Oskrba z električno energijo se ogreva: razlogi, načini razrešitve okvare

Napajalnik je zasnovan tako, da stabilizira 220-voltno napetostno spremenljivko, ki jo pretvori v stabilno 12-voltno napetost. Ko se napajanje ogreje, morate sprejeti nujne ukrepe, o katerih bomo nadalje razpravljali.

Delovna temperatura in kako izvedeti

Ker napajanje računalnika nima temperaturnih senzorjev, merjenje temperature s programom ne bo delovalo. Zato boste morali uporabiti fizično metodo, da ugotovite, kaj napajanje se ogreva. Najprej morate paziti na vonj, ki prihaja iz napajalnega računalnika, če se je pregrevanje že zgodilo, potem bo vonj iz njega zelo neprijeten, spominja na ghari. Druga metoda je preprosto, da se dotaknete napajanja računalnika in ugotovite, ali je prišlo do pregrevanja.


Pretok zraka iz ventilatorja ima pomembno vlogo, kar pomaga določiti, kako močno se ogreva napajanje računalnika. Za tovrstne meritve bo potreben termometer, katerega doseg lahko doseže 100 stopinj Celzija. Nekatere pogonske enote imajo nameščen regulator temperature, kar ustreza popolnemu izklopu zaradi pregrevanja.

Razlogi za pregrevanje napajanja računalnika

Glavni razlog za pregrevanje je stabilno stanje znotraj samega napajanja. Vendar pa obstajajo primeri, ko se energija, ki jo porabi sistem, približuje maksimumu in se oskrba z električno energijo ogreva samo zato, ker nima lastne moči. VečEno točko lahko imenujemo napaka samega ventilatorja, ki hladi radiatorje znotraj napajalnika.


čevelj

Najprej odklopite napajalnik iz omrežja, nato odklopite žice iz matične plošče in drugih naprav. Po teh manipulacijah lahko napajalnik zaokrožite iz ohišja sistemske enote. Pri privijanju vijakov se morate znebiti pokrova in si ogledati stopnjo prašenja naprave, ker preprečuje pretok zraka, da se ohladi od znotraj, obenem pa zmanjša njegovo učinkovitost. Prah lahko odstranite na dva načina - z uporabo preprostega čopiča in z običajnim sesalnikom za računalnik. Če gre za napako ventilatorja, je smiselno vključiti napajanje v servisni center, kjer se hladilnik zamenja s telesom. Dejstvo je, da če preprosto očistite in podmažete ventilator, se bo kmalu ponovno slišal vibracijski zvok, ki bo povzročil okvaro ventilatorja. V primeru, da se napajanje ogreje na začetku iger, gre za preobremenitev same enote, saj dosega največjo možno porabo energije. V tem načrtu morate zamenjati napravo z nizko porabo z bolj produktivno napravo. Če jo želite pravilno izbrati, lahko uporabite spletno storitev, ki se imenuje močnostni kalkulator. Z vnosom podrobnosti vsake komponente lahko ugotovite, katera napajalna enota je primerna za vaš računalnik.

Napajalnik za prenosni računalnik

Prenosnik ima veliko močiTežje je urediti kot podoben sistem v stacionarnem računalniku. Najprej je treba opozoriti, da je prenosni računalnik prenosna naprava, ki ima svojo baterijo in jo je treba občasno polniti.
Napajalnik je zunaj ohišja prenosnega računalnika, na polnilnem kablu. Izgleda kot pravokotni transformator, ki pretvarja izmenični tok 220 voltov v stabilen 12 voltov. Običajno se ogrevanje šteje za obdobje, ko je prenosnik v delovnem stanju in je priključen na omrežje. To se zgodi zato, ker transformator ne sme samo napolniti napravo, temveč tudi dati polnjenje za delo.

Posledice pregrevanja

Če se napajanje prenosnega računalnika ogreje, bo razlog za njegov videz lahko zaznati. To se ponavadi zgodi, ko je omrežni kabel pokvarjen ali če je poškodovan sam transformator. Pregrevanje v tem primeru lahko povzroči nepopravljive posledice, kot je okvara celotnega sistema prenosne naprave. Ko prvič odkrijete pregrevanje napajanja, se obrnite na servisni center, kjer bodo izkušeni ljudje diagnosticirali in predlagali rešitve problema.

TV-enota

V televizijskih sprejemnikih sodobnih modelov mora biti prisotno impulzno napajanje. Njegova naloga je napajanje, ki je namenjeno določeni moči in omogoča pravilno delovanje naprave. Če pride do nenormalnega dela ali njegove odsotnosti, je dejstvo, da se napajanje televizorja ogreva. Kljub temu, da pogosto zlomTelevizorji se dogajajo prav na tem področju, je treba upoštevati nekatera pravila delovanja, ki sledijo.
Vzroki okvar se lahko razlikujejo:
 • Kršitev temperaturnega režima v prostoru, kjer je oprema nameščena.
 • Enostavna konstrukcija tokokrogov.
 • Popravilo televizije nizke kakovosti.
 • Pregorela varovalka.
 • Fiksna napetost v električnih tokokrogih.
 • Izgorevanje močnostnega tranzistorja.
 • Če se napajanje napolni, priporočamo strokovnjaka. Seveda je bolje, da pokličete mojstre za popravilo televizorja, vendar obstaja možnost samo-diagnoze in popravila.

  Diagnostika in popravilo televizijske napajalne enote

  Za začetek boste potrebovali par rok, spajkalnik in multimeter. Ko so orodja na voljo, lahko nadaljujete neposredno s popravilom. Prvi korak bo izklopiti televizor iz omrežja tako, da izvlečete vtič iz vtičnice. Zdaj je čas, da počakate malo, saj bo trajalo nekaj časa za praznjenje visokonapetostnega kondenzatorja. To ponavadi traja največ 15 minut. Ko kondenzatorji izgubijo napajanje, lahko napolnite televizor. Paziti je treba na fizične napake ali napake. Nato bo multimeter vstopil, ker bodo morali meriti diode, upore, kondenzatorje in tranzistorje. Potem morate razširiti ploščo in jo pregledati za napake in moč pritrditve delov. Pri merjenju upora je vredno pozoren na upor - če je nič, potem je tudi lomljen in lomljenje v njem. Kondenzatorji v primeru okvare bodo videti kot napihnjeni sodi. To je vredno preveriti njihovo popolnost, in če je odstopanje ni več kot pet odstotkov, potem ne skrbi ničesar. Kot pri diodah mora ena enota prikazati impedanco v smeri naprej, ki mora biti od 3 do 6 kOhms. V primeru, da uspe odstraniti okvarjene dele, jih je vredno zamenjati, sicer se storitev ne bo izognila. Nekateri modeli televizorjev imajo samodejni sistem za zaščito pred pregrevanjem, ki deluje, ko se televizor segreje do najvišje dovoljene temperature.

  Sorodne publikacije