Format brez izgube - kaj je to? Kompresija brez izgube

Resnični ljubitelji glasbe že vedo, da glasba v običajnem formatu MP3 ne more zadovoljiti podrobnosti in resničnosti zvoka. Še posebej vse pomanjkljivosti tega formata so dobro slišali dragi in visokokakovostni opremi. Lahko pa slišite (ali bolje ne slišite pomembnih segmentov) in na akustičnih sistemih srednjega razreda. Zato vedno več poznavalcev kakovostnega zvoka uporablja Lossless format avdio posnetkov. Kaj je zver in kako ga uporabljati? Pogovorimo se o tem.

Kaj je Lossless?

Stiskanje podatkov brez izgube v angleščini se prevede kot "stiskanje podatkov brez izgube kakovosti". Preprosto povedano, zvok iz take datoteke ima vse značilnosti in prednosti izvirnega zvočnega posnetka. Vendar pa obstaja tudi padec katrana: velikost datotek brez izgube kakovosti, praviloma veliko več kot običajna (in izguba) MP3. Toda kakovost zvoka je vredna. Obstaja nekaj najbolj priljubljenih formatov. In vsi jih bomo razumeli. Najprej pa malo o zgodovini te tehnologije kodiranja. Koristno je vedeti v smislu lastnega razvoja.


Oblika Lossless je bila znana že v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Ampak potem so ga uporabljali samo profesionalci: studijski zvočni inženirji, "zvočniki" na radijskih postajah in zveznih TV kanalih. Takšna visoko specializirana razširjenost te tehnologije je posledica dejstva, da so bili v tistih časih domači računalniki zelo redki. Redkost je zelo draga in zelo šibka. Moč standardnega osebnega računalnika devetdesetih let ne bi zadostovala niti za izgubo take datoteke. Da ne omenjam kodiranja. ŠirokoPorazdelitev Lossless, prejeta po nasilni "ničli".

Format FLAC

To je verjetno najbolj priljubljen vsebnik za takšno stvar, kot je format Lossless. To je posledica dejstva, da je FLAC popolnoma brez licenc. Kodek temelji na prosti programski opremi. Zaradi tega je neomejena uporaba. To je najbolj priljubljen Lossless format. Kaj je "najbolj priljubljen"? To pomeni, da je ogromna količina glasbe v formatu brez izgube kakovostnih sledilcev toka točno pod FLAC-om. Ali ni to kazalec popularnosti? Ponos tega formata je, da zagotavlja enako kakovost zvoka kot razvpiti WAV, vendar se razlikuje od njega v veliko manjših velikostih. Preprosto povedano, FLAC zavzame manj prostora na trdem disku, za razliko od WAV. Zaradi tega je najbolj primeren za ustvarjanje glasbene knjižnice.

Format ALAC

Toda ta stvar bo znana samo lastnikom naprav iz Apple. To je ta proizvajalec, ki je ustvaril to obliko in je svoje stranke uporabljajo samo to na iPhone in MacBook. Njena glavna razlika od FLAC je v tem, da se distribuira le pod licenco "Applet". To pa nalaga nekatere omejitve pri njegovi uporabi. In ni nobene razlike v kakovosti zvoka, saj se uporablja praktično enak kodirni algoritem. Ni tako priljubljen kot naš prejšnji junak, ravno zato, ker je lastniški format Lossless. Kaj je "patentirano"? To pomeni, da se distribuira pod licenco določenega proizvajalca z določeno količino omejitev.

Format APE

Ta oblika se lahko že imenuje zastarela, saj se je v zadnjih letih prenehala razvijati. Nemogoče je imenovati brezplačno, saj se razširja tudi na lastniško licenco. Glavna pomanjkljivost te oblike je, da je običajno podprta le na osebnih računalnikih ali prenosnih računalnikih z operacijskim sistemom Microsoft Windows, vendar številne distribucije Linuxa ne morejo brati glasbe v AEA. Morda zato ACE ni postal tako priljubljen kot prejšnji dve obliki.

Ali berete Lossless? Glasba brez izgube seveda zveni odlično. Toda za mnoge lastnike osebnih računalnikov in prenosnih računalnikov obstaja precej logično vprašanje o tem, kaj brati v takšni eksotični obliki. S tem ni težav. Vsaj na Windows. Najbolj kvalitativno je igrati FLAC, ALAC ali ARI s predvajalnikom Foobar 2000. Pravilno predvaja datoteke in pravilno bere oznake. Vendar pa lahko njegov strog minimalistični vmesnik prestraši povprečnega uporabnika. Poleg tega, ruski jezik "iz škatle" ni. Redni uporabnik potrebuje nekaj enostavnejšega. In to je tako. Vsi najljubši in nerealno priljubljeni AIMP tudi zelo uspešno obvladajo formate brez izgube kakovosti. S tem predvajalnikom ni nič lažjega od igranja Lossless. Program bo samodejno prekinil sliko diska v posamezne datoteke z datoteko CUE in pravilno prikazal vse oznake.
Na operacijskih sistemih družinskega "Linux" formata brez izgube kakovosti lahko prebere skoraj vsak igralecpo namestitvi dodatnih "bergel" (ARE). Brez kakršnih koli dodatkov, to neprijetno format bere samo "vsejed" DeadBeef. Toda pri drugih oblikah ni težav. Kombajni kombajni, kot so Clementin, Audacious in drugi, jih zlahka obvladajo. Tudi tisti igralci, ki so del distribucije, so sposobni delati z izgubami formatov. Kot je za MacOS, tukaj je izbira majhna. Vsi formati brez izgube kakovosti berejo samo VOX. Drugi igralci so priklenjeni na lastniški ALAC. Ta politika je iz Cupertina. Predvajanje FLAC ali WAV s standardnimi sistemskimi orodji ne bo delovalo. Vendar pa v aplikaciji AppStore obstaja več aplikacij tretjih oseb, ki lahko naredijo MacOS "vsesmerna". Te aplikacije vključujejo dobro znano VOX, ki je takoj podoben AIMP in Winamp. Slednje je seveda legenda, vendar pod Makosom ni. Kot pri "Linux".

Lossless in video

Glasba brez izgub je v redu. Toda kako lahko ljubitelji kakovostnih filmov in tisti, ki imajo domači kino? Tudi s tem ni težav. Sodobne tehnologije lahko omogočajo snemanje filmskega zvočnega zapisa v obliki brez izgube kakovosti. Samo tehnologija je nekoliko drugačna. Da, in tudi format. Filmi s kakovostjo Blu-ray (ali njihovi »rips«) uporabljajo format zvoka DTS. Od zgoraj navedenih oblik se razlikuje po tem, da lahko vsebuje neomejeno število kanalov. Zato se uporablja v filmski industriji. Obstaja pomemben poln zvok. Uporabljen je tudi format filma Lossless. Če se ne uporablja - bi bilo videti vsaj čudno.

Danes je veliko igralcev enostavnopredvajate filme s tem zvokom. V operacijskem sistemu Windows so najbolj priljubljene rešitve KMR, PotPlayer, GOM player in drugi. Pod "Linuxom" lahko vsi igralci opravijo to nalogo: VLC, SMPlayer in tako naprej. Pod MacOS-om je tudi veliko število igralcev te vrste. Vključuje standard, prihaja z operacijskim sistemom. Od domačih igralcev to nalogo ustrezno obravnava le "Blue Ray" -igri. Običajni DVD-ji tukaj niso primerni. Vendar pa niso potrebni. Sodobni televizorji (tudi brez sistema Smart TV) lahko datoteko s tem filmom obravnavajo neposredno iz pogona USB ali zunanjega trdega diska. In z zvokom bo vse v redu.

Kako lahko "raztrgam" disk v Lossless?

Za polno zvočno informacijo je na voljo veliko programov, vendar potrebujete ustrezno opremo za obliko Lossless. Kompresija brez izgube je mogoča le ob prisotnosti zvočne kartice vsaj povprečne ravni. Vgrajeni "pishkahki" niso primerni: v prisotnosti prevelikega vzorčenja, vseh vrst popačenj, napačne scene in tako naprej. Najprej morate dobiti opremo. In "rip" disk lahko uporablja isti AIMP. Dobro se spopada s to nalogo. Obstajajo tudi specializirani programi s kupom nastavitev. Vendar so kompleksni in niso tako učinkoviti. Primer je Easy CD-DA Extractor. Vmesnik programa je preobremenjen z nastavitvami, ki so povprečnemu uporabniku nejasne. Toda njegova koristnost ve. "Zore" so kakovostne.

Zaključek

Tako smo razstavili tehnologijo Lossless. Kar je "izguba", je že jasno. Tudi skupajJasno je, kako uporabljati datoteke v tej obliki. Treba je opozoriti, da bo za predvajanje glasbe v tem formatu potrebna ustrezna strojna oprema. Na vgrajeni zvočni kartici in zvočniki ni razlike med MP3 in MP3 datotekami. Potrebujete vsaj dobre slušalke. Potem bo opazen napredek. In še bolje - kupite zunanjo zvočno kartico. Toda to je povsem druga zgodba.

Sorodne publikacije