Kamkorder Canon XF100: opis, specifikacije, ocene

Canon XF100 HD je zelo kompaktna profesionalna video kamera, ki podpira skoraj vse funkcionalnosti 3-senzorskega modela XF300 v manjši obliki z enim slikovnim senzorjem. Z uporabo HD tehnologije in robustnega kodeka MPEG-2 lahko naprava snema Full HD video na razpoložljive Compact Flash kartice, ki zagotavljajo maksimalno vsestranskost. Objektiv Canon z 10-kratno ločljivostjo HD se osredotoča na senzor CMOS z ločljivostjo 1920 x 1080 slikovnih pik, ki je shranjen v datoteki MXF z uporabniško določeno (do 50 Mb /s) ločljivostjo, hitrostjo in ločljivostjo. Prilagajanje slike in izhodov na HDMI, komponentna in kompozitna vrata je popolnoma združljivo z zmogljivostmi XF300.


Ne zadovoljen s statusom "mlajšega brata", kamera ponuja svoje edinstvene zmožnosti. To vključuje snemanje v IR spektru in (z drugim XF100 ali XF105) snemanjem 3D slike. Zaradi dobre kombinacije prenosljivosti in številnih kontrol je model idealno orodje za video novinarstvo, potovanja v dokumentarnem filmu, neodvisno kinematografijo in video grafiko.

Kodek

Za XF100 je Canon prilagodil MPEG-2 z imenovanjem kodeka XF. To je zagotovilo široko združljivost z obstoječo infrastrukturo industrije in nelinearnimi sistemi za urejanje. Zahvaljujoč lupini MXF lahko shranite video in avdio v eni datoteki, skupaj s pomembnimi metapodatki. XF100 podpira ločljivost Full HD 1080p, hitrost prenosa do 50 Mb /s in barvno podvzorčenje 4: 2: 2.


Slednji zagotavlja dvakrat večjo barvno ločljivost HDV in podpira druge kodeke, ki uporabljajo format 4: 2: 0. Subdiskreatization 4: 2: 2 shrani tonske prehode in kakovost slike s tako naknadno obdelavo kot kromatična aberacija, korekcija barv in izboljšano kompozitiranje.

Snemanje

Za razliko od drugih modelov, ki uporabljajo nestandardne pomnilniške sisteme, Canon XF100 shrani videe na poceni in cenovno ugodne kartice Compact Flash (CF). Kamkorder je opremljen z dvema režama za CF-kartice in ponuja univerzalne funkcije, vključno s pred-relejnim snemanjem, hot-swapom, podvajanjem in varnostnim kopiranjem datotek. Shranjevanje podatkov kot datotek olajša potek dela z zmanjšanjem časa prenosa, ko se premika video sistem nelinearnega urejanja. Poleg tega lahko metapodatke vnesete pri zajemanju slike, posnetke pa si lahko ogledate takoj po snemanju, kar zagotavlja pravilno registracijo vsake datoteke. Canon XF Codec Codec podpirajo vodilni proizvajalci, kot so Adobe, Apple, Avid in Grass Valley. To zagotavlja široko združljivost z obstoječo programsko opremo, ki je specifična za industrijo in nelinearno urejanje. Datotečni sistem XF100 uporablja format za izmenjavo materialov MXF. To je mednarodni standard za souporabo videa in zvoka. Z uporabo MXF se lahko video in avdio združita v eno datoteko skupaj s pomembnimi metapodatki. V tem primeru fotoaparat ne koristi samo visoki ravni združljivosti z nelinearnimi sistemi za urejanje, ampak tudi s sistemi, ki jih uporabljajo številne televizijske postaje.in filmski studii.

Parametri zapisovanja

Več načinov snemanja, dovoljenj in hitrosti slikanja ustvarja XF100 ustvarjalno prožno in sposobno delovanja v skoraj vseh produkcijskih okoljih. Kamkorder je sposoben izvajati katerokoli delo, od hitrosti snemanja Full HD 1080p do 50 Mb /s do 25 Mb /s skladnih HDV-jev.

Lens

Pristojnost Canon-a je jasno vidna v originalnem Canon 10x HD video objektivu. Omogoča prilagodljivost pri snemanju slik z obsegom povečave od 304 do 304 mm (v 35-mm ekvivalentu). Hitrost prilagajanja lahko nastavite v konstantnih in spremenljivih nastavitvah v treh načinih: hitro (2-60 s), normalno (3-180 s) in počasno (4-285 s).

Senzor za sliko

Matrica tipa XF100 podjetja Canon je 1/3 "CMOS, ki zagotavlja video zapis z visoko ločljivostjo z minimalnim hrupom. Canonova ločljivost XF100 je 1080p. Vendar pa kakovost slike, glede na povratne informacije uporabnika, pušča veliko možnosti. Število senzorskih točk ustreza ločljivosti fotoaparata, kar je dobro, ker preprečuje popačenje, vendar so monokromatski podatki kritični, če kamera XF300 uporablja ločene senzorje za vsako od treh barv in rezultat ustreza. ndartam komercialna televizija, senzor XF100 določa barve z uporabo Bayer interpolacijo.
Večina ustvarjalno prilagodljivost pri izbiri podpore zagotavlja počasno in hitro streljanje in kompaktnost pomembno prispeva k odlične kakovosti učinkovitosti na tem področju.

Procesor

XF100opremljen z zmogljivim grafičnim procesorjem DIGIC DV III, ki omogoča izboljšano senčenje, realistično gradacijo tonov, vse vrste prilagoditev slike in nizko porabo energije. Za GPU je značilna visoka zmogljivost, ki podpira definicijo posameznikov. Video kamere bodo uživale možnost sledenja eni osebi v veliki množici.

3D podpora

Fotoaparat lahko deluje v parih z drugimi XF100 ali XF105, da zagotovi pravi stereoskopski 3D posnetek. Podprto je več funkcij za stereoskopijo. Na primer, premik objektiva OIS služi za optično poravnavo dveh kamer. Vsaka od njih prikazuje relativno goriščno razdaljo in programska oprema pomaga pri umerjanju. Kompaktna velikost fotoaparata Canon XF100 je v nasprotju z velikimi 3D nastavitvami, kar omogoča ekipi za streljanje hitrejše in učinkovitejše delo, hkrati pa zagotavlja potrebne funkcije za zajem izjemnih 3D slik.

Nočna vizija

Profesionalna kamera XF100 deluje v načinu, ki uporabnikom omogoča snemanje videa v polni temi, ko se drugi modeli izkažejo za neuporabne. V ta namen se med snemanjem z optične poti odstrani IR filter. V povezavi s posebej izdelanim premazom leč to omogoča infrardečo svetlobo, da vstopi v sliko senzorja. Poleg tega je XF100 opremljen z infrardečim oddajnikom z difuzorjem, ki zagotavlja zadostno osvetlitev celo v polni temi.

Briljantna ergonomija

Videokamera "Kenon XF100"superkompaktna brez žrtvovanja funkcionalnosti in enostavnosti uporabe. Njegove majhne velikosti so idealne v primerih, ko na računu vsak centimeter in gram: na primer pri odhodu na mesto streljanja ali odpravo. Kamera lahko enostavno namestite v prtljažnik avtomobila ali v nahrbtnik. Na ta način vam omogoča, da greste kjerkoli in kadarkoli želite. Večja vsestranskost zagotavlja vgrajen filter nevtralne stopnje gradacije (približno 1/8), kot tudi kovinsko membrano z 8 laticami. Za razliko od tipične 6-cvetne luknje, Canonova zaslonka XF100 zagotavlja uporabniku prijazne učinke za izjemno gladko, neusmerjeno "stransko". Dodatni cvetni listi zmanjšujejo tudi difrakcijo svetlobe, kar omogoča uporabo manjših odprtin, hkrati pa ohranja kakovost slike. Canon XF100 je opremljen z SuperRange Superior stabilizacijskim sistemom slike, ki temelji na premiku optike, ki deluje v standardnem, dinamičnem in izboljšanem načinu.

Samodejno ostrenje

Visoka ostrina pri snemanju HD videoposnetkov je najbolj kritična. Kamera združuje zunanji senzor z vgrajenim AF. Ta dva senzorja skrajšata čas fokusiranja tudi v slabih svetlobnih pogojih, nizkem kontrastu ali visoki svetlosti ter izboljšata samodejno ostrenje pri lebdenju nad kompleksnimi temami.

Digitalni zoom

Digitalni zoom dopolnjuje optično in ga lahko izberete med vrednostmi 15 x, 3 x in 6 x. Ta funkcija je potrebna, kadar je potreben ekstremni telefoto, bodisi športni dogodki ali fotografiranje prosto živečih živali, kot tudi v sistemihnadzor kazenskega pregona ali vojske.

Počasno in pospešeno fotografiranje

V teh načinih XF100 posname video posnetek, ki se razlikuje od hitrosti predvajanja, kar povzroči pospeševanje ali upočasnitev. Ker fotoaparat ohranja prave okvirje in spreminja hitrost predvajanja, ni izgube kakovosti in ohranja maksimalno kakovost slike.

Intervalno snemanje

S to funkcijo lahko uporabniki programirajo fotoaparat za zajemanje določenega števila okvirjev v rednih časovnih presledkih. Takšna tehnika se lahko uporablja za dolgoročno opazovanje naravnih pojavov. Nastavite lahko 25 vrednosti interkainskega intervala v razponu od 1 do 10 minut. Možno je tudi snemanje določenega števila okvirjev, kar je idealno za takšne projekte, kot je prevedljiva animacija.

LCD monitor in iskalo

Kamkorder Kenon XF100 je opremljen z LCD zaslonom 35 ". Njihov 920000 točk zagotavlja zadostno raven podrobnosti za potrditev ostrenja in 100% vidnega polja. Zaslon se odpre na levi strani ohišja. barvno digitalno iskalo 260 tisoč slikovnih pik in diagonalo 024 ", ki zagotavlja 100% vidnega polja. Tako lahko natančno sestavite okvir in olajšate delovanje operaterja. Svetlost, kontrast, barva in osvetljenost iskala se uglasijo. Kot nagiba se lahko nastavi znotraj 68 °.

Funkcije izostritve

Pri pomoči za izostritev je na dnu LCD zaslona prikazan rdeč in zelen monitor in 3Canonovo območje ostrenja za XF100. Zeleni val odraža splošno ostrino slike, rdeča pa je osrednja točka. Zahvaljujoč tej dinamični povratni informaciji lahko uporabnik intuitivno izostri in hitro spremeni območje ostrenja. V načinu pripravljenosti in snemanju na LCD zaslonu in v elektronskem iskalu so na voljo načini konične obremenitve in funkcija pomožnega ostrenja, ki operaterju omogočata preprosto preverjanje in potrditev kritičnega ostrenja.

Nastavitve

Uporabniki lahko nadzorujejo vse funkcije fotoaparata. Omogoča vam, da se popolnoma prilagodite tehničnim in umetniškim snemanjem. Za maksimalno udobje imajo lastniki dostop do nastavitev slike, funkcij po meri in možnosti prikaza. Vse nastavitve vmesnika lahko shranite na pomnilniško kartico, da hitro konfigurirate več kamkorderjev XF100 in XF105. Lastnik lahko ročno nastavi kakovost slike in shrani nastavitve v 9 konfiguracijah v notranjem pomnilniku in do 20 na kartici SD. Prilagodite lahko barvni razpon, raven črne barve, črno lestvico, nasičenost, ostrino, zmanjšanje šuma, podrobnosti o koži, selektivno utišanje, barvno matrico, ravnovesje beline, korekcijo barv itd. Funkcije po meri vam omogočajo, da nastavite 15 edinstvenih parametrov, vključno z gladkim uglaševanjem, fino nastavitvijo beline, samodejno osvetlitvijo, največjo zaslonko, smerjo uglaševanja pri obračanju zaslonke in snemanjem na zaslonu. In za hiter dostopPogosto uporabljene funkcije XF100 so opremljene z 10 prilagojenimi gumbi za upravljanje. Uporabniški zaslon vam omogoča, da na zaslonu in v iskalu določite 32 elementov zaslona, ​​vključno s položajem povečave, stopnjo glasnosti, preostalim časom snemanja, osvetlitvijo, razdaljo, trenutnim časom itd.

Enostavno ravnanje

Postopek brez napak in učinkovit postopek naknadne obdelave je zelo pomemben. Canon XF kodek podpirajo vodilni proizvajalci, vključno z Adobe, Apple, Avid in Grass Valley. To zagotavlja široko združljivost z obstoječo infrastrukturo in tudi preko nelinearnega urejanja.

Avdio sistem

XF100 ima vgrajen stereo mikrofon, ima pa tudi 2 avdio vhoda XLR s fantomskim napajanjem +48 V in 35-mm vtičnico. Vgrajeni mikrofon zagotavlja odlično kakovost snemanja v hitrih situacijah, vrata pa omogočajo priključitev zunanjih naprav za snemanje zvoka. Poleg tega se lahko na XLR vhode priključi tudi druga profesionalna avdio oprema. Hkrati lahko uporabljate vgrajene in zunanje mikrofone. Zvok se snema v 16-bitnem formatu PCM s frekvenco 48 kHz. Ojačevanje vhodnih signalov je lahko avtomatsko in ročno. Da se prepreči sprememba glasnosti, lahko krmilnik zaklenete. Po pregledih se sistemi za nadzor zvoka sčasoma pretresejo, ker so izdelani iz plastike in ustvarjajo povratne informacije ali neželen hrup.

Povezljivost

Fotoaparat ne samo, da profesionalnemu uporabniku omogoča popoln nadzor nad sliko, ampak tudi popolno svobodo delovanja zaradi prisotnosti vrat HDMI, komponentnega in kompozitnega video izhoda (35 mm), USB 2.0Daljinski upravljalnik (združljiv s protokolom LANC).

Monitor signalov

Operaterji to funkcijo uporabijo za potrditev natančne izpostavljenosti in barvnih ravni pri fotografiranju. Praviloma je to le draga zunanja naprava. Canon XF100 ima vgrajen monitor signala. Vsebuje podrobnosti o splošni svetlosti slike in komponent RGB. Kamera lahko generira 2 vrsti barvnih pasov (združljivih z SMPTE ali ARIB) in 1 kHz avdio signalom.

Napajanje

XF100 je združljiv z baterijo BP-925 in litij-ionskimi baterijami LP-955 in BP-975. Poročajo o preostalem času (do minute) in pošiljajo podatke kamkorderju, tako da je uporabnik vedno dobro obveščen. Na zunanji strani baterije so 4 LED žarnice, ki omogočajo hitro ocenjevanje nivoja polnjenja na polju. Videokamera je združljiva tudi z baterijami BP-900, ki jih lahko vstavite in odstranite, ko priključite napajalni kabel.

Fotografiranje

Za scenarije in promocijske fotografije XF100 ponuja zajemanje fotografij v ločljivosti 1920 x 1080. Fotografije lahko shranite na pomnilniško kartico SD med snemanjem in predvajanjem.

Programska oprema

Dodana v fotoaparat, združljiva z Mac in Windows platformami. Programska oprema Canon XF Utility omogoča preprosto upravljanje in predvajanje posnetkov. Poleg tega vam omogoča delo s seznami posnetkov v več formatih, kot tudi dodajanje in urejanje metapodatkov. Program je učinkovito orodje za varnostno kopiranje.

Na koncu

Nadomestilo za vrhunske kontrole in funkcionalnosti XF100povprečna kakovost slike? Verjetno je za nekatere lastnike to dovolj. DSLR video ima svoje pomanjkljivosti (kot je pomanjkanje ostrine in vzdržljivosti), vendar digitalni fotoaparati dajejo nekaj neprecenljivega v zameno: najvišjo kakovost optike, majhno globino polja in sposobnost za delo v izredno nizkih svetlobnih pogojih. Ta model dobro deluje v ozkem razponu svetlobnih pogojev, vendar bo slika še vedno glasna tudi pri svetli dnevni svetlobi, njena kakovost pa bo postala nesprejemljiva, ko bo stopnja osvetljenosti padla. Če dodate visoko ceno Canon XF100, ki je bil v času izdaje 124 tisoč rubljev, bo kmalu uporabnik začel čutiti, da mora biti kompaktna kamera bolj vsestranska, lažja in še manj profesionalna. Brez dobrega senzorja, profesionalno upravljanje in kodeki preprosto brez pomena.

Sorodne publikacije