Kaj je kilobajt? Prevedi bitov na kilobajt

Računalniki so trdno del našega življenja, kljub dejstvu, da so se pred 10–15 leti zdeli razkošje, ki ga številni niso dosegljivi. Poleg tega je mlajšo generacijo najbolje voditi nova tehnologija. Toda vsak, ki se ukvarja z računalniki, se sooča s tistimi ali drugimi izrazi, ki niso jasni vsem: bajtov, megabajtov, gigabajtov itd. Zato se neizogibno pojavljajo različna vprašanja: kaj je kilobajt,, kot je mogoče prevesti iz ene merske enote v drugo in tako naprej.

Informacije

Informacije v našem času so vrednotene predvsem in za vsako sodobno osebo obstaja nekakšno orožje. Posebej cenjena je med največjimi svetovnimi podjetji na različnih področjih. To velja za svet računalnikov, kjer imajo informacije lastne merilne enote, in vsakdo, ki se zanima za tehnologije XXI stoletja, jih preprosto pozna.


Informacije, shranjene v računalniku, so tesno povezane s trdim diskom. Vsakdo, ki ima doma takšen dom, se bo prej ali slej začel spraševati, kako je zgrajen in katera njegova glavna sestavina je sestavljena. Na temo v knjigarnah najdete veliko knjig, v okviru tega članka se omejimo na trdi disk.

Trdi disk - prostor za shranjevanje elektronskih informacij

Vsak računalnik ali prenosni računalnik ima trdi disk, ki je kraj bivanja vseh digitalnih informacij. Toda preden odgovorite na vprašanje, kaj je kilobajt, lahko pogledate noter in razumete, kako so informacije shranjene tukaj. InsideNaprava je elektromotor, enota, sestavljena iz več diskov (palačink), nad katerimi so nameščene glave in niz elektrokemikalij.


Kaj je značilno, preden so bile palačinke vsaj 2, tj. Njihovo skupno število je doseglo 4 ali več. Sodobni trdi diski, tudi veliki zabojniki, imajo 1 ali 2 palačink, čeprav v večini primerov le eno. Razlog za to je uporaba sodobnih tehnologij proizvodnje trdega diska, ki so omogočile zmanjšanje gostote zapisovanja. Z drugimi besedami, palačinke so postale manjše, obseg zabeleženih informacij pa je večji. Sodobni trdi diski do 2 ali 3 terabajtov že vsebujejo eno palačinko.
Zdaj, ko gremo na vprašanje, kaj je kilobajt, lahko rečemo naslednje. Vsak valj trdega diska, ki se vrti z visoko hitrostjo, je 5 ali 7 tisoč vrtljajev na minuto. Za trde diske se ta številka poveča na 10 000. Pomembno je, da pa glave ne veljajo za palačinke, temveč se obračajo nad njimi, ker imajo tanek premaz, ki ga je mogoče enostavno poškodovati. Na trdem disku so vse informacije zapisane v blokih. In vsak ščepec je označen na koncentričnih poteh, od katerih je vsak razdeljen na sektorje, ki ne vsebujejo več kot 512 bajtov informacij. Veriga zaporednih sektorjev tvori grozd. Vse glave se premikajo hkrati na račun posebnega motorja. Informacije se zapišejo na disk v obliki kratkih električnih impulzov, ki vplivajo na njihovo feromagnetno površino. Tako nastali bit - najmanjša merska enota. In še naprej razkrivativprašanje, kaj je kilobajt, je ni mogoče obiti z njo.

Osnovna enota - bajt

Na področju informatike je najmanjša osnovna enota digitalnih informacij. Nanaša se na binarno kodo in lahko sprejema samo dve vrednosti: 0 in 1. Naslednji koncept - bajt - že pomeni blok informacij, sestavljen iz 8 bitov in vedno večkratnik 2. V nekaterih primerih se ta blok imenuje oktet. Na podlagi tega lahko razumemo, da je bajt najmanjša komponenta podatkov.
Toda kaj je kilobajt? Informacije na računalniku so shranjene v različnih količinah, nedavno pa so datoteke v velikosti vedno bolj. Vzemite celo RAM: če bi lahko že naredili 2 gigabajta, je zdaj 4 majhnih. Zato je bilo za merjenje obsežnih informacij odločeno, da se izvedene enote uvedejo iz vrednosti glavnice. To je kilobajt - to je derivat osnovnega bajta. In koliko bitov v kilobajtih je - odgovor na to vprašanje je še dlje.

Izvedeni finančni instrumenti

Kot je bilo že omenjeno, se za izvedene enote uporabi zmanjšanje skupne vrednosti. Srečajo se ne samo na področju računalništva. Za merjenje dolžine se uporablja meter, njegovi derivati ​​pa kilometri, nanometri in drugi. Izpeljani bajti se oblikujejo z dodajanjem predpone "kilo", "mega", "giga" in drugih. Prvič je izraz Bajt uporabil Werner Buchholz leta 1956. Kot je bilo rečeno, se 8-bitni bajt imenuje oktet (oktet). Obstaja še en 4-bitni Nibble (Nibble). Uporaba soglasnikov je bila razširjena od leta 1789. Prva je bila predpona "kilo" in"Mega".
Seveda so računalniki šele začeli obstajati, količina informacij pa je bila majhna in izračunana s temi izvedenimi finančnimi instrumenti. Vendar pa je od druge polovice XX stoletja prišlo do novih konzol "giga", "tera" in drugih. In lahko samo ugibate, koliko kilobajtov vsebujejo - veliko!

Kako prevesti izpeljanke

Informacija je tisto, kar nas obdaja, kaj lahko vidimo, slišimo, beremo. Računalnik zazna tudi informacije, vendar le na svoj način. V ta namen ima monitor in sistemsko enoto, v kateri je shranjen trdi disk. Vsako leto se obseg informacij večkrat poveča, tako da se morajo navadni uporabniki, tako ali drugače, soočiti s potrebo po prenosu nekaterih enot svoje meritve v druge. Da bi vse razjasnili, postavimo vse v spodnjo tabelo.NaslovOznakaVrednostruskiInt.Deset. SistemPonudba. Sistembajti1bajti


70)


B-2 0

84)
12KilobaitekB

)

kB10 32 101024 114)


3megabajtiMBMB10 62 201048576


)
4GigabajtiGBGB10 92 301073741 8245TerabajtiTBTB10 12
Petabajt


2 401099511 627776
)


PBPB10 152 501125899 906842624

Očitno je, da 1 kB vsebuje 1024 bajtov. Enako velja za druge izvedene finančne instrumente. To lahko pripelje do naslednje oblike:
 • 1 kilobajt = 1024 bajtov;
 • 1 megabajt = 1024 kilobajtov;
 • 1 gigabajt = 1024 megabajtov;
 • 1 terabajt = 1024 gigabajtov;
 • 1 petabajt = 1024 terabajtov (in tako naprej).
 • Samo biti na kilobajt so prevedeni nekoliko drugače. Pri tem je treba upoštevati, da je v enem bajtu 8 bitov. Rečeno je bilo zgoraj. Na primer, imamo vrednost, ki je enaka 128 bitov, in jo morate prevesti v bajte. S tem pravilom morate število bitov razdeliti na 8. To pomeni, da je pri deljenju z 128 8 odgovor, je 16. Iz zgornje tabele lahko razumemo, da računalnik večinoma zaznava in posreduje vse informacije v svojem jeziku, kar mu je jasno. Ni naključje, da ima računalništvo tako področje, kot je programiranje. Njeni strokovnjaki pišejo programe v jeziku računalnika in to je v bistvu binarni sistem numerologije. Čeprav programiranje uporablja tudi šestnajstiški sistem števil.

  V kilobajtih v megabajtih in tako naprej.

  Jasno je, da je bitov v kilobajtih lahko prevesti, vendar obstajajo tudi drugi primeri. Nekateri uporabniki so zamenjani z izvedenimi finančnimi instrumentimegabajtov, gigabajtov in terabajtov. Predvsem slednje izhaja iz dejstva, da so datoteke zdaj velike. Da bi se izognili zmedi, lahko uporabite zgornjo tabelo.
  V bistvu so vse digitalne informacije predstavljene v računalniku v različnih oblikah:
 • digitalni dokumenti (uradna elektronska dokumentacija, knjige, revije itd.);
 • slike (slike, fotografije);
 • glasbene kompozicije (tu je veliko formatov MP3 WAV, WMA, AAC, FLAC in drugi);
 • videoposnetkov (posnetki, filmi, kratki filmi).
 • Hkrati je za vsako vrsto informacij značilen obseg, ki je odvisen od kakovosti. Na primer, elektronski dokumenti imajo običajno najmanjšo velikost, ki se izračuna z več desetimi kilobajti. V nekaterih primerih je lahko več megabajtov. To so e-knjige, revije (koliko kilobajtov imamo en megabajt, vemo že). Na trdem disku slike običajno zavzemajo več sto kilobajtov. Vse je odvisno od formata slike, ki ima več deset vrst. Kot je za video, potem tukaj ponavadi je obseg več gigabajtov in je odvisna tudi od formata. Filmi imajo največ sedežev, zlasti če vsebujejo živahno vizualno komponento. Velikost lahko doseže 4050 ali več gigabajtov.

  Hitrost prenosa podatkov

  Pogosto uporabniki običajno naletijo na izraze, kot so kilobiti, megabiti (Mbit) in drugi. Tako je tudi hitrost prenosa podatkov prek interneta. Najpogosteje se meri v kbit /s ali Mbps. In če določite velikost katere koliDatoteke se uporabljajo kot bajti, nato se za merjenje hitrosti uporablja bitna hitrost, pogosto pa je treba ugotoviti, koliko kilobajtov je, na primer 1 Mbit.
  V ta namen lahko nadaljujete z naslednjim:
 • 1 kbit /s = 1000 ali 10 3 bitov na sekundo;
 • 1 Mbps = 1000000 ali 10 6 bitov na sekundo.
 • Vrednosti lahko pretvorite iz Mbit v megabajt, tako da jih delite z 8. To pomeni, da bo 1 Mbps 0125 MB /sec.

  Prevajalska orodja

  S potrebo po prenosu enot elektronskih informacij, s katerimi se soočajo vsi, ki imajo računalnik. Za to obstajajo različni programi. Nekateri so prosti, drugi pa bodo morali plačati. Ne glede na to vam omogočajo preprosto pretvorbo iz ene enote v drugo. Poleg tega ni treba prenesti na vaš računalnik, saj so pretvorniki, ki to storijo na spletu. Samo pojdite na ustrezen vir in vnesite zahtevano količino, po kateri bo izračun opravljen. Tako se lahko odločite, kako prevesti v kilobajtih gigabajtov ali megabajtov.

  Sorodne publikacije

  Program za bitov. Najboljši programi za ustvarjanje bitov za rap