniškimi igrami. V večini primerov je to samo tema za šale.

Sorodne publikacije