Kako preveriti na video kartici na prenosnem računalniku. Simptomi okvare in možnosti testiranja.

Na prenosnih računalnikih sodobne generacije sta vedno nameščeni dve video kartici - ena je vgrajena, druga pa je diskretna. Njeni parametri so precej boljši od lastnosti vgrajenega grafičnega procesorja, čeprav brez tega ni mogoče storiti v primeru okvare, ampak kako ugotoviti njegove značilnosti? Nato se bodo obravnavale možnosti preverjanja grafične kartice na prenosnem računalniku. Če v grafičnem načrtu odkrijete kakšno okvaro, je vredno, da se prenosni računalnik nemudoma prenese v računalniški servis, kjer bo specialist lahko ugotovil naravo poškodbe in jo popravil.

Odpravljanje napak

Preden preverite prenosni računalnik, morate prepoznati zunanje težave. Ker grafični adapter prenaša sliko na monitor, se lahko na zaslonu zaznajo zunanje napake. Na voljo bodo trakovi ali kvadratki, imenovani artefakti. Njihova prisotnost kaže na poškodbo grafičnega čipa grafične kartice.


Včasih lahko opazite utripanje zaslona, ​​ko zaženete delovno intenzivno aplikacijo ali računalniško igro. To lahko pomeni, da grafična kartica ne obremeni in zahteva takojšnjo diagnozo v delavnici. Če imate vprašanje o tem, kako preveriti grafično kartico na prenosnem računalniku, to pomeni, da ste ob zagonu prenosnega računalnika slišali osem kratkih signalov: tako se BIOS odziva na nezmožnost grafičnega vmesnika.

Identifikacija naprave

Pred popravilom morate preveriti, na kateri grafični kartici delujeprenosni računalnik To naredite tako, da na namizju ali v meniju Start najdete bližnjico Moj računalnik. Z desno miškino tipko kliknite nanj in izberite možnost Upravitelj naprav.


Nato morate poiskati zavihek "Video adapterji" in ga klikniti. Prikaže se grafični vmesnik, ki je nameščen na prenosnem računalniku. Viden bo le, če so nameščeni gonilniki. Podrobne informacije o grafični kartici bo zagotovil pripomoček DxDiag. Najdete ga na dva načina:
 • Pojdite v meni Start in vnesite ime programa v iskalni niz.
 • Aktivirajte kombinacijo tipk Win + R in ponovite prvi odstavek.
 • Odpre se okno z vsemi informacijami, povezanimi s programsko opremo DirectX. Izbrati morate zavihek »Zaslon« in prikazali se bodo vsi podatki o grafičnem čipu. To je najpreprostejši način preverjanja grafične kartice na prenosnem računalniku. Druga možnost je uporaba programa GPU-Z, ki prikazuje vse značilnosti grafične kartice.
  AIDA64 lahko pomaga identificirati grafični adapter. Tako kot upravljalnik naprav lahko prikaže kazalnike temperature, parametre in splošno stanje vse opreme, ki je povezana z matično ploščo.

  FurMark

  Če želite uporabiti ta pripomoček, ga morate prenesti in namestiti. Pri namestitvi morate potrditi pogodbo in dokončati postopek. Ko se odpre okno aplikacije, morate izbrati »Nastavitve« in izklopiti vgrajeno grafično kartico, kar pomeni, da ga program ne bo testiral. Za začetek testa je potrebnopritisnite gumb za testiranje izgorevanja. Pred začetkom vas program opozori, da se grafična kartica med preizkušanjem močno segreje. To je najbolj priljubljen način preverjanja grafične kartice na prenosnem računalniku.
  Ko se test začne, se na zaslonu pojavi cela "reed", ki je podobna očesni šarenici. Grafična kartica bo močno segreta, zato ga ne priporočamo več kot dvajset minut. Povprečna delovna temperatura grafičnega čipa v programu je od 75 do 95 stopinj Celzija. Pri delu z ustrezno grafično kartico program prilagodi nastavitve temperature v dveh do treh minutah. Če je grafični vmesnik okvarjen, se bo temperatura še naprej zvišala. Ta test se niti ne ujema z najmočnejšo igro. To je eden od najbolj zanesljivih načinov za preverjanje delovanja grafične kartice na prenosnem računalniku.

  Utility ATI Tool

  Check, deluje na prenosni video kartici, bo pomagal orodju ATI Tool. Ta program lahko preizkusi video kartice vseh proizvajalcev. Ko zaženete pripomoček, se odpre okno, v katerem je polno drsnikov, ki odražajo parametre grafične kartice. Izbrati morate gumb, imenovan Prikaži 3D. Nato se prikaže okno z golo kocko. Temperatura, ki je med preskusom v tem programu optimalna, je 85 stopinj Celzija. V primeru okvare se bo temperatura še naprej dvigovala in na kocki se bo pojavilo veliko rumenih pik. Preskusni čas ne sme presegati deset minut.

  Program OSST

  Drug brezplačni pomočnik pri testiranju grafične kartice je OSST. Za razliko odvečina aplikacij, ki ne zahtevajo namestitve na računalnik, jo je treba samo razpakirati iz arhiva in uporabiti. Po zagonu lahko izberete testne možnosti, ki vključujejo testni čas. Če želite začeti s preverjanjem, morate klikniti na zeleni gumb. Na zaslonu se pojavi rdeč krog. Z odkrivanjem težave z video vmesnikom bo prisotnost artefaktov med preskušanjem, dvig standardne temperature ali nestabilnosti.

  Sorodne publikacije