Kako odstraniti grafično kartico iz računalnika: namigi

Video kartica je ena glavnih komponent osebnega računalnika. Če je v prenosnem računalniku, netbooku in drugih prenosnih napravah video adapter zamenjan z grafičnim pospeševalnikom, ki je vgrajen v procesor, potem je ta naprava potrebna v igralnem računalniku. Če imate kakršne koli težave pri uporabi in delovanju, lahko odstranite katerokoli komponento in jo preverite v storitvi ali sami izvedete diagnozo. Oglejmo si, kako odstraniti grafično kartico iz računalnika in kaj je treba za to pripraviti.


Potrebno usposabljanje

Preden odstranite grafični adapter iz ohišja računalnika, ga morate izvleči iz programske opreme. Če boste pri čiščenju grafične kartice uporabljali računalnik z vgrajeno grafiko, morate to storiti. Sledite navodilom:
 • Odprite upravitelja naprav.
 • Na seznamu priključene opreme poiščite črto z vašo grafično kartico in kliknite na PCM.
 • V meniju izberite "Izklopi napravo".
 • Znova zaženite računalnik in ga izklopite iz omrežja.
 • Zdaj pa govorimo o tem, kako odstraniti grafično kartico iz računalnika.

  Pridobivanje grafične kartice

  Pred odpiranjem ohišja obvezno odklopite napravo od vira napajanja. Na hrbtni strani napajalnika pritisnite gumb za vklop in izvlecite napajalni kabel iz zidne vtičnice. Odstranite stranski pokrov ohišja na eni strani. Druga stran ne bo potrebna, ker obstaja samo enaZadnji del matične plošče. Ko odprete pokrov, morate najti pravo napravo. Montaža za grafično kartico se običajno nahaja na dnu matične plošče na horizontalni način. Vrata za grafično kartico PCI x16. Če imate matično ploščo ATX, lahko namesto enega izdelate računalnik z dvema grafičnima karticama, kar bo povzročilo moč.


  Za odstranitev boste potrebovali le eno preprosto orodje - izvijač ali šestkotni ključ, odvisno od pritrdilnega vijaka. Zaradi teže grafične kartice naj ne podpira samo priključek, temveč tudi stranska montaža. Poiščite vijak na zadnji strani ohišja in ga odvijte. Zdaj nežno potegnite grafično kartico na sebe. Če ne, preverite priključek za pritrdilne plošče. Nežno jih potisnete z eno roko, drugo pa lahko odstranite iz računalnika. Če ima vaš procesor vgrajeno grafično jedro, lahko uporabite osebni računalnik brez grafične kartice drugega proizvajalca. Vendar pa bosta moč in zmogljivost veliko nižja.

  Čiščenje grafične kartice

  Hladilni sistem in kartico lahko ročno očistite ali opremite specializirano službo. Če se odločite sami, potem pripravite suhe robčke, kompresor z zrakom, ščetke /krtače. Priporoča se tudi menjava termopaste in mazanje hladilnika. V ta namen odstranite zgornjo zaščito, če obstaja, in hladilni sistem. Po končanem delu znova namestite grafično kartico in jo priključite"Upravitelj naprav" operacijskega sistema Windows in preverite delovanje. Običajno se po preventivnem čiščenju iz prahu in maščobnih komponent računalnik rahlo poveča. Zdaj veste, kako odstraniti grafično kartico iz računalnika in jo očistiti z lastnimi rokami.

  Sorodne publikacije