Magnetni zaganjalnik: naprava, princip delovanja, namen

Magnetni aktuatorji in kontaktorji so naprave za preklapljanje električnih vezij. Mimogrede, o imenu in značilnostih zaganjalnikov in kontaktorjev: ne najdete tako pomembnih razlik med napravo magnetnega zaganjalnika in kontaktorja. Samo v Sovjetski zvezi so bili aktuatorji, ki so imeli tok od 10 do 400 A, in kontaktorji, ki so imeli tok od 100 do 4800 A. Po tem, ko so se magnetni zaganjalniki začeli uvrščati med majhne in majhne kontaktorje. V nadaljevanju bomo opisali več o napravi in ​​načelu delovanja magnetnega zaganjalnika.

Zakaj uporabljati magnetne zaganjalnike?

Pomen njihove uporabe je drugačen. Na primer, pri obdelovalnih strojih v lakirnicah, črpalnih napravah, črpalnih gorivih in podobnih prostorih se ne priporoča preklopna oprema. Nevarnost je, da ne glede na napravo in princip magnetnega zaganjalnika, ki pretrga obremenitev, ustvari razelektritev iskre in obloka, ki se lahko vžge, kot iskra v lažji, lahko vnetljivi hlapi. V ta namen so vsi aktuatorji v ločeni, delno zaprti pregradi. Obratovalna napetost pogona je običajno omejena na 12 voltov, tako da se gumbi v nevarni coni ne iskrijo. Tudi prožilci se uporabljajo v različnih zaščitnih shemah, zapahih, obratih in podobno. V nadaljevanju podajamo primere nekaterih od teh shem.

Naprava

Za razstavitev naprave magnetnega zaganjalnika bomo sledili zgledu modelaPME-211. Ta vrsta je moralno zastarela, vendar se pogosto nahaja v opremi in strojih sovjetske proizvodnje. Naprava magnetnega zaganjalnika PME je precej preprosta in za obvladovanje - hkrati. Z odstranitvijo zaščitnega pokrova vidimo skupine kontaktov.


Sestavljeni so iz kontaktov, ki so nato razdeljeni na premične (nameščene v gibljivem okvirju s sidrom) in fiksne (nameščene na glavi kontaktorja). Upoštevajte, da so vsi kontakti na gibljivem delu elastični. To naredimo za najboljši možni stik med kontaktnimi blazinicami, to je toplotno odporno površino na kontaktu. Ko odstranimo glavo kontaktorja, vidimo, da je sidro na dnu nameščeno neposredno nasproti magneta s tuljavo. Med njimi je nameščen zavrne vzmet, ki je potrebna v napravi magnetnega zaganjalnika, da bi jo pripeljala v normalno stanje. Ta pomlad je dovolj močna, da dramatično sproži zaganjalnik v takem stanju in da se razbije obremenitev, da se skrajša čas delovanja. Je dovolj šibka, da preobremeni tuljavo, prav tako pa preprečuje, da bi se magnetni krog zaprl in tesno drug ob drugem. Zaradi nepravilno izbrane vzmeti deluje poganjalec precej glasno. Pri popravilu in servisiranju je treba upoštevati to funkcijo. Tuljava običajno vsebuje informacije o njej, obratovalni napetosti, vrsti toka, številu obratov, frekvenci.

Načelo delovanja

Naprava magnetnega zaganjalnika mora delovati po naslednjem načelu: napajalna napetost se izvaja na tuljavo, ki je nameščena na magnetnem vezju. Magnetna žica je magnetizirana in privlačisidro, in tisti, ki je v zameno, vključuje okvir, na katerem so določene skupine stikov. Naprava in delo magnetnega zaganjalnika temelji na delovanju elektromagneta. Pri vlečenju sidra so kontaktne skupine kontaktov sile zaprte.


Pomožni kontakti so razdeljeni na 2 tipa:
 • normalno zaprti, to je tisti, ki se v odsotnosti napetosti na tuljavi odklenejo z izklopom napajanja ali tvorjenjem negativnega signala, gledanjem, kako in kaj je povezano;
 • so ​​običajno odprte, kar je nasprotno zaklenjeno, kar vpliva na krmilni krog ali daje pozitivni signal.
 • Ko se napetost sprosti, se pogon normalizira, kontakti pa se zavržejo ob delovanju rotacijske vzmeti. Vsi kontakti magnetnega zaganjalnika, ki so vgrajeni v dielektrični okvir, so praviloma izdelani iz toplotno odporne plastike, elastične za zagotavljanje maksimalnega oprijemanja med mobilnimi in fiksnimi kontakti. Preprosto razporejen magnetni zaganjalnik in načelo njegovega dela temelji na elektromagnetizmu.

  Kako razlikovati običajno zaprte od običajno odprtih stikov?

  V lansirnih napravah PME so odprte in vidne. Vendar pa bomo z zgledom prikazali zagonski PML, kako to narediti, ko so stiki zaprti.
  Multimeter je nastavljen na način zanke, sprožilec pa ni pod napetostjo. To je njegovo normalno stanje. Nato se po drugi strani pokličejo skupine stikov. Tisti, ki ne zvonijo, so običajno ločeni in so, nasprotno, zvonjenje - običajno zaprti.

  Vzdrževanje in popravila

  Naprava in načelomagnetni zaganjalnik zagotavlja redno vzdrževanje in popravila. To je vredno storiti, kot je bilo načrtovano, saj se čez čas na kontaktni blazinici nahaja pene. V zvezi s tem se lahko magnetna žica oksidira pod vplivom surovega okolja, rja pa tvori abrazivni prah, ki pri vstopu v gibljive dele povzroči njihovo prekomerno obrabo.

  Zunanji inšpekcijski pregled

  Opravi se za odkrivanje razpok, sekancev in staljenih mest. Tudi sčasoma se lahko pokvari celovitost lupine, v katero je bil vgrajen zaganjalnik, o čemer pričajo prisotnost prekomernega prahu ali rasti kristalne soli. Vredno je razumeti, da se lansirnik med vklopom in izklopom premika nekoliko, kar pomeni, da montažni elementi ne smejo biti razpokani. V nasprotnem primeru se zaganjalnik lahko samo razpade in vklopi tovor. Ali pa na primer vključite dve fazi treh, ki bodo zagotovo spali motor.

  Kontaktne skupine

  Z odpiranjem zaščitnega pokrova lahko vidimo skupine kontaktov. Odvisno od namena in naprave magnetnega zaganjalnika so lahko različnih velikosti in nosilci različnih kovin. Majhno količino sladkorja prevzamemo s krpo ali prepolnim. Kože je nemogoče nanašati, ker je težko opazovati nagibni kot, ravnina ne bo trajna. Zaradi tega bo stik zrahljan, kar pomeni, da bodo kontaktne blazinice vroče. Napolnite in umivajte posode z datoteko, nato pa z majhno glavo.

  Sidro, magnet in tuljava

  Sidro in magnet ne bi smela imetisledi rje in plošče, iz katerih se zbirajo, morajo biti varno zakovičene. Tuljava mora biti suha in brez sledi ogljika (če se uporablja kot zunanja papirna izolacija) ali oblikovana, če je napolnjena s plastiko. Pri odkrivanju takih znakov je bolje, da ga zamenjate.

  Pritrditev gibljivih delov, utorov

  Utori ne smejo imeti razpok, odrezkov in prahu. V nasprotnem primeru lahko povzroči prigrizek in počasno bledenje premikajočih se stikov iz mirujočih. Elementi, ki so nameščeni v utore, se morajo rahlo sprostiti in se prosto gibati vzdolž reže. Prav tako je treba omeniti, da sidro, kot magnet, ni trdno nameščeno. To se naredi tako, da lahko magnet preprosto posnema sidro trdno in zanesljivo. Rahlo tresenje sidra v utoru je normalno. Če ni žela, to pomeni, da je veliko prahu ali deformiranega nosilca. To je zagotovo treba odpraviti za nemoteno delovanje naprave funkcionalnega namena.

  Naprave za magnetne zaganjalce v skladu z načelom delovanja, izvedenim v vezju

  Običajno se taka shema uporablja v primeru, ko kritična napetostna izguba v eni ali drugi opremi. Na primer, gospodinjska enofazna črpalka z začetnim navitjem. Če nenadoma izgubite hrano in se po nekaj sekundah ponovno pojavi, bo motor zgorel. Za takšno zaščito obstaja naslednja shema.
  Krog zaščite pred samozapornim delovanjem deluje na naslednji način: napetost na zaganjalnem navitju poteka normalnozaprt kontakt gumba "stop", ki je označen na tokokrogu kot KnS, je običajno odprt kontakt gumba "start". Med gumbi "stop" in "start" se izžene žica, ki gre na normalno odprt pomožni kontakt na zaganjalniku. Na drugi strani stika sta dve žici: izhod po tipki "start" in napajalni kabel na tuljavi. Ko pritisnete gumb "start", se napajanje preklopi okrog običajno odprtega kontakta na tuljavi, zaradi česar se stik sklene. Ko sprostimo gumb "zagon", zaganjalnik sam omogoča s pomočjo dodatnega kontakta. Ko pritisnete gumb "stop", tuljava izgubi moč, kar povzroči, da se kontakt odklene.

  Zaporna shema

  Običajno se to vezje uporablja z dvema zaganjačema v paru, da se omogoči hrbtna stran motorja, ali, na primer, da se omeji funkcija ene funkcije, medtem ko je druga vključena.
  Napajanje krmilnega tokokroga se napaja na normalno zaprt kontakt gumba "stop" (KSS). Nato razvejitev običajno odpre stike "Desno" in "levo" stike. Še več, napajalnik prihaja na običajno odprt kontakt KNP "desno" skozi normalno zaprt kontakt KNP "levo". In obratno. To se stori, da se prepreči hkratno aktiviranje obeh prožilcev, kot zaščita pred naključnimi kliki. Če so sprožilci vklopljeni hkrati, potem, ker obratno deluje zaradi spremembe obeh žic, se bodo občasno pojavili kratki stiki, ki bodo povzročili znatno škodo skupinam stikov. Nato preide žica, ki se prilega na običajno odprt kontakt "Desno"Dodatni normalno odprt kontakt starterja. Nato na drugi strani tega pogona je izhod iz "desnega" BPP in nameščen mostiček, ki vodi do kontakta tuljave. Drugi stik tuljave poteka skozi normalno zaprti pomožni kontakt drugega zaganjalnika. To se naredi za ponovno zavarovanje, da se izključi možnost istočasne aktivacije prožilcev. Moč drugega zaganjalnika je urejena na podoben način. Pred prihodom na normalno odprt kontakt KNP "levo", se preskoči skozi normalno zaprt kontakt "Desno". Nato se na podoben način poveže z drugim lansirnikom. Po eni strani običajno odprta skupina kontaktov vodi žico, ki gre v KNP "levo", in na nasprotni strani - ki gre po CNP "levo". Vstavljen je mostiček, ki vodi do kontakta tuljave. Drugi stik tuljave se izpusti skozi normalno zaprt kontakt prvega zaganjalnika. Skratka, lahko rečemo, da je uporaba metod zaganjalcev številna. Rezultat so najbolj razširjene, uporabljene v industriji in so lahko koristne tudi v vsakdanjem življenju. V vsakem primeru, ne glede na to, kako uporabljate napravo kontaktor, magnetni zaganjalnik, pred nakupom, morate izračunati tok, ki bo šel skozi svoje močnostne kontakte, nastavite obratovalno napetost tuljave, trenutni tip. Zagotoviti je treba tudi zaščito pred prahom in vlago pred škodljivimi okoljskimi dejavniki. Nujno je treba pregledati sprožilce, ki so načrtovani in nenačrtovani, ko oprema, ki jo hrani, ne deluje. VčasihVzrok za okvaro opreme je zaganjalnik.

  Sorodne publikacije