Konfiguriranje strežnika Windows 7 Proxy: Nasveti

Očitno je veliko uporabnikov sodobnih računalniških sistemov slišalo za pojem "proxy server". Vendar se vsi ne zavedajo, kaj je in za kakšne namene se lahko uporablja, kaj šele konfigurirati strežnik proxy v lokalnem omrežju ali na ločenem računalniku. Poskusimo nekoliko razširiti pogled teh uporabnikov, ki ponuja najpreprostejšo razlago s podrobnim opisom najenostavnejših nastavitev.

Kaj je proxy strežnik in zakaj je potreben

Začeti nekaj o samem izrazu. Na splošno velja, da je proxy strežnik ena od vrst programske opreme, nameščene na oddaljenem računalniku, kar je v določenem smislu določena povezava med uporabniškim računalnikom ali skupino računalnikov, združenih v lokalno ali virtualno omrežje in internetni viri, do katerih dostopate prek brskalnika ali ko dostopate do nameščenih programov.


Zahteva za določitev običajnega URL-ja računalnika se najprej pošlje oddaljenemu strežniku proxy, vendar se nato preusmeri na ustrezno mesto. Strežnik sam preverja prisotnost obstoječih komponent strani v predpomnilniku ali sistemu brskalnika (če to zahteva drug program) in nato prenese vsebino na lokalni terminal. Sam strežnik ima svoj naslov IP. Tako se lahko pojem proxy strežnika obravnava kot programska oprema in kot običajen oddaljeni računalnik.
Glavne prednosti takega dostopa so ohranjanje anonimnosti uporabnikov na spletu, saj se zahteva po virih izvaja izključno v imenu strežnika, ne lokalnega računalnika, kot tudi možnost organiziranja dostopa do interneta za več osebnih računalnikov v omrežju.


Standardne nastavitve za strežnik proxy za Windows 7 za vse uporabnike in druge operacijske sisteme tega razreda

Vse nastavitve so dovolj preproste za prikaz na posameznih računalnikih in lokalnih omrežjih. Res je, da je v drugem primeru nastavitev proxy strežnika v sistemu Windows 7 v lokalnem omrežju najbolje opraviti na vsakem računalniku v omrežnem okolju, vendar na osrednjem strežniku, prek katerega so vsi terminali povezani in upravljani. V tem primeru bodo nastavitve uporabljene za vse uporabnike brez izjeme. Zdaj pa pojdimo neposredno na nastavitev strežnika proxy za sistem Windows 7 "Maximum", saj je ta posebna sprememba postala zelo priljubljena in se najpogosteje uporablja. Takoj upoštevajte, da so naslednje možnosti enako primerne za različice sistema nad ali pod. Najprej morate poklicati odsek aktivnih povezav (ncpa.cpl), izbrati in prek menija PCM pojdite na točko lastnosti.
Ker gre za nastavitev strežnika proxy za Windows 7 za vse uporabnike, okno z nastavitvami uporablja kartico za dostop, ki aktivira nastavitve za dostop do interneta in nadzor dovoljenj.povezave drugih uporabnikov.
Nato prek nadzorne plošče pokličete okno z lastnostmi brskalnika in na zavihku povezav pritisnite gumb za nastavitev omrežja, nato nastavite aktivno ali samodejno nastavljanje parametrov ali ročno podajte potrebne parametre.
Zlasti je treba samostojno vnesti naslov proxy strežnika in dodeliti želena vrata. Za pristanišča je v večini primerov nastavljeno 80 ali 3128, sistem pa jih običajno samodejno zazna, tako da privzetih vrat ni mogoče spremeniti. Potem samo ohranite spremembe in samo v primeru popolnega ponovnega zagona terminala.

Osnovne nastavitve lokalnega omrežja za posamezne uporabnike

V zvezi s konfiguriranjem strežnika proxy za Windows 7 na posameznih računalnikih, ki so povezani v omrežje ali ne, so ukrepi tukaj popolnoma podobni tistim, ki so opisani zgoraj. Vendar pa, ko gre za lokalna omrežja, ni zaželeno nastaviti aktivne točke uporabe strežnika proxy za lokalne povezave, saj so proxy strežniki sorazmerno počasni, pri izvajanju poizvedb med računalniki v spletu pa lahko čas za te operacije zahteva več kot z normalno povezavo (včasih povezava morda sploh izgine). Opomba: Urejevalnik registra (regedit) se lahko uporablja tudi za aktiviranje uporabe proxyja z avtomatsko definicijo parametrov.
Nastavitev strežnika proxy za operacijski sistem Windows 7 v tem primeru je, da zagotovite, da v oddelku HKCU in prek razdelka Programska oprema pridete do internetnega imenikaNastavitve Na desni strani okna najdeš ključ ProxyEnable, dvokliknite okno za urejanje parametrov in nastavite enoto kot trenutno vrednost. Po dokončanju registra se računalnik ponovno zažene obvezno.

Namestitev brskalnika proxy za Windows 7

Načeloma lahko omogočite uporabo proxyja ne v sistemskih nastavitvah, ampak neposredno v brskalnikih.
Tudi ko dostopate do tega elementa v nastavitvah, boste preusmerjeni na lastnosti interneta. Druga stvar je, da ob vklopu posrednikov pri aktiviranju dodatne razširitve v obliki odjemalca VPN ne bo prišlo izključno iz razloga, ker sta proxyji in VPN neke vrste anonimizatorji in delajo na podobnih načelih (le VPN so šifrirane promet se prenaša preko posebnega predora).

Napake pri povezovanju

Kljub enostavni nastavitvi strežnika proxy v operacijskem sistemu Windows 7 ali katerem koli drugem operacijskem sistemu tega razreda, je včasih mogoče naleteti na nepooblaščene napake. Kot je navedeno zgoraj, za lokalne povezave ne smete uporabljati strežnika proxy. Na posameznih terminalih (zlasti pri uporabi modemov mobilnih operaterjev) je treba pogosto vnesti samo tiste naslove strežnikov, ki jih zagotavlja ponudnik, in le, če operater podpira uporabo take povezave.
Za odpravo napak lahko uporabite tudi dodatne naslove brezplačnih strežnikov proxy, ki se poučujejoInternet za prost dostop. Opomba: za lokalna omrežja je težavo mogoče rešiti s statičnimi naslovi IP na strojih, vendar se morajo parametri glavnega prehoda nujno prekrivati ​​z možnostmi strežnika proxy.

Kratek povzetek

To je kratek povzetek vseh ključnih točk, povezanih z nastavitvijo nastavitev strežnika proxy. V zvezi z izvedljivostjo uporabe take povezave je v večini primerov priporočljivo, da se uporablja le, če se uveljavlja operater ali ponudnik takšne podpore ali če obstaja nujna potreba. Če želite, seveda, lahko nastavitve sami prilagodite, vendar bodite pripravljeni zagotoviti, da bo hitrost dostopa do spletnih strani precej močna, da ne omenjamo hitrosti prenosa vsebin.

Sorodne publikacije