PAL ali NTSC - v čem je razlika? Standardi televizijske radiodifuzije

Danes televizijske oddaje ponujajo najnovejše formate predvajanja, vendar še vedno lahko slišite standarde, kot sta PAL ali NTSC. Kaj je boljše in kakšna je razlika med njimi? Da bi to razumeli, morate dobiti idejo o vsakem od teh standardov.

Kaj je NTSC?

Zato imajo številni ameriški videorekorderji obliko NTSC. Kaj je to? Danes je sistem barvnega kodiranja, ki ga uporabljajo DVD predvajalniki. Do nedavnega se je uporabljal za televizijsko oddajanje v Severni Ameriki, na Japonskem in v večini Južne Amerike.


Ker so barvni televizorji začeli nadomestiti črno-belo, so razvijalci za oddajanje začeli uporabljati različne metode barvnega kodiranja. Vendar so te metode nasprotovale drug drugemu in starim črno-belim televizorjem, ki niso mogli interpretirati barvnih signalov, ki so jim bili posredovani. Leta 1953 je Nacionalni odbor televizijskih sistemov Združenih držav Amerike sprejel standard NTSC, ki je bil razvit in izveden kot edini. Od takrat je postala dostopna po vsej državi, saj je postala združljiva z velikim številom različnih televizorjev. Sedaj lahko še vedno najdete NTSC. Kaj to pomeni? Kljub temu, da sodobni televizorji tega formata ne uporabljajo več, ga lahko še vedno sprejmejo in razločujejo.

Kakšen je format PAL?

Preden se odločite, kaj je najboljše - PAL ali NTSC, morate ugotoviti, kako so različni drug od drugega.eno Format PAL je sistem barvnega kodiranja, ki ga uporabljajo DVD predvajalniki in izdajatelji televizijskih programov v Evropi, večji del Azije in Oceanije, Afrike in delov Južne Amerike. Oblikovanje faze izmeničnega voda ali PAL, skupaj s standardom SECAM (ki se je prej uporabljalo v Rusiji in CIS, je slika v tej metodi predvajana kot zaporedni pomnilnik s pomnilnikom), je bila razvita v poznih petdesetih letih, da bi se izognili nekaterim pomanjkljivostim sistema NTSC.


Ker NTSC kodira barvo, to pomeni, da lahko signal v slabih pogojih izgubi jasnost, zato so bili zgodnji sistemi, ustvarjeni v tej obliki, ranljivi v slabem vremenu, v velikih stavbah in pod vplivom nekaterih drugih. dejavniki. Za rešitev tega problema je bil ustvarjen video format PAL. Deluje na naslednji način: ko oddaja spremeni vsak drugi korak v signalu, učinkovito odpravi napake.
Za razliko od NTSC se PAL še vedno pogosto uporablja za oddajanje v regijah, kjer je bil sprejet.

PAL ali NTSC: kaj je bolje uporabiti?

Mnogi programi za urejanje videa, kot je VideoStudio, vam omogočajo, da izberete, kateri format shranite rezultat opravila, ko zapišete DVD. Katera oblika, ki jo morate uporabiti, je odvisna predvsem od vaše lokacije. Če ustvarjate videoposnetke, ki bodo prikazani po vsem svetu, je NTSC po svoji izbiri varnejši in udobnejši. Večina predvajalnikov DVD-jev in drugih naprav, ki omogočajo PAL, lahko predvajajo video NTSC, medtem ko predvajalniki NTSC običajno ne podpirajoPAL

Zakaj se ti formati še vedno uporabljajo?

Glavni odgovor je, da danes niso tisti, ki so jih ustvarili. Očitno tehnične težave, za katere so bili ti sistemi za kodiranje ustvarjeni leta 1950, ne veljajo za sodobni svet. Vendar pa so DVD-ji še vedno označeni kot podporni NTSC ali PAL (kar je bolje kupiti in zakaj - preberite zgoraj), časi, ločljivost in stopnja osveževanja, nameščeni na teh sistemih, pa se še vedno uporabljajo v sodobnih televizorjih in monitorjih.
Glavni razlog za to je regionalizacija vsebine. Uporaba različnih video formatov deluje kot plast fizičnega varovanja za krepitev nacionalnih zakonov o avtorskih pravicah in za preprečevanje distribucije filmov in televizijskih programov v različnih državah brez dovoljenja. Dejansko gre za uporabo formatov kot pravne metode za zaščito avtorskih pravic. Ta pojav je tako običajen, da se območja distribucije video iger in drugih interaktivnih elektronskih medijev pogosto imenujejo regije NTSC in PAL, čeprav takšna programska oprema odlično deluje na vseh vrstah zaslonov.

PAL, NTSC formati: Kakšna je razlika s tehnične strani?

Televizorji prikazujejo svoje slike v vrsticah in ustvarjajo iluzijo gibanja, ki odraža nekoliko spremenjene večkrat na sekundo. Oddajni signal za črno-belo televizijo je preprosto opozoril na stopnjo svetlosti vsake točke vzdolž črte, tako da je bil vsak okvir le signal z informacijami o svetlosti vsake linije. Televizorji so bili prvotno prikazani30 sličic na sekundo (FPS). Vendar, ko je bila barva dodana v širokozaslonsko oddajanje, črni in beli televizorji ne morejo razločevati barvnih informacij od informacij o svetlosti, zato so poskušali prikazati barvni signal kot del slike. Posledično je postalo nesmiselno, zato je bilo treba uvesti nov standard TB.
Če želite prikazati barvo brez tega problema, je bilo treba za oddajo dodati drugi barvni signal med nihanjem signala svetlosti, ki bi ga črno-beli televizorji prezrli, barvne naprave pa bi ga začele iskati in prikazovati z uporabo adapterja, imenovanega Colorplexer.
Ker je bil ta dodatni signal dodan med vsako posodobitvijo okvirja, je povečal čas za spremembo in dejanski FPS na zaslonu se je zmanjšal. Zato NTSC TV predvaja 2997 sličic na sekundo namesto 30. Po drugi strani pa signal PAL uporablja 625 linij, od tega je 576 (znanih kot 576i) prikazanih kot vidne črte na televizorju, medtem ko se 525 vrstic uporablja v formatiranem NTSC signalu. kar 480 se zdi vidno (480i). V PAL videu ima vsaka druga vrstica fazo spreminjanja barve, kar vodi do tega, da poravnajo frekvenco med vrsticami.

Kaj to pomeni?

V smislu učinka to pomeni, da se škoda na signalu pojavi kot napaka nasičenosti (barvna raven) in ne kot barvni odtenek, kot v videu NTSC. To je privedlo do boljše slike prvotne slike. Vendar pa signal PAL izgubi nekaj barvnega dovoljenja, kar povzroči barvolinija črte je rahlo zamegljena, čeprav ta učinek ni viden človeškemu očesu. Na sodobnem DVD-ju signal ni več kodiran na podlagi priklopnih linij, zato razlike med frekvencami in fazami med tema dvema formatoma ne obstaja. Edina razlika je v ločljivosti in hitrosti predvajanja videoposnetka.

Pretvorba NTSC v PAL in obratno

Če se PAL video pretvori v NTSC, morate dodati 5 dodatnih sličic na sekundo. V nasprotnem primeru se slika morda zdi prekinjena. Če je film NTSC pretvorjen v PAL, veljajo obratna pravila. Odstraniti je treba pet sličic na sekundo ali pa se zdi, da je dejanje na zaslonu počasno nenaravno.

PAL in NTSC na televizorjih z visoko ločljivostjo

Za televizijo obstaja širok analogni sistem, tako da kljub temu, da digitalni signali in visoka ločljivost (HD) postanejo univerzalni standard, ostajajo njihove razlike. Primarna vizualna razlika med NTSC in PAL za HDTV je hitrost osveževanja. NTSC posodobi zaslon 30-krat na sekundo, sistem PAL pa 25 slik na sekundo. Pri nekaterih vrstah vsebin, zlasti slik z visoko ločljivostjo (na primer s 3D animacijo), lahko televizorji z visoko ločljivostjo, ki uporabljajo sistem PAL, kažejo rahlo utripajočo tendenco. Vendar pa je kakovost slike ena NTSC, in večina ljudi ne bo opazila nobenih težav. Na DVD signalu je signal kodiran na podlagi nosilnega vala, zato razlike med frekvencami in fazami med obema formatoma ne obstajata. Edina resnična razlika je ločljivost in hitrost sličic (25 ali 30), iz katerih se predvaja video.

Sorodne publikacije