Grafična kartica Geforce GTX 770: Pregled, funkcije, pregledi

Trg za grafične kartice se nenehno dopolnjuje z velikim številom novih modelov. Zdaj je vrhunski indeks presegel 1000. Toda pred nekaj leti so se 700 in 800-palčne grafične kartice podjetja Nvidia štele za manj priljubljene. Podjetje skuša hkrati z izdajanjem novosti hkrati znižati stroške prejšnje generacije. Torej, tisti, ki so želeli kupiti GeForce GTX 770 bi lahko počakali malo in po sprostitvi GeForce GTX 970 kupiti model cenejši.

Video kartica

Do konca leta 2014, kljub izdaji posodobljenih pospeševalnikov, ki so pridobivali in posodabljali arhitekturo, manjše kristalno območje, povečano produktivnost itd. Pokazali so dobro overclocking, imeli so visoke frekvence in so veljali za popolnoma igralne pospeševalnike. Seveda so bili glede novih izdelkov nekoliko šibkejši, vendar je bilo še vedno mogoče zgraditi dober računalnik za igre na srečo in zabavo.

Zemljevid, ki smo ga raziskali, je na koncu pokazal odlične modificirane modele, o katerih bomo govorili kasneje. Zdaj, ko se premaknemo neposredno na tehnične lastnosti, si moramo takoj zapomniti videz GeForce GTX 770. Običajno pospeševalnik ni označen. Imel je navado mnogih plastičnih ohišij. Na splošno je bila referenčna različica na splošno podobna številnim prejšnjim in, kot se je izkazalo kasneje, na veliko več. Takšna izbira je bila po eni strani precej nenavadna, saj so lahko kupci ločili video kartico od drugega le tako, da so vtipkali ime modela. In zPo drugi strani pa je poenotenje v oblikovanju dobra rešitev za varčevanje. Poleg tega, da ni bilo treba porabiti denarja za razvoj novih stilskih konceptov, je bilo en odvodnik in ohišje lažje narediti naenkrat za ducat kartic.

Specifikacije

Znotraj GeForce GTX 770 je 2GB dobro poznan za prej izdane GPU modele Kepler ali GK104. Razvita je bila za postopek 28 nm. V njem je bilo 354 milijard tranzistorjev. Skupno število elementov CUDA je bilo 1536, teksturni bloki so narasli na 128. Rastracijski elementi so imeli štiri dele, ki bi lahko delovali z osem pik 32 bitov v enem ciklu. Zato je njihovo število doseglo 32 kosov. Pomnilniško vodilo je 256 bitov.

Kljub enakemu GPU-ju v primerjavi s prejšnjimi modeli, je bila vsa frekvenca dvignjena in prejeta na 1046 MHz. Spremenjene različice, kot smo se še naučili, so lahko to število še povečale. Vrsta pomnilnika GDDR5 je delovala pri 1750 MHz, kar seveda ni bilo omejitve. Torej, ob upoštevanju razlike v frekvencah, vendar enakega parametra širine vodila, je bilo mogoče povečati pasovno širino na 224 GB /s. Zmogljivost pomnilnika je predstavljena tudi v dveh različicah: 2 in 4 GB. Kazalniki toplotnega paketa so se povečali zaradi povečane frekvence.

Hladilni sistem

Za GeForce GTX 770 je vredno preveriti sistem hlajenja, saj je v večini primerov to edina sprememba, o kateri bomo kasneje govorili. Pojavi se zasnova modela, ki ga obravnavamo iz dveh delov. Pokrov skriva velik radiator, ki držipraktično celotno območje. Sestoji iz komore za izhlapevanje. Možno je nastaviti hitrost ventilatorja, saj model zagotavlja določeno temperaturno območje. Kolikor je mogoče, se lahko kartica segreje do 92 stopinj, povprečna delovna temperatura pa je 80-82 stopinj.
Pod mrežo je masivno jedro, ki je bolj odgovorno za hlajenje napajanja. Obstajajo dodatna rebra, da bi bil ta postopek še bolj učinkovit. Od radiatorja v desno je majhen ventilator. Zanj je dodeljeno celotno območje, kjer opravlja svojo neposredno dolžnost.
Zasnova hladilnega sistema in resnica je bila dobra, premišljena in do neke mere lepa. Čeprav je spremenjene različice še vedno uspelo presenetiti še več. Lepo je, da se je pri tem modelu pojavil samodejni nadzor hitrosti ventilatorja. Da bi se izognili ostrim skokom in skokom, se po potrebi nežno premakne v želeni način.

Overclocking

Specifikacije GeForce GTX 770, kot smo se že naučili, so postale dobre. Vendar je bilo tudi prijetno presenečenje, da se je referenčna različica izkazala za overclocking. Naj se številke ne povečajo toliko, vendar je pozitiven rezultat v našem primeru dobrodošel. Zaradi tega se je frekvenca jedra povečala za 135 MHz, pomnilnik pa se je lahko povečal na 215 MHz.
Te vrednosti so bile pridobljene s stabilnim delovanjem pospeševalnika. Temperatura tudi ni dvignila nad 79 stopinj - čast in pohvale hladilnika. Hkrati pa njena hitrost ni povzročila nepotrebnega hrupa. Če pospešite ventilator, potem temperaturamožno je spustiti do 67 stopinj.

Raznolikost

Spremenjene različice, kot vedno, so bile zelo številne. Kupcu so postali bolj priljubljeni. To je redko, da bi našli nekoga, ki bi raje referenčno različico brez kul hladilni sistem, dobro tovarniško overclocking in močan potencial overclocking. Med prvaki, kot vedno, je izšel model Asus, Gigabyte, MSI, Palit in Zotac. Tudi med drugimi podjetji je proizvajalec Gainward in Inno3D uvedel več modelov. Naj na kratko preučimo značilnosti in preglede vsakega od njih.

Asus

Grafična kartica Asus GeForce GTX 770 DirectCu II je ena najbolj priljubljenih sprememb referenčnega modela. Ponavadi je temu proizvajalcu najbolj zaupanja vreden. To je posledica številnih razlogov. Toda ena glavnih je kakovost. To je zaradi kakovosti in odnosa proizvajalca do kupca, tako da mnogi raje družba. Tokrat - ponovno z lastniškim hladilnim sistemom - je Asus vstopil na trg z GTX 770. Takoj je razlika v videzu. Pred nami je aluminijasto ohišje, ki pokriva velik radiator in ima dva vgrajena ventilatorja. Gre za turbinski tip hlajenja, za katerega mnogi menijo, da je najbolj učinkovit.
Na ventilatorje je naslikan logotip podjetja, ime ohlajevalnega sistema pa je skromno nameščeno na ohišje. V notranjosti je velik radiator iz niklovanih aluminijastih plošč. Preluknjane so s tremi bakrenimi cevmi, ki se približujejo bakrenemu jedru.
Na splošno je hladilni sistem preprost, vendar zelo učinkovit.Ventilatorji temeljito razstrelijo radiator. Edina stvar, na katero se lahko pritožite, je hlajenje baterij. Za njih je nameščen kompaktni radiator, ki ne opravlja svoje naloge. Tehnične specifikacije so nepomembne, vendar se razlikujejo od referenčne različice. Torej se je frekvenca jedra pospešila s tovarniškim overclockom na 1059 MHz, v turbo načinu pa je mogoče doseči indeks 1111 MHz. Če izvedemo dodatno razpršitev, lahko te vrednosti še povečamo. Osnovna frekvenca se dvigne na 1203 MHz, video pomnilnik pa se dvigne na 1967 MHz.

Ocene

O Asus GeForce GTX 770 DirectCu II se še vedno dobro odzivajo. Pohvalite prijetno zasnovo, dober hladilni sistem in stroške. Nekateri uporabniki menijo, da SLI modeli zahtevajo dodatno hlajenje. Prav tako je potrebno paziti na hladilnik in včasih podmažiti ventilatorje. Ostalo je odlična možnost za zamenjavo referenčne različice.

Gigabyte

Grafična kartica Gigabyte GeForce GTX 770 WindForce je še ena dobra modifikacija, ki ima tudi privlačen videz in visoke frekvence. Naročnina na ime označuje močan hladilni sistem. Ista beseda je bila na plastičnem ohišju. Pod njim je velik radiator in trije ventilatorji. Če dvignete pokrov, lahko vidite, da grelec sestavljata dva dela, ki sta povezana z bakrenimi cevmi. Dvosmerno zasnovo spremlja posebna tehnologija, ki pomaga odstraniti topel zrak preko ohišja pospeševalnika.
Frekvence so bile takoj povišane glede na priporočenekazalniki. Kot rezultat, jedro deluje na 1137 MHz, v turbo načinu pa lahko pospeši do 1189 MHz. Spomin je ostal nespremenjen. Dodatni overclocking je pokazal dobre rezultate. Grafični procesor se je v običajnem načinu pospešil na 1174 MHz, v turbo načinu pa na 1226 MHz. Dobitek spomina je bil dodaten bonus. Posledično se je frekvenca povečala na 7752 MHz, kar je 10%. Dobičkonosnost do 5% na splošno ni slaba, čeprav so bili pričakovani višji operativni stroški.

Pregledi kartic

Gigabyte GeForce GTX 770 WindForce je stabilna, visokokakovostna grafična kartica, ki je pokazala dobre možnosti za overclocking in dobre rezultate. Uporabniki so jo pohvalili za učinkovit hladilni sistem, ki je prav tako zaznamoval nizko raven hrupa, kakovost elementarne osnove, izboljšan sistem oskrbe z električno energijo in mnoge druge. itd. Edina stvar, na katero se lahko pritožite, je masivnost celotnega sistema. Kar zadeva referenčno verzijo, je dobila večje dimenzije, kar bi lahko postalo presenečenje za tiste, ki niso prebrali specifikacije.

MSI

MSI GeForce GTX 770 2GB je izdan v več različicah. Eden od njih ima glasno navezanost na ime - Gaming, drugi - Lightning. Različica igre ima pomemben videz. Impresionira masivni hladilni sistem v črni in rdeči barvi. Vgrajena ohišja dveh ventilatorjev spominjajo na turbo mehanizme.
Pod ohišjem je običajen radiator s petimi bakrenimi cevmi za odvajanje toplote. Sama radiator vsebuje 53 aluminijastih plošč, ki so prekrite z nikljem. Imam ventilator premera približno centimeter. Tovarniški overclocking igralnega modela je dvignil frekvenco na 1085 MHz.Spomin je ostal enak. Dodatni overclocking je dal rezultat, grafični procesor pa je uspel overclockati na 1210 MHz, v turbo načinu - do 1262 MHz. Mimogrede, pomnilnik se je pospešil tudi na 1915 MHz. Različica MSI Lightning je podobna svoji sestri, toda namesto rdečega traku je ohišje dobilo rumeno barvo. Tudi sistem blagovne znamke je bil posodobljen in nekoliko spremenjen. Radiator je prejel že 58 plošč, ventilatorji s 95 mm pa premera do 1 cm. Ta grafična kartica ima tovarniško overclock, vendar s hitrostjo procesorja 1.150 MHz. Frekvenca je ostala referenčna - 1753 MHz. Po dodatnem overclockingu je kartica pokazala odličen rezultat - 1306 MHz, ki ga praktično ni več nikjer dosegel. V nekaterih primerih je lahko to vrednost povečal na 1358 MHz. Toda spomin, nasprotno, praktično se ni spremenil in če je bilo v nekaterih modelih skoraj 2 GHz, se je v našem primeru povečalo na 1850 MHz.

Kaj pravijo uporabniki

Oba testa MSI GeForce GTX 770 sta bila uspešna. Različica Lightning je na splošno pokazala osupljiv rezultat overclockinga, ki je seveda vreden svojega denarja. Poleg tega so kupci pohvalili zmogljivost in brez overclockinga, kakovost gradnje, odličen hladilni sistem, prilagodili vse parametre in nastavitve.

Palit

To podjetje je pripravilo zanimiv model. Cena Palit GeForce GTX 770 je praktično enaka kot referenčna različica, ki se je pojavila na trgu z pošto JetStream. Po analogiji s prejšnjimi modeli je mogoče preprosto uganiti, kakšno je ime novega hladilnega sistema. Izgleda privlačno, sestoji iz plastičnega ohišja, treh ventilatorjev in masivnegaradiator
Standardne frekvence tega modela so narasle na 1150 MHz, pomnilnik ostaja prejšnji 1750 MHz. Dodatna overclock je pomagala povečati te stopnje na 1225 oziroma 1928 MHz.

Pregled modelov

Za vse druge grafične kartice je ta sprememba nekje na sredini. Ni pokazala omamnega overclockinga, vendar ni hranila hrbta. Uporabniki so pohvalili njeno vrednost, ki na splošno ne presega referenčne vrednosti. Prav tako je všeč videz kupcev in učinkovitost hladilnega sistema.

Zotac

Ta proizvajalec je izdelal kar štiri modele referenčne različice. Najbolj priljubljena različica je starejša različica 4 GB. Zotac GeForce GTX 770 AMP! Navzven se izdaja ne razlikuje od prejšnjih modelov. Plastično črno ohišje sta dobila dva svetlo oranžna ventilatorja. Pod njim je radiator.
Zemljevid na trgu se je izboljšal. Tovarniški overclocking Zotac GeForce GTX 770 je uspel dvigniti do 1150 MHz in pomnilnika do 18 GHz. Neznaten, vendar je uspel izboljšati te kazalnike v domači razpršitvi. Procesor se je pospešil na 1200 MHz in pomnilnik do 1950 MHz.

Ocene uporabnikov

Na splošno so grafične kartice tega proizvajalca dobre ocene. Tokrat je največji oprijem povzročila cena Zotac GeForce GTX 770. Model s pomnilnikom 4 GB je bil relativno poceni. V tem času je kartica stala približno 250 $. Zaradi tega je veliko uporabnikov raje izbralo ta model, ne pa tudi njegovih mlajših različic.

Sklep

Seveda je to daleč od vseh sprememb, ki so bile sproščene na trg. Vreden možnostije pokazala družba Inno3D, ki je predstavila tri modele. Vsi so bili drugačni po videzu, natančneje, v hladilnih sistemih. Tako je mlajši model prejel običajno dva ventilatorja in radiatorje, drugi model je že dobil trije ventilatorji, tretji pa je prejel hibridni CO. Inno3D GeForce GTX 770 Accelero Hybrid iz dveh delov. Plastično ohišje ima samo en ventilator, ki deluje, da raznese napajalno enoto. Na voljo je prenosni radiator, ki ga hladi tudi ventilator, iz katerega žice vodijo do pospeševalnika. Ta model je prejel najvišje od vseh procesorskih frekvenčnih indikatorjev - 1215 MHz. Čeprav overclocking ni pokazal pričakovanih rezultatov.
Grafična kartica GeForce GTX 770 je dobra izbira tudi pri referenčni zasnovi. Seveda večina kupcev še vedno izbere preverjene prodajalce, ki imajo, čeprav z visokimi stroški, še vedno izboljšan hladilni sistem in tovarniški overclocking. Delovanje te grafične kartice omogoča, da se uporablja v standardni izvedbi vseh iger. Morda ne bodo povsod lahko igrali s povišanimi parametri, toda visoke ali srednje grafike so natančno zavarovane. V primeru sprememb so možnosti razširjene in omogočajo uporabo ultra tuninga.

Sorodne publikacije