RGB LED: vrste, termostati, priključek. RGB trak

Pri dosedanji izdaji stropne ali stenske razsvetljave je najbolj priljubljena uporaba LED trakov. S temi izdelki lahko uspešno razdelite prostore v ločene cone. V tem primeru je namestitev dokaj preprosta. Vendar pa je to že normalno, danes zoniranje pogosto ni dovolj, saj vedno želimo nekaj novega in nihče ne spreminja traku. V tem primeru je najbolje uporabiti LED trak na RGB LED. Z njegovo pomočjo lahko ustvarite vzdušje, ki je najbolj primerno za določen trenutek. To je posvečeno današnjemu članku.

Načelo obarvane LED

Znano je, da je pri mešanju ene barve mogoče dobiti druge. Po tem principu je zgrajen sistem RGB LED. V osnovi LED elementov so tri barve, prva črka katerih je dobil svoje ime - rdeča, zelena in modra. Če uporabite moč na vseh odtenkih skupaj, lahko dobite gladko belo svetlobo. Če izklopite modro vezje, bo dioda ožgala rumeno.


Taki LED elementi se lahko strukturno razlikujejo med seboj. Obstajajo različice s posameznimi zaključki anode, toda splošna katoda (SS) ali obratno (CA). Opozoriti je treba na vrsto RGB LED za LED trakove - to so SMD elementi s 6 izhodi - anode in katode vsake barve posebej.

Povezovanje večbarvnih svetlečih diod

Vgradnja takih elementov je preprosta, zato je smiselno le razumeti bistvo in se spomnitinekaterih pravil Glavna stvar je razumeti njene RGB LED. Negativni naboj (negativna žica) vedno gre na katodo. Shema bo naslednja. Če uporabljate LED element tipa "SA", se nanj nenehno prejema pozitivni naboj, nadzor pa se izvaja z negativnimi impulzi. Pri uporabi "SS" LED-a se vse dogaja v obratni smeri. Kar se tiče elementa na 6 sklepov - tukaj se porazdelitev pozitivnih in negativnih impulzov izvaja istočasno - to delo opravi poseben krmilnik.

Če tip in montažna shema nista označeni, ju je treba "povezati", preden priključite LED RGB. To lahko storite z multimetrom tako, da stikalo postavite na kratek stik. Ko se najde pravilen par, bo anoda /katoda sprožila pisk in LED element bo zasvetil. Če sta plus ali minus zmedena, se nič ne bo zgodilo. Koristno vedeti! Če je v rokah mojster običajne tri-barvne LED, potem je najdaljši od svojih sklepov in bo skupna. In katoda je ta ali anoda, bo morala preveriti multimeter.

LED trak: priključne funkcije

Za običajne enosmerne LED trake je potreben samo posamezen napajalnik. Toda za trak RGB boste morali kupiti krmilnik, ki bo porazdelil impulze na eno ali drugo barvo, kar bo pomagalo ustvariti različne odtenke. Take naprave so precej različne in se lahko razlikujejo po številu kanalov ali možnostih nadzora.
Najbolj priljubljeni so kontrolniki z daljinskim upravljalnikom na infrardeči povezavisevanja. Stroški takšnih naprav so povsem sprejemljivi. Toda oprema, ki deluje na Wi-Fi kanalu, je veliko dražja. Obstajajo krmilniki z ločeno krmilno enoto, ki je nameščena na glavnem stikalu.

Algoritem za montažo LED traku

Najprej trak prihaja s spajkanim kontaktom s segmenti žic 4 barv, pri čemer je rumena barva namenjena splošnemu pozitivnemu zagonu. Ostali so povezani v rdeči, modri in zeleni barvi. Vendar se pogosto zgodi, da je dolžina segmenta velika in jo je treba zmanjšati. RGB trak vsebuje mesta, ki jih želite razdeliti. Stiki na njih so označeni (R, G, B in + V). Po prerezu potrebne dolžine je na njih spajkalna žica.
Zdaj v trgovinah lahko najdete in posebne konektorje, ki omogočajo brez spajkanja. Lahko so enostavni (brez trdih fiksacij) ali profesionalni. Za vpenjanje stikov takih priključkov se uporablja posebno orodje - zavesa.

Povezava s trakom s krmilnikom

Ko so kontakti RGB-LED traku pripravljeni, ga lahko začnete povezovati. Tukaj tudi ni težav - vsi stiki so označeni. Če iz nekega razloga nalepka manjka, morate znova vzeti multimeter. Algoritem ukrepov je naslednji.
 • Krmilnik se napaja. Stikalo je nastavljeno na 20 V DC.
 • Skrajno desni stik je "+". Vključi se rdeča sonda multimetra.
 • Z daljinskim upravljalnikomzelena barva je vklopljena, kontakt se nahaja in označen.
 • Ista dejanja se izvajajo z dvema odtenkoma.
 • Povezava s krmilnikom se izvede po končani namestitvi traku RGB. Žice iz njega se razširijo na mesto namestitve krmilne naprave.

  Lifkhak za priključitev RGB traku brez krmilnika

  Podobno povezavo je mogoče vzpostaviti ob prisotnosti treh nepotrebnih napajalnikov na domu od stare, brez opreme, z močjo 12 Art. Takšni adapterji pogosto gredo v majhne televizorje. Postavljeni so nad spuščenim stropom ali na drugem mestu, ki je skrito pred očesom, vendar ob stikalni omarici. Vse vmesnike je treba napajati, vendar morate to narediti posamično. V ta namen se uporablja stikalo s tremi ključi. Po opravljenem delu bo ostalo le še povezati barvne zaključke z negativnimi žicami. Plus, prihaja iz traku, je razdeljen na vse napajalnike. Izkazalo se je, da ko je pritisnjena ena od tipk, LED RGB zasveti z določeno barvo. Pri združevanju v različnih variacijah lahko dosežete želeni odtenek. Seveda, ne glede na to, kateri daljinski upravljalnik ali dušenje osvetlitve tukaj ne govori.

  V zaključku

  Termoregulatorji in priključitev večbarvnih RGB-trakov ali ločenih svetlečih diod za posebne namene ne. Izdelava takšnega dela ne zahteva posebnih veščin ali izkušenj. Glavna stvar je, da se držimo nekaterih pravil, ki so bila omenjena v današnjem članku. In nagrada za pravilno delo bo osvetlitev ozadjazadovolji oko in se spreminja s periodičnostjo, ki jo potrebuje domači mojster. To so utripajoče luči, ki ustvarjajo disko vzdušje ali romantično možnost - odloča ga nekdo, ki ima v rokah daljinski upravljalnik.

  Sorodne publikacije