Kaj je netbook, opis, pregled modelov, specifikacij in pregledov

Dostop do interneta, nadzor elektronske pošte, delo z dokumenti, komunikacija s partnerji - za vse to zahteva zelo produktivno in hkrati priročno napravo. Sodoben trg je precej velik in med seboj lahko izbirate. Na podlagi zgoraj navedenih parametrov se lahko izbira prekine na netbooku.

Opis. Za in proti

Kaj je netbook, kako se razlikuje od drugih naprav? To je kompaktna in hkrati priročna naprava za delovanje. Povprečna velikost, zmogljiva baterija, standardne I /O zunanje naprave (tipkovnica, sledilna ploščica, zaslon, zvočniki). Med drugim lahko opazimo majhno maso naprave, zmanjšano in uravnoteženo porabo energije. Druga pomembna značilnost pri izbiri ustreznih naprav (računalnik, telefon, tablični računalnik ali netbook) - cena. Tržna vrednost takšnih naprav je odvisna ne le od lastnosti, temveč tudi od proizvajalca. Nemogoče je nedvoumno reči, katera od predstavljenih blagovnih znamk danes proizvaja najboljše netbooke. Ostra konkurenca prisili skoraj vse znane družbe, da bar na ravni. Za zagovornike minimalizma je idealna izbira ASUS Eee X101 (teža 260 x 180 x 17 le 920 g).

Kaj je podroben netbook? Zaslon

V bistvu je majhen kompaktni prenosnik, namenjen predvsem za deskanje po omrežju (od tod tudi ime). Povprečna velikost zaslona te naprave je od sedem do dvanajst centimetrov. Najpogostejši inpriljubljeni (na podlagi statistike prodaje) so 10-palčni netbooki. Prav ta velikost omogoča uporabo nevsiljive standardne ločljivosti zaslona 1024px X 600px.


Ne smemo pozabiti na vrsto površine zaslona. Ker se večinoma takšne naprave uporabljajo izven doma ali v pisarni, so najboljši netbooki tisti, ki imajo mat premaz. Prednost te funkcije je zaščita pred bleščanjem pri močni svetlobi, ki praktično odpravlja obremenitev oči uporabnika in zmanjšuje celotno utrujenost zaradi dela s to napravo. Najbolj znane funkcije so Samsung N102-JA01 (TN + filmska tehnologija, mat površina, ločljivost 1024px X 600px pri 10,1 ').

Tipkovnica

Tukaj lahko ljudje, ki so navajeni delati s stacionarnim osebnim računalnikom ali prenosnim računalnikom v polni velikosti, čutijo prve slabosti take naprave. Dejstvo je, da majhna velikost naprave fizično ne ustreza polni obliki tipkovnice. Proizvajalci so poskušali čim bolj zmanjšati in hkrati pustiti vse potrebne ključe za polni delovni čas. Na netbooku ne boste videli ločene številčne tipkovnice. Funkcijske tipke najverjetneje ne bodo podvajane in običajne funkcije bodo določene pod glavnim (za njihov klic bo potrebno dodatno uporabiti tudi tipko Fn). Poleg tega je mogoče zmanjšati tudi velikost ključev.

Toda to je dejansko navada. Kot kaže praksa, ljudje čez nekaj dni teh neprijetnosti ne opazijo več.

Sledilna ploščica

Za osebo, ki nenehno dela pri računalniku,Obstaja razumno vprašanje, ko gre čez netbook: "Kaj je touchpad in kako deluje ta zaslon na dotik?" Odgovor je preprost - to je popolna zamenjava običajne večine računalniške miške. In če je pred sledilno ploščico na voljo samo lastnosti premikanja kazalca nad zaslonom, je danes ta naprava skoraj popoln analog ekrana na dotik. Tehnologija multitouch omogoča pomikanje po straneh in dokumentih, odpiranje in zapiranje map in datotek, povečevanje slik in fotografij ter vlečenje elementov na pravo mesto brez pomoči drugih naprav.

Napajalni sistem

Akumulatorska baterija za to vrsto naprave, ki se večinoma uporablja zunaj pisarniškega prostora in stran od električnih tokokrogov, bi morala imeti dobro delovanje, kar se kaže v parametru, kot je čas delovanja. Glede na oblikovne značilnosti in velikost naprave so proizvajalci poskušali čim bolj približati temu vprašanju. Povprečni čas neprekinjenega delovanja netbooka je 2,5 do 7 ur. To je odvisno od cenovne kategorije naprave.

Netbook. Značilnosti "železa"

\ t
Za to linijo naprav ima Intel nekatere procesorske funkcije - Intel Atom. Ampak monopolist tega podjetja še vedno ni. Mnogi proizvajalci imajo svoje izdelke opremljene s procesorji, kot so AMD Geode ali Athlon Neo. Na primer, ASUS računalniški netbooki (Asus Eee PC 900 ASUS Eee PC 1201NL in drugi iz iste serije) so opremljeni s Celeron M ULV. To ni popoln seznam, toda, glede na odzive kupcev, večinaustrezni. Pri izbiri naprave morate dati prednost tem procesorjem kot najbolj produktivni v svojem razredu.

RAM - tukaj nihče ne prekliče pravila "Več, tem bolje." V srednji cenovni kategoriji imajo naprave RAM od 1 GB do 8 Gb.
"Winchester", trdi disk HDD v isti liniji naprav je po obsegu skoraj enak. Povprečna količina je 250–500 gigabajtov. V zadnjih letih so se vedno bolj pojavljali netbooki, opremljeni s SSD-ji (polprevodniški pogoni). Ampak tukaj je treba omeniti dejstvo, da je učinkovitost takšnih naprav še ni dosegla zahtevane ravni - nizka odzivnost in majhna količina (največ 20-30 Gb). V obliki netbooka ne najdete vgrajenega CD-ROM-a. Poleg tega je to minus, težko ga je določiti, toda težnja, ki se nagiba k staranju diskovnih pogonov - ni verjetno potrebna v vsakdanjem delu. Če morate delati s to vrsto medija, boste morali uporabiti priključene zunanje naprave.
Za priključitev zunanjih naprav - obstajajo vsi standardni priključki USB 2.0 /USB 3.0. Na voljo je priključek za slušalke in mikrofon 3.5 Internet LAN. Nekateri modeli so opremljeni s čitalniki kartic in priključki HDMA. Za lažje delovanje na internetu, vključno za pravilno delovanje komunikacijskih zmogljivosti tipa Skype, imajo netbooki vgrajeno spletno kamero, zvočnike in mikrofon povprečne kakovosti. Če so zvočniki potrebni za poslušanje glasbe ali gledanje video posnetkov, morate za izboljšanje kakovosti povezati zunanje naprave.

Programska oprema(programska oprema)

Glavna razlika med netbookom in naraščajočo priljubljenost tabličnega računalnika - sposobnost za delo s priljubljenimi pisarniškimi programi in drugo programsko opremo, razvito za standardni računalnik. Zato so vse platforme zasnovane za priljubljene operacijske sisteme. Ni bistvene razlike pri namestitvi operacijskega sistema Linux ali Windows za netbook. Vsak uporabnik bo lahko izbral najbolj priročen operacijski sistem. Če vas zanimajo igre - za netbook ni na voljo nobenih posebnih aplikacij za PC igro, ki jih lahko preprosto namestite na to napravo (seveda, prilagojene za zmogljivost vaše naprave in zahteve same igre). Toda še vedno nakup netbooka za igro ni prava odločitev. Glavna smer njegove uporabe je delo s pisarniškimi programi in dokumenti, spletnimi mesti za surfanje, elektronsko pošto, blogi, družabnimi omrežji, ogledom videov in poslušanjem glasbe.

Mreženje

Internetno omrežje zdaj ni nekaj edinstvenega ali izstopajočega, skoraj vse vrste dela spremlja poziv k različnim internetnim virom. V teh primerih so netbooki vseh tržnih modelov opremljeni z različnimi komunikacijskimi orodji: brezžično tehnologijo Wi-Fi prenosa podatkov, LAN priključkom za povezavo s kabelsko internetno povezavo. Nekateri modeli imajo povezljivost Bluetooth. Če naj bi sinhronizacijo dela z mobilnimi napravami, potem morate paziti pri izbiri natančne razpoložljivosti najnovejše tehnologije. Upamo, da je ta članek pomagal razumetikaj je netbook Če povzamemo, recimo, da je kompaktna, udobna, večnamenska naprava, ki vam lahko pomaga pri delu.

Kaj izbrati?

Nazadnje bi morali omeniti nekaj modelov, ki so prejeli številne pozitivne ocene in so vodilni pri prodaji v svojem segmentu: - DELL Insperion 3162 (nenavadno oblikovanje, 11,6-palčni zaslon, mat zaščitni premaz, zaščita pred vlago, dobra baterija). - US R209HA (najmanjša velikost in teža, možnost priključitve na TV, poceni). - HP Stream 11 (dobra baterija, sodoben dizajn, odlična hitrost, 10 GB oblak pri nakupu).

Sorodne publikacije