Slika programa Windows 10: imenovanje, ustvarjanje, obnovitev, navodila po korakih in strokovni nasveti

Pogosto se veliko uporabnikov sodobnih računalnikov sooča s pojmom sistemske podobe. Vendar pa nekateri nimajo popolnoma jasne predstave o tem, kaj je in zakaj. Poskušali bomo razmisliti, kakšna je podoba sistema Windows 10 in pojasniti nekatera pomembna vprašanja, povezana z njegovim ustvarjanjem ali nadaljnjo uporabo. Toda začnite z opisom nekaterih tipičnih napak, ki so pogoste pri običajnih uporabnikih.

Koncept sistemske podobe sistema Windows 10: tipične napake navadnih uporabnikov

Zato je najpomembnejša težava začetnih uporabnikov, da skoraj vsi predstavljajo sliko sistema izključno kot datoteko, pogosto ima podaljšek ISO, kar popolnoma pozabi na nekatere druge pomembne vidiki vključujejo na primer vsebino same datoteke, ki jo lahko v nekem smislu imenujemo vsebnik po vrsti istih pakiranih arhivov.


Da, res, po eni strani je podoba sistema Windows 10 ista datoteka, ki naj bi se shranila na trdi disk in nato na izmenljivi medij, ki se lahko uporabi za namestitev operacijskega sistema na kateri koli - vse računalniške naprave. Mnogi pa pozabljajo, da je mogoče podobo že nameščenega delujočega sistema, ustvarjenega z lastnimi sredstvi ali s pomočjo programov tretjih oseb, v določenem smislu opisati kot posnetek ali posnetek stanja v določenem trenutku. V tej funkciji obnovitve varnostne kopijeOperacijski sistem, če je bil poškodovan, je lahko dovolj hiter in celo brez ponovne namestitve. Hkrati, če ustvarite popolno varnostno kopijo, ki vsebuje informacije o uporabniških datotekah in nameščenih programih, bo po obnovi vse to ostalo nedotaknjeno. Tako bomo nadaljevali z obravnavanjem dejanj s podobami, ki temeljijo na teh premislekih.


Ustvarjanje slike sistema Windows 10 za namestitev

Začnimo torej z najpreprostejšimi in pogledamo ustvarjanje namestitvene distribucije, ki se lahko uporabi za inicializacijo sistema v računalnik ali za zagon obnovitev sistema v primeru poškodb. Najenostavnejši način za hitro ustvarjanje slike sistema Windows 10 za namestitev na osebni računalnik ali prenosni računalnik je uporaba posebnega pripomočka, ki ga je razvil Microsoft in ga je mogoče prenesti neposredno iz uradne spletne strani družbe. To je program MST. Priročnost uporabe je, da uporabniku ni treba imeti takega načina. Preprosto zaženite program na vašem računalniku in izberite ustvarjanje zagonske distribucije.
Izbirate lahko med dvema možnostma: bodisi takoj ustvarite zagonski medij ali shranite datoteko ISO na trdi disk. Če potrebujete zagonski pogon, lahko takoj izberete ta element. V postopku priprave bodo datoteke namestitvene datoteke prenesene iz interneta in posnete na izbranih medijih. V drugem primeru, kot je že jasno, bo trdi disk natančno shranjendatoteko ISO, iz katere lahko naknadno uporabite sliko Windows 10 na bliskovnem pogonu ali optičnem pogonu.

Če želite več informacij o uvajanju slike

Če izhajate iz dejstva, da oseba shrani datoteko za nadaljnjo razporeditev, je treba jasno razumeti, da za ustvarjanje zagonskega medija ni dovolj, da ga preprosto kopirate na izbrani izmenljivi medij, ker ne bo dala enakih možnosti. račun ni nič. Dejstvo je, da pri uvajanju podobe sistema Windows 10 s prenosom njegove vsebine na izmenljivo napravo, odstrani datoteke iz glavnega vsebnika, na primer, ko to počne, ko razpakiramo datoteko (ni čudno, da lahko slikovne datoteke katerega koli formata zlahka odprete z uporabo obstoječih v sistemu arhivarja kot sta WinRAR, WinZIP, 7-Zip itd.). Da bi poenostavili zapis, lahko uporabite standardni orodji Windows, vendar je enostavnejša tehnika uporaba specializiranih aplikacij, kot so Rufus, WinSetupFromUSB, WinNTSetup, UltraISO, itd.
Res je, če prvi trije programi in podobno ustvarjajo samodejno zagonski mediji, potem pa boste morali v programih za samodejno nalaganje ročno izbrati programe za ustvarjanje slik.

Kakšna je vloga točk za obnovo?

Vse to pa se je nanašalo samo na tiste situacije, v katerih mora uporabnik ustvariti namestitveni disk. Oglejmo si, kako narediti sliko sistema Windows 10 v smislu ustvarjanja varnostne kopije za hitro obnovitev operacijskega sistema v primeru motenj v delovanju. Tudi tu lahko ločite več osnovnih metod, vendar je najpreprostejšiHitro ustvarite obnovitveno točko, ki je shranjena v posebni particiji, ki jo sistem rezervira na trdem disku.
Če želite izvesti takšne operacije, morate uporabiti lastnosti računalnika, pojdite v razdelek za zaščito sistema, nato pa v ustreznem zavihku, ki bo privzeto odprt, izberite želeni razdelek, kliknite ustvarjanje obnovitvene točke, vnesite naključno ime in potrdite začetek postopka. Ustvarjeno obnovitveno točko lahko uporabite za hitro povrnitev, na primer, ko je bilo delo računalnika končano nepravilno, in če se bo obnovitev samodejno začela ali ročno izbrala posnetek iz particije za obnovitev, če je to potrebno.

Ustvarjanje slike z vgrajenimi sistemskimi orodji

Prav tako je včasih smiselno varnostno kopirati sistem z vsemi programi, ki so v njem nameščeni. Samoumevno je, da bo tak posnetek spletnega mesta trajal veliko več kot v prejšnjem primeru, vendar ste lahko trdno prepričani, da bodo pri obnavljanju iz te kopije vsi prisotni programi ostali popolnoma operativni, da ne omenjamo ohranitve vseh datotek in nastavitev po meri. V tem primeru lahko ustvarite sliko o obnovitvi sistema Windows 10 prek standardne "nadzorne plošče", tako da odprete razdelek za obnovitev in kliknete hiperpovezavo zgodovine datotek.
Ko bo izdano okno s sporočilom, da disk ni mogoče najti (kar je normalno), morate klikniti na povezavo za varnostno kopiranje in jo aktivirati neposredno.ustvarjanje slike. Nato bo sistem izvedel analizo vseh diskov, s čimer bo sliko shranil v navidezno particijo, optični medij ali omrežno mapo. Pomanjkljivost je, da v virtualni particiji morda ni dovolj prostora, saj je morda potrebna celo več, kot je trenutno zasedena v sistemski particiji. Z DVD-ji in tako se zdi, da je vse jasno (zamislite si, koliko glasov morate kopirati vsebino sistemske particije?). Če sliko shranite v omrežni imenik na drugem terminalu, če je ta izklopljen, dostop do take kopije ne bo uspešen, če bo to potrebno. Izhod, kot priporoča sam sistem, bo dodajanje zunanjega trdega diska z dovolj prostega prostora na disku. Na poti lahko ustvarite obnovitveno disketo, ki bo vsebovala samo datoteke operacijskega sistema, namenjene zagonu orodij za hitro odpravljanje morebitnih težav.

Uporaba orodja DISM

Zgoraj opisane metode so na splošno opisale samo najbolj preproste in primitivne metode varnostnega kopiranja, vendar strokovnjaki pogosto raje uporabljajo naprednejše tehnike. Ena od teh je uporaba ukazne vrstice z orodjem DISM. V konzoli, ki se mora zagnati samo s skrbniškimi pravicami, morate najprej poklicati orodje DISKPART, po vnosu ukaza obseg seznama določiti črko izbranega odseka, si zapomniti in izvršiti.
Potem je vrstica predstavljena v istem oknuna zgornji sliki (v primeru, da shranite določen navidezni disk "D"). Za razliko od standardne slike, se po zaključku izdelave kopije shrani v datoteko v WIM formatu, ki se lahko uporabi za obnovitev delovanja samega sistema in vse nameščene aplikacije v njem.

Programi drugih proizvajalcev za hitro ustvarjanje slik

Podobne postopke je mogoče izvajati z uporabo številnih aplikacij tretjih oseb. Zlasti nekatera programska oprema podjetja Acronis in AOMEI sta dobra orodja. Ne razlikujejo se veliko od standardnih orodij Windows, vendar njihova uporaba izgleda bolj preprosta in funkcije v teh pripomočkih so malo več.
Na primer, pripomoček AOMEI Partition Assistant vam omogoča, da kopirate posamezne pogone ali particije in jih pretvorite v zagonske datoteke. Mimogrede, funkcija Windows To Go, ki vam omogoča, da hitro prenesete operacijski sistem na izmenljive pogone, je tukaj veliko boljša kot isto orodje v sistemu Windows 10.

Obnovitev sistema

Kot za obnovitev operacijskega sistema iz ustvarjene kopije, v lahko uporabite ustrezen razdelek v "Nadzorni plošči" za operacijski sistem, vendar to velja samo za točke povrnitve. Da bi dobili dostop do izbire varnostne kopije celotnega sistema kot celote, je bolje, da se z uporabo obnovitvene točke v meniju možnosti sklicujete na določene možnosti zagona. Lahko tudi preprosto ponovno zaženete s tipko Shift pritisnete ali začnete iz izmenljivega medija zDistribucija z izbiro obnovitve, diagnostike in odpravljanja težav.
V zadnjem meniju se prikaže element za izbiro kopije, ki se običajno samodejno določi, ko je priključen izmenljivi medij. Če pride do težave, lahko ročno določite lokacijo datoteke WIM.

Nianse uporabe dvojnikov na nekaterih prenosnih računalnikih

Na številnih modelih sodobnih prenosnih računalnikov so proizvajalci najprej "šivali" v programskem okolju dodatna orodja za obnovitev, običajno imenovana obnovitev.
Pogosto jih uporabijo iz nekega razloga samo za ponastavitev nastavitev na tovarno, čeprav lahko v njih ustvarite tudi kopijo operacijskega sistema. Ta pristop vam omogoča, da izvedete obnovitev sistema Windows 10 iz slike sistema, tudi v fazi nalaganja prenosnega računalnika samo s klicanjem orodja brez zagona nameščenega operacijskega sistema. Opomba: Naslednja dejanja za katero koli različico sistema se lahko izvedejo samo, če je nameščena, in ne ukrepajo, da bi jo nadomestili z drugo spremembo ali formatiranjem trdega diska.

Sorodne publikacije