Naprava za dovajanje antene: princip delovanja

Antenski napajalni sistem mora poznati vsakogar, ki ga zanima prenos signalov v radijsko-inženirskih sistemih (radio, radio, televizija). Opozoriti je treba, da je v tem primeru predvidena možnost komunikacije v obeh smereh. Oddajnik oddaja elektromagnetna nihanja od oddajnika do antene (ki oddaja /sprejema signal) in od nje do sprejemnika. Pogovorimo se o tem.

O anteni

Tako imenovane naprave, katerih glavni namen je sprejem ali oddajanje elektromagnetnih valov. Antene so sestavni del vsakega radijskega oddajnika in radijskega sprejemnika. Opozoriti je treba, da se glede na predvideni namen funkcijska vloga spremeni. Na primer, oddajna antena pretvori visokofrekvenčni tok v energijo elektromagnetnih valov. Lahko je tudi, da je večnamensko in je lahko tudi skrbnik. V tem primeru se elektromagnetni valovi ujamejo in pretvorijo v visoko frekvenčno oscilacijsko energijo. Ta različica naprave je najboljša zaradi tehničnih in ekonomskih lastnosti.


O podajalniku

To je niz naprav, preko katerih se energija napaja od oddajnika do antene in od nje do sprejemnika. Pogosto se imenujejo tudi podajalne poti. Konstruktivna izvedba je neposredno odvisna od frekvenčnega območja, ki se preko njega prenaša. Napajalnik lahko oddaja valove. Vendar je to možno le v primerih, ko se sosednja območja dveh žic raztezajo okolitokovi, ki sovpadajo v fazi. Njihova področja se v tem primeru medsebojno krepijo. Mimogrede, ta učinek je mogoče realizirati antene. V tem primeru se imenujejo v fazi in je treba opozoriti, da so postali zelo razširjeni. Prav tako lahko pride do sevanja napajalnika v primerih, ko je razdalja med žicami v določenih smereh bistvena razlika v progi. Treba je opozoriti, da je možno dvigniti vrednost, pri kateri se bo pojavil dodatek valov. Po tem principu se antene imenujejo antifaza.


Nazaj na našo napravo

Oblikovanje antene in napajalnih naprav z naknadnim ustvarjanjem zahteva, da se posamezni koncepti razvijejo v skladen sistem. Posledično, če je radijska postaja oblikovana iz oddajne in sprejemne antene, kot tudi pot širjenja, se lahko šteje za pasivno linearno štiripolno. Kakšna je njena značilnost? Če ima elektromotorno silo in obremenitev, da zamenja mesta, se sistemski parametri ne bodo spremenili. To pomeni, da se sprejemna antena lahko prenaša in obratno. Ta lastnost se imenuje načelo vzajemnosti. To izhaja iz vzajemnosti procesov prenosa in sprejema. Zahvaljujoč temu lahko naredite isto anteno, ki deluje v obeh vlogah. To pozitivno vpliva na tehnične in ekonomske kazalnike radiokomunikacijskega sistema, kar je prispevalo tudi k množični uporabi tega načela.

In kaj bi prebrali na to temo?

Pričakujemo, da je ta tema precej velika. Zato, če po branju člankavprašanje ostaja, bolje je, da se obrnemo na pojasnjevalne knjige. Kot prvi primer lahko priporočimo, kaj je napisal Drabkin: "Naprave za napajanje antene." Ta knjiga je izšla leta 1961. Toda kljub svoji starosti in zelo velikemu staranju je lahko še vedno koristna. Vsaj dejstvo, da se ukvarja z glavnimi teoretičnimi položaji, ki so koristni za proučevanje vseh, ki jih ta tema zanima.
Drabkinova knjiga je priročnik za naprave za napajanje antene. Pravzaprav je namenjen radijskim inženirjem in študentom radiotehniških fakultet, če pa je tema res zanimiva, jo lahko razume praktično vsak. Posebej velja omeniti teorijo anten, žičnih, ultravisokih frekvenc in vzorcev zrakoplovov, posebnosti merjenja električnih parametrov. Čeprav samo to, seveda, seznam ni omejen. Sodobnejši avtorji si zaslužijo omeniti Erohina RA, "Naprave za napajanje antene in širjenje radijskih valov" - precej moderno in hkrati inteligentno knjigo. Svetujemo vam, da bodite pozorni na drugo izdajo, izdano leta 2004. Knjiga opisuje teoretična stališča in še posebej bi želel opozoriti, da je veliko pozornosti namenjene temam, ki so neposredno povezane z oblikovanjem in delovanjem televizijskih, radijskih in radiodifuznih sistemov. Za to bi morali plačati pohvalo, ki si jo zasluži Yerokhin. "Naprava za napajanje antene" tega avtorja je zelo uporabna knjiga.

Katere parametre morajo poznati antene?

Toda vrnimo se k temi članka. Za določitev vrednosti parametrov,uporabite analizator antene ali izračunajte z uporabo formul. To je potrebno za pridobitev naprave z zahtevanimi lastnostmi. Tukaj je seznam, ki ga je treba obravnavati:
 • Sežana moč elektromagnetnih valov. Moč in količina valov, ki gredo od antene do prostega prostora. To pomeni aktivno moč, ker se sevanje postopoma razprši v prostoru, ki obdaja anteno. Lahko se izrazi z odpornostjo.
 • Zmogljivost izgube. To pomeni vrednost, ki jo oddajnik zaman izgubi, ko gre skozi tok toka antene. Vrednosti zemlje in predmetov se lahko upoštevajo, če so v bližini antene. Je tudi aktivni parameter in se lahko izrazi z uporom.
 • Nadaljujte s seznamom parametrov

  Zapomnite si tudi:
 • Moč antene. Vrednost, ki predstavlja energijo, dobavi oddajnik. Predstavljen kot vsota dveh predhodnih parametrov.
 • Faktor učinkovitosti.
 • Vhodna impedanca antene. To pomeni pomen, ki je na vhodnih sponkah. Značilnost je prisotnost re /aktivnih sestavin. Najboljša možnost je nastavitev resonance. V tem primeru je generatorju dana aktivna obremenitev in naprava se uporablja z največjo učinkovitostjo.
 • Smer antene. To pomeni sposobnost sevanja elektromagnetnih valov v določeni smeri. Za presojo lastnosti uporabite smerni diagram.
 • Druge možnosti

  Poleg zgoraj navedenega morate vedeti:

 • Koeficient usmerjenega delovanja.
 • Delovno območje. Koncept pasovne širine antene je bolj specifično uporabljen. To se imenuje interval frekvenc, kjer širina glavnega režnika usmerjevalnega diagrama ne presega določenih omejitev, dobiček je označen kot precej visok in s potjo napajanja sporazum ni bistveno slabši. To bi moral biti majhen razmislek. To je potrebno za zmanjšanje prehodnega hrupa v kanalih zaradi prisotnosti spremljajočih tokov.
 • Zaščitni faktor. Uporablja se za določanje stopnje dušenja antenskih signalov, ki se vzamejo iz stranskih smeri.
 • Delo z valovi

  Namestitev antene in napajalnih naprav temelji na tem, kje in v kakšnem obsegu se bodo uporabljali. V tem primeru je treba zagotoviti, da so usmerjene lastnosti vsaj ena ravnina. Z majhno dolžino antene postanejo zelo kompaktne. To jim omogoča vrtenje in občutno povečanje moči, hkrati pa zmanjšujejo motnje radijskih postaj. No, in brez njega - za komunikacijo v katerikoli želeni smeri. V območju valov metrov se za lažjo uporabo pogosto uporabljajo različni ne-simetrični vibratorji. Čeprav je to daleč od edine možnosti. Zaradi velikosti antene je območje merilnika težko ročno premikati. Oglejmo si to podrobneje.

  Kateri so različni valovi različnih dolžin?

  Razlikovanje se lahko opravi glede na posebne značilnosti. Treba je opozoriti, da je v nekaterih primerih mogoče uporabiti enako vrsto antene za delo v sosednjih pasovih. Tu je njihov seznam:
 • Antene dolgih valov. Lastne velike geometrijske velikosti. Kljub temu pa je še vedno veliko manjša od valovne dolžine. Višina naprave redko presega 02 glede na velikost.
 • Antene srednjega vala. Značilna je dejstvo, da so medsebojno odvisni z valovnimi dolžinami. Razlikujejo se po višji impedanci sevanja od prejšnje različice. Zaradi tega lahko učinkovitost doseže 80%. Smerni diagram za te naprave ima nekakšno podolgovato vzdolž površine osem osi. Res je, da so zaradi tega signali, prejeti iz ozračja, znatno oslabljeni.
 • Antene kratkih valov. Za njih veljajo posebne zahteve. Toda to ni prazno, ampak neposredno povezano s posebnostmi širjenja tega območja. Za zagotovitev stabilne povezave izberite nosilno frekvenco oddajnika, odvisno od časa leta in dneva.
 • Antene ultrakratkih valov. Zanje je značilna visoka učinkovitost in ozek smerni vzorec. To je posledica dejstva, da je velikost anten približno enaka dolžini delovnih valov.
 • Vzdrževanje

  Da bi naprava delovala brez težav, je treba njeno preprečevanje obravnavati pravočasno. Če govorimo o trenutnem pregledu predmetov, potem vključujejo:
 • Antena.
 • ​​
 • Fiderji.
 • Radijska relejna komunikacija.
 • Temelj (to in tako naprejza velike nepremične objekte).
 • Konstrukcije podpore.
 • Tečaji stebrov in njihovi pritrdilni elementi.
 • Bazna postaja (zabojnik).
 • Konstrukcije za pritrditev temelja na temelje.
 • Sosednje ozemlje.
 • Hkrati je treba paziti na naslednje točke:
 • Stanje opreme.
 • Korozija in mehanske poškodbe.
 • Poleg toka je predvideno tudi vzdrževanje antene in napajalnih naprav. Vključuje obsežnejši pregled, tako imenovani revizijski pregled in popravilo.

  Skratka

  Tukaj velja, da predstavljajo naprave za napajanje antene. Zagotovljene informacije verjetno niso dovolj za izgradnjo lastne delovne naprave. Ampak tukaj je potreben teoretični minimum, da nadaljujemo, upajmo, da nam je uspelo. In če je bralec pameten glede teh vprašanj, potem je morda že jasno, kaj in kako.

  Sorodne publikacije