Solid State Relay z lastno roko: Shema

Izdelati trdno stanje rele z lastnimi rokami, tudi če je začetnik radio amater. Nič ni zapletenega pri oblikovanju te naprave, ampak za obravnavo vezja, značilnosti uporabe in povezave, še vedno potrebujejo. Polprevodniški rele je element na osnovi polprevodnikov. V svoji zasnovi so nameščena napajalna stikala na kurzorjih, tiristorjih ali tranzistorjih. Ti releji, ki delajo tiho, so dobra zamenjava za kontaktorje in sprožilce. Z njimi se naprave varno in varno povezujejo.


Enostavno vezje releja

Pri močnostni elektroniki je pogosto potrebno uporabiti en - 3 x-fazni polprevodniški rele. To napravo lahko naredite z lastnimi rokami v eni od shem, predstavljenih v članku.
Prednost trdnega releja pred mehanskimi kontaktorji je očitna - imajo veliko večji vir. In to je posledica dejstva, da nimajo nobene mehanske komponente, namreč najbolj ranljive. Za izdelavo polprevodniškega releja lahko uporabite verige, ki so sestavljene iz krmilnega vezja in cilindra. Galvanska rešitev je izvedena s simulatorskim optičnim sklopnikom. V shemi so uporabljeni naslednji elementi:
 • Opto-tip MOS3083.
 • Znamka simulatorja VT139-80016A z izolirano anodo.
 • Omejevalni upor, ki zmanjšuje tok, ki teče skozi LED.
 • LED za prikaz delovanja naprave.
 • Na krmilno elektrodo cenzorja je priključen 160-omski upor.
 • In zdaj gremopodrobneje preučite postopek izdelave naprave.


  Značilnosti proizvodnega postopka

  Priporočljivo je, da se vsi elementi vezja vstavijo v kovinsko ohišje, tako da je hlajenje veliko boljše. Za zanesljivost morate napolniti škatlo s pištolo za lepilo. Glavna stvar pri delu - to je prav, da poberem kovinsko podlago, da se zagotovi najboljše odstranjevanje toplote. Za izdelavo opažev, v katerih se uporablja DC polprevodniški rele. S svojo roko je lahko izdelan iz kakršnega koli materiala. Idealno za plastično škatlo ali cevni odsek. Vse je odvisno od velikosti izdelka. V tem opažu je treba namestiti kovinsko podlago. Nujno je, da so vsi elementi vezja, luknje v ohišju, prekriti z lepilom, da se zagotovi kakovostna izolacija. Upoštevajte, da so sklepi sedmih zgodovinarjev ponavadi dvoumni, zato jih je treba vnaprej preveriti. Za preverjanje odprtja kurzorja je potrebno uporabiti merilnik. Ko se simistor odpre, se bo upor razlikoval od več deset do ene kile.

  Značilnosti polprevodniške relejne naprave

  Ne glede na to, kateri proizvajalec polprevodniškega releja, je njegova osnovna osnova konstantna - v redkih primerih je mogoče najti manjše razlike. Na vhodu je običajno nastavljen upor, ki ga zaporedno poveže z optično napravo. Včasih je upor izdelan v skladu s kompleksno zasnovo, ki vključuje zaščito pred povratno polarnostjo in regulatorjem toka.Poudariti je treba naslednje lastnosti polprevodniških relejev:
 • S pomočjo optične rešitve je zagotovljena izolacija različnih vezij elektronske naprave.
 • S pomočjo verižnega preklapljanja je mogoče napajalno napetost podati na tovor.
 • S pomočjo verige sprožilca se obdeluje vhodni signal in poteka njegov prehod na izhod.
 • Industrijski vzorec Siemens V23103-S2232-B302

  Shema trdnega stanja je prikazana na sliki:
  V skladu s to shemo se lahko trdni rele hitro izvede z lastnimi rokami, težave s tem pa se ne bodo pojavile. Glavna stvar je, da bi našli potrebne sestavne dele ali analogi. Zaščita se lahko nahaja tako znotraj telesa releja kot ločeno. Zdaj morate razmisliti o dodatnih napravah, ki jih je treba uporabiti v povezavi z relejem.

  Značilnosti zaščitnega tokokroga

  Kot lahko vidite, pri izdelavi ni težav. Če ste v dvomih, je bolje, seveda, kupiti industrijsko obliko naprave. Razločimo lahko med ključnimi lastnostmi domačih relejev:
 • Krmilna napetost - 330 V, DC.
 • Omogočeno je priključevanje virov z napetostjo 115280 čl.
 • Izhodna moč 400 W.
 • Minimalni tok, pri katerem naprava deluje, je približno 50 mA.
 • Če se naprava uporablja za preklapljanje med nizkimi tokovi (do 2 A), ni treba namestiti radiatorja. Če pa so tokovi visoki, bodo prisotni močni grelni elementi. Zato je potrebno poskrbeti za hlajenje - namestite dodatni radiator in hladilnik (če je na voljo)priložnost za organizacijo obroka zanj).
  Upoštevajte, da je pri upravljanju asinhronih motorjev potrebno povečati tokovno napajanje za približno 10-krat. Pri zagonu motor "črpa" iz toka omrežja, ki je večkrat večji od delovne vrednosti. Zato je potrebno uporabiti elemente moči s pomembno rezervo toka.

  Značilnosti dela in vezje preklopa releja

  Pri izdelavi lastnega polprevodniškega releja na poljskem tranzistorju je pomembno upoštevati parametre sheme, v kateri se bo uporabljal. Vendar pa si poglejmo posebnosti delovanja trdnih elementov in razmislimo o običajnih elektromagnetnih relejih. V njih, ko se napetost namesti na navijanje, se generira magnetno polje. S pomočjo tega je privlačnost stikov.
  V tem primeru se veriga odklene ali zapre. Eden od slabih strani takega mehanizma je veliko gibljivih elementov. V trdnem stanju nimajo, in to je glavna prednost. Prav tako je mogoče poudariti naslednje značilnosti:
 • Vklop in izklop obremenitve se zgodi le, ko napetost preide skozi nič.
 • Kadar ne pride do električnih motenj.
 • Precej velik razpon napetosti, v katerih naprava deluje.
 • Med krmilnimi in tovornimi verigami je kakovostna izolacija.
 • Visoka mehanska trdnost izdelka.
 • In tudi pri delu ni niti enega zvoka - preprosto odpre in zapre prehod polprevodnika.

  Primer priključitve polprevodniškega releja

  Znate, kako narediti polprevodniški rele z lastnimi rokami. Analogi takšne naprave se pogosto prodajajo. Lahko se uporablja kot amaterska vezja in industrijska - odvisno od tega, kakšne zmogljivosti potrebujete, da dobite iz naprave. S to napravo je stik vzpostavljen iz visokonapetostnih in nizkonapetostnih tokokrogov. Večina industrijskih naprav in ponarejenih modelov ima podobno strukturo. Razlike so nepomembne, ne vplivajo na delo na noben način. Poskrbite, da bo enostavno. Na sliki je prikazana najpreprostejša shema preklapljanja relejev:
  Struktura naprave:
 • Odklop optičnega vezja.
 • Sprožilna veriga (morda več).
 • Zaščitne naprave in stikala.
 • Prijava.
 • Vhod je primarni tokokrog, v katerem se ugotavlja konstantna upornost. Funkcija vhoda je sprejem signala in prenos želenega ukaza na napravo, ki generira preklopno obremenitev.

  Optično ločevanje tipov

  Optična izolacija je instrument, ki izolira vhode in izhode. Ko pride do obdelave signala na vhodu, je nujno uporabiti sprožilno vezje. To je ločena komponenta, včasih pa je vključena v oblikovanje optične rešitve. Preklopno vezje se uporablja, kadar je potrebno obremenitev napolniti.

  Sorodne publikacije