Kako očistiti tiskalnik Canon: vrste, vzroki okvar in kako jih popraviti

Vsak srečni lastnik brizgalnega tiskalnika se bo prej ali slej naučil čistiti tiskalnik. Canon ponuja na trg nekatere od najbolj priljubljenih modelov tiskalnikov, ki jih to vprašanje ni spregledalo.

Vrste in vzroki napak

Najpogostejši problem z brizgalnimi tiskalniki je zamašitev tiskalne glave. Pogosto se ta težava pojavi pri tiskalnikih, ki že dolgo ne delujejo. Ta rezultat lahko povzroči uporabo črnila nizke kakovosti. Taki uporabniki črnila pisarniške opreme pogosto kupujejo zaradi svoje poceni. Redko razmišljajo o tem, da neoriginalna črnila povzročajo prezgodnjo obrabo tiskalne glave in njeno pogosto zamašitev.


Znaki zamašitve glave:
 • pojav belih prog na natisnjenem listu;
 • izhod praznega lista (s ponovno napolnjenim vložkom);
 • odsotnost barve pri barvnem tisku.
 • Metoda čiščenja programa

  V večini sodobnih modelov tiskalnikov je na voljo čiščenje programske opreme. Z manjšo kontaminacijo, ta funkcija skrbi, da neizkušeni uporabniki ne zlomijo glave, kako očistiti Canonovo glavo tiskalnika. Zagon te funkcije vključuje podajanje črnila v glavo (črno ali obarvano) pod visokim tlakom. Čiščenje programa je možno na dva načina: standardno čiščenje in globinsko čiščenje. Tlak vbrizgavanja črnila v načinu globokega čiščenjav primerjavi s standardnim načinom. Standardno čiščenje se najprej izvede, če je potrebno, se ponovi standardni postopek čiščenja. Če to ni prineslo želenega rezultata, se izvede globinsko čiščenje. Ne pozabite, da je poraba črnila višja pri globokem čiščenju, zato tega načina ne zlorabite.


  Čiščenje pralnih tekočin

  Računalniške trgovine ponujajo široko paleto tekočin za splakovanje. Cene zanje so precej visoke. Če težave s tem, kako očistiti tiskalno glavo Canonovega brizgalnega tiskalnika, ni mogoče rešiti zaradi visokih stroškov posebnih orodij, lahko to vrsto tekočine pripravimo sami. Primerna je za izopropil ali amonijak in celo za kis, ki ga je treba razredčiti z destilirano vodo. Bistvena pomanjkljivost tekočine, pripravljene po tem receptu, bo dovolj dolg čas namakanja vložka (do enega tedna). Poleg tega lahko uporabite čistilo za steklo. V vsakem primeru je treba paziti na sestavo takšne tekočine. Ne sme vsebovati etilnega alkohola in kislin, saj lahko onesposobijo tiskalno glavo.

  Priprava glave za čiščenje

  Za domačo pisarno so modeli Canon PIXMA zelo priljubljeni. Kako očistiti tiskalnik tega modela? Vedno več uporabnikov se sooča s tem problemom. Prva stvar je, da odstranite tiskalno glavo. Tiskalnik se vklopi in odpre se pokrov. Nosilec z glavo se nato premakne iz prvotnega položaja do mesta za odstranitev. Tiskalnikizklopi Neposredna odstranitev glave posebnih težav ne bi smela povzročiti. Najti morate ključavnico in odstraniti glavo iz tiskalnika.

  Namakanje glave v pralno tekočino

  Canon PIXMA glavo tiskalnika lahko očistite na več načinov. Eden od njih je namakanje v čistilni tekočini. Odstranjena tiskalna glava je skrbno pregledana glede prisotnosti plamenov, da se prepričate, da je očiščena. Če je glava v dobrem stanju, lahko nadaljujete s postopkom. Poleg pralne tekočine boste potrebovali brizgo, rezervoar za namakanje, povoje, cevko za kapanje ali tanko gumijasto cev. Sestavljen je iz več plasti, povoj je navlažen s tekočino za pranje in se nahaja na dnu posode. Na vrhu povoja je nameščena tiskalna glava. Še en kos kompozitne bandaže je tudi navlažen s tekočino za pranje in se uporablja za brisanje območja v območju lukenj za ograje. Tesnilne obroče je treba občasno obrisati zaradi preprečevanja.

  Preskočitev čistilne tekočine skozi prehodi tiskalnih glav

  Kako še lahko očistim tiskalnik Canon? Lahko uporabite čistilno tekočino, ki prehaja skozi vratca glave. Z brizgo se vsako splakovanje glave začne pokopati s tekočino za pranje. Ona gre skozi tiskalno glavo in postopoma doda črni povoj. Ko onesnažite, se povoj nadomesti z novim. Ko povoj preneha bistveno spreminjati barvo pod vplivom iztočnega tekočine, je treba zagotoviti, da vsi prehodi prehajajo tekočinsko tekočino. Čiščena kartuša je nameščenakos tkanine. Približno uro kasneje bodo na tkanini sledi črnila. To pomeni uspešno čiščenje. Glava se lahko namesti na svoje mesto v tiskalniku.

  Namakanje glave v toplo tekočino

  Če povoji ne pomagajo raztopiti posušene barve v Canonovih tiskalniških šobah, kako jih potem očistiti? Kartušo je treba namočiti v pralno tekočino, segreto na 40 ° C. Tekočina se vlije v posodo tako, da je njena višina nekaj milimetrov. Tiskalna glava je potopljena v koš za pranje šobe navzdol. Na luknji za ograje položite gumijaste cevi nekaj centimetrov dolgo. Cevi so napolnjene s čistilno tekočino. Ko se tekočina postopoma začne namakati skozi glavo, jo je treba zmleti. Postopek namakanja traja 2-3 dni.

  Sesalna tekočina s brizgo

  Za čiščenje kartuše v Canonovem tiskalniku (tako za dovod zraka kot za izmetavanje izpiralne tekočine) lahko uporabite iglo brez igle. Vložek je nameščen na kos blaga v posodi z čistilno tekočino. Brizga v zaprtem položaju se vstavi v cev in tekočina se previdno izvleče v brizgo. Postopek za absorpcijo tekočine se lahko izmenjuje z iztiskanjem.

  Druge metode čiščenja

  Če nobena od zgornjih metod čiščenja vložka ni pomagala obnoviti uporabnega stanja, se lahko uporabijo strožje metode čiščenja. Kako očistiti tiskalnik Canon na druge načine:
 • Brizga, ki je v celoti napolnjena z izpiralno tekočino, se uporablja za pranje šob pod sorazmernovisok tlak
 • Glave šob za tiskanje 2-3 minute se držijo nad paro in nato sperejo z brizgo. Prav tako se lahko segreje tudi pralna tekočina.
 • V kombinaciji se lahko uporabijo različne metode čiščenja. Ne smemo pozabiti, da če pretiravate, lahko tiskalna glava trajno odpove. Zato je treba agresivne metode čiščenja uporabljati le, če vsi predhodni poskusi obnavljanja vložka niso privedli do pozitivnega rezultata. V nasprotnem primeru boste morali kupiti novo kartušo.

  Poleg tega bi moral biti brizgalni tiskalnik stalno v službi. Dolg čas mirovanja spremlja sušenje črnila. Zato je za preventivne namene priporočljivo občasno izvajati kontrolni tisk v ekonomičnem načinu.

  Čiščenje laserskega tiskalnika

  Laserske tiskalnike, kot je inkjet, je morda treba očistiti. Če se na laserskem tiskalniku po tiskanju začnejo pojavljati črne palice, ali pa so postale preveč umazane, je težava v vložku. Eden od razlogov, zakaj je papir zabrisan s tonerjem, je preliv oddelka s porabljenim prahom. Kako očistiti tiskalnik Canon v tem primeru? Za čiščenje morate kartušo razstaviti. Ta predel se običajno nahaja na sprednji strani kartuše. Če je razlog boben, potem čiščenje v tem primeru ne bo pomagalo. Poškodba bobna je povezana s padcem vanje s tujki ali obrabnimi deli. Pogosto imajo uporabniki zelo velikoPogoste napake - pogosto pretresite boben enakomerno razporedite barvilo. Ta nedolžna v prvem postopku pogled lahko povzroči velike težave. V delih tiskalnika lahko dobili smeti in odpadni toner s posebnim predalom. Vse praske na bobnu bo pripeljalo do znatnega zmanjšanja kakovosti tiska. Torej, še ena rešitev tega problema, ampak za zamenjavo svetlobno bobna gred ali ne obstaja. Delo na čiščenje laserski tiskalnik najbolje prepustiti strokovnjakom:
 • se pogosto uporabljajo za te posebne opreme;
 • poceni kartuše;
 • toner nevarnost za dihalne poti.
 • Sorodne publikacije