Kaj je 3D-Secure na bančni kartici. Tehnologija 3D-Secure: varno spletno nakupovanje

Svet počasi, a zanesljivo prehaja iz bankovcev in kovancev v brezgotovinske poravnalne sisteme. Skoraj vsak od nas ima plastično kartico, preko katere lahko plačate za nakupe in opravljene storitve, mnogi uporabljajo priročne mobilne aplikacije od izdajateljev bank, nekdo pa je že naredil svoj pametni pametni denar. Z uporabo primernih inovacij želimo najprej, da so te vrste plačil varno zaščitene pred goljufijami in sistemskimi napakami. Eden izmed zaupanja vrednih "stražarjev" elektronskega prenosa denarja danes je tehnologija 3D-Secure. O tem vam želimo povedati v tem gradivu.

3D-Secure - Kaj je to?

Ta sistem je protokol XML, ki se uporablja kot dodatni varnostni korak za spletne debetne in kreditne kartice. To je dvofaktorska identifikacija imetnika "plastike", ne zagotavlja varnosti sredstev na računu.


V praksi je vse videti precej preprosto: ko opravite spletni nakup na vaši telefonski številki, povezan s bančno kartico, pride SMS sporočilo s posebno številčno kodo, ki ga je treba vnesti v okno za plačilo za uskladitev plačila. Tako se potrdi, da operacijo izvaja imetnik "plastike". Varnost se šteje za nepopolno, ker, če je ropar ukradel vašo bančno kartico in telefon, lahko brez truda porabi denar za potrebne nakupe zanj.

Zakaj 3D?

Ime nima nič skupnegatridimenzionalna resničnost. Kaj je 3D-Secure? To je zaščita treh domen. 3D = 3 domene. Domene tukaj stojijo:
 • Sistem obračunavanja.
 • Banka izdajateljica.
 • Prevzemnik banke.
 • Protokol zaščite 3D-Secure pomaga obvesti imetnika kartice o času plačila in ga identificira. Vse skupaj se imenuje avtentikacija. Če ne upoštevate zasebnih primerov, lahko plačate samo vi ali tretja oseba, ki jo poznate.

  Tehnologija plačilnih sistemov

  Kaj je 3D-Secure v nekaj besedah? Če preprosto rečeš, potem je ta tehnologija zaščita izračunov, ki se izvajajo na internetu, s pomočjo vaše plastične kartice. Njen razvijalec je Visa, kasneje pa je načelo tega sistema zaščite sprejelo tudi druge večje plačilne sisteme. Razlike so le v imenih:

 • "Visa": preverjeno z Visa.
 • JCB International: J /Secure.
 • Master Card: MasterCard Secure Code.
 • "Mir": MirAccept.
 • Ker vsi ti varnostni sistemi temeljijo na načelu 3D-Secure, se pogosto imenujejo kot taki. Obrnimo se zdaj na podrobno razčlenitev delovanja tehnologije v praksi.

  Kako deluje?

  Da bi razumeli več o 3D-Secure, bomo lahko zagotovili algoritem za opravljanje običajnega plačila s to zaščito:
 • Ko izberete plačilo za izdelek ali storitev na internetu z bančno kartico, boste videli obrazec za vnos podatki: priimek in ime lastnika, številka "plastika", obdobje veljavnosti, zaščitna trimestna koda za promet. Vendar pa se te informacije lahko enostavno vnesejo intretja oseba.
 • Če kartica ni 3D-Secure, ne boste mogli opraviti takega nakupa na daljavo, ker so skoraj vse internetne storitve in trgovine premaknile za zaščito plačil s to tehnologijo. V drugi fazi pred dejanskim izračunom boste morali vnesti skrivno kodo.
 • Koda je lahko stalna in enkratna. V naši državi je najpogostejša varianta slednja. Nekje v okviru stalnih kod, ki je manj zanesljiv: zaporedje znakov lahko pozabimo, da izgubimo te informacije. Verjetneje je, da bo na voljo zunanjim uporabnikom. V Združenih državah in Evropi se uporabljajo žetoni - naprave, ki ustvarjajo edini pravilen odgovor za transakcijo.
 • Upoštevajte, da bo stran za vnos kode, kjer koli opravljate spletne nakupe, enaka - značilna za banko izdajateljice vaše kartice. Zagotovil bo podatke o plačilu, okno za vnos skrivne šifre in v bistvu gumb "Pošlji kodo".
 • Že ko pošljete podatke iz točke 1 na vašo mobilno številko, vezano na "plastiko", morate vnesti kodo, potrebno za vnos. Ker vas banka opozarja, ne more biti prikazana na noben način, da bi obvestila tretje osebe! Ročno vnesite obrazec za spletni nakup.
 • Če je koda, ki je prispela na pametni telefon, enaka tisti, ki ste jo vnesli, bo sistem "dobro" obdelal plačilo in dvignil z bančnega računa določen znesek.
 • Katere kartice imajo 3D-Secure?

  Praviloma vse ruske in tuje banke, ki sodelujejo z "Viso", "Master Card","Svet", pustite "plastiko" s tremi domenami zaščito. Izjema so le kartice, katerih emisija je nastala pred uvedbo tehnologije v maso. Razlog za to je dejstvo, da niso namenjeni virtualnim nakupom. Izhod tukaj je eden: naročite ponovno izdajo za sodobno kartico.
  Domače banke, katerih "plastika" podpira tehnologijo 3D-Secure:
 • hranilnica.
 • VTB.
 • Binbank.
 • "Tin'koff".
 • Alfa banka.
 • "Vzhodna".
 • "Poštna banka".
 • "Ruski standard" in drugi.
 • Kako preveriti, ali obstaja dostop do 3D-Secure?

  V skladu z mednarodnimi predpisi morajo vse banke, ki izdajajo kartice Visa in MasterCard, svojim strankam zagotoviti dostop do varnostnega sistema s tremi področji.
  Da bi preverili, ali je vaša kartica zaščitena s takšno tehnologijo, preprosto:
 • Obrnite se na banko izdajateljico in zastavite vsa vprašanja, ki vas zanimajo.
 • Poskusite opraviti spletni nakup. Če telefonska številka, ki jo je banki priložil kartici, ni prišla do sporočila, 3D-Secure ni aktiven. Vendar pa tak pregled ni povsem zanesljiv: Alfa Bank, na primer, samodejno poveže s svojimi strankami "plastično" zaščito treh domen, vendar je na voljo le za določena plačila. Da bi aktivirali popolno možnost uporabe, morate obiskati banko.
 • Povezovanje in prekinitev povezave 3D-Secure

  Najprej si zapomnite, da je aktiviranje in deaktiviranje tega varnostnega protokola popolnoma brezplačno za imetnike kartic, ne glede nabanka izdajateljica. Izjema je le, če se odločite za nakup žetona, ki generira kode za preverjanje. Ko pridete v banko s potnim listom, morate napisati izjavo o povezavi tehnologije 3D-Secure. Seveda jih ponujajo, da se aktivirajo takoj, ko prejmete "plastiko". V primeru, da vaša kartica podpira nakup prek interneta, ne morete zavrniti povezave s tem varnostnim sistemom.

  Nekatere stranke, na primer v primeru selitve v tujino, potrebujejo obratno operacijo - odklopiti zaščito treh domen. To je lahko tudi edini način - ob obisku banke s potnim listom. Vendar pa je v tem primeru kreditna institucija pristojna in vam zavrne. Obstaja en izhod: prekinitev povezave z mobilnim operaterjem na številko mobilnega telefona, ki je vezana na kartico. Ko ta postane nedostopna, tehnologija za vašo kartico ne bo delovala. Nekatere domače banke se lahko povežejo s plastično in tujo telefonsko številko.

  Nekaj ​​besed o varnosti

  Kaj je 3D-Secure? Tehnologija je namenjena nadaljnji zaščiti vaših prihrankov na bančni kartici. Tudi če v prihodnosti ne nameravate opravljati virtualnih nakupov, morate še vedno razmišljati o povezovanju kot ustvarjanju nove ovire za goljufe. Priporočamo, da pri aktiviranju te tehnologije izberete enkratna gesla kot potrditvene kode. Postanejo neveljavni takoj po vstopu in zakaj so bolj zanesljivi in ​​varni. Druga pomembna točka: nikoli, nikogar in pod nobenim pogojem ne obvesti kode za potrditev nakupa,ki vam je prišel po telefonu. Skoraj vsak mesec obstajajo nove goljufive sheme za napačno prikazovanje takšnih informacij. Opozarjamo vas, da sami vnesete šifro v obliki potrdila o nakupu.
  Tehnologija je lahko ranljiva za škodljive programe, impresiven pametni telefon, ki se lahko izvaja brez vašega znanja o nakupih s pomočjo tajne kode, ki je priložena SMS-u. Zato zaščitite pripomoček z zanesljivim protivirusnim programom in na njem ne shranjujte fotografij vaše "plastike", podatkov, povezanih z njo. 3D-Secure - dodatna stopnja zaščite sredstev na bančni kartici. Tehnologija je nepogrešljiva pri virtualnih nakupih. Vendar se je treba zavedati, da ne daje 100-odstotnega jamstva za ohranitev sredstev na kartici, zakaj je vedno potrebno hraniti ustrezne osebne podatke od tretjih oseb.

  Sorodne publikacije