Kako videti staro različico spletnega mesta: koristni nasveti

Recimo, da ste na internetu našli zelo zanimiv članek, vendar niste našli časa, da bi ga prebrali, in ste se odločili, da zadevo preložite na večer. Ko ste prišli domov, ste ugotovili, da je bil članek izbrisan - kaj storiti? Dobra novica - informacije na internetu so dobro ohranjene. Kako pa si lahko ogledam staro različico spletnega mesta?

Uporablja Google predpomnilnik

Google iskalnik redno predpomni spletne strani, ki spadajo v iskalne poizvedbe. To pomeni, da se v določenem trenutku varnostna kopija informacij, ki jih vsebuje vir, odstrani in shrani v podatkovnih bazah iskalnikov. Če spletno mesto v določenem trenutku ni na voljo, si lahko ogledate staro različico spletnega mesta. Kako to storiti? Obstajata dva načina, s katerimi lahko ugotovite, kateri podatki so bili enkrat na viru.


Prvi način je, da uporabite povezavo do zadnje shranjene različice spletnega mesta. Izgleda takole:

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cachehttp://address_site/

V tej vrstici namesto "address_site" "vnesite ime vira in preusmerjeni boste na zadnjo shranjeno različico spletne strani. Z vrha bodo na voljo informacije o storitvah, ki vam bodo pomagale pri krmarjenju - datum zadnje shranitve strani, možnost preklapljanja med besedilom in polnimi različicami spletnega mesta (v besedilni različici bodo slike in druge medijske vsebine, kot tudi slogi oblikovanja).
Drugi način za prikaz stare različice spletnega mesta bo na voljo v primeru, da je vir prikazan v iskalniku. Čeje iz nekega razloga ne indeksira Google iskalnik, da ne bo mogel videti.


V iskalno vrstico vnesite naslov spletnega mesta, ki ga iščete. Rezultati iskanja prikazujejo ustrezne rezultate. Prosimo, upoštevajte - desno od vsake povezave je majhna zelena puščica. Če kliknete nanj, izberite »Shranjena kopija« ali »Predpomnjeno« in dobite shranjeno kopijo strani.

Iskanje stare različice v Yandexu

Če pogledamo, kako si ogledamo staro različico strani spletnega mesta, enega izmed najbolj priljubljenih iskalnikov v naši državi ni mogoče prezreti. Na splošno se mehanizem uporabe predpomnilnika "Yandex" ne razlikuje bistveno od istih zmogljivosti v Googlu. Pojdite v iskalnik, vnesite naslov spletnega mesta v iskalno polje in kliknite zeleno puščico desno od povezave do vira v znani shemi, ki jo že poznate. Kliknite na meni "Shranjena kopija". Preusmerjeni boste na stran. Zgornji meni bo skoraj identičen tistemu, kar je bilo v Googlu - lahko vidite besedilno različico spletnega mesta, uporabite iskanje in ugotovite število varnostno kopiranih strani.

Uporaba storitve WebArchive

Vsakdo, ki se sprašuje, ali pogledati stare različice spletnih mest, lahko svetuje uporabo tako zanimive storitve WebArchive. Njegova funkcionalnost je precej širša od predpomnilnika iskalnikov, lahko vidite, kako se je spletno mesto spremenilo v mesecih in letih njegovega obstoja, ter uporabite iskanje določene številke, ko je bila shranjena kopija vsebine strani.
Da biUporabite storitev, poiščite spletno mesto WebArchive, vnesite naslov strani, ki jo iščete. Podprta so tudi iskanja ključnih besed, povezanih s predmetom vira - uporabite ga lahko. Ko to naredite, boste videli statistike za let. V črni barvi je bilo ugotovljeno, kdaj je bila izdelana varnostna kopija mesta, shranjena v arhivu.
Takoj ko izberete želeno leto in se pomaknete nanj, se pojavi koledar, v katerem lahko izberete številko, za katero je bila shranjena rezervna kopija strani spletnega mesta. Zelena in modra označata datum, ko so iskalniki arhivirali stran in jo dodali v predogled. Praviloma zmožnost ogleda slik manjka, vendar je besedilo v celoti shranjeno. In če iščete določen članek o določenem viru, obstaja verjetnost, da se lahko shrani povezava do njega.

V zaključku

Internet je struktura, ki se dinamično razvija, redno prejema nove informacije, podatki pa se lahko izbrišejo. Upamo, da vam je ta članek pomagal ugotoviti, kako si lahko ogledate staro različico spletnega mesta, da ne izgubite pomembnih in zanimivih informacij.

Sorodne publikacije