LKP v avtu je kaj? Opredelitev, debelina in lastnosti

Vsak lastnik avtomobila ve, da je LKP v avtomobilu premaz za barve in laki, stvar, od katere je videz stroja odvisen od 100%. Pri tem vprašanju imata pomembno vlogo estetska zaznava in ohranjanje vozila, saj lahko v prihodnosti celo manjše poškodbe povzročijo, da telo zlomi celovitost telesa. Z lahkoto zaščitite premaz za barve in laki v avtomobilu: dovolj je, da se držite nekaterih ukrepov. Če škoda že obstaja, je ne vznemirjajte - večina jih je mogoče odstraniti. O tem bomo danes govorili.

LKP v avtu je kaj?

Premaz za barvo je večkomponentna snov, ko se nanese na površino, tvori film z določenimi lastnostmi. V primeru avtomobilov LKP ne ustvarja le lepega dizajna, temveč je tudi način preprečevanja pojava korozije in rje, ščiti telo pred negativnimi vplivi okolja. Sestoji neposredno iz barve (osnovni emajl) in laka (zunanji zunanji premaz).

Z gotovostjo je mogoče govoriti o LKP - najpomembnejši podrobnosti. Material, ki zagotavlja kakovost zaščitne obloge pred mehanskimi in kemičnimi poškodbami, določa življenjsko dobo avtomobila, tako da če se delo opravi s slabo kakovostnimi snovmi, se bo telo kmalu začelo zlomiti.

Možna škoda na barvi avtomobila

Če vemo, da je to - LKP v avtomobilu - in kakšno vlogo ima, kakor tudi razloge, ki prispevajo k kršitvi njene celovitosti,Veliko lažje je zaščititi premaz in podaljšati življenjsko dobo telesa. Možne poškodbe barve in laka povzročajo naslednji dejavniki:
 • vpliv na okolje: naravni (ptičji iztrebki, listne uši, lesne smole) in kemikalije (industrijski viri, kot so cement, malta za gradnjo, zavorna tekočina).
 • Mehanske poškodbe, drobci, razpoke, praske zaradi prometnih nesreč, udarci kamnov v gibanju.
 • Okvare, ki so nastale zaradi neupoštevanja pravil o barvnem delu - dolgočnost, šagrin in še veliko več.
 • Delovne napake so možne tudi zaradi dolgotrajne uporabe vozila. Takšna škoda je posledica ostrih skokov temperature zraka, pojava erozije, oksidacije in drugih agresivnih dejavnikov.

  Odstranjevanje napak LKP

  Način popravila avtomobila LKP je odvisen od narave poškodbe prevleke. Na primer, v primerih, ko se niso upoštevala pravila za barvanje, so se pojavili mehurčki, barva se je po udarcu nabrekla ali razpokala, napaka pa bi pomagala le pri barvanju. Rahlo praske in lahke madeže odstranijo laki. Korozivni procesi in rja se ponavadi pojavijo pri LSD z naravnim staranjem. V tem primeru bo pomagala le odstranitev barve in njena obnova s ​​predhodnim antikorozijskim premazom.

  Redko, vendar se še vedno pojavlja kalup. V tem primeru se pred ponovnim barvanjem nanese antimikotik. Ne prezrite inizguba prvotnega sijaja - to je pravi način, da resno poškodujete lak. Da ne bi porabili velike vsote za posodabljanje prevleke, je priporočljivo, da takoj polirate LKP - takšna različica bo upravljala veliko ceneje. Pomembno je vedeti, da je LKP v avtomobilu del, ki trpi več kot "notranjost" avtomobilov, pravočasna rešitev problema pa ima vedno več resnih posledic.

  Ukrepi za vzdrževanje LKP vozila

  Skrbna nega in hitro popravljanje napak sta tisto, kar bo pomagalo ohraniti nedotaknjeno barvo. Poleg tega obstaja več nasvetov, kako ohraniti LKP.
 • Umazanije ne drgnite s suho krpo, še posebej suho. Bolje je počakati na priložnost za vožnjo avtomobila do umivalnika in umivanje telesa s peno.
 • Avto ne puščajte dolgo na soncu. Učinek ultravijoličnega sevanja je škodljiv za lak in barvo - premaz izgori.
 • Ne postavljajte avtomobila pod topol, saj se bodo ledvice tega drevesa, ki so padle na ogrevani LKP, začele zagotavljati smolo, kar bo povzročilo madeže na premazu.
 • Ne postavljajte avtomobila preblizu drugih avtomobilov na parkirišču: odpiranje vrat sosednjega vozila lahko zadene telo. Razdalja mora biti 1-15 metrov.
 • Metode poliranja ne uporabljajte prepogosto. Ta postopek vključuje odstranitev LFL sloja, po katerem lahko površina postane dolgočasna. Iz istega razloga se ne priporoča globinsko poliranje.
 • Zaščita avtomobila LKP: kakšne možnostiobstajajo?

  Danes številni centri za niansiranje in žrebanje ponujajo različne postopke za zaščito LKP. Med najpogostejšimi so:
 • film proti gramozu. Ščiti pred negativnimi učinki peska, gramoza, kemičnih reagentov in ultravijoličnega sevanja. To je prozoren poliuretanski material. Odvisno od proizvajalca je lahko elastična, mat ali sijajna, zrcalna ali z vzorcem. Porozni film, ki omogoča LKP "dihanje", in izgorevanje z delno rezervacijo "atigravike" se pojavlja enakomerno. Pričakovana življenjska doba je 5-7 let.
 • Zaščitna Polly. Ščiti barvo in lak premaz od negativnih učinkov naravnih dejavnikov in kemikalij, daje lep sijaj. Veljavnost laka je neposredno odvisna od uporabljene sestave. V povprečju je 3-12 mesecev.
 • "Tekoče steklo". To je posebna kompozicija, ki poveča estetsko moč avtomobila in mu daje sijaj. Odlično odbija vlago in ščiti pred negativnimi vplivi okolja. Veljavnost te sestave je običajno 1-3 leta.
 • Pravilno merjenje barve avtomobila

  Strokovnjaki vedo, da je LKP v avtomobilu element, ki pomaga določiti stanje stroja, ni slabši od motorja, včasih pa celo boljši. To je še posebej pomembno pri nakupu rabljenih vozil. Je najdražji element, telo potrebuje največ pozornosti. Konec koncev, nihče ne želi kupiti sklop rezervnih delov?

  Pravilna meritev premaza je vizualna ocena stanja telesain strokovni pregled s posebno napravo. Pomaga določiti debelino LCP, ki kaže, da je pobarvan avto. Da bi pravilno interpretirali delovanje naprave, je treba poznati debelino LKP avtomobilov po blagovnih znamkah, saj se razlikuje od avtomobilov. Priporočljivo je najprej preveriti z merilnikom debeline najranljivejše poškodbe elementov karoserije: zadnja /prednja krila in odbijač, vrata, pragovi.

  Tabela debeline LKP avtomobilov z žigi

  Če je merilnik debeline in spomenik, bo navigacija kazalnikov veliko lažja. V tem primeru je treba vsa odstopanja od norme obravnavati ločeno, saj ima vsaka od njih drugačno etiologijo. V spodnji tabeli je prikazan LKP vseh avtomobilov.

  Znamka  Model  Indikator (v mikronih)  Toyota  Camry, LC 200 Verso, Camry, Highlander Corolla, Avensis, Prius, Prado, RAV4  )


  LADA, VAZ  Granta, Niva Kalina, Priora Largus  110- 140 60-100 180-230  Nissan  Quoris Soul, Optima, Venga,
  130-150 80-120


  Rio Cee'd, Sportage, Picanto, Sorento, Cerato  150-180 120-140 100-140
  103)

  Tiguan, Amarok, Caddy, Passat, Multivan Touareg, Jetta Golf, Polo


  Megane, Duster Koleos, Logan  100-140 180-230  Lexus  CT , GX, LS IS RX, LX, RX  120-150 110-140 140-150  Ford  Raziskovalec, Kuga Mondeo Focus  135-145 115-130 150-165  BYD  F3  75-100  Daewoo  Matiz, Nexia  90-120  Mercedes  GL, ML E, C, S  90-140 165-180  Honda  Civic Accord CR-V Fit  100-135 130-150 80-100  Peugeot  4008 208308508 3008

  Impreza, Forester, Tribeca, Outback, Legacy


  60-80 100-120  100-140  Mazda  3 6 CX-5 CX-7  110-130 85-120  Chery  Tiggo, Amulet
  239)

  100-120  Mitsubishi  L200 XL, ASX, Outlander XL Pajero, Lancer
  251)

  55-75 90-125  AUDI  Q3 Q5 Q7 A1 A3 A5 A7 A8
  )


  110-165 80-100  Suzuki  SX4 Splash, Swift Grand Vitara  90-120 70-100  fiat  punto, albea

  Yeti, Octavia, Roomster, Fabia, Superb  Opel  Corsa, Astra, Insignia, Vectra, Zafira, Mocc
  100-140  a  110-160  BMW  1-series, 2-series in 3 -series, 5-series, 7-series X1 X3 X5 X6  100-165 90-110 120-165  Cadillac
  )


  CTS, Escalade  120-150  Citroen  C4 C3 Berlingo, Picasso C-5 C-Elysse DS4  75-125 110-140 205-230  354)


  Tucson, Sonata, Solaris IX-35 I40 I30 Akcent, Elantra, SantaFe  90-130 70-110

  Pomembni trenutki pri ocenjevanju debelineLKP

  Ob upoštevanju tabele debeline LWP na avtomobilih različnih znamk in modelov se seznanimo z nekaterimi pomembnimi točkami, ki jih je treba upoštevati pri ocenjevanju kazalnikov.
 • Zakaj se to širi? Indeks 90-130 mikronov, kot je Hyundai Sonata, je norma tudi za nove avtomobile, ker je nemogoče, da bi se barva popolnoma prilegala. Zato je razlika 40 mikronov.
 • Zakaj je rezultat manjši ali večji od običajnega? Nanj vplivajo številni dejavniki, ki segajo od vpliva na okolje in konča s pogostostjo obiskov avtopralnic. Vrednost se lahko po nanosu ogljika poveča ali zmanjša po poliranju. Torej ni vedno odstopanje od norme pomeni, da je avto malo in barvan.
 • Kje začeti merjenje? Prav je, da začnemo s strehe - tukaj je običajno nižja od običajne, in to je normalno. Čim nižji je element telesa, tem večja postane vrednost, tj. Na pokrovu bo slika nekoliko višja.
 • Zakaj potrebujete strokovno znanje na področju premazovanja barv in lakov?

  Že vemo, da je LKP v avtomobilu tisti del, ki bo pomagal oceniti stanje stroja kot celote. Vendar pa ni vedno potreben pregled pri nakupu avtomobila s sekundarnega trga. Pomaga pri odkrivanju zlonamernega dela slikarja, saj razlike ne bo mogoče dokazati le na vizualni ravni. In kar ogroža slabo delo specialistične delavnice za barve in lake, je že znano - preveliko tveganje napihnjenosti prevleke in pojava razpok. Da bi dokazali svojo pravilnost in prisilili čarovnika, da opravi kvalitativno popravilo LKP avtomobila, lahko to storite s porabopregled z merilnikom debeline.

  Sorodne publikacije