Razlogi, zakaj se telefon ogreva

Vsak lastnik pametnega telefona se je vedno spraševal, zakaj se telefon ogreva. Pojav ogrevanja pripomočka velja za povsem normalnega. Vendar pa obstajajo določene temperaturne omejitve, ko se normalno segrevanje spremeni v nenormalno. Poskusimo ugotoviti, zakaj je telefon vroč in ni nevaren.

Splošno

Vsak pametni telefon, ki deluje na operacijskem sistemu Android, iOS, Windows Mobile itd., Mora biti vroč. To je povsem normalno in naravno. Ta pojav pojasnjuje uporaba sodobnega "železa" in stalna uporaba pametnega telefona. Če preberete forum, kjer se o takih vprašanjih aktivno razpravlja, lahko ugotovite, da so telefoni Samsunga zelo vroči. Zakaj se to dogaja? Preprosto podjetje uporablja svoje komponente in programsko opremo, ki ima lahko odlično delovno načelo.


Poleg tega je treba razumeti, da je lahko pri enem pametnem telefonu delovna temperatura visoka, za drugo pa nizka. Vsi telefoni so različni, zato se lahko en model pri delu zelo segreje, drugi pa je šibek. Vendar pa lahko v vsakem primeru pripomoček segreje na temperaturo, ki jo lahko imenujemo udobna. Če je postal tako vroč, da mu je neprijetno držati v rokah ali se počuti kot debela kavbojka, potem je problem očitno. V tem primeru ga je treba izklopiti in prenesti v servisni center - naj ugotovijo, zakaj se telefon ogreva.
Tako ima telefon tri glavne elementelahko segreje: procesor, baterija, zaslon.

Procesor

Ta komponenta prevzame ves glavni del dela. Mobilni čipi v pametnih telefonih so zelo različni od procesorjev, ki se uporabljajo v prenosnih računalnikih, in še bolj pri stacionarnih računalnikih. So zelo majhne in preprosto ni mogoče uresničiti učinkovitega hladilnega sistema v zaprtem prostoru. Poleg tega so sodobni mobilni procesorji lahko zelo zmogljivi. Pogosto imajo 8 jeder, ki delujejo na visoki frekvenci. Seveda bo s takimi čipi telefon deloval zelo hitro. Tako uporabnik dobi priložnost, da igra najsodobnejše mobilne igre, gleda filme (ali druge video posnetke) visoke kakovosti in dovoljenja ter uživa v udobju uporabe internetnih brskalnikov in je zelo zahtevna za "železo". Seveda so vse te naloge odvisne od osrednjega procesorja, ki porablja energijo baterije. Posledično se oba elementa segrejeta.

Ali je normalno?

Ni treba biti posebej razburjen in razmišljati o tem, zakaj se telefon ogreva. Povsem normalno je, da po 20-30 minutah predvajanja ali gledanja videa v visoki kakovosti telefon postane toplejši kot običajno. Seveda, je zaželeno, da mu malo počitka, vendar v samem segrevanju kot tako ni nič strašno. Toda če je telefon dovolj vroč, da je v rokah, potem je to čudno. Lahko domnevamo, da je proizvajalec dovolil zasnovo telefona, v katerem je postal tako močno segret, vendar je bila verjetnost majhna. Če po zaprtju "težkih" programovtelefon se je ohladil in to je normalno, potem se je treba izogibati takšnim bremenom v prihodnosti. Vendar pa je v tistih redkih primerih, ko telefon ostane vroča tudi brez večjih obremenitev, treba ga napotiti v servisni center, ki bo zagotovo lahko ugotovil, zakaj se telefon ogreva.

Težava s programsko opremo?

Mimogrede, mogoče je, da je telefon v stanju pripravljenosti zaradi "krivulje" programske opreme ali vgrajenih programov tretjih oseb, ki nenehno nalagajo nekaj iz interneta. Nekateri nizko kakovostni in prosti protivirusni programi lahko občasno pregledajo sistem, kar bo nujno vodilo k močnemu segrevanju pametnega telefona, tudi v zaprtem načinu. Stalni tok podatkov v omrežju Wi-Fi, 3g ali 4g lahko tudi povzroči, da se telefon hitro ogreje, zato je priporočljivo, da brezžične module izključite, ko jih ne potrebujete. To bo prihranilo energijo baterije in v nekaterih primerih celo preprečilo segrevanje.

Vroč prikaz

Večja kot je ločljivost zaslona, ​​več energije porabi in več se segreje. Sodobni proizvajalci zaslonov naredijo neverjetno kul. Pri vodilnih modelih lahko resolucija doseže 2960x1440 (WQHD +). Seveda bo poraba energije takega zaslona visoka, pa tudi ogrevanje. Visoka svetlost, podrobnosti slike in kakovost so privlačne za oči, vendar je za podporo takim zaslonom procesor (video čip) v polni sili, kar povzroča visoke temperature.

Nekatere vodilne skupine imajo funkcijo zmanjšanja resolucijezaslon, ki bo zmanjšal obremenitev procesorja in baterije, to bo tudi zmanjšalo ogrevanje. Če opazite, da je zaslon preveč vroč, je zaželeno, da se ohladi ali aktivira spontani način, v katerem se vrednost svetlosti zmanjša. Čeprav se zaslon nekoliko ne segreje, video posnetki ali igre z visoko ločljivostjo zahtevajo veliko osrednjih in grafičnih procesorjev in ustvarjajo veliko toplote pri delu.

Baterija

Baterija je tretji element v pametnem telefonu, ki je lahko zelo vroč. Mnogi uporabniki se sprašujejo, zakaj se telefon med polnjenjem ogreva. Medtem pa je zmerno ogrevanje naravni pojav. Več pametnih telefonov s hitrim polnjenjem, ki se lahko segrejejo do 50% v približno 20-30 minutah, je treba ogreti. Tudi aktivno povečanje temperature je možno z uporabo polnjenja s tokom 2 A (večina polnilnikov deluje pri toku 1 A). To bo ogrevalo samo polnjenje, kabel in seveda telefon. Toda spet je treba opozoriti, da lahko temperatura naraste do razumnih meja. Če je telefon tako močno segret, da je celo v rokah neudoben, je zaželeno, da ga popolnoma izklopite in ga nosite na popravilo.

Neoriginalni deli

V nekaterih primerih uporabniki kupijo neoriginalne baterije za svoje telefone, ki so med polnjenjem lahko zelo vroče. Podzemna proizvodnja nikoli ne ustreza varnostnim zahtevam, zato se ne presenečajte, da gre za ogrevanjepri delovanju neoriginalnih baterij. Mimogrede, to ne velja samo za baterijo, ampak tudi za druge module, ki jih je mogoče zamenjati z neoriginalnimi.

Na koncu

Zdaj veste, zakaj se telefon ogreva. "Android" se uporablja na njem ali kakšen drug operacijski sistem - ni pomembno. Povišanje temperature je možno s katero koli programsko opremo, saj ni programska funkcija, temveč strojna naprava. Vendar pa lahko slabo optimizirana "operacija" pomaga pri močno nadgradnji pripomočka, zato je čas, da namestite vse posodobitve, ki jih ponuja proizvajalec. Obstajajo lahko pomembne pomanjkljivosti, vključno s prekomernim dvigom temperature. Nenazadnje upoštevajte, da lahko prekomerno segrevanje katere koli komponente poškoduje telefon in celo stopi dele telesa ali notranje elemente. Če torej čutite zelo visoko temperaturo ogrevanja, za katero menite, da ni normalna, je priporočljivo, da pripomoček vključite v servisni center. Diagnoza bo plačana, vendar bo v vsakem primeru cenejša od zamenjave zažganih komponent z novimi. Da, in na splošno je pretirano ogrevanje nevarno. Nedavna zgodba s pametnimi telefoni podjetja Samsung je dokaz tega.

Sorodne publikacije