Razširitev besedilne datoteke - opis priljubljene oblike

Datoteka TXT je razširitev za dokument, ki ga uporabljajo različni urejevalniki besedila. Besedilo je zaporedje znakov in besed, ki so kodirane v strojno berljivih formatih. Ni standardne definicije "razširitev besedilne datoteke", čeprav obstaja več skupnih formatov, vključno z ASCII (navzkrižno platformo) in ANSI (ki se uporablja na platformah DOS in Windows).

Razširitev besedilne datoteke

Urejevalnik besedil je računalniški program, ki uporabniku omogoča vnos, urejanje, shranjevanje in tiskanje besedil (znakov in številk, ki jih vsak kodira računalnik, naprave za vnos in izhod). Običajno urejevalnik besedila zagotavlja "prazen" zaslon (ali "stran, ki se lahko premika") z dolžino fiksne linije in vidnimi številkami vrstic. Linije se lahko zapolnijo. Posebna ukazna vrstica vam omogoča navigacijo do nove strani, pomikanje naprej ali nazaj, globalne spremembe dokumenta, shranjevanje datoteke in izvajanje drugih dejanj. Ko shranite dokument, ga lahko natisnete ali prikažete. Pred tiskanjem jo lahko formatirate za določeno izhodno napravo ali izhodno napravo razreda. Urejevalniki besedil lahko uporabite za vnos navodil za programski jezik ali za izdelavo dokumentov, kot so tehnični vodniki.

Vrste urejevalnikov besedil

Priljubljen urejevalnik besedil za velike ali velike IBM-ove računalnike se imenuje XEDIT. V sistemih UNIX sta najpogostejša dvauporabljeni urejevalniki besedila so Emacs in vi. V sistemih osebnih računalnikov so besedilni procesorji pogostejši kot urejevalniki besedil. Vendar pa obstajajo različice glavnih računalnikov in urejevalnikov besedila UNIX, ki so na voljo za uporabo na osebnih računalnikih. Primer je KEDIT.


ASCII in ANSI

ASCII (standardna koda za izmenjavo digitalnih podatkov) je ena najbolj iskanih formatov txt datotek v računalniku in na internetu. V ASCII datoteki se vsak poseben, številski ali abecedni znak nadomesti s sedembitnim binarnim številom (nizom sedmih enot ali ničel).
Operacijski sistemi UNIX in DOS uporabljajo besedilne datoteke ASCII. Windows NT in 2000 uporabljata novo kodo Unicode. Sistemi IBM S /390 uporabljajo lastno 8-bitno kodo EBCDIC. Programi konverzij omogočajo različnim operacijskim sistemom, da spremenijo datoteko iz ene kode v drugo. ASCII je razvil Ameriški nacionalni inštitut za standarde (ANSI). Dolgoročni računalniški standardi iz ANSI vključujejo ASCII in vmesnik računalniškega sistema za računalništvo majhnega obsega (SCSI).

Sorodne publikacije