Pagefile.sys - katero datoteko in kako jo izbrisati?

Verjetno je veliko računalnikov z operacijskim sistemom Windows slišalo za pojem navideznega pomnilnika. Ampak ne vsi vedo, da posebna komponenta pagefile.sys ustreza njeni uporabi v sistemu. Kakšna je datoteka, ki jo uporabnik vidi v sistemu, in bo nadalje obravnavana. Da pa bi razumeli, o čem se razpravlja, v celoti, za začetek, moramo dati nekaj teoretičnih informacij.

Kaj je datoteka pagefile.sys v operacijskem sistemu Windows 7 ali katerem koli drugem operacijskem sistemu?

Začnimo z dejstvom, da je to sistemska komponenta, ki je potrebna za Windows. Ureja pravila za uporabo navideznega pomnilnika.
Zakaj potrebujete navidezni pomnilnik? Da bi v primeru pomanjkanja RAM-a ali njegove preobremenitve, operacijski sistem ni visel, ampak še naprej opravlja svoje funkcije. Samo datoteka pagfile pagefile.sys vsebuje potrebne informacije o dostopu operacijskega sistema do navideznega pomnilnika in rezerviranega prostora, ki shranjuje informacije kot komponente programov, ki jih ni mogoče prenesti v RAM.


Povezava ostranjevalne datoteke z navideznim pomnilnikom: kako deluje?

Pa poglejmo, kako taka povezava deluje v praksi. Jasno je, da si vsi uporabniki ne morejo privoščiti nakupa sodobnih računalniških konfiguracij z velikimi količinami OPERATING pomnilnika. Tako se izkaže, da so zmogljivosti računalnikov na nek način zelo omejene. Če upoštevamo dejstvo, da je operativniSistemski del RAM-a je rezerviran za izvajanje lastnih procesov, za uporabniške programe pa je še manj virov.
Če se izvaja preveč sistemskih in uporabniških procesov, se RAM nalaga precej močno. Ampak ker se aktivni programi ogorčenja poskušajo pritožiti nanj. Kaj storiti v tem primeru? Sistem za sprostitev sredstev začne naložiti komponente programov ne v RAM, temveč v namenski prostor na trdem disku. Torej, kaj je datoteka pagefile.sys v sistemu glede na navidezni pomnilnik? Določa, koliko prostora bo na trdem disku dodeljeno navideznemu pomnilniku.

Na začetku operacijski sistem neodvisno nastavi glasnost datoteke (in za vsako ploščo ali particijo), kljub dejstvu, da mnogi strokovnjaki priporočajo uporabo lastnih vrednosti sistema in namestitev lastne (za njih se bomo ustavili posebej). Po drugi strani pa se med uporabniki verjame, da bo večja količina datotek znatno povečala zmogljivost. To ni res. Dejstvo je, da je hitrost dostopa do RAM-a veliko večja od podobne številke pri dostopu do trdega diska. Povečanje velikosti komponente pagefile.sys bo povzročilo, da bo sistem ignoriral RAM in bo vedno bolj uporabljal navidezni pomnilnik. To je enostavno uganiti, da namesto pričakovanega pospeška sistema, uporabnik dobi obratni učinek in sistem se začne, kot pravijo, zavirati še več, kot lahkonajprej prevzeti.

Kako zmanjšati velikost datoteke pagefile.sys?

Pa poglejmo, katere operacije je mogoče izvesti z zahtevano komponento. Za datoteko pagefile.sys so razvrščeni. Zdaj pa se vrnimo k praktičnim ukrepom. Do nastavitev navideznega pomnilnika lahko dostopate prek sistemske particije na nadzorni plošči, ki izbere prehod na dodatne nastavitve, pritisne se gumb parametrov, ponovno uporabijo dodatne možnosti in gumb spremeni nastavitve v delu navideznega pomnilnika.
Takoj lahko vidite, da je privzeto inverzna komponenta pagefile.sys samodejno izbira.
Če odstranite potrditveno polje, lahko spremenite velikost, ki se uporablja za povečanje ali zmanjšanje. Da, lahko zmanjšate velikost, vendar v kakšnem obsegu? Na splošno obstajajo tajna pravila za izbiro optimalne velikosti, vendar se večina strokovnjakov strinja, da je najbolje nastaviti vrednost, ki je enaka polovici vrednosti, ki jo uporablja operacijski sistem (ali celo onemogočiti njeno uporabo).

Ali lahko to datoteko izbrišem?

Nekateri uporabniki imajo vprašanja o tem, kako odstraniti datoteko pagefile.sys v operacijskem sistemu Windows 7 ali drugih operacijskih sistemih. Kljub dejstvu, da je sama komponenta v korenu sistemskega pogona, noben akcijski sistem z njim preprosto ne bo dal.
Noben deinstallers ali blokatorji lahko odstranite pagefile.sys datoteko, tako da ne morete niti poskusiti. Druga stvar je, če je ne morete znebiti, jo lahko vsaj onemogočite.

Popolnoma onemogočite uporabo navideznega pomnilnika

V zgoraj opisanem razdelku velikosti morate potrditi polje poleg vrstice »Brez ostranjevalne datoteke«.
Kako bo to vplivalo na delovanje sistema? Pravzaprav ni nič strašnega, da bi onemogočili virtualni pomnilnik. Kot kažejo številne praktične študije, tudi ob prisotnosti 1-2 GB RAM-a na računalniku ni kritičnih vplivov. Nekateri strokovnjaki priporočajo, da onemogočite uporabo te komponente takoj po namestitvi sistema Windows. Res je, da je treba opozoriti, da je ta možnost primerna samo za primere, ko uporabnik dela s pisarniškimi dokumenti, in uporaba programov, ki zahtevajo veliko virov, sploh ni na voljo. Čeprav Tudi če obstajajo takšne aplikacije, ne izvajajte več programov hkrati.

Optimalna velikost datoteke

Datoteka pagefile.sys je nekoliko jasna. Zdaj nekaj besed o tem, kakšna je njegova optimalna velikost, priporočljiva za namestitev. Takoj upoštevajte, da večja količina RAM-a, manjša velikost ima lahko ostranjevalno datoteko, in z RAM-om 8 GB in več, komponenta sploh ne deluje.
Toda kar se tiče priporočenih (vendar ne obveznih) vrednosti, se kot standard sprejemajo naslednje:
 • RAM 6 GB - 05 GB RAM-a (navidezni pomnilnik).
 • RAM 4 GB - 1 GB.
 • RAM 2 GB - 15 SP.
 • RAM 1 GB (2 GB SP
 • RAM RAM - 25 GB
 • Tukaj je treba razumeti, da je to povsem pogojno priporočilo, ker je bilo žeZgoraj omenjeno, popolna prekinitev komponente v razmeroma šibkih konfiguracijah ne povzroči škode sistemu in ne vpliva posebej na zmogljivost.

  Kratek povzetek

  Tukaj je kratek povzetek tega, kar je datoteka pagefile.sys v sistemu. Kar se tiče praktičnih priporočil, ne postavljajte preveč velikosti prostora na disku. Še bolje - popolnoma ga izklopite in preverite hitrost sistema. Če vam nekaj ne ustreza, lahko vedno vrnete vrednost, ki jo je določil privzeti sistem, ali pa nastavite svoje možnosti kot polovico prvotne vrednosti. Toda ne morete niti pomisliti, da bi izbrisali to komponento z uporabo katerega koli upravitelja datotek, pri čemer uporabite atribute za dostop do njega.

  Sorodne publikacije