Kako spajati žice na LED trakove: navodila po korakih, nasveti mojstrov, fotografija

Mehka in nevsiljiva osvetlitev dvostranskih stropov ali pohištva je postala zelo priljubljena v Rusiji. Še posebej zato, ker je preprosto izvajati: za to potrebujete le LED trak in adapter. Vendar pa lahko na stopnji namestitve mojstri začetniki imajo težave. Če je komplet opremljen s priključkom - dobro. Kaj pa, če manjka ali je dolg trak razrezan na dva dela želene velikosti? V današnjem članku bo govoriti o tem, kako napolniti žice na LED traku, da ga povežemo z napajanjem ali priključimo na drug del traku.

Osnovna pravila za izdelavo del, potrebnih materialov

Za spajkanje LED traku, kot v vsakem drugem primeru, bo potrebna kolofonija, požiralnik ali pretok. Vendar pa obstajajo razlike v povezavi, na primer z običajnim sukanjem. Možno je uporabiti samo spajkalnik z majhno močjo. Idealno bi bilo, da imate pri sebi temperaturno nadzorovano postajo, vendar ne vsakdo ima takšno napravo.


Temperatura pika ne sme biti višja od 320 ° C, čas stika s površino traku pa od 3 do 5 sekund. V nasprotnem primeru bodo sledi gorele in namesto dobrih bo takšno delo škodovalo. Bolje je pritrditi svetlobni trak na trdno površino z lepilnim trakom.

Kako začeti: nalivanje kontaktov

Pred varjenjem žic na LED traku morate opraviti pripravljalna dela. Glavna naloga, ki bo odvisna od njeMoč povezave je pravilna laminacija. Nežno vlije pištolo za spajkanje, potrebno ga je položiti na površino tanke plasti. Enako velja za sifon. To bi moralo biti zelo urejeno, da ne pregreje LED trak. Podobne ukrepe je treba opraviti z obrisanimi konci, ki so lahko 2 ali 4, odvisno od vrste traku.


Mnogi se sprašujejo, kako spajati žice na LED trak brez kolofonije. Tukaj je več možnosti. Najbolj zanimiv način lahko imenujemo uporaba smole bora, ki zagotavlja lepo povezavo bakrene platine z kositrom. Tudi zelo dobra možnost s tankim spajkanjem, znotraj katerega je kolofonija. Vendar je najboljša možnost, čeprav ni vedno na voljo, žveplova kislina. To bi moralo biti malo bolj podrobno.

Značilnosti uporabe žveplove kisline

Sama, v svoji izvirni obliki, je neprimerna za spajkanje. Če ga želite zagnati, ga morate obrniti v spajkalnik, ki površine ne bo toliko razjedel. V ta namen se uporabljajo cinkove tablete. Algoritem delovanja bo naslednji. V stekleni posodi s koncentrirano žveplovo kislino se vrže cink, ki reagira z njim. Tablete se dodajo, dokler se ne ustavi. Šele potem, ko se ta raztopina lahko imenuje topna kislina in se namerno uporablja. Nanaša se na kontaktno območje s klinčki ali tankim izvijačem, potem pa je takoj mogoče preiti na alkalno. Povezava končavraževerni Tudi pred luščenjem se obdelujejo konci žic.
Zdaj morate ugotoviti, kako pravilno zvariti žice z LED trakom.

Spajkanje koncev na kontaktno blazinico

Za gosto povezavo morate biti izredno urejeni. Delo je preprosto, vendar zahteva skrb in jasnost: s tresočimi rokami ni ničesar skupnega. Najprej nanesemo kositren konec žice in pritisnemo na kontaktno blazino. Po 3-5 sekundah se segreje s spajkalno konico in se ohladi. Ta postopek se izvede večkrat, dokler ne postane vidna vidna gosta in kakovostna povezava. Pomembno! Pred spajkanjem žic na LED traku je smiselno določiti barvno označevanje žic. Zaželeno je, da je bilo rdeče (plus) in črno (minus). V nasprotnem primeru, če je več LED trakov preklopljenih na napajanje, lahko poveljnik zamenja polariteto. To ni nevarno, vendar bo neprijetno, če se po postavitvi pod stropom ne prižge več delov. Naslednji videoposnetek vam bo pokazal, kako poteka to delo.

Kako spajati žice na LED trakove v silikonu

To delo se praktično ne razlikuje od prejšnjega, razen nekaj trenutkov. Za njegovo izvedbo bo med drugim potreben pisarniški nož in skrčljiva cev za nadaljnjo hidroizolacijo kontaktov. Prva stvar je, da odstranite zgornjo plast silikona po vsej dolžini kontaktnih blazinic. To delo je treba opraviti zelo previdno,da ne poškodujete LED traku. Nato je na njem odsek psihiatra velikosti 2-3 cm, ki se premika malo dlje, da ne moti. Nato se naredi običajen spajk, po katerem se cev razteza nazaj, tako da so kontakti točno na sredini segmenta. Ostaja s pomočjo sušilnika za lase "za deponiranje" hidroizolacijskega materiala, ki bo tesno pokrival odprta območja in ne bo dovolil, da vlaga pride v notranjost.

RGB-trak povezava: nianse

Zdaj je vredno ugotoviti, kako variti žice do LED traku s 4 kontakti. Če se je čarovnik za dom ukvarjal s prejšnjimi različicami, potem zanj ne bo nobenih težav. Edina odtenka je, da potrebujemo 4-žične žice (v oklepaju je označena kontaktna oznaka):
 • rdeča (R);
 • zelena (G);
 • modra (B);
 • črna (+ V).
 • To odpravlja nevarnost, da bo preklapljanje s krmilnikom žice motilo delovanje. In tukaj ne gre za to, da trak ne bo zasijal. Ko vklopite daljinski upravljalnik ene barve, boste prižgali drugo, kar je popolnoma nesprejemljivo. Na splošno izkušeni mojstri svetujejo, da vedno upoštevate barvno označevanje. Konec koncev, tudi če se je monterist spomnil lokacije žic in jih pravilno povezal, kje je zagotovilo, da jutri ne bo treba popraviti svetilke, in da ne bo doma? Tudi specialist bo moral trdo delati, da bo razumel to zamenjavo.

  Končna beseda

  Ve, kako variti žice z LED trakom, da ima vsak samoumevni dompoveljnika Konec koncev, tudi če ta izkušnja ni potrebna doma, lahko vedno potrebujete pomoč nekoga drugega. Na primer, ljubka soseda, ki živi v isti verandi.

  Sorodne publikacije