Kakšna je hitrost osveževanja, kako ugotoviti, koliko Hertz je v monitorju

Pri izbiri novega monitorja za vaš osebni računalnik kupec najprej preuči parametre, kot so velikost, vrsta matrike, koti gledanja, kontrast. Te funkcije so zelo pomembne, vendar ne smete pozabiti na hitrost osveževanja monitorja. Da razumemo, zakaj je ta parameter tako pomemben, kako ugotoviti, koliko čred v monitorju.

Pomembna pogostost posodobitve?

Frekvenčni parameter se meri v hercih in prikaže število sličic na sekundo, ki ga zaslon lahko prikaže. To je še posebej pomembno v dobi monitorjev z elektronskimi žarnicami. Domneva se, da bolj kot Hertz podpira zaslon, manj obremenjuje vid. Danes se lahko pogostost posodobitev razlikuje glede na nastavitve samega monitorja in grafične kartice. Za igralce bo posebej pomembno poudariti, koliko Hertz v monitorju, kako ugotoviti, kaj bomo še naprej gledali. Sedaj lahko hitrost osveževanja doseže skoraj neverjetne 240 Hz.


Za kakovostno sliko in udobno delo na napravi je potrebna najnižja frekvenca posodobitve 60 Hz. Ugotovite, koliko Hertz v monitorju lahko praviloma uporabljate neposredno v operacijskem sistemu. Če ste navdušen igralec, lahko porabite, ne da bi prekinili monitor, za eno uro, potem lahko najbolje izberete napravo z višjo frekvenco.

Koliko hertov podpira monitor? Kako izvedeti?

Da bi našli frekvenco, vas
 • Zaženite kontekstni meni na namizju.
 • Izberite element, imenovan "Možnosti zaslona".
 • Pojdite v razdelek »Zaslon«, kjer najdemo točko z lastnostmi grafičnega adapterja.
 • Pojdite na zavihek "Monitor", kjer bodo parametri prikazali največjo podprto frekvenco posodobitve.
 • V nekaterih primerih lahko to nastavitev neodvisno spremenite v bolj primerno za vas. Ugotavljanje, koliko hertov v monitorju, praviloma, lahko zmanjšate obremenitev na oči in se izognete težavam z vidom.


  Če ste navajeni delati na prenosnem računalniku, potem se zavedajte, da ima njegova matrika tak parameter. Da bi ugotovili, koliko hertov v monitorju za prenosne računalnike, kot v primeru računalniškega monitorja, boste morali upoštevati sistemske nastavitve.

  Glejte pogostost posodabljanja monitorja v nastavitvah video adapterja

  Če ima vaš računalnik diskretno grafično kartico, lahko v nastavitvah ugotovite, koliko hertov v monitorju, tako v nastavitvah AMD adapterja kot nVidia. Razmislite o vrstnem redu delovanja grafike iz GeForce:
 • zaženite sistemske nastavitve video vmesnika;
 • pojdite na razdelek "Prikaz", kjer izberemo spremembo dovoljenja;
 • prikaže ločljivost in frekvenco, prikazane v rezultatih.
 • Sorodne publikacije