Zunanji DVD pogon: funkcije, najboljši modeli

Optični zunanji pogon DVD - naprava, ki omogoča ogled videoposnetkov in predvajanje glasbe, ponovno namestitev operacijskega sistema s CD-ji. Če jih želite prebrati, mora imeti osebni računalnik visoko kakovostno optično napravo, ki kopira podatke v računalnik pri visoki hitrosti, medtem ko snema potrebne informacije na optičnem mediju.

Vrste pogonov
Kljub dejstvu, da je večina uporabnikov PC-jev mnenja, da je namestitev optičnega pogona odveč, saj je možno uporabiti običajne pogone, DVD z zunanjim optičnim pogonom pa ima svoje uporabne lastnosti.

DVD-RW

Številni modeli pogonov DVD-RW lahko berejo in zapisujejo CD-je in DVD-je. Pogosto je zunanji pogon DVD-RW opremljen s posebno opremo, ki omogoča, da sliko uporabite na zadnji strani diska.

Blu-Ray

Eden najboljših optičnih pogonov. Lahko zapisujejo velike količine podatkov ali predvajajo diske Blu-ray. Prednost takih diskov je velika količina pomnilnika - do več sto gigabajtov podatkov. Edini minus je strošek - kljub svoji široki funkcionalnosti in zmožnosti branja CD-jev in DVD-jev, takšni pogoni zaradi visokih stroškov niso priljubljeni.

Hitrost zapisovanja diskov in odčitavanje

Pri izbiri zunanjega pogona se upoštevajo različni parametri, med katerimi je hitrost zapisovanja in branja. Hitrost same napraveodvisna od te značilnosti. Nakup zunanjega DVD pogona s hitrim branjem ni potreben - sistem se bo med delovanjem pregrel.
Optimalna hitrost branja je 48x, kar zadostuje za hitro in učinkovito delo. Povečanje te lastnosti negativno vpliva na lastnosti hrupa - pogon se začne pretirano pretirati. Kot smo že omenili, lahko velika hitrost povzroči pregrevanje opreme, zaradi česar hitro odpove.

Vsestranskost

Nekateri modeli zunanjih pogonov omogočajo hkratno zapisovanje in branje informacij. Najbolj vsestranski so tisti DVD-RAM pogoni. Pri izbiri naprave je zaželeno, da ste pozorni na ta parameter: zaželeno je, da lahko pogon deluje z vsemi vrstami diskov.

Vmesnik

Pomembno je vmesnik, prek katerega se zunanji pogon CD-DVD poveže z osebnim računalnikom. Obstajata dva osnovna tipa: IDE in SATA.
Standard IDE velja za klasičen: začel se je uporabljati pred desetletji. Druga možnost je povezava SATA: je bolj učinkovita. V primerjavi z vmesnikom IDE je hitrost prenosa podatkov SATA več desetkrat višja. Skoraj vsi proizvajalci osebnih računalnikov uporabljajo SATA konektorje. Ni vredno kupiti zunanjega DVD pogona z enim IDE priključkom - ta tehnologija je slabša od trenutne hitrosti.

Kakovost pogonskega sklopa

Pri izbiri naprave je pomembno, da ga sestavite. Zunanji primerDVD pogon je običajno narejen iz kovine. Obrazna površina je pogosto iz plastike, vendar ne bi smela biti veliko. Zaželeno je, da izberete tiste modele, ki v primeru padca ne prejmejo resne škode. Optični pogoni podjetij blagovnih znamk so najboljši glede kakovosti.

Zunanji DVD pogon za prenosni računalnik

V primerjavi s pogoni za stacionarne osebne računalnike so podobne prenosne naprave manjše debeline in so bolj kompaktne velikosti. Takšna oprema je običajno nameščena na prenosnih računalnikih, ki nimajo svojega optičnega pogona. Z USB priključkom se priključi zunanji pogon USB DVD. Takšna oprema je ugodna za lastnike zastarelih modelov prenosnih računalnikov ali prenosnih računalnikov, vgrajenega pogona, ki ni v redu in ga ni mogoče zamenjati.

Proizvajalci pogonov

Pri izbiri zunanjega DVD pogona je najbolje, da se osredotočite na tiste proizvajalce, ki delajo na trgu že dolgo časa. Plextor velja za vodilnega - njegovi izdelki so garancija za dolgo življenjsko dobo in visoko kakovost. Drugo mesto v priljubljenosti podjetja NEC - na domačem trgu lahko najdemo aktuatorji te blagovne znamke so visoke kakovosti in cenovno dostopne. Z razmerjem med ceno in kakovostjo niso slabši tržni voditelji zunanjih pogonov LG, Samsung in ASUS. Proračunski zunanji DVD pogon lahko kupite pri Sony in BENQ.

LG BP06LU10

Zunanji DVD pogon, ki ga odlikuje stabilnost in visoka kakovost. Zapiše diske, ki se berejo na kateri koli drugi napravi, kar olajšapremagal svoje tekmece od podjetja LG.
Med prednostmi so:
 • Zunanji DVD pogon za prenosni računalnik zahteva veliko potrpljenja: 25 GB piše v pol ure, dvakrat več kot na uro. Hkrati pa je zaobšel svoje konkurente: analogi zapišejo podobne količine dlje. Nižji od hitrosti stacionarnih računalnikov.
 • Ni bilo napak pri snemanju. Podoben USB zunanji DVD pogon LG je naredil več napak pri snemanju.
 • Sposobnost urejanja video datotek. Vključeni so tudi posebni programi, ki omogočajo snemanje, pregledovanje in urejanje videoposnetkov.
 • Pogon DVD-ja Plextor PX-L611U

  vodilnega podjetja na trgu računalniške opreme - Plextor. Ima visoke hitrosti zapisovanja CD-jev in DVD-jev. V primerjavi z vgrajenimi analogi se zavira nekoliko, vendar jih je s hitrostjo praktično premagal.
  Prednosti:
 • Visoko kakovostno snemanje in hitro snemanje. Popolna odsotnost napak pri snemanju tudi pri večkratnem prepisovanju diskov;
 • Kompaktna programska oprema. CD je opremljen s potrebno programsko opremo. Program za snemanje in branje praznih delov Nero;
 • Zaščita. Edini zunanji pogon, skupaj s posebnim zaščitnim pokrovom.
 • Edina pomanjkljivost je prevelika prostornina pogona: pri snemanju diskov in kopiranju datotek naprava oddaja izrazit hrup, zaradi česar je gledanje videov, na primer neposredno iz diska, neprijetno.

  ASUS E616

  Univerzalni DVD pogon je precej visokkakovost, kaže dobre rezultate. Znatno zaobide svoje konkurente po parametrih, vendar slabše od stopnje spremembe plasti na DVD-ju. Pomanjkljivost se lahko imenuje preveč tesen disk pladenj.

  V primerjavi s prejšnjimi modeli obstajajo razlike - ASUS 616 sprednja plošča nima gumba za nadzor hitrosti, kljub temu, da je programski nadzor hitrosti impresiven v svojem območju. Kljub temu, da je naprava opremljena z lastniško tehnologijo za odpravo VDS DDSS2, nima posebnih prednosti, ki jih ne daje. V splošnem ozadju med snemanjem CD-ja obstaja hrup drugih proizvajalcev.

  Panasonic SR-8587

  Pri številnih testnih testih praktično ni bilo nobenih slabosti. Izjema je čas, ko se diski izpraznijo: naprava po dolgem pritisku na gumb razmišlja dolgo, potem pa pladenj takoj vrne ven.
  MP3-ji se berejo na enak način kot CD-pogoni zastarelih modelov: disk se za nekaj sekund upočasni in nato znova začne sprostiti. Cikel se nadaljuje, dokler se hitrost ne nastavi ročno.

  NEC DV-5800B

  Parametri tega zunanjega pogona se ohranijo v povprečju, edina stvar - bi bilo zaželeno, da se čas iskanja DVD-jev rahlo skrajša. Pomanjkljive plošče berejo napravo brez težav, skoraj brez hrupa med delovanjem, kljub temu, da ročna nastavitev podpira vse hitrosti. Edina pomanjkljivost se lahko imenuje test neprekinjenega avdio branja: NEC ni opravil te naloge.

  Pogon DVD-ja Toshiba SD-R1002

  , ki je že zdavnaj izšel, vendar ne slabši od njegovegaznačilnosti novih modelov naprav. Edine pomanjkljivosti so pomanjkanje zaščitnih funkcij in izjemno počasna, četrta pa je hitrost snemanja. Druge značilnosti pogona DVD so na povprečni ravni. Glasba sledi počasi, medtem ko diski poginejo zelo in zelo hitro. Prisotnost štirih alternativnih hitrosti vam omogoča, da odpravite učinke hrupa, ki jih skoraj nikoli ne slišite.

  Sorodne publikacije