Objektiv z dolgim ​​fokusom: značilnosti, značilnosti, prednosti in slabosti

Objektiv z dolgim ​​fokusom je odlično orodje, ki vam omogoča odlične posnetke, kjer so druge leče preprosto nemočne. Kakšne so njegove značilnosti, prednosti in slabosti? Razumimo.

Kaj je to?

Objektiv z dolgim ​​fokusom je naprava, ki se osredotoča daleč preko diagonale okvirja. V tem primeru je vidno polje polja lahko od 10 ° do 39 °. Dodeljevanje objektivov s to goriščno razdaljo je posnetek izbrisanih objektov, saj so sposobni zbližati predmet in znatno povečati sliko. Nenadomestljivi so, če fotograf nima priložnosti, da bi se približal predmetu fotografije, ampak fotografiji v velikem obsegu, da bi poudaril majhen odtenek ali na dolgi rok.


Povečava objekta bo bolj otipljiva, večja bo razlika med parametri goriščne razdalje standardnega in dolgoročnega objektiva, možnost fotografije pa bo videti bolj jedrnata. To pomeni, da se bo razdalja do oddaljenih objektov zdela precej manjša.

Zakaj uporabljati?

Objektiv z dolgim ​​ostrenjem je nepogrešljiv pri fotografiranju za velike in male živali. Drug obseg takšne naprave je portretna fotografija, vendar ima svoje posebnosti. Da bi se izognili izkrivljanju razmerja obrazov, morate fotograf odstraniti z dovolj veliko razdaljo (1,5-2 m). Širokokotni in standardni objektivi pri fotografiranju s te razdaljedajte majhno sliko.

Prva značilnost

Katere so značilnosti optike z dolgim ​​fokusom? Najprej poveča sliko. Na primer, optika s parametrom goriščne razdalje dvesto milimetrov bo skoraj štirikrat večja od goriščne razdalje standardne leče (50 mm). Skladno s tem bo obseg slike štirikrat večji. Iz tega sledi, da je za ugotovitev mnogoterosti lahko deljenje goriščne razdalje za 50. Na primer v sovjetski dolgoročni leči MTO-1000A je goriščna razdalja skoraj 1100 mm, večkratnost je 22.


Možnost pomembnega pristopa k predmetu fotografije je ena od najdragocenejših lastnosti takšnih leč za fotografe, saj le to lahko ustvarja čudovite okvire divje favne ali drugih predmetov, ki iz nekega razloga ni mogoče pristopiti. Vendar pa iz tega sledi ena od glavnih pomanjkljivosti takšne optike - velikost. "Močne" leče z veliko množino povečanja so težke in zajetno, praktično jih je nemogoče uporabiti brez dobre podpore. Pogosto se uporablja kot stojalo.
Druga negativna značilnost, ki jo je treba upoštevati, je, da optika z dolgim ​​fokusom naredi vidne vse slabosti, ki jih povzroča tako kakovost samega objektiva kot tudi vibracije fotoaparata. Z veliko težo naprave je skoraj nemogoče pobegniti. Zaradi tega številni objektivi z dolgim ​​ostrenjem ne ustrezajo običajni ostrini slike, vendar so veliko dražji od slednjih.

Druga značilnost

Še ena pomembnariž z dolgo fokusno optiko, za katero je tako priljubljena pri fotografih - to je možnost izbire teme streljanja v ozadju, to je lepa zamegljenost. To je zelo koristno, če na primer žival stoji na ozadju vegetacije. Zaradi kaj se izkaže močno zamegljenost ozadja? Dejstvo je, da je majhen kot z vidika objektiva z daljšim fokusom (na primer za napravo z goriščno razdaljo 400 mm, le 5 °) in globinsko ostrino manjši kot pri standardnih vzorci. Če je diafragma popolnoma odprta, je globinska ostrina ozek trak, tako da je celoten prostor poleg samega predmeta v žarišču.

Tretja značilnost

Obstaja še ena značilnost, ki je povezana tudi z majhno globinsko ostrino. Poseben pomen ima pri fotografiranju živalstva. Predmeti, tako v hrbtu kot spredaj, ne bodo v fokusu in bodo zabrisani. To pomeni, da se na fotografiji dolgoročne optike praktično ne bo videla vrsta fine vegetacije, ki bo jasno vidna na fotografiji iz standardne leče.

Aberacije

Odstopanja se imenujejo odstopanje fotografije od norme. V primeru objektivov z dolgim ​​fokusom govorimo o konkretni obliki aberacij - deformacij, tj. Izkrivljanju geometrije. To pomeni, da se bo lestvica fotografij razlikovala od sredine do roba. Ravne črte lahko postanejo konveksne ali si prizadevajo za robove fotografije, pri čemer gre za tako imenovano deformacijo. Če linije postanejo konkavne in težijo k središču, je to popačenje v obliki vzglavnika.
V nekaterih primerih se lahko pojavijo tudi kromatske aberacije, kipojavijo kot barvni učinek predmeta. To lahko odstranite po fotografiranju z grafičnimi urejevalniki. Postopek bo lažji, če fotograf ustreli v RAW formatu.

Žanrovi streljanja

Oglejmo si področje uporabe objektivov z dolgim ​​fokusom.
 • Športne dejavnosti. Fotografi v takih primerih praviloma motijo ​​ograjo, razdalja do predmeta fotografiranja pa je dovolj velika. "TV" je v tem primeru preprosto nenadomestljiv, vendar je vredno spomniti, da je slika preprosta za "mast", zato morate hitrost zaklopa nastaviti na 1/1000 sekund in uporabiti monopod ali stojalo.
 • Arhitektura. Upoštevanje in zapomnitev vseh podrobnosti arhitekturne zgradbe ni problem, če obstaja optika z dolgim ​​fokusom. Če bo standardni objektiv z oddaljene razdalje odstranil le celoten načrt, bodo "televizorji" označili zanimivo podrobnost.
 • Pokrajine. Standardne leče so lahko nerodne v krajinski fotografiji, ker dajejo preveč splošen načrt. Objektiv z dolgim ​​fokusom bo "vzel" vrh gore, divji slap in vse druge predmete, ki so dovolj odstranjeni.
 • Za Nikon

  Primer priljubljenega modela Nikon z dolgim ​​fokusom je Nikon 70-200mm f /4G ED VR AF-S. Fotografi ga imenujejo za enega najboljših objektivov za številne parametre, ki pa ne vključuje cene. Trenutno je minimalni prag 90 tisoč rubljev.

  To je odlična dolgoročna optika s konstantno odprtino, katere parameter je enak 4. Njegov velik plus jeostrina slike. To pomeni, da okvirji, ki jih je izdelal, niso slabši od ostrine standardnih objektivov s podobnimi parametri. V primerjavi z "dvojčki" ima majhno težo, in to se lahko pohvali nekaj predstavnikov te vrste optike. Obstaja odličen stabilizator slike, poudarek je tih. Proračunska možnost je Nikon 70-200mm f /2.8G ED-IF AF-S VR.

  Za Canon

  Primer Canonovega dolgoročnega objektiva je predvsem Canon EF 70-200mm f /2,8 L IS II USM. Ta teleobjektiv je precej težak, tehta 1,5 kg, kar močno vpliva na fizično stanje fotografa med dolgim ​​snemanjem. Ne bo se prilegalo v vsako vrečko, zato bo moral bodisi posebej pobrati ali nositi kamero v rokah ali vratu. Nižji prag stroškov je trenutno 125 tisoč rubljev. Ta visokokakovostna optika ima dva načina delovanja stabilizatorja, praktično tiho in zelo hitro samodejno ostrenje. Njegova zaščita je precej visoka, zato ima fotograf možnost fotografiranja v slabih vremenskih razmerah, kot so sneg in dež. Na fotografiji so kromatične aberacije, vendar so nizke, na odprti zaslonki pa se bo pojavilo vinjetiranje, ki lahko rahlo pokvari okvir. V objektiv z dolgim ​​fokusom je vključena Kenonova stojna noga.

  Sorodne publikacije