Matične plošče z dvema procesorjema: pregled, funkcije, pregledi

Razvoj računalniške tehnologije tako hitro, da nekateri nimajo časa slediti izumom in novostim. Da, doslej niso vsi uporabniki vedeli za obstoj matične plošče z dvojnim jedrom. Tisti, ki so slišali za to napravo, verjamejo, da je super za igralne računalnike. Razmislili bomo o namenu takšnega modela in nekaterih variantah uporabe.

Kaj je to?

Tako matične plošče z dvojnim procesorjem, tako preprosto uganke iz naslova, imajo dva priključka pod čipom. Namenjeni so visokozmogljivim sistemom. Poleg tega igralni računalniki nimajo nič s temi sistemi. Kljub zahtevnim zahtevam še vedno ne potrebujejo veliko moči.


Ti čipi, ki lahko sodelujejo, se imenujejo Intel Xeon. To je vrsta strežniških mikroprocesorjev. Na splošno imajo takšni modeli večji predpomnilnik in podpirajo večprocesorske sisteme. Zanimivo je, da lahko taki čipi shranijo do 18 fizičnih jeder in 36 virtualnih jeder. Glede na to, da je čip na plošči dva, lahko te številke pomnožimo z dvema.
Če pogledamo na te funkcije, lahko nekateri sanjači igralnih računalnikov sprožijo željo po sestavljanju takšnega sistema. Seveda vam nihče ne bo prepovedal uporabe matičnih plošč z dvema procesorjema in dovolj moči za igre. Ampak potem se pripravite na ogromne stroške takšnega avtomobila. In to bo nekajkrat več kot celo najmočnejši igralni računalnik. To je posledica dejstva, daPrvič, sam procesor je drag, vendar sta še dva. Drugič, za tako moč je potrebno zelo močno napajanje. Tretjič, ne smemo pozabiti na hladilni sistem. Če se procesorji pregrejejo in bodo olajšali, se bo odprl celoten sistem. Za takšno ploščo je potreben poseben RAM, ki poleg svojih glavnih nalog dela tudi na odpravljanju napak in njihovem odpravljanju.


Možnosti

Na trgu je zdaj mogoče najti matične plošče z dvojnim procesorjem. Predstavljajo jih številni znani in ne zelo producenti. Nekateri so postali kulturno, drugi pa so ostali neopaženi. Vsaka taka kartica se razlikuje po priključkih čipov, prisotnosti rež in hladilnih sistemov. Načeloma je dejstvo, da namizna različica. Nekateri modeli, o katerih razmišljamo danes, so že na zalogi, ker so postali zastareli. Na primer, matična plošča z dvema jedroma (775 vtičnica) verjetno ne bo nameščena na nobenem od obstoječih osebnih računalnikov. Priključek že dolgo ni več priljubljen. Odkar se je pojavil leta 2004, je delal s Pentium 4 Celeron, Pentium Dual-Core in Core 2 Duo. Asus
Asus je postal eden tistih, ki so dobro delali pri ustvarjanju matičnih plošč z dvojnim procesorjem. Proizvajalec je strankam predstavil vrsto teh naprav. Vsi so kvalitativno izvedeni, vendar se kljub temu izračunajo na strežniškem računalniku.
Vredno je začeti z najmlajšo modifikacijo - Asus Z9PE-D8 WS. Ta možnost je bila predstavljena v začetku leta 2012. Postavljena "matična plošča" kot naprava za delovne postaje. Glavna prednost je bila torej podpora za čip iz serije Xeon E5. TudiVgradili bi lahko osem OMP modulov. Hkrati je obseg dosegel 256 GB.
Izkazalo se je, da je dober in pospešen potencial. Plošča je pokazala široko paleto možnosti overclockinga: povečanje napetosti, prilagoditev množilnikov procesorjev, nastavitve čipov in različne vmesnike. Po pojavu na trgu ta model ni postal poseben. Toda njeni privrženci se najbolj spominjajo.

Junior

Asus Z10PE-D8 WS in Asus Z10PE D16 WS sta se pojavila v prodaji leta 2014. Oba modela sta namenjena za namestitev na strežnik ali delovne postaje. Podpirajo dobro znano serijo vezij Haswell-EP. "Matter" je na voljo v elegantni embalaži. Izgledajo enako. Na črnem ozadju je zlati grafični element. Zgoraj je model deske, je opis nekaterih posebnih tehnologij. Specifikacija je razširjena.
Mlajši model podpira povezavo osmih modulov RAM tipa RDIMM /LR-DIMM /NVDIMM DDR4-1333 //2133. Skupna zmogljivost pomnilnika lahko doseže 512 GB. Prav tako lahko na ploščo namestite več pospeševalnikov, kot je omenjena podpora za 4-Way SLI tehnologijo. Obstajajo reže za povezovanje osmih podatkovnih listov SATA, dveh Express in enega M. 2. Oblika faktorja tega modela je standardna za take različice sistema - EEB. Vtičnice LGA2011-3 imajo 8 kanalov moči. V bližini napajalnih elementov so nameščeni radiatorji, ki namigujejo, da plošča še vedno potrebuje dodatno hlajenje. Matična plošča ima grafični adapter, ki podpira ločljivost 1920x1200. Omrežni krmilniki so dva - z gigabajtom. Obstaja avdio kodek, različni indikatorji in potrebni priključki.

Senior

Asus Z10PED16 WS je postal zanimiv model, saj se je podjetje odločilo, da jo postavite kot "navdušenec". To je isti paket v črni in zlati barvi. To kaže glavni specifikacijo. V notranjosti je matično ploščo, ki je prejel obliki faktorja standard za strežnik modelov, - SSI EEB. Ta model je skoraj enaka najmlajše. Deluje na čipu Intel C612. Prva stvar, ki pritegne oko - a modificirani procesor dodelitev vtičnice. Mimogrede format niso spremenile - LGA 2011-3. Ta dogovor dovoljeno osem reže dodati toliko. Zato, spremenjeno kodo v naslovu. Posledično je pomnilnik 16 priključki. RAM format je spremenila način in začel podpirati DDR4 RDIMM.

Reža Nasprotno pa se je v številu. Ampak tokrat zamik, ki je zdaj štiri konektorje tipa x16 ne le mehansko, ampak tudi električno. Še nekaj dela na konstruktiven X8. Ta model je bil najbolj priljubljen, če si ogledate matične plošče Asus. Čeprav je bila zgoraj, razen seriji še nekaj, ki smo razpravljali v nadaljevanju.

za pozabljena

Ena od kartic je dolgo pozabljena Asus NCT-D (E7525). Leta 2004 je njegova nabavna vrednost je bila 450 $, in model je zdelo zelo hitro in drago. Škatla je navedeno minimalno oglasno desko. Majhna svetleča črna barva, logotip in slogan odražajo podjetja. V notranjosti so posebni vijaki za pritrditev naprave na ohišje računalnika. Bilo je nekaj adapterji, vtiči in "odpadni papir". Zanimivo je, da je bil ta model, ki v obliki faktorja ATX, ki je neobičajno za strežniške deske.Baterije so bile zaščitene z radiatorjem, čeprav to hlajenje seveda ni bilo dovolj. Za prenos toplote je bilo nameščeno gumijasto tesnilo. Za napajanje so bili nameščeni napetostni regulatorji. Ker pa niso bili ohlajeni, se je postavilo vprašanje o imenovanju istega radiatorja. Morda je služil preprosto kot dekor.
Moč na plošči je predstavljena s priključkom vezja 24 + 8. Napajanje mora imeti moč najmanj 400 vatov. RAM je predstavljen s štirimi priključki, največji volumen doseže 8 GB.

Brand

Nato se je leta 2004 pojavila matična plošča Intel SE7525GP2. Proizvajalec se je očitno odločil, da bo svetu pokazal univerzalno "matično ploščo", ki je poleg tega dobila vgrajeni grafični čip ATi RageXL. Zato se lahko model varno uporablja ne samo za strežnik, ampak tudi za delovno postajo. Škatla, v kateri je bil dobavljen model, je zelo svetla in barvita. Za leto 2004 je bilo presenetljivo in presenetljivo. Pristojbina in nekatere njene specifikacije so bile izražene vnaprej. Vredno je takoj povedati, da je bil urnik v tem trenutku zastarel, čeprav bi se lahko za 2D grafiko uporabil. Prejel je 8 MB pomnilnika in načeloma lahko obdelal ločljivost 1600x1200. 8-fazni priključek se uporablja za napajanje, s posebnimi vzvodi, ki držijo povezovalni kabel. Takrat so se stabilizatorji le zmanjšali, zato je bilo dejstvo, da so se pri tem modelu zmanjšali, presenetilo. Zdaj se sprednja stran plošče sprosti.
Ta Intelova matična plošča je zavrnila sloteza povezavo ventilatorjev s štirimi točkami. RAM je format DDR400. Naenkrat je bilo mogoče namestiti štiri module, s čimer se maksimira pomnilnik za delovanje do 8 GB.

Eksperiment

Kljub dejstvu, da so bile prej omenjene matične plošče z dvojnim jedrom nesmiselne za uporabo na igralnih računalnikih, je bil model EVGA Classified SR-X, ki je to vprašanje drzno rešil. Kot rezultat, pred kupci prišel z zelo zanimivo in ustvarjalno nalogo, kot tudi težko izbiro: to storiti z igro strežnika krovu ali prihranite denar in raje igralske modele. Seveda, dualna procesorska matična plošča ne obstaja v svojem neposrednem videzu. Toda EVGA Classified SR-X je čim bližje temu naslovu. Prvič je bil objavljen leta 2012. Dobila je zanimiv videz, ki spominja na moderne igre "matične plošče". Proizvajalec je zagotovo zagotovil, da je ta model revolucionarni standard za navdušence. Poleg tega lahko tukaj namestite dva čipov, obstaja možnost in montaža hkrati štirih grafičnih pospeševalnikov. Seveda je takšna aplikacija pritegnila pozornost mnogih igralcev.
Osnova za to ploščo so procesorji iz serije Xeon E5-2600 Intel C606. Priključek za čip LGA 2011 je predstavljen v dveh različicah. Vsak ima šestfazno napajanje. Za RAM je na voljo kar 12 DDR3-1600 priključkov, kar omogoča uporabniku namestitev 96 GB. Zanimivo je, da je na plošči sedem priključkov formata PCI-E 3.0 x16, ki so pod nadzorom blagovne znamke. Na koncu, če povežete vse štiri grafične kartice, bodo tridelajo s polno zmogljivostjo, slednja pa bo morala deliti progo 16x na polovico od tretje.

Sklepi

Nedavno je trg za te odbore postal precej manjši. Namizna različica raste z močjo in postane bolj ergonomska. Nima smisla kupiti "matično ploščo" enake produktivnosti, ampak s stroški večkrat več. Pred tem so bili poudarjeni vsi Intelovi izdelki, ki so bili veliko večji. Vendar pa je AMD z dvojnim procesorjem predstavil več modelov. Na primer, ASUS KGPE-D16, ki je delal na procesorju AMD SR5690. Za leto 2010 je bila dobra izbira za strežniške postaje. Sistem lahko združi 24 jeder, ki so prejela frekvenco vodila 64 Gt /s. Kljub zastarelim formatom je mogoče najti dvoprocesorske matične plošče za Soket 1150. Tak model je sedaj supermicro X10SLE-DF plošča. Ta proizvajalec je na splošno najbolj serijski sistem za strežniške postaje.

Mnenja

Povratne informacije uporabnikov redko zapuščajo, ker je to izdelek, ki ni bil vložen. Da, in za namizne različice se le redko kupuje. Toda tisti, ki so se kljub temu odločili za nakup te naprave, svetujemo, da takoj kupite par hladilnikov, močan napajalnik in, seveda, vse v prostornem primeru. Kljub temu, da bodo vse trenutne igre delovale odlično, morate biti pripravljeni na količino računalnika. Na splošno, vsakdo, ki si drznil kupiti strežnik "motherboard" za 30 tisoč rubljev ali več, pohvale uspešnosti. V tem primeru plošča nikoli ne bo pokazala zaviranja, potapljanja "fps" in vseh drugih standardnih težav. To je toModel ima neomejene zmogljivosti, omogoča eksperimentiranje in namestitev različnih perifernih naprav. Vendar pa se je treba zavedati, da se bo najbolj kakovosten sistem pojavil, če ga ne boste obžalovali. In financiranje bo veliko.

Sorodne publikacije