Usmerjevalnik - kaj je, lastnosti, značilnosti in vrste

V članku upoštevajmo, da gre za usmerjevalnik. Treba je opozoriti, da trenutno veliko ljudi, ki ne poznajo moderne tehnologije, ne razumejo, kaj je usmerjevalnik in kako deluje. Vendar pa je treba opozoriti, da brez te naprave prilagoditi mobilne ali prenosne opreme in ga priključite na internet bo težko. Poleg tega je za nakup usmerjevalnika veliko bolj donosno. Trenutno je veliko opisanih naprav imenovanih usmerjevalnik, vendar še vedno obstajajo razlike med njimi. V tem članku bomo pogledali prvo napravo. Najpogosteje imenujemo druge brezžične naprave.

Načelo delovanja

Usmerjevalnik je ločena postaja, ki sprejema signale in jih prenaša na določene naprave. Pogosto v obliki slednjih so računalniki, vendar to ni potrebno. Dejstvo je, da lahko internet preko dela usmerjevalnika poveže kamere, tiskalnike, inteligentne naprave, kot tudi hladilnike in klimatske naprave. V bistvu usmerjevalnik poveže vse naprave, ki so z njim povezane, in strežnik, ki omogoča sprejem signala in delo z internetom. Ko že govorimo o tem, da je to usmerjevalnik, se morate odločiti o načelu njegovega dela.


Treba je opozoriti, da se lahko ena od funkcij usmerjevalnika imenuje delo z protokolom DHCP. Zahvaljujoč njemu je način dela s podatki veliko lažji. Vsaka naprava, priključena na takšno opremo, ima naslov IP. Začasna je, ni trajna. Ko so naprave odklopljene in ponovno priključene, soprejemanje novih naslovov, medtem ko delo interneta in sprejemanje signala nanj ne vplivata. Pri delu s signalom ga nekateri usmerjevalniki lahko povečajo. Zaradi tega lahko ena povezava zagotovi dostop do omrežja več napravam hkrati. Trenutno sodobni modeli usmerjevalnikov in usmerjevalnikov omogočajo hkratno delo z več kot 100 tehnološkimi enotami. Praviloma imajo računalnike, pametne telefone in prenosne računalnike. Tudi pri delu z omrežjem usmerjevalniki pošiljajo podatke v nasprotno smer. Da bi povečali varnost, je treba uporabiti posebne standarde. Najpogostejši so WPA. Najnovejša različica take zaščite bo WPA2. Zastarela možnost je WEP. Obstajajo tudi druge različice. Tudi preden lahko usmerjevalnik poveže proxyje in protokole.

Razvrstitev usmerjevalnikov

Trenutno obstaja več klasifikacij usmerjevalnikov. Najpomembnejši sta delitev na področje uporabe in uporabe. Opozoriti je treba, da so vsi usmerjevalniki, ki se uporabljajo, in vse naprave, ki dostopajo do omrežja, povezane na različne načine. Glede na to, da gre za usmerjevalnike, jih je treba opisati in razvrstiti.

V povezavi

Naprave se lahko povežejo z žično ali brezžično povezavo z internetom ali velikim omrežjem. Diverzifikacija omrežja z drugimi napravami poteka s povezovanjem z brezžičnim omrežjem, to je z Wi-Fi ali prek optičnega kabla. Domača uporaba se pogosto uporabljamožnosti za povezavo z žičnim usmerjevalnikom in za računalnike, ki uporabljajo brezžično tehnologijo.

Žični usmerjevalnik

Konfiguriranje žičnega usmerjevalnika bo čim bolj preprosto. Običajno se take naprave kupijo za delo z omrežji, kjer sta povezana dva ali trije računalniki. Pogosto se lahko, odvisno od modela, poveže do 8 naprav. Kot smo že omenili, bo namestitev po žici čim bolj preprosta in enostavna.

Wi-Fi Router

Ta usmerjevalnik ima posebne prednosti. Lahko prenaša podatke prek kabla ali brez njega. Praviloma so namizni računalniki povezani samo z žično metodo, vendar gospodinjske naprave podpirajo enako in običajno, z zrakom. Zyxel usmerjevalnik bo odlično opravil to nalogo.

Značilnosti uporabe

Ko govorimo o področju uporabe, lahko usmerjevalnike razdelimo v tri razrede.
 • Nižje. Naprave te vrste se praviloma uporabljajo za ločene pisarne ali doma. Te naprave imajo pogosto dve globalni omrežni vrsti in štiri lokalne.
 • Povprečje. Potrebno je, da bi se povezalo majhno omrežje, če ima podjetje povprečno velikost. Takšni usmerjevalniki lahko delajo z 8 LAN priključki in 3 - globalnimi. Dober primer so usmerjevalniki Link.
 • Zgornje. Ta usmerjevalnik je čim bolj produktiven in združuje praviloma z velikimi organizacijami in podjetji. VseUsmerjevalniki tega tipa lahko delajo z različnimi protokoli, tudi če so nestandardni. Praviloma lahko vsaka naprava deluje s 50 kot lokalna in globalna vrata.
 • Izberite usmerjevalnik

  Brezžični usmerjevalnik, kot je žični, mora imeti možnost izbire. Pred tem se morate z internetnim ponudnikom pogovoriti o napravi, ki jo potrebuje. Opozoriti je treba, da nekatera podjetja ne podpirajo delovanja TP-Link ali drugih usmerjevalnikov. Mnogi imajo ločeno tarifo za delo s takšno napravo, drugi pa potrebujejo določeno znamko naprave, pogosto je popolna. Zato je potrebno tako vprašanje rešiti vnaprej.
  Zgodi se, da oseba namesto dostopa do omrežja prejme samo denar, porabljen za usmerjevalnik, ki se ni pojavil. V primeru industrijske uporabe je mogoče združiti več naprav naenkrat. Usmerjevalnik TP-Link bo obravnaval to nalogo na drugačen način. Takšna naprava bo imela bolj zapleteno pot in najvarnejši prenos informacij. Najpogosteje je to potrebno le pri delu v pisarni. Za domačo napravo bo dovolj en usmerjevalnik preprostega tipa.

  Tudi pri izbiri, ki jo je treba upoštevati, in značilnosti tehnologije. V bistvu se vsa namizja, kot tudi stari modeli tiskalnikov in drugih naprav, povežejo samo prek vrat LAN. Prenosniki imajo Wi-Fi, vendar jih je mogoče povezati preko žic. Na telefonih in tablicah je povezava večinoma namenjenaZ uporabo brezžičnega omrežja se lahko včasih povežejo z bluetoothom. Upoštevati je treba tudi udobje vodenja kabla. Na primer, ožičenje ni potrebno za Wi-Fi, vendar je včasih nujno. Da bi povečali distribucijsko razdaljo omrežja, morate kupiti zmogljiv usmerjevalnik, ki ima 2 ali 3 antene. Če želite to razdaljo povečati na več sto metrov, morate položiti vlakna. Če želite združiti več možnosti povezav naenkrat, uporabite modele usmerjevalnikov, ki omogočajo dostop prek povezave Wi-Fi in prek vrat. Zato nastavitev usmerjevalnika ne bo preveč zapletena in ne bo obremenila uporabnika.

  Nadomestne možnosti

  Kaj je - usmerjevalnik, ki smo ga že obravnavali, bi moral opisati alternative. Če je v hiši samo en računalnik in vam ni treba uporabljati iste dostopne točke za delovanje drugih naprav, lahko računalnik preprosto povežete z internetom z žico. Potem ni treba kupiti in nastaviti usmerjevalnika. Vendar je treba opozoriti, da telefona ali tabličnega računalnika ni mogoče priključiti na takšno omrežje.
  Opozoriti je treba, da nekatera dela na začetku ne vključujejo uporabe mobilnih naprav za delo z internetom. To se naredi iz varnostnih razlogov. Veliko uporabnikov ima dostop do mobilnega interneta le, če telefon nima modula brezžičnega omrežja. Opozoriti je treba, da lahko z njimi delajo tablični računalniki in pametni telefoniOmrežje in s 3G ali 4G povezavo, ki je čim hitrejša, je z njo mogoče povezati kadarkoli. Med pomanjkljivostmi neposredne povezave je treba omeniti, da je treba s to napravo delati, menjati računalnik in opozarjati na tega ponudnika. To je potrebno tudi pri menjavi operacijskega sistema. Dejstvo je, da v tem omrežju drug računalnik ali sistem ne more delovati. Kot usmerjevalnik Wi-Fi (usmerjevalnik) lahko uporabite tudi nekatere druge pripomočke. To so prenosniki z žičnimi povezavami, pametni telefoni, ki delujejo s 3G ali 4G, kot tudi nekateri drugi. Zahvaljujoč tej tehniki ne morete kupiti ločenega usmerjevalnika, temveč ustvariti omrežje z njim. Vendar pa morate razumeti, da mora biti prenosni računalnik ali pametni telefon čim močnejši, da se zagotovijo podobne funkcije.

  Sorodne publikacije